Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z: POSLEDNÍ DÍL



Od února 2021 se ve sloupku nesoucím název Imunita od A do Z věnuje PharmDr. Tomáš Arndt měsíc po měsíci některým vitamínům, minerálů, léčivým rostlinám atd., které mohou přispět k posílení imunitního systému. Každou abecedně řazenou látku autor stručně charakterizuje a upozorňuje, v čem konkrétně přispívá k posílení imunitního systému.

Finální, březnový díl se bude věnovat prvkům, molekulám a látkám, jejichž označení začíná na poslední písmena naší abecedy.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B C a Č D a E F a G H a Ch I a J ,

K a L M a N O a PR a SŠ a T, U a V, W, X a Y


BŘEZEN:

Zázvor lékařský (Zingiber officinale)
Zeaxanthin
Zinek
Ženšen všehoj (Panax ginseng)
Žampion brazilský (Agaricus blazei)
Živé jogurtové kultury


Zázvor neboli zázvorník lékařský (Zingiber officinale) je starou (první zmínka je už v roce 2700 před naším letopočtem), známou a oblíbenou léčivou rostlinou. Je častou součástí léčivých čajů při nachlazení nebo doplňků stravy s jinými léčivými rostlinami nebo minerály či vitamíny. Jako léčivá droga se používá oddenek, který má typické aroma a štiplavou chuť. Obsahuje celou řadu účinných látek: 

Silice jsou odpovědné za vůni, například zingiberen nebo kurkumen. Gingerol má na starost štiplavou chuť. Může být extrahován ve formě žlutého oleje nebo také pevných krystalků. Je zajímavé, že je chemicky příbuzný kapsaicinu, látce dodávající palčivou chuť chilli papričkám. Pokud dojde k tepelné úpravě zázvoru, změní se v zingeron, který je méně štiplavý a má kořeněnou sladkou vůni. Gingerol se používá proti nevolnosti, vhodný je tam, kde hledáme alternativu k chemickým lékům, například v těhotenství. Pomáhá také při migréně. K dalším obsahovým látkám patří mastné kyseliny (například palmitová či olejová), škrob, aminokyseliny, bílkoviny, pryskyřice, vitamíny nebo minerály. V tradičním přírodní léčitelství se používá mimo jiné k prevenci infekcí a k léčbě nachlazení.

Zázvor by neměli užívat vůbec děti do tří let věku a starší děti mohou užívat maximálně přibližně třetinu dávky dospělého. Neměli by ho také užívat diabetici a při konzumaci zázvoru je třeba dodržet doporučené dávkování. Sušeného zázvoru celkem jeden gram denně, v syrové formě maximálně čtyři gramy denně. 

Zeaxanthin (někdy též zeaxanthol) je řazen mezi xantofyly. To je skupina fotosyntetických barviv v rostlinách, které obsahují v molekule kyslík. Hezky je to vidět na příkladu listí na podzim, které xantofyly vybarvují do krásných barev. Do této skupiny patří například lutein, který vybarvuje do žluta slunečnice nebo pampelišky. Zeaxanthin je rovněž řazen mezi karotenoidy. Jedná se o látky, které jsou v rostlinách důležité pro fotosyntézu a fotoprotekci (ochrana prokaryot před zhoubným působením světla). Karotenoidy reagují s aktivní formou kyslíku a patří proto mezi antioxidanty. Antioxidanty jsou látky, které nás ochraňují před oxidačním stresem. Chrání buňky našeho těla před volnými radikály tím, že se na ně naváží a zlikvidují je. Předpokládá se, že pomáhá zabraňovat degeneraci oční sítnice

Zinek má důležitou úlohu v aktivitách více než stovky enzymů. Je nezbytný pro tvorbu bílkovin a nukleových kyselin. Účastní se tvorby inzulinu. Je důležitý pro normální růst, vývoj reprodukčních orgánů, normální funkci prostaty a hojení ran a popálenin.

Zinek je nezbytný pro funkci imunitních buněk a jeho nedostatek může mít za následek oslabenou imunitu. Je součástí hormonů, které jsou nezbytné pro rozvoj dozrávání T-lymfocytů. Jedná se o bílé krvinky, tvořící základ imunitního systému, které jsou zodpovědné za ochranu organismu proti choroboplodným zárodkům a vlastním buňkám, už napadených nemocí. T-lymfocyty likvidují škodlivé bakterie a viry v našem těle. Zinek ovlivňuje ale více aspektů imunitního systému. Je rozhodující pro normální vývoj a funkci buněk zprostředkujících vnitřní imunitu. Navíc dostatečný příjem zinku v potravě (či doplňcích stravy nebo volně prodejných lécích) významně snižuje riziko vzniku infekcí a posiluje imunitní systém u starších osob. Je vhodné ho kombinovat s vitamínem C nebo selenem, které jsou rovněž řazeny mezi antioxidanty a také přispívají k posílení imunitního systému. 

Ženšen patří mezi nejoblíbenější léčivé rostliny z cizích krajů. Základní latinský název je panax ginseng, také se můžeme setkat se synonymy aralia ginseng (ženšen patří do čeledi Araliaceae, aralkovité) nebo panax schin-seng. Správné české názvy jsou ženšen pravý, ženšen všehoj, všehoj léčivý či všehoj ženšenový. Jako rostlinná droga se z něj zpracovává kořen (ginseng radix). Je také uveden v Českém lékopisu 2005.

Hlavními obsahovými látkami jsou ginsenosidy. Jedná se o saponiny, například můžeme jmenovat notoginsenosid či ginsenosid malonyl. Patří mezi adaptogeny, tedy rostliny patřící do skupiny léčivých rostlin, které svým komplexním působením (všech obsažených látek, ne jedné) posilují organismus, který buď může být oslabený či je vystavený nepříznivým okolním podmínkám (infekční nemoc v okolí, stres, velká fyzická námaha apod.).

Zvyšuje také odolnost vůči nepříznivým vlivům z okolí, které nás oslabují. Může se například jednat o chřipkovou epidemii nebo smog či popílek ve velkých městech. Konkrétně adaptogenního působení ženšenu odborníci přisuzují změnám v absorpci kyslíku tkáněmi a přechodnými změnami v metabolismu cukrů a tuků. Patří také mezi antioxidanty a významně přispívá k posílení imunitního systému.

Moderní studie také prokázaly, že extrakt ze ženšenu vykazuje kromě imunostimulačních také protizánětlivé a antikancerogenní působení. Dále přispívá k uvolnění svalstva, má hypoglykemický účinek a mírně může snižovat zvýšený krevní tlak. Je ale také nutno uvést, že byly zaznamenány lékové interakce při užívání ženšenu s warfarinem, heparinem a kyselinou acetylsalicylovou. 

Žampion brazilský je v současnosti oblíbenou houbou zejména v Brazílii, Japonsku a Číně, zatímco u nás nepatří k známým léčivým houbám. Je významný svým obsahem beta-glukanů. Jsou to oligosacharidy nebo polysacharidy, složené z opakujících se molekul glukózy. Stimulují činnost imunitního systému tak, že zesilují fagocytózu a aktivity fagocytujících buněk - granulocytů, monocytů, makrofágů a dendritických buněk. Zjednodušeně řečeno, je to tak, že makrofágy mají na svém povrchu receptory., kde se mohou "připojit" jiné buňky, právě například glukany. Makrofág se aktivuje po navázání glukanu na receptor. Tímto způsobem aktivované ("probuzené") makrofágy likvidují cizorodé buňky a částice, které se dostanou do jejich blízkosti.

Dále obsahuje vitamíny skupiny B. Z nich je možné uvést vitaminy B1 (thiamin), B2(riboflavin), B3 (niacin), B9 (kyselinu listovou). Rovněž obsahuje provitamín A (beta-karoten) a E (tokoferol). Z minerálů můžeme v žampiónu brazilském najít draslík, vápník, železo, fosfor, selen nebo zinek. 

Živé jogurtové kultury. Jogurt je spolu se sýrem jedním z nejrozšířenějších fermentovaných mléčných výrobků. Bakterie používané k výrobě jogurtu se nazývají jogurtové kultury. Při jeho výrobě dochází k fermentaci mléka účinkem „jogurtové kultury" složené z prospěšného soužití dvou bakteriálních druhů, a to druhů Laktobacil delbrueckii (poddruh bulgaricus) a Streptococcus salivarius (poddruh thermophilus).

Legislativa uvádí, že produkt, který je nazván jogurtem, musí vždycky obsahovat živou jogurtovou mikroflóru v přesně definovaném množství, během celé doby trvanlivosti jogurtu. Počet mikroorganismů musí být nejméně 10 milionů KTJ/g (kolonie tvořící jednotky). Podle odborníků jogurt pomáhá v prevenci a léčbě průjmů. Každý den bychom měli sníst jeden kelímek bílého jogurtu. Při výběru toho vhodného pečlivě zkontrolujte údaje na obalu a přesvědčte se, že jogurt obsahuje živé bakteriální kultury.

Kromě případů průjmu a střevních problémů se doporučuje jogurt jíst také při mírně zvýšeném cholesterolu, snížené imunitě, vaginální kvasinkové infekci nebo potížích s citlivou pletí.

A proč se tedy uvádí "živé"?! Jistý zmatek v terminologii pravděpodobně pochází z počátku devadesátých let minulého století, kdy byly k nám dováženy z Německa „jogurtové" výrobky neobsahující živou mikroflóru, protože byly z důvodů prodloužení trvanlivosti tepelně ošetřeny. Toto je však v současnosti u jogurtů českého původu vyloučeno.

PharmDr. Tomáš Arndt 

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová

Od písmene Z moc homeopatik není - nejznámější je Zincum metallicum a v materii medice je zmínka také o homeopatickém zázvoru - Zingiber officinale. V homeopatickém ředění má ale velice omezenou indikaci a spíše se užívá jako bylina. 

Z - Zincum metallicum

Zinek je bílý kov s namodralým leskem, jenž sám o sobě jedovatý není, ale jeho soli mohou způsobovat četné otravy. Využívá se v širokém měřítku v průmyslu - galvanizace, slitiny, redukční činidlo, elektrické články.

V těle najdeme zinek v kostech, zubech, vlasech, kůži, játrech, svalech a varlatech. Je součástí mnohých biochemických a imunologických pochodů v těle - syntéza DNA, regulace účinku inzulínu a pohlavních hormonů, hojení ran, buněčná imunita...

Nedostatek i přebytek zinku v těle způsobuje potíže, které se projevují na úrovni nejen nervového a pohlavního systému, ale i na kůži.

Mezi nejčastější ovlivnění patří únava s psychickým přetížením, které se projevuje zpomalením přemýšlení a poruchami paměti. Charakteristickým příznakem je nekontrolovatelný pohyb celých dolních končetin. Ten se projevuje i v neklidném spánku, kdy někteří mají tak silné potíže, že jejich prostěradlo dlouho nevydrží a je relativně rychle roztrháno. Nekontrolovatelné mohou být i pohyby hlavy - ze strany na stranu. Objevují se křečovité a škubavé bolesti. Bolesti kolem dolní páteře se objevují při chůzi, ale při sezení se zhoršují. Nervový systém je podrážděný a přecitlivělý na hluk. Přítomny jsou velice často i změny v chuti - nechutenství až bulimie.

Z gynekologických potíží se objevuje dysmenorea s bolestivým premenstruačním syndromem a bolestí levého vaječníku. S nastupující menstruací bolesti odeznívají.

Na kůži se objevují suché dermatózy, pálení, mravenčení a svědění.

Příznaky jsou zhoršeny vínem, alkoholem a jinými stimulujícími látkami, hlukem, dotykem a potlačením kožního výsevu. Ke zlepšení naopak dochází s nastupujícím fyziologickým výtokem a výsevem - ať už se jedná o menstruaci, průjem, či výsev ekzému.

Ředění se užívá vždy v závislosti na typu potíží. U premenstruačního syndromu stačí 5C 5 granulí podle bolestí 1-3x denně. U psychického přetížení s poruchami paměti a syndromu neklidných nohou už je lépe sáhnout po vyšším ředění 15C 1-2x denně 5 granulí. 

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie