Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Když určitou problematiku umíme dobře uchopit, pokud považujeme stav či obsah za kompletní nebo výčet přístupů a řešení za komplexní, říkáme, že to známe od A do Z. Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z představí PharmDr. Tomáš Arndt.

„V těchto sloupcích bych se rád věnoval některým vitaminům, minerálům či léčivým rostlinám, které tak či onak mohou přispět posílení imunitního systému. Každou látku bych stručně charakterizoval a zmínil, v čem konkrétně může být prospěšná, " říká autor.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B ZDE

C a Č ZDE

D a E ZDE


KVĚTEN: F, G

Folát
Fíky
Fruktooligosacharidy
Granátovník obecný
Graviola
Grapefruit
Gotu kola


Folát (kyselina listová, vitamin B9) je aktivní forma kyseliny listové. Ta je řazena mezi vitaminy skupiny B s označením B9. Kyselina listová má největší význam při podávání v těhotenství, důležitou roli hraje při krvetvorbě a jako součást tvorby nukleových kyselin. Význam má i u zrodu červených krvinek a také posiluje imunitu.

Folát (odborně označovaný jako tetrahydrofolát) hraje důležitou roli při tvorbě nukleotidů, tedy základních stavebních jednotek nukleové kyseliny. Kromě toho je obsažen v látkách odpovědných za přenos energie v buňce.

K samotné kyselině listové je ještě možné říci, že zúčastňuje tvorby některých aminokyselin. Z nich můžeme zmínit tryptofan, glycin nebo methionin. Hodně zajímavý je methionin, který přispívá ke snížení hladiny homocysteinu. Zjednodušeně řečeno - platí, čím je více methioninu, tím je méně homocysteinu. O úloze homocysteinu se stále diskutuje, někteří odborníci se domnívají, že může zvyšovat riziko vzniku aterosklerózy, demence či vzniku vývojových vad plodu.

Jak již její název napovídá, vyskytuje se kyselina listová zejména v listové zelenině, jako je například špenát, brokolice, chřest či růžičková kapusta. K dalším významným zdrojům patří luštěniny, ovesné vločky, sušené datle a fíky, celozrnné pečivo, kvasnice, játra či ledvinky.

Fíky jsou plody fíkovníku smokvoně (Ficus carica). Lidstvo je zná již velmi dlouho. Pocházejí z Orientu a je o nich už zmínka i v Bibli. Obsahují celou řadu důležitých přírodních látek. Pro posílení imunity jsou například významné vitaminy C, D a E nebo flavonoidy. K dalším obsaženým složkám patří cukry, pektin, slizy, draslík, vápník, hořčík, kyseliny, enzymy, vitamin B6 (pyridoxin), vitamin B12 (cyanocobalamin), beta karoten, vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) a vitamin B3 (niacin).

V přírodní medicíně jsou fíky oblíbené jako projímadlo. Je to právě díky obsahu pektinu, nerozpustné vlákniny a slizových látek. Pektin je rozpustná vláknina, která snižuje obsah cholesterolu v těle. Nerozpustná vláknina z fíků zlepšuje průchod jídla střevy (tzv. střevní pasáž), a tak chrání před zácpou. Vzhledem k množství obsažených látek mají řadu dalších příznivých působení pro naše zdraví. Podporují snižování vysokého krevního tlaku (draslík), hubnoucí režim (vláknina), pevnost kostí (vápník), působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním (draslík, vláknina a další látky), snižují únavu (obsah cukrů a vody) a podobně.

Problém může u fíků nastat kvůli obsahu solí kyseliny šťavelové - šťavelanů.

Fruktooligosacharidy (známe také pod zkratkou FOS) jsou po chemické stránce polymery D-fruktózy, někdy je na konci řetězce navázána molekula glukózy.

Přirozeně se tyto látky vyskytují v mnohých rostlinách. Největší poměrné množství je obsaženo v chřestu, pórku, cibuli, česneku nebo artyčoku. Významným zdrojem je rovněž kořen čekanky. Důležité je, že lidský metabolismus je nezpracuje. Proto, ač povahou cukry, neslouží jako zdroj energie. Mají ale jiný význam-pro střevní mikroflóru. Jsou její "potravou" a představují zdroj energie pro bakterie rodu Bifidobacterium, Lactobacillus a některých zástupců Enterococcus a dalších.

Probiotika působí poté příznivě na slizniční bariéru a stimulují specifickou a nespecifickou imunitu. Slizniční bariéra totiž obsahuje základní buňky přirozené imunity a tvoří první obrannou linii našeho těla proti infekci.

Nejznámější z fruktooligosacharidů je inulin. Je pojmenován po kořenu omanu, latinsky Inula helenium. Je živinou pro probiotika a také přispívá ke snižování hladiny cholesterolu a triglyceridů v krvi. 

Granátovník obecný (granátové jablko, Marhaník obecný, Punica granatum) je aromatické ovoce s typicky sladkokyselou chutí. Jsou to plody granátovníků, stromů rostoucích nejvíce v oblasti Středozemního moře. Obsahují velké množství přírodních látek. Pro posilování imunity jsou z nich důležité vitamin C a flavonoidy. Z dalších vitaminů obsahují vitaminy skupiny B (B1, B2 a B3) a dále v menším množství vitamin A ve formě provitaminu (karotenoidů). Z minerálních prvků obsahuje vápník, fosfor, železo, hořčík, draslík a velké množství sodíku. Rovněž obsahuje významné množství cukrů a organické kyseliny (hlavně kyselinu citronovou).

A tím ještě výčet přírodních látek nekončí. Granátové jablko obsahuje také 6 esenciálních a 9 neesenciálních aminokyselin, taniny, polyfenolické látky, třísloviny a flavonoidy.

V přírodním léčitelství se toto ovoce používá pro svůj stahující (adstringentní) účinek proti průjmu. Důležité je, že se používá slupka, která obsahuje velké množství hořčin a tříslovin (například kyselinu taninovou). Obsažené látky také přispívají k udržení optimální hladiny cholesterolu, takže je to vhodný druh ovoce pro zdravé cévy a srdce. Samotný vnitřek plodu působí naopak spíše projímavě.

Užitečné je také, že obsahuje antioxidační látky (vitamin C, flavonoidy, karotenoidy), které přispívají k ochraně našeho organismu před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Obsažené látky také příznivě působí na kvalitu a vzhled kůže a dále přispívají k lepšímu trávení, celistvosti sliznic žaludku a tenkého střeva.

Graviola (anona ostnitá., Annona muricata). Láhevník ostnitý, česky též anona ostnitá, anona měkkoostenná nebo láhevník měkkoostenný, je ovocný strom z čeledi láhevníkovité (Annonaceae). Jedná se o strom, rostoucí v tropických oblastech Jižní Ameriky, který dorůstá výšky až deseti metrů. Vyrůstají na něm žlutozelené plody, které mají významné postavení v tradiční jihoamerické přírodní medicíně. Zajímavé je, že se ale v ní z tohoto stromu používá rovněž kůra, listy, kořen nebo semena.

Toto vše se používá při zmírnění křečí v oblasti trávicího traktu, snižování krevního tlaku, jaterních problémech, nachlazení a dalších nemocech. Olej z listů a nezralé plody se míchají s olivovým olejem a používají se ve formě obkladů při revmatismu, artritidě a neuralgických potížích.

Samotná anona ostnitá obsahuje jako celek více než 200 přírodních látek (v odborných studiích jsou označovány jako fytochemikálie). Z vitaminů obsahuje vitamin A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin) a vitamin C. Co se týče minerálů, vědci zjistili přítomnost draslíku, vápníku, sodíku, železa a hořčíku. Důležitý je rovněž obsah tříslovin.

Co ale vědce zajímá nejvíce, je přítomnost látek označovaných jako annonacenové acetogeniny. Vyskytují se pouze v rodu rostlin Annonaceae (láhevníkovité) a odborníci u nich zjistili protimikrobiální, antiparazitické a protinádorové vlastnosti. Je třeba ovšem brát do úvahy, že se jedná o vlastnosti zjištěné experimentálně, což zejména platí o protinádorových vlastnostech. Výzkumníci o nich diskutují přirozeně nejvíce. Již mnoho let probíhají výzkumy, ve snaze separovat tyto látky a vytvořit lék na rakovinná bujení, jsou bohužel zatím bezúspěšné.

Grapefruit (Citroník rajský, Citrus paradisi) je druh stromu, který vznikl křížením citroníku největšího s pomerančovníkem čínským v Antilách. Ovšem grapefruit správně není název stromu, ale jeho plodu. Ten je typický svou hořkou chutí. V dužině obsahuje řadu přírodních látek. Z nich je třeba zmínit vitamin C (je obsažen ve velkém množství), vitamin P (bioflavonoidy), rutin, vitamín B1, vápník, glykosid naringin (odpovědný za jeho hořkou chuť), kyselinu galakturonickou, pektin, vitamin K, draslík nebo hořčík.

Některé z nich můžeme charakterizovat:

Kyselina galakturonická příznivě působí na cévy (pomáhá rozpouštět vápenaté usazeniny a snižovat hladinu cholesterolu).
Pektin pomáhá snížit hladinu cukrů v krvi a jeho přítomnost v potravě pomáhá předcházet vzniku některých druhů rakoviny.
Vitamin B1 (thiamin) posiluje nervové funkce, zlepšuje paměť či koncentraci.
Vitamin K hraje důležitou roli v procesu srážlivosti krve.
Rutin přispívá k lepší pevnost a elastičnost cév a žil.
Draslík je významný pro správnou činnost srdce a krevního oběhu.
Hořčík je známý pomocník při svalových křečích, ale je také důležitý pro správnou činnost srdce nebo zmírnění únavy a při nervových potížích.
Vápník je zásadní, jak je celkem dobře známo, pro správnou stavbu kostí a zubů. Rovněž se účastní přenosu nervových impulsů do svalů.

V lékárnách a prodejnách zdravé výživy se můžeme setkat s extrakty ze samotných grapefruitových jadérek, kterým je přisuzováno posilování imunity, příznivé působení při některých infekcích (bakteriálních, virových nebo i plísňových) nebo působení jako antioxidační faktor (pomáhá chránit organismus před negativním vlivem volných radikálů z okolního prostředí). 

Gotu kola (Pupečník asijský, Centella asiatica) je bahenní rostlina, která je oblíbená v tradiční asijské medicíně, zejména indické ajurvédě. Zpracovávají se z ní jako rostlinná droga její listy, z kterých se připravuje nálev.

Z obsažených látek patří k hlavním flavonoidy, triterpenické glykosidy a jejich soli. Pupečník je rovněž bohatý na minerální látky, a to zejména vápník, draslík a hořčík.

V ajurvédě je pupečník používán pro zlepšení psychického stavu, paměti a koncentrace nebo jako tonikum pro zvýšení síly a odolnosti. To ovšem není všechno. V Indii našel použití i jako protizánětlivý prostředek při revmatických nemocech nebo také pro zlepšení zraku. Zpracovává se i pro zevní použití ve formě obkladů pro zvyšování pružnosti kůže, na urychlení hojení aft nebo ran. Můžeme ho ale také najít v přírodní kosmetice, kdy je využíván pro prokrvení a vypnutí pokožky. To je využíváno pro prevenci celulitidy. To je dáno obsahem saponinů, které pozitivně ovlivňují stav kolagenu v pojivové tkáni, čímž dohromady společným účinkem přispívají k vyhojení jizev a dalších poškození.

Z dalších látek obsahuje flavonoidy a již zmíněné saponiny. Flavonoidy působí jako antioxidanty, a tak přispívají k posílení imunity a zvýšení obranyschopnosti organismu. Velmi zajímavé jsou saponiny. Odborníci uvažují na základě studií, že mohou působit bakteriostaticky, antivirově a antiparazitárně. 

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová.

F - Ferrum phosphoricum

Neboli fosforečnan železnato-železitý se podílí na vzniku akutních a subakutní zánětů v těle mírné intenzity, které doprovázejí lehké zvýšení tělesné teploty a krvácení. Zánět se většinou projeví na úrovni ORL a dýchacích cest. Poškození se objevuje i v kloubních serózách. Podobné se léčí podobným. Bylo prokázáno, že v nízkém ředění (5C a 9C) ferrum phosphoricum významně inhibuje tvorbu volných radikálů, které se podílejí na tvorbě zánětlivých procesů v těle. Tyto volné radikály poškozují také endotel cév. Odtud slon ke krvácení.

Teplota, která je charakteristická pro lék Ferrum phosphoricum, je vždy jen mírně zvýšená, nikdy nepřesáhne 39 °C a nastupuje vždy postupně. Není u ní náhlý vzestup, jako třeba u léku Aconitum nebo Belladonna. Kůže je většinou vlhká, ale bez výrazného pocení. Tento stav je většinou doprovázen střídáním bledosti obličeje s jeho zarudnutím.

Poškození vaskulárního endotelu má za následek mírné krvácivé projevy jako je krvácení z nosu, překrvení bubínku nebo vykašlávání hlenu s příměsí krve.

Pocit sucha v laryngu a trachey je charakteristickým příznakem tohoto léku. Pocit sucha je většinou doprovázen bodavými bolestmi na prsou. Kašel je většinou suchý, ale může se objevit vykašlávání žlutého hlenu nebo hlenu s příměsí (proužky) krve. Velice často je kašel doprovázen nechtěným únikem moči při zakašlání, které může být i lehké bez velkého tlaku.

Celkové překrvení ucha zvyšuje citlivost i na mírný hluk, který dotyčnému vadí.

Příznaky se zhoršují dlouhou námahou, pohybem, ale i v noci vleže na posteli. Kašel se zhoršuje studeným vzduchem, nemocní si zakrývají ústa i nos šálou či šátkem tak, aby nevdechovali studený vzduch.

Nejčastěji s lék užívá u akutních infekčních a zánětlivých stavů v lokalizaci ORL - rhinofaryngitidy doprovázené krvácením z nosu nebo bolestí ucha, akutní kongestivní otitidy a laryngitidy. Projevy jsou většinou mírné. Nejčastěji se užívá v ředění 9C 3-4x denně. U častého krvácení z nosu se může podávat i preventivně, a to 1-3x týdně.

Pokud zánět postihne kloub, nejčastěji se jedná o pravý ramenní kloub a klouby pravé horní končetiny.

G - Gelsemium sempervirens

Gelsemium sempervirens, neboli jasmín, je stálozelený popínavý keř s dekorativními a vonnými květy. Obsahuje však kromě jiného i toxické alkaloidy gelsemin, sempervirin a gelsemicin. Při akutní intoxikaci dochází k bolestem svalů, svalové slabosti se ztrátou tonu a motorické nekoordinaci, s postupnou paralýzou kosterního svalstva. Dochází také k nevolnosti, závratím, diplopii, mydriáze. Kůže je většinou suchá, hlava překrvená.

Vzhledem k vysokému toxickému působení se samotná matečná tinktura k léčbě nepoužívá. V homeopatickém ředění má ale širokou škálu možností léčby.

Mezi charakteristické znaky, kterými se vyznačuje použití léku Gelsemium, patří pocit celkové rozlámanosti těla s těžkými končetinami, únavou, celkovou slabostí, ospalostí až otupělostí. Můžou být přítomny poruchy vidění - dvojité vidění s následnou bolestí hlavy, až migrénou. Bolest hlavy taková, že má dotyčný pocit, že mu hlava praskne.

Zlepšení nastává většinou pocením a vydatným močením (alkaloidy v matečné tinktuře mohou močení zablokovat). Příznaky se zhoršují horkem, emocemi a špatnými zprávami.

Lék je s velkým úspěchem používán u všech chřipkových stavů, které jsou doprovázeny ospalostí, malátností a rozlámaností těla. Při teplotě ale není přítomna žízeň.

Gelsemium ve vysokém ředění (30C) velice silně ovlivňuje psychické potíže spojené s duševní paralýzou, jako je třeba tréma před zkouškou, kdy dotyčný má úplné „okno". Tréma se v tomto případě projevuje nejen výpadky paměti, třesem, ale často i průjmem. Z úzkosti a strachu může mít dotyčný i potíže s usnutím. Je vhodné dát již večer před zkouškou, lékařem,...a zopakovat hodinu před danou „akcí".

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie