Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Když problematiku umíme dobře uchopit, pokud považujeme stav či obsah za kompletní nebo výčet přístupů a řešení za komplexní, říkáme, že to známe od A do Z. Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z představí PharmDr. Tomáš Arndt. Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...


ÚNOR: A, B

Acerola
Axerophtol (vitamín A)
Astaxanthin
Beta glukan
Bez černý (Sambucus nigra)
Bifidobakterie


Acerola je označení pro plody malpígie lysé (Malpighia glabra), též označované jako barbadoská třešeň. Je to hustý keř nebo strom, který může dorůst až výšky šesti metrů. Její plody obsahují velmi vysoký obsah vitamínu C, který přispívá k normální funkci imunitního systému (podrobněji se mu budu věnovat v samostatném heslu). To není ovšem jen jediný vitamín, který acerola obsahuje. Dále obsahuje vitamín A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B9 (kyselina listová), vitamín E, minerály a flavonoidy (vitamín P neboli rutin a hesperidin).

V doplňcích stravy se můžeme setkat s acerolou jako standardizovaným práškem a tyto přípravky jsou někdy označovány jako přírodní forma vitamínu C.

Ze zmíněných vitamínů je důležitý pro imunitní systém rovněž pyridoxin (B6), vitamín A, vitamín E nebo cyanocobalamin (B12). Vitamíny C a E jsou řazeny k antioxidantům, které chrání náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

Vitamín A (axerophtol) je nejznámější v souvislosti s posilováním zraku (zlepšuje vidění za šera a rozeznávání barev). Hraje také důležitou roli pro posílení imunity.

Vitamin A ovlivňuje diferenciaci bílých krvinek (leukocytů) v kostní dřeni a je významný pro dělení, růst a zrání lymfocytů. Je také důležitý pro diferenciaci a funkci monocytů. Rovněž zvětšuje počet aktivních makrofágů a snižuje jejich produkci prozánětlivých cytokinů. Makrofágy jsou bílé krvinky, které vznikají z jiných, odpočívajících, neaktivních bílých krvinek, monocytů a pohlcují cizorodé částice. Vitamin A zvyšuje počet cirkulujících neutrofilů, makrofágů a NK-buněk. Při jeho nedostatku se snižuje počet a aktivita NK-buněk (tzv. natural-killers, doslova rozených zabijáků tělu nebezpečných látek), slábne fagocytóza (schopnost pohlcovat cizorodé částice buňkami imunitního systému) a oxidační kapacita neutrofilů a makrofágů, což snižuje jejich smrtící schopnost.

Astaxanthin patří mezi přírodní barviva. Je řazen mezi karotenoidy, jejichž nejznámějším zástupcem je beta karoten. Vyskytuje se hlavně v řasách a rostlinách, ale také v tělech ryb, které tyto řasy konzumují (kreveta, humr nebo losos).

Důležité je to, že se jedná o velmi silný antioxidant, který chrání náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolí, tedy před tzv. oxidačním stresem. Podle odborných studií také snižuje peroxidaci lipidů, celkové reaktivní látky, superoxidy a hladinu oxidu dusného (NO), což způsobí snížení ukazatelů zánětlivých procesů v našem těle.

Beta glukany jsou organické polysacharidy. Jejich základní stavební jednotkou je molekula glukózy. Mají ochrannou funkci, protože jsou součástí buněčných stěn bakterií, kvasinek, hub, řas a některých vyšších rostlin, především obilovin. V imunitním systému posilují fagocytózu a aktivitu fagocytujících buněk. K nim patří granulocyty, monocyty, makrofágy a dendritické buňky. Například v případě makrofágů se glukany naváží na určité místo na jejich povrchu, tím stimulují jejich aktivitu a makrofágy začnou likvidovat cizorodé buňky. Samotný glukan je "sněden" makrofágem. Beta glukany mohou také přispět ke zvýšení buněk imunitního systému (imunocytů). V přírodě je můžeme najít například v hlívě ústřičné nebo populární houbě Reishi (Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá).

Bez černý (Sambucus nigra) je oblíbenou léčivou rostlinou. Jeho plodem je několik milimetrů velká černá bobule, tzv. bezinka. Právě tyto plody (nebo také květy) se sbírají. Z přírodních látek jsou v plodech obsažena antokyanová barviva, organické kyseliny (např. kyselina jablečná, citronová, kozlíková, octová, vinná, propionová), cukr, třísloviny, silice, hořčiny, pentosan, tyrosin, vosk, guma, pryskyřice, vitaminy (hlavně A, B a C), silice aj. Vitamin C patří k antioxidantům, což také přispívá ke zvýšení imunity. Ve farmacii se používají hlavně květy, které snižují horečku a zlepšují pocení. Důležité je upozornit, že se to nemá s konzumací bezinek přehánět, protože působí projímavě a rovněž obsahují glykosid sambunigrin, který při konzumaci většího množství plodů může působit toxicky.

Bifidobakterie (přesněji řečeno bakterie, které jsou součástí rodu Bifidobacterium), přispívají k optimálnímu fungování tlustého střeva a tím i celého zažívání. K jejich důležitým vlastnostem patří tvorba antibiotických látek, produkce organických kyselin, které vedou ke snížení pH (omezuje působení patogenů ve střevě), antagonistické působení vůči patogenním mikroorganismům, dekonjugace žlučových solí a detoxikace organismu. Jsou řazeny mezi probiotika a lidově označovány jako "přátelské bakterie". A vzhledem k tomu, že střevo je oblast, kde je umístěna většina buněk imunitního systému, pak jsou i velmi důležité pro jeho dobré působení na naše zdraví.

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatie je léčebná metoda, která využívá faktu, že vysoce zředěné látky mohou léčit příznaky nemocného podobné příznakům, které vyvolají v nezředěné podobě u zdravého člověka. Jednoduše řečeno, podobné se léčí podobným. Homeopatický lék nepůsobí chemicky, ale jemně stimuluje vlastní obranné pochody organismu k uzdravení. Mezi základní předpoklady účinku homeopatických léků je schopnost organismu reagovat na dané impulsy. Aby se onemocnění dalo navrátit ze stavu poškození do stavu zdraví. Vzhledem k tomu, že k léčbě se používá vysoce zředěných látek (tělo pracuje s informacemi), homeopatický lék nemá vedlejší nežádoucí účinky. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Homeopatií od A do Z nás v letošním ročníku provede PharmDr. Lenka Štýsová.

A - Aconitum napellus - Oměj šalamounek

Výtažek z této byliny ve vážitelném množství působí jako prudký jed. V homeopatickém zředění ale stimuluje tělo v boji proti příznakům, které může jed způsobit. Vysoká horečka, která přišla náhle po prudkém prochlazení, suchá a horká kůže, suché sliznice, a s tím spojený suchý kašel a žízeň, celkové nabuzení těla s úzkostí a strachem ze smrti, bušení srdce, prudké bolesti ucha. To je jen malý výčet možností, kdy tento lék může jemně posunout reakci těla k uzdravování.

A - Apis mellifica - včela medonosná

Všichni známe stav, kdy nás bodne včela. Po bodnutí se objeví růžový otok tkáně, ostrá bodavá a pálivá bolest, která se zlepšuje studenými obklady, při prohřátí se bolest zhoršuje. Nemoci, které mají podobné projevy, lze tímto lékem léčit i bez předchozího bodnutí - otoky tkáně po úrazu, popáleniny I.stupně, omrzliny s pálivými bolestmi, angíny s otokem v krku, revmatické bolesti kloubů, ale i ječné zrno.

B - Belladonna - Rulík zlomocný

I zde platí pravidlo, že podobné se léčí podobným. Všude tam, kde se objevuje prudká horečka se suchostí sliznic, překrvení a spasmy. Belladonna stimuluje organismus pro léčbu prudké horečky se zarudlým obličejem, pocením, při překrvení s pulsujícími bolestmi hlavy, ale i při popáleninách, úžehu, zánětu zubu, angíně s častým polykáním, zánětu prsu při kojení a mnoho dalších.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie