Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z v  Magazínu HealthComm představuje PharmDr. Tomáš Arndt. Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B C a Č D a E F a G H a Ch ,

I a J K a L M a N O a PR a S, Š a T 


LEDEN:

Ubichinon (koenzym Q10)
Ubiquinol (redukovaná forma koenzymu Q10)
Vilcacora (řemdihák plstnatý, Uncaria tomentosa)
Vitamin E (tokoferol)
Višeň obecná (Prunus Cerasus L.)


Ubichinon je název pro jednu z forem koenzymu Q10. Jedná se o důležitou látku. Její zásadní význam je v přeměně energie, kterou získáváme z naší stravy, v chemickou energii, označovanou zkratkou ATP (adenosintrifosfát). V potravě ji získáváme například z hovězího masa, vnitřností (játra, ledviny), sójového oleje, některých druhů ryb (sardinky, makrely) či burských oříšků. Kromě této formy si ho lidské tělo také vytváří samo.

Je doporučován jako doplněk stravy při kardiovaskulárních nemocech nebo prevenci aterosklerózy. Je důležitého ho doplňovat ve stáří, neboť u seniorů dochází k jeho poklesu. Proto je vhodné ho užívat rovněž jako prevenci stárnutí kůže, neplodnosti mužů či jako doplněk léčby u pacientů s Parkinsonovou chorobou.

Obecně shrnuto, je to vhodný doplněk celkové léčby pro starší pacienty, pro kuřáky, pro ty, které trpí paradentózou, rekonvalescenty, sportovce, pacienty se srdečním onemocněním, seniory či obecně pro často unavené a vyčerpané osoby. 

Ubiquinol je méně známá forma koenzymu Q10. Je to jeho plně redukovaná forma na rozdíl od ubichinonu, který je plně oxidovanou formou. Je také označován jako bioaktivní (neoxidovaná) forma koenzymu Q10. Pro zajímavost je možné uvést, že existuje ještě částečně redukovaná forma neboli semichinon.

Samotný ubiquinol je aktivní forma koenzymu Q10 (na jeho aktivaci nejsou třeba žádné enzymy). Proto ho organismus může lépe a rychleji využít. To nabývá významu s postupujícím věkem, neboť naše tělo postupně ztrácí schopnost přeměnit koenzym Q10 na účinnou formu. Rovněž se lépe vstřebává. U zdravého člověka je tato forma koenzymu Q10 obsažena v plazmě a tkáních. Je řazen také mezi antioxidanty, látky chránící náš organismus před škodlivým působením volných radikálů z okolního prostředí. Jeho význam je stejný jako u jeho známějšího "kolegy", ubichinonu. 

Vilcacora je kůra z amazonské liány, která obsahuje řadu pozoruhodných přírodních látek. Při fytochemické analýze jich bylo nalezeno kolem 60. Nejvýznamnější z nich jsou oxindolové alkaloidy a glykosidy kyseliny quinové. Přispívají k posílení celkové obranyschopnosti. Dá se užívat jako vhodný doplněk stravy u chronických zánětů a pro celkové posílení imunity. V doplňcích stravy se také vyskytuje pod názvem Uňa de Gato nebo kočičí dráp.

Vědci o něm uvažují jako o potencionálním pomocníkovi v boji proti borelióze. V přírodním léčitelství je vilcacora používána jako detoxikační prostředek

Vitamin E - tokoferol, patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Tyto vitamíny se uchovávají v těle delší dobu než druhá skupina vitamínů, které jsou rozpustné ve vodě (hlavně skupina vitamínů B a vitamin C). Vitamíny rozpustné v tucích (kam kromě vitaminu E patří ještě vitamin A, D a K) se ukládají hlavně v tukové tkáni a játrech. Existuje vlastně několik látek, které jsou řazeny do skupiny tokoferolů. Jsou označovány jako alfa, beta, gama a delta. Nejvíce známá a využívaná je alfa forma.

Vitamín E patří mezi antioxidanty, které pomáhají zabraňovat vzniku toxických oxidačních produktů a působení škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Je předmětem výzkumu odborníků jako látka, která může pomoci proti vzniku aterosklerózy, rakoviny nebo zabránit u kuřáků (a jejich okolí) škodlivému působení cigaretového kouře.

V případě aterosklerózy to vědci vysvětlují tím, že vitamín E (jako antioxidant) chrání LDL-cholesterol (tzv. "špatný" cholesterol) proti oxidaci. Pokud k ní nedojde (či se omezí), snižuje se riziko vzniku aterosklerózy, při jejímž vzniku hraje LDL-cholesterol důležitou roli.

Vitamín E je také doporučován u prevence vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Hraje určitou roli při vzniku krevních sraženin, takže je také dobré ho užívat při obavách ze vzniku infarktu, anginy pectoris či mozkové mrtvice.

Lékaři ho někdy předepisují jako doplněk celkové léčby ženské neplodnosti. Dále je používán jako doplňková léčba ke snížení některých potíží v klimakteriu (návaly horka). a ke zmírnění obtíží při menstruaci (snížení bolesti a krvácivosti).

Rovněž je předepisován jako podpůrná léčba degenerativních onemocnění kůže a sliznic dýchacích cest, dermatomyozitidy a myozitidy degenerativního typu.

Posiluje rovněž imunitní systém.

V potravě je obsažen například v pšeničných klíčcích, rostlinných olejích, ořechových jádrech, některých semenech (například mandle či slunečnicová jádra) a listové zelenině.

Nedostatkem vitamínu E může dojít k anémii (snížení množství hemoglobinu v krvi), poruchám metabolismu nervů a svalů a poruchám kapilární permeability (propustnost).

Neměl by se kombinovat s léky ovlivňujícími srážlivost krve (antikoagulanty) a pozor by si měli dát pacienti se žilní trombózou. Z tohoto důvodu by se neměl užívat dva dny před a po operačním zákroku. Neměl by se kombinovat s anorganickými solemi železa, které ho poškozují. 

Višeň obecná a její plody mají své místo v přírodní medicíně. Existují dva typy višně: stromovitá a keřovitá. Višeň obecná nebo také pouze višeň (Prunus cerasus L.) je ovocný strom z čeledi růžovitých (Rosaceae). Plody obsahují třísloviny, kyselinu citronovou a jablečnou, draslík, vitamín C, vitamín A, jód, beta karoten, železo, hořčík, vápník, fosfor nebo zinek. Vitamín C přispívá k posílení imunitního systému. Vápník má význam při prevenci osteoporózy nebo jako doplněk celkové léčby u některých onemocnění štítné žlázy. Draslík spolu se sodíkem zajišťuje v našem organismu správné hospodaření s vodou, vedení nervových vzruchů, kontrakci svalů a udržování správného srdečního rytmu.

V lidovém léčitelství se používají jako projímadlo, čistící prostředek, při poruchách krvetvorby a zánětech různého původu.

Využívají se také stopky plodů, ale musí být zelené a čerstvé. Obsahují třísloviny, slizy a další látky. Z toho důvodů našly využití jako přírodní prostředek proti kašli. 

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová.

U - Urtica urens 

Matečnou rostlinou pro výrobu léku Urtica urens je kopřiva. Všichni víme, co jak vypadá naše kůže a jaké máme pocity, když v kraťasech projdete polem kopřiv. Na kůži se objeví pupínky a puchýřky, které jsou červené, svědí, pálí. Může se objevovat i bodání a brnění, přiložené studené obklady neulevují a potíže zhoršují.

Nejčastější indikace léku Urtica urens spadá mezi kopřivky, které mají podobné příznaky. Tyto kopřivky jsou většinou jsou z jídla, ale mohou být i alergické nebo kontaktní. Otok, který nesnesitelně svědí, objevují se pocity pálení a bodání. Příznaky se zhoršují vodou a po přiložení studeného obkladu. Teplem se otoky zmírňují.

Při akutním záchvatu dny lze tento lék použít na zmírnění bolestivých a oteklých kloubů. Otoky se zlepšují přiložením teplého obkladu.

Lze použít u jakéhokoliv svědění, které se zlepšuje vodou. 

V - Valeriana officinalis

Valeriana officinalis, neboli kozlík lékařský. Kořen a z něj vyrobená tinktura se používají pro své zklidňující účinky nejen na zklidnění, ale i jako pomocník pro ty, kteří májí potíže s usínáním.

Ve vyšší dávce se ale mohou u zdravého člověka projevit křeče hladkého i příčně pruhovaného svalstva s neklidem, změnami nálady a přecitlivělostí na bolest. Křeče postihují ze zažívacího systému hlavně laryng, jícen a žaludek. Křeče svalstva polevují při ohnutí postižené končetiny, a naopak natažením se zhoršují.

Naředěná matečná tinktura se používá u poruch spánku - u nervózních osob, které nemohou usnout.

Protikřečový účinek se může použít v ředění 5C nebo 9C u lumbalgií a ischialgií psychogenního původu. 

V - Veratrum album

Matečnou rostlinou pro výrobu léku Veratrum album je kýchavice bílá. Obsahuje směs několika silně účinných alkaloidů. Už v antice se používala u těžkých případů cholery. U zdravého člověka vyvolává průjem podobný choleře - vodnatý s velkými ztrátami tekutin a dehydratací a křečemi, postižený je úplně vyčerpaný, pokrytý studeným potem, zejména na čele. Často postiženého doprovází pocit vnitřního pálení, které ale kontrastuje s ledovým chladem po těle. K zlepšení příznaků dochází v teple a v leže.

Nejčastější indikací pro použití léku Veratrum album je akutní průjem, který je velmi vydatný a vodnatý. Doprovází jej chlad a křečovité bolesti břicha. Tělo se velice rychle dehyratuje. K zlepšení dochází v teple a v leže. I malý pohyb potíže zhoršuje. K zhoršení dochází v chladu, vlhku, ale také po napití. Tekutiny je nutno doplňovat po malých douščích. Dávkuje se v ředění 9C podle závažnosti stavu 2-4x denně 5 granulí. 

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie