Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Když problematiku umíme dobře uchopit, pokud považujeme stav či obsah za kompletní nebo výčet přístupů a řešení za komplexní, říkáme, že to známe od A do Z. Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z představí PharmDr. Tomáš Arndt.

„V těchto sloupcích bych se rád věnoval některým vitaminům, minerálům či léčivým rostlinám, které tak či onak mohou přispět posílení imunitního systému. Každou látku bych stručně charakterizoval a zmínil, v čem konkrétně může být prospěšná, " říká autor.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...


BŘEZEN: C, Č

Vitamin C (kyselina askorbová)
Cordyceps (C. sinensis, housenice čínská)
Cyanocobalamin (vitamin B12)
Čaga (Chaga, rezavec šikmý, Inonotus obliquus)
Černucha setá (Nigella sativa)
Černý rybíz (Ribes nigrum)

Výběr látek pod písmeny A a B můžete nalézt v únorovém vydání Magazínu.


Vitamin C, z chemického hlediska kyselina askorbová (acidum ascorbicum) je jeden z nejznámějších vitaminů a jeho velká obliba se časem nemění. V současnosti naopak vzrůstá. Tento vitamin se řadí mezi silné antioxidanty, tedy látky chránící náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Důležité ovšem je, že (jak uvádí i schválené zdravotní tvrzení) přispívá k normální funkci imunitního systému.

Pokud se na to podíváme podrobněji, pak můžeme říct, že aktivuje bílé krvinky (k ničení rakovinotvorných buněk, virů, bakterií, parazitů a jiných patogenů). Je obsažen ve vysokých koncentracích v leukocytech a během infekce se rychle mobilizuje. Rovněž podporuje syntézu protilátek třídy IgG, IgM a IgA. Důležitý je také jeho protizánětlivý efekt, protože inhibuje syntézu prostaglandinu. Vysoké dávky vitaminu C zvyšují podle některých studií produkci protilátek lymfocyty v krevním řečišti. Také je zvýšená funkce neutrofilních granulocytů a snižuje se smrt T-buněk (T-lymfocytů).

Vitamin C také přispívá k normální tvorbě kolagenu. Ten je součástí pojivové tkáně, takže "céčko" přispívá tímto způsobem k lepšímu hojení poraněných tkání. Tento vitamin má mnoho pozoruhodných vlastností, je možné například zmínit to, že přispívá k lepšímu vstřebávání železa a také pomáhá zlepšovat psychickou kondici a snížit únavu a vyčerpání. U zdravého člověka je průměrná denní dávka mezi 60 a 100 mg, v období infekce se používá až 1000 mg denně (lékař může dávku ještě zvýšit). 

Cordyceps je houba s poněkud tajemným názvem housenice čínská, latinsky Cordyceps sinensis (české jméno připomíná postavu z Alenky v říši divů). Navzdory poetickému jménu se jedná o poněkud hrůzostrašného křížence houby a hmyzu. Odborně vzato, je to cizopasník, který se vyskytuje v horských oblastech Číny a Tibetu. V letním období vystřeluje spory. Ty napadají hmyz, na jehož těle pak cizopasí. Během toho prorůstají do jeho těla a živí se z něho. Napadený hmyz, jakmile mu dojdou síly, před smrtí zaleze do země a ukryje se tam. Zůstane tak z něho mumifikovaná skořápka, která je vyplněna podhoubím. Je třeba ovšem zdůraznit, že hmyz, v konečné fázi housenka (odtud název) je, jak zdůrazňují entomologové, velmi odolná a dlouho přežívá.

Pro posílení imunity je důležité, že tato houba obsahuje beta glukany. Tyto polysacharidy zejména zesilují fagocytózu a aktivitu fagocytujících buněk - granulocytů, monocytů, makrofágů a dendritických buněk. Někteří řadí cordyceps poněkud nepřesně pod tzv. "přírodní antibiotika". Je to dáno obsaženými látkami, díky nimž je vhodným doplňkem stravy při léčbě infekčních nemocí. Rovněž pomáhá snižovat stres, harmonizuje krevní tlak a podporuje kardiovaskulární systém. V Číně ho užívají i sportovci, protože zlepšuje okysličení organismu, tím, že pomáhá rozšiřovat dýchací cesty, což napomáhá k regeneraci po zvýšené fyzické aktivitě.

Cyanocobalamin (též někdy psán kyanokobalamin) neboli vitamin B12 je jeden z velké rodiny vitaminů skupiny B. V případě imunity je významné, že hraje roli při produkci erytrocytů (červené krvinky, zásadní pro přenos kyslíku) a buněčné proliferaci. Spolu s vitaminem B6 (pyridoxinem) se podílí na syntéze nukleotidů a růstu buněk.

Velmi důležité je vědět, že jeho nedostatek (nebo také nedostatek vitaminu B9 čili kyseliny listové ) vede k megaloblastické (perniciózní) anémii, která ve vztahu k imunitnímu systému poškozuje neutrofilní buňky (neutrofily), která se podílejí na likvidaci bakteriálních infekcí.

Čaga je další z léčivých hub, která posiluje imunitní systém. Čaga je její ruský název (zde je domovem, ale najdeme ji i mimo Rusko). Zastává důležitou roli v ruském lidovém léčitelství. Oficiálně se jmenuje rezavec šikmý, latinsky Inonotus obliquus. Je to dřevokazná houba a patří do čeledi kožovkovitých (Hymenochaetaceae). K hlavním obsahovým látkám patří fenolické sloučeniny a chinony a také triterpeny. Fenolické sloučeniny a chinony jsou řazeny k antioxidantům, které chrání náš organismus před škodlivými volnými radikály. Tím ještě výčet obsažených látek nekončí.

Z minerálů obsahuje čaga křemík, železo, hliník, vápník, hořčík, sodík, zinek, měď, mangan nebo draslík. Mezi obsaženými vitaminy můžeme najít vitaminy B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B5 (kyselina D pantothenová), B6 (pyridoxin), B9 (kyselina listová), D3 (cholekalciferol) nebo vitamin K1 (fylochinon). Z obsahu vitamínu K1 vyplývá, že by přírodní přípravky s obsahem rezavce šikmého neměli užívat pacienti, kteří mají problémy se srážlivostí krve. Z ostatních látek lze uvést polysacharidy, steroidy, chromogeny, lignin, puriny, kyselina čagová, buničina, inodiol, betulin či melanin. Její působení je charakterizováno jako celkově tonizující, adaptogenní a posilující imunitu.

Černucha setá (Nigella sativa) je léčivá rostlina z čeledi pryskyřníkovité (Ranunculaceae). Lidově bývá označována jako černý kmín. V tradičním léčitelství je zejména známá jako léčivá rostlina, která se podává při trávicích potížích - proti nadýmání, na podporu činnosti žaludku, střev či jater a někdy dokonce i proti parazitům. To není jediná oblast, kdy se používá. Je oblíbená také při potížích při onemocnění horních cest, na zmírnění menstruačních bolestí, při snižování horečky či na zmírnění alergických reakcí. Jako rostlinná droga se zpracovávají její semena.

Má stimulující účinky na imunitní systém. Právě olej ze semen podle zjištění odborníků příznivě působí na zvýšení počtu T-lymfocytů. Semena také obsahují nenasycené mastné kyseliny (omega 3-6-9), dále vonné silice, saponinový glykosid melanthin, beta-karoten, vápník, železo, měď, vitaminy A, E a D, aminokyseliny, flavonoidy, fytosteroly, třísloviny a enzymy. Jsme-li nachlazeni, je dobré vědět, že hořčina nigellin, která se také vyskytuje pouze v semenech černuchy, zmírňuje průduškové spasmy, výrazně působí proti alergiím, senné rýmě, astmatu a pod.

Černý rybíz je aromatický keř z čeledi meruzalkovitých (Grossulariaceae). Jeho plody jsou kulaté, černé a nepříjemně páchnoucí bobule. Listy obsahují z účinných látek flavonoidy, procyanidy, fenylpropanové kyseliny, vitaminy C a P, aminokyseliny glutamin asparagin a silice. Některé izolované sloučeniny jsou řazeny mezi antioxidanty či jako fungistatikum díky obsahu fytoncidních složek. Celkově lze tedy rybíz označit jako rostlinný antioxidant, i díky obsahu resveratrolu, což je sám o sobě silný antioxidant (taktéž také vitamin C nebo flavonoidy). Významnou roli hraje také to, že jeho bobule obsahují velké množství vitaminu C (v menším množství také vitaminu A a některé vitaminy ze skupiny B). Tyto bobule příznivě působí jako doplněk stravy při zánětech hrtanu a hltanu, mírní bolest v krku a posilují imunitní systém.

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Mezi základní předpoklady účinku homeopatických léků patří schopnost organismu reagovat na dané impulsy. Aby se onemocnění dalo navrátit ze stavu poškození do stavu zdraví. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová.

C - Calcarea phosphorica - fosforečnan vápenatý

Jedná se o vápenatou sůl, která působí na tkáně, které obsahují vápník a fosfor. Tyto minerály jsou téměř všude. Jedná se hlavně o kosti, zuby, nervové buňky, krev a lymfatickou tkáň. Ovlivňuje velkou měrou metabolismus kostí - pomáhá hojit zlomeniny, opravovat deformity kostí, působí i při růstových bolestech. Lze jej využít u remineralizace zubů. Ovlivňuje sliznice ORL - rýmy, záněty nosohltanu, kašel a oteklé mandle. Všechny potíže se zhoršují chladem, vlhkem a duševní námahou. Často se objevují i bolesti hlavy, které ustupují teplem, sluníčkem i jídlem. 

C - Cantharis - puchýřník lékařský

Tento lék se vyrábí z drobného zeleného broučka, kterému se také říká španělská muška. Při kontaktu s kůží vznikají puchýře naplněné čirou tekutinou. Puchýře jsou velké, pálivé a hodně bolestivé. Pálivá bolest se zlepšuje přiložením studených obkladů. Své nezastupitelné místo má při léčbě popálenin. Urychluje hojení puchýřů bez nutnosti chirurgického zákroku. Druhou oblastí, kde Cantharis umí výborně posílit imunitu, je pálení a řezání v oblasti močového měchýře, které může být doprovázeno neustálým nutkáním na močení. 

C- Cocculus indicus - chebule korková

Tento homeopatický lék se vyrábí z plodů keřovité liány. Mezi hlavní obsahové látky chebule patří pikrotoxin, který způsobuje omámení, slabost s nevolností, nauzeu, zvracení, slabost svalstva, přecitlivělost na světlo, pachy, zvuky. S velkým úspěchem se používá cocculus indicus při léčbě kinetózy, která se zmírňuje teplem a doprovází ji hojné slinění. Druhým velkým důvodem pro léčbu je únava z přepracování, která je spojena s nespavostí. Nespavost je doprovázena slabostí v kolenou a v oblasti krční páteře. 

C - Cuprum metallicum - kovová měď

V obrazu otravy mědí jsou křeče hladkého i příčně pruhovaného svalstva. Homeopaticky naředěná měď působí na uvolnění křečovitých stavů. Křeče mohou být různého charakteru. Křečovitý kašel, který může přejít v dušnost, křeče v břiše, škytavka, prudké křečovité bolesti svalů s náhlým začátkem i koncem (lýtka, chodidla), spasmy laryngu, ale i vyčerpávající průjem s tenesmy. V ústech může být přítomna kovová pachuť.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie