Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Když určitou problematiku umíme dobře uchopit, pokud považujeme stav či obsah za kompletní nebo výčet řešení za komplexní, říkáme, že to známe od A do Z. Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z představí PharmDr. Tomáš Arndt.

„Ve svých sloupcích bych se rád věnoval některým vitaminům, minerálům či léčivým rostlinám, které tak či onak mohou přispět posílení imunitního systému. Každé látce přiřadím stručnou charakteristiku a zmíním, v čem konkrétně může být prospěšná, " říká autor.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B ZDE

C a Č ZDE

D a E ZDE

F a G ZDE


ČERVEN: H, Ch

Hlíva ústřičná
Houževnatec jedlý
Hrušeň obecná
Chia semínka
Chaluha bublinatá
Chebule srdčitá


Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus) patří k oblíbeným potravinám mezi příznivci zdravé výživy. Můžeme ji zařadit do kategorie léčivých hub.

Pro posílení imunity je důležité, že obsahuje β-glukan, označovaný jako Pleuran, který patří do skupiny polysacharidů. β-glukany patří do skupiny fyziologicky účinných látek, které se souborně označují jako modifikátory biologické odpovědi (biological response modifiers, BRMs). Zcela přesný princip jejich mechanismu účinku není znám, ale spočívá zřejmě v interakci se specifickými receptory na leukocytech. Posilují částice imunitního systému tím, že urychlují tvorbu lymfocytů v kostní dřeni, zvyšují aktivitu leukocytů první linie imunity - makrofágů a stimulují fagocytózu.

Druhou významnou látkou je lovastatin (též někdy jako monakolin K). Snižuje hladinu cholesterolu v organismu, a tím pomáhá předcházet vzniku aterosklerózy. K jeho snížení přispívají také obsažené nenasycené mastné kyseliny (olejová, linolenová).

Dále hlíva obsahuje vitaminy ze skupiny B (niacin, riboflavin, thiamin), vitamin C, D a K. Z minerálních a stopových prvků v ní můžeme najít železo, zinek, draslík, fosfor, selen, sodík, jód a bor. 

Houževnatec jedlý (Lentinus edodes) - jedná se rovněž o léčivou houbu, ale z exotické ciziny. Je oblíbená hodně v Číně a Japonsku. Je známá pod názvem Shiitake. V zemích původu je označována za houbu dlouhověkosti. Z hlediska posílení imunity je důležité, že obsahuje β-glukan lentinan, který působí imunostimulačně. Vyskytuje se v buněčných stěnách plodnice houby. Proto je houba doporučována jako doplněk stravy při léčbě bakteriálních, plísňových a parazitárních infekcí.

Z dalších biologicky aktivních látek obsahuje houževnatec vitaminy ze skupiny B (thiamin, riboflavin a cyanocobalamin), vitamin D, C, další polysacharidy, minerály (draslík, hořčík, vápník), sacharidy (například manózu), nenasycené mastné kyseliny (kyselina linolenová), ergosterol a další. Zmíněný ergosterol se při expozici slunečnímu záření mění na vitamín D (jehož množství může stoupnout až na pětinásobek).

Díky obsaženým látkám houževnatec přispívá ke snížení hladiny cholesterolu, vysokého krevního tlaku a působí příznivě proti virovým infekcím. Má také antioxidační vlastnosti. Extrakt z mycelia houževnatce, který se používá k léčebným účelům, je označován zkratkou LEM (Lentinula edodes mycelium extract).

Hrušeň obecná (Pyrus communis) je statný strom s červenohnědou, lysou lesklou kůrou. V České republice se s ní můžeme setkat velmi často. Všichni známe její plody - hrušky. Pro léčebné účely jsou zpracovávány také listy stromu. Hrušky obsahují řadu důležitých přírodních látek. Pro posílení imunity je důležitá přítomnost vitaminu C. Z dalších vitaminů obsahuje vitaminy ze skupiny B (ve slupce plodu), rutin (někdy označovaný jako vitamin P) a vitamin E. Z minerálů obsahuje draslík, hořčík, železo, mangan, měď, jód a zinek.

Důležitá je přítomnost vlákniny. Hrušky obsahují jak tu rozpustnou, tak nerozpustnou (s ligninem). Rozpustná vláknina přispívá ke snížení hladiny škodlivého cholesterolu. Nerozpustná vláknina působí projímavě.

Obsažené organické kyseliny a tanin mají protizánětlivý účinek.

Hrušky obsahují velké množství sacharidů. Z nich je nejvíce zastoupen ovocný cukr, fruktóza (proto jsou hrušky vhodné pro diabetiky).

V lidovém léčitelství se šťáva z hrušek používá ke zpevnění cévní stěny. Oceňované je také její žlučopudné a močopudné působení. Používá se rovněž na podporu trávení.

Chia semínka (Salvia hispanica) jsou semena šalvěje španělské (Salvia hispanica). Jsou řazena mezi tzv. superpotraviny. Superpotraviny jsou definovány jako potraviny, které jsou bohaté na biologicky aktivní látky, jako jsou minerály, vitaminy, vláknina, aminokyseliny a další.

Z vitaminů obsahují vitaminy ze skupiny B, dále karotenoidy vitaminy A, C a E. Z minerálů v nich můžeme najít fosfor, mangan, draslík, železo, zinek, chrom, kobalt nebo síru.

Velmi důležité je, že obsahují nenasycené mastné kyseliny (linolová, linolenová, arachidonová) a vlákninu.

Chia semínka přispívají ke zlepšení imunity (obsahují vitamin C), ale nejen to. Přispívají k udržení správné hladiny tuků, přispívají ke zvýšení indexu sytosti, preventivně působí proti vzniku kardiovaskulárních nemocí, poruch nervového systému, vysokému krevnímu tlaku, přispívají k prevenci vzniku obezity, snižují pocit úzkosti, působí protizánětlivě a zlepšují vidění. Obsažené kyseliny chlorigenová a kávová jsou antioxidanty, které chrání náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. K antioxidantům ještě patří z obsažených látek karotenoidy, vitamin C a E.

Chaluha bublinatá (Kelp, Fucus vesiculosus) patří do čeledi Fucaceae. Tato bylina je známá také pod názvy bublinatka nebo mořská řasa. Roste například v mělčinách Severního a Baltského moře. Mořské řasy jsou vhodným doplňkem stravy pro celkové zdraví a podporu imunity.

Mezi obsahové látky patří algináty (řazené mezi polysacharidy) a jód, jak je obvyklé u mořských řas. Díky obsahu jódu lze o užívání uvažovat u mírnějších poruch štítné žlázy (při snížené funkci), pokud pacient neužívá léky. Pokud ano, je třeba konzultace s lékařem.

Naopak nesmí se užívat při zvýšené funkci štítné žlázy, hypertyreóze. Pak by mohlo dojít (stejně jako při nadměrném příjmu jódu u zdravého člověka) k poruše činnosti štítné žlázy, která se projevuje hubnutím, pocením, únavou a častou řídkou stolicí. Pro ovlivnění metabolismu přes činnost štítné žlázy se v přírodní medicíně používá jako prostředek proti obezitě a pro posílení metabolismu. Předpokládá se, že chaluha bublinatá by mohla přispět k lepšímu růstu vlasů. Bývá rovněž doporučována jako doplněk léčby při zánětech kloubů a revmatismu. Přispívá také ke snížení hladiny tuků a samotného cholesterolu v krvi.

Chebule srdčitá (Guduchi, Tinospora cordifolia), někdy jako kebule srdčitá, je vytrvalý popínavý keř. Z účinných látek obsahuje diterpeny, alkaloidy, glykosidy, disacharidy, beta sitosterol, alfa-d-glukan a další. Působí imunomodulačně (podporuje imunomodulační schopnosti organismu, podporuje imunitní systém a zvyšuje přirozenou obranyschopnost). Pomáhá optimalizovat hladinu leukocytů.

Rovněž se doporučuje jako hepatoprotektivum (ochrana jaterních buněk), na snížení hladiny cukru a tuků v krvi (antidiabetické a hypolipidemické působení). Studie jí přisuzují rovněž antioxidační účinky.

Používá se v indické přírodní medicíně, ajurvédě. V ní je tradičně doporučována při zvýšené hladině krevního cukru, trávicích potížích (dyspepsie, chronická zácpa, průjem), při zánětech, na zvýšení plodnosti nebo proti alergiím. Dokonce je oblíbená jako afrodiziakum. Celkově zvyšuje vitalitu a je také vhodným doplňkem stravy u alergií.

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová.

H - Hekla lava

Základem pro přípravu matečné tinktury je jemný lávový prach ze sopky Hekla na Islandu. Indikace tohoto léku vychází z pozorování vlivu sopečného prachu na pasoucí se ovce na stráních sopky Hekla. Docházelo u nich ke vzniku zánětu okostice až kostí doprovázené bolestivými kostními výrůstky. „Podobné se léčí podobným", tak zní jeden ze základních principů homeopatie. Sopečný prach způsobuje kostní výrůstky, homeopaticky naředěný sopečný popel působí proti nim.

Hekla lava je homeopatický lék s úzkým spektrem použití, ale jeho účinek na patní ostruhu je veliký. Užívá se v ředění 5C, popř. 9C, 2x denně 5 granulí.

H - Hepar sulfur

Základ pro tento lék vzniká chemickou reakcí sirného květu (modifikace síry, která vzniká prudkým zchlazením par síry) a vápence z ústřic. Síra je důležitou složkou všech buněk těla - je součástí aminokyselin (cystein, methionin), součástí koenzymu A a různých vitamínů, glutathionu (inaktivuje různé toxiny).

Hepar sulfur je lékem na zánět s akutním i chronickým hnisáním spojeným s přecitlivělostí na bolest a dotyk. Zánět je nejčastěji lokalizován na kůži, sliznici dýchacích cest (ORL) a v lymfatické tkáni. Velice často se u tohoto léku setkáváme se střídáním akutního stavu s fází klidu - každou zimu, po několika dnech až měsících. Zánět s hnisáním většinou doprovází pocit bolestivého zadření trnu nebo třísky, praskání a bolest uší při smrkání, píchání v krku. Zhoršení je vždy chladem, v zimě a studeným průvanem. Ke zlepšení dochází teplem nebo teplým obkladem. Často se objevuje hojné pocení i po sebemenší námaze, které neulevuje.

Nízké ředění (5C) podporuje hnisání (např. při dozrávání furunklu) a vysoká ředění (15C, 30C) podporují vstřebání nebo vysušení hnisu. Hepar sulfur není dobré používat při hnisání v uzavřených dutinách nebo pokud hnis nemůže dobře odtékat.

Akutní hnisavé stavy zahrnují mnoho indikací, kdy lze lék použít. Furunkly a vředy na kůži, hnisavý zánět spojivek, hnisavá rýma, hnisavá sinusitida, zubní abscesy, zánět mandlí. U všech hnisavých stavů je přítomna přecitlivělost na bolest a zlepšení teplem. 

H - Hypericum perforatum

Hypericum perforatum nebo-li třezalka tečkovaná. Vytrvalá bylina, která dostala své jméno podle svého vzhledu. V celé nadzemní části jsou rozptýleny nádržky schraňující silice, které proti světlu vypadají jako tečky. Mezi důležité obsahové látky patří hypericin a pseudohypericin. Oba mají fotosenzibilizační účinky. Hypericum perforatum silně působí na centrální i periferní nervový systém. Má velice efektivní účinek na všechny traumata nervových zakončení. Vystřelující bolesti, které jdou po dráze nervu, jsou přesně ty, na které homeopaticky naředěná třezalka působí. Patří sem vytržení zubu, stržené nehty, hluboká bodnutí, bolesti u pásového oparu, bolestivé jizvy, ale i všechna mozkomíšní traumata jako jsou následky neurochirurgických zákroků či postkomoční syndrom. Potíže se zhoršují při otřesech a dotykem.

Vzhledem k působení na nervový systém používáme Hypericum perforatum ve vyšších ředěních 15C popř. 30C. Užívá se dle potíží. Zpočátku se může opakovat i po hodině a interval se postupně prodlužuje podle zmírňujících se obtíží.

Ch - Chamomilla 

Matečná tinktura se vyrábí z nám všem známé rostliny zvané Matricaria chamomilla, neboli heřmánek pravý. Obsažené látky mají protizánětlivé, antibiotické, fungicidní, ale také spazmolytické účinky. Všichni snad znají účinek Chamomilly na prořezávající se zoubky u kojenců. Působí proti přecitlivělosti na bolest, která bývá doprovázena změnami chování. I u osoby jinak velice klidné a zdvořilé se může projevit zlost, rozčilení, podráždění až agresivita. Tato změna chování je způsobena nízkým prahem pro vnímání bolesti a velkou přecitlivělostí na bolest. Bolesti jsou nesnesitelné a doprovázené mravenčením či ztuhlostí. Bolesti zubů mohou být doprovázeny vodnatým průjmem, který může být nazelenalý a je většinou silně zapáchající.

Tento lék lze také použít u zvýšené teploty s horkým pocením a velkou žízní. Jedna tvář bývá červená a teplá a druhá bílá a studenější. Při teplotě se používá ředění 9C, pokud jsou bolesti výraznější, raději ředění 15C. Při změnách chování je třeba sáhnout pro vysoké ředění 30C.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie