Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z v letošním ročníku Magazínu HealthComm představuje PharmDr. Tomáš Arndt.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B C a Č D a E F a G , H a Ch I a J K a L M a N , O a P


LISTOPAD: R, S


Reishi
Rakytník řešetlákový
Rozchodnice růžová
Selen
Šiitake
Smilax lékařský


Reishi (Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá). Cizokrajná houba je i u nás oblíbená mezi příznivci přírodní medicíny. Pochází z Asie a velké popularity dosáhla v tradiční čínské medicíně. Jedním z jejich názvů bylo označení "houba nesmrtelnosti ".Tak by se dalo také přibližně přeložit její čínské jméno ling zhis (Reishi je z japonštiny). Plodnice (nadzemní orgán rostliny, jehož úkolem je rozmnožování, obvykle „klobouček") této houby potvrzuje její české jméno. Je totiž silně lesklá (působí jako „nalakovaná"), vějířovitá a až třicet centimetrů široká.

Dobré je pro některé nadšence do kulinárních experimentů zmínit, že samotná má výrazně hořkou chuť, danou obsahem terpenoidů. Obsažené terpenoidy mají mít protizánětlivý účinek. Mezi nejvýznamnější terpenoidy patří kyselina ganodermová a lucidenová. Působí příznivě na stav imunitního systému. To je dáno obsahem polysacharidů, které jsou strukturně podobné beta glukanům. Působí podle názoru odborníků nejen imunostimulačně, ale také imunomodulačně. K dalším obsaženým látkám patří adenosin, germanium, esenciální aminokyseliny, železo, selen, vitamíny ze skupiny B, antioxidanty, vlákniny nebo enzymy.

Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) obsahuje zejména velké množství vitamínu C. Vitamín C (kyselina askorbová) se řadí mezi silné antioxidanty (chrání náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí) a přispívá k normální funkci imunitního systému. Rovněž obsahuje nenasycené mastné kyseliny, flavonoidy, karotenoidy, vitamíny B komplexu a dále vitamíny D, E, A, K. Flavonoidy a karotenoidy, patří, stejně jako vitamín C, k antioxidantům. Flavonoidy (spolu s karotenoidy) dodávají rakytníkovým plodům jejich typické zbarvení. Jejich hlavním významem je, že příznivě působí na permeabilitu cév, tj jejich pružnost a propustnost. Obsahuje také řadu minerálních a stopových prvků jako železo, bór, mangan, tříslovin nebo sacharidy. 

Rozchodnice růžová (Rhodiola rosea) je vytrvalá horská rostlina, která je velmi zajímavá z hlediska farmaceutické botaniky. Druhové jméno "roseum" je odvozeno od příjemné vůně připomínající květ růže, kterou získáme, když rozemneme květ rostliny. V řadě tradičních léčitelství získala oblibu jako prostředek pro obnovení fyzických a psychických sil. V moderní době je řazena mezi adaptogeny, tedy přírodní zdroje pro posílení organismu v době, která na něj klade zvýšené nároky.

Mezi obsahové látky rozchodnice patří flavonoidy, glykosidy, jednoduché fenolické látky, monoterpeny a další látky. Hlavní obsahové látky jsou rhodiolosid a p-tyrosol (patří mezi zmíněné jednoduché fenolické látky). K jejím hlavním pozitivním efektům na naše zdraví patří centrální stimulační účinek, zvyšuje bdělost, zlepšuje paměť, zvyšuje hladinu dopaminu, zvyšuje imunitní reakci organismu a normalizaci hladiny glukózy v krvi. Působí blahodárně na žaludeční sliznici a pomáhá chránit srdce.

Selen je minerální prvek. Je řazen mezi antioxidanty, které působí proti volným radikálům z okolního prostředí, a tím snižují možnost vzniku rakoviny. Působí příznivě na náš imunitní systém, podle některých zdrojů může pomáhat i u chronických nemocí, jako je například lupénka. Také se zúčastní syntézy prostaglandinů či zlepšuje využití kyslíku srdečním svalem. Rovněž pomáhá chránit játra a podporuje jejich detoxikaci. 

V jeho případě je důležité množství

Nízké množství selenu zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob nebo vzniku rakoviny. Rovněž způsobuje rychlejší stárnutí pokožky a předčasný vznik vrásek. Jako optimální je uvedena denní dávka 60-200 mikrogramů selenu denně. Nicméně jako dostačující je uváděna spodní hranice tohoto množství (60 mikrogramů denně).

Na druhou stranu ve vysokých dávkách je nebezpečný pro náš zdravotní stav. 

Vhodná je jeho kombinace s vitamínem E, kdy dochází k vzájemné potenciaci jejich účinku. Jako příklad lze uvést zvýšení elasticity buněčných tkání.

V potravě se vyskytuje v ořeších, vnitřnostech a mořských rybách. Z různých druhů ořechů je nejvíce zastoupen v para ořeších. Zde je zapotřebí být opatrný, protože v některých případech (podle čerstvosti, pěstování nebo skladování) může být vysoký obsah selenu a může dojít k jeho předávkování.

Šiitake (Lentinula edodes, houževnatec jedlý) je další houba, jejíž konzumace je prospěšná našemu zdraví. Pochází z jihovýchodní Asie a můžeme se s ní setkat jak v japonské, tak v čínské kuchyni. Podobně jako reishi je označována jako houba pro dlouhověkost. Příznivě působí v případě zvýšeného krevního tlaku, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a posiluje obranyschopnosti organismu (také proti virovým infekcím). Úspěšně se osvědčil při léčbě a prevenci akné.

Za podporou imunity stojí obsažená látka lentinan. Jedná se o polysacharid, beta-glukan. Přisuzují se jí imunostimulační, antiinfekční (eliminuje virové, bakteriální, plísňové a parazitární infekční onemocnění), protinádorové a radioprotektivní účinky. Počítá se také antioxidantům, které působí proti škodlivým volným radikálům z okolního prostředí. Pomáhá také při zvýšené psychické a fyzické zátěži, tudíž se dá shiitake také přiřadit k adaptogenům

Smilax lékařský (přestup lékařský, Smilax officinalis, Sarsaparilla veracruz) - z této léčivé rostliny s pozoruhodným názvem se jako léčivá droga používá její kořen. Obsahuje mimo jiné steroidní saponiny, beta-sitosterol, glykosidy, vápník, měď, železo, jód, mangan, draslík, křemík sodík, síru vitaminy B-komplexu, vitaminy A, C a D, jód, křemík, síru, sodík, mangan, železo, vápník, měď a draslík. Jsou mu přisuzovány účinky tonizační, anabolické, antivirové, antibakteriální, antimikrobiální, antimykotické, protizánětlivé, imunostimulační, antioxidační a bolest tlumící účinky. Některé zdroje popisují imunostimulační schopnost smilaxu lékařského, kdy byl popsán nárůst tvorby bílých krvinek (konkrétně se jednalo o T lymfocyty CD4 a CD8 a makrofágů) po aplikaci obsahových látek kořene smilaxu. V roce 1996 vyšla analytická publikace zaznamenávající 3 steroidní saponiny v oddenku smilaxu. Přestup lékařský obsahuje alkaloid, který je vhodný pro obnovení hormonální rovnováhy. Jeho účinky tlumí premenstruační syndrom, bolestivou menstruaci, působí proti nepravidelnému menstruačnímu cyklu a proti náladovosti.

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE 

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová.

R - Rhus toxicodendron

Rhus toxicodendron, neboli škumpa jedovatá, je keř rostoucí převážně v Americe a Japonsku. V rostlině je obsažena latexová hmota, která způsobuje silné podráždění kůže s tvorbou drobných puchýřků. V toxikologii má silné účinky kromě kůže také na klouby, vazy a nervový systém.

Charakteristickými pocity pro tento lék je pocit zhmoždění, zchvácenosti a ztuhlosti. Všechny potíže se zhoršují v klidu, na začátku pohybu a velkou únavou. Ke zhoršení dochází vždy vlhkým chladem (propocení a následné ochlazení větrem, promoknutí, po bazénu,...) Ke zlepšení dochází vždy pomalým pohybem (po rozhýbání se bolesti zmenšují), teplými obklady a při krásném a suchém počasí. Tyto typické okolnosti zhoršení a zlepšení jsou natolik charakteristické, že mohou být i důvodem k předepsání léku.

Velice dobře se tento lék používá u bolestí svalů a kloubů, kdy k zmírnění potíží dochází po mírném rozhýbání - nejvíce bolí ráno, než se rozpohybuje a protáhne, potom jsou potíže mírnější, ale se zvětšující se námahou během dne se bolesti zase zhoršují. Stejné modality jsou i u chrapotu. Největší chrapot je, než se rozmluví, ale k večeru se zase s únavou hlasivek objevuje. Lék se užívá v ředění 9C 4-5x denně.

Rhus toxicodendron se velice úspěšně používá u léčby všech vezikulózních dermatóz, kdy jsou drobné puchýřky naplněné průsvitnou tekutinou. Puchýřky se mohou slévat do větších. Kůže kolem je začervenalá, pálí a svědí. Nejčastější kožní indikací je opar na rtu a pásový opar. Užívá se od začátku výsevu každé 3 až 4 hodiny. Většinou dokáže výsev zastavit. Dobře tento lék také působí na ekzém, který vypadá jako leopardí kůže, kdy místa erytému se střídají s místy zdravé kůže. Svědění a pálení ulevuje hodně teplý obklad, popř. hodně teplá sprcha.

Tento lék lze použít také u chřipkových stavů, které doprovází schvácenost, celková slabost, kloubní potíže se ztuhlostí a nutností se hýbat. Horečka je doprovázena výraznou suchostí v ústech a žízní na studenou vodu.

R - Ricinus communis

Ricinus comunis neboli skočec pochází z Afriky. Laxativní účinky ricinového oleje jsou všeobecně známé. V homeopatické ředění lze použít u bezbolestného průjmu, s případnou bolestí v pase.

Zásadnější je ale jeho vliv na tvorbu mateřského mléka. V této indikaci se používá nejčastěji. V nízkém ředění (5C) podporuje tvorbu a sekreci mateřského mléka. Užívá se vždy nárazově. Začíná se 3x denně 5 kuliček, po navýšení tvorby mléka se postupně vysadí. V případě opětovných zvýšených nároků dítěte na mléko se začne opět užívat. Ve vyšším ředění (15C, 30C) tvorbu mléka zastavuje.

R - Ruta graveolens

Routa vonná je matečnou rostlinu pro výrobu tohoto léku. Obsahuje kromě rutinu také mnoho látek s protivirovým, protimikrobiálním a protihoubovým působením. Má velký vliv na šlachy a chrupavky, hlavně v oblasti zápěstí a kotníků. Působí také na okohybné svaly a vazy. Potíže se zhoršují odpočinkem, obzvláště bolesti míst, na kterých dotyčný leží. Bolesti se zhoršují také vlhkým chladem. Ke zlepšení potíží dochází v teple a pohybem.

Nejčastěji se využívá v traumatologii a revmatologii pro svůj účinek na šlachy a periost. Různé vymknutí kloubů, luxace, zánět šlachy a bolesti zad, které se zlepšují pohybem. Ruta zlepšuje pohyblivost a bolestivost u potíží s karpálním tunelem.

Vlivu na okohybné svaly a vazy se nejvíce využije u přetížení očí - dlouhá práce na PC, soustředění u jemné práce, při nedostatečném osvětlení

U obou typů potíží se užívá v ředění 9C 2-4x denně 5 granulí - dle aktuálnosti stavu

S - Sambucus nigra

Sambucus nigra, neboli bez černý. Všichni známe blahodárné účinky tohoto keře. Obsahuje mimo jiné flavonové glykosidy (rutin, kvercetin), steroly a alkaloid sambucin. V homeopatii se používá hlavně pro svůj vliv na dýchací systém.

Suchá rýma, kdy má postižený ucpaný nos a musí dýchat ústy, je velice častá i u miminek, které díky ucpanému nosíku nemohou pít mateřské mléko. Podává se 3-5x denně.

Velký vliv má i na stav akutní laryngitidy, kdy se dítě probudí kolem půlnoci s dušností a dusivým kašlem. V obou případech se užívá v ředění 5C. U laryngitidy dáváme každých 5 - 10minut do zlepšení, po zlepšení se interval postupně prodlužuje.

S - Staphysagria

Tento lék se získává z rostliny Delphinium staphysagria - stračka. Patří do stejné čeledi jako oměj šalamounek - Aconitum. Její zrna jsou velice toxická. Kromě mastných olejů a kyseliny jablečné obsahují také alkaloidy delfinin a staphysagrin.

Mezi charakteristické znaky patří svědění kůže, které se po poškrábání přestěhuje na jiné místo. Mezi mikcemi se objevuje pálení v močové trubici, které se ale při močení zklidňuje a přestává. Potíže se zhoršují při dotyku postižených míst.

Staphysagria má několik oblastí, kdy se používá. Mezi velice časté indikace je hojení řezných ran. Zlepšuje zhojení řezné rány po operacích snižuje pooperační bolesti. Užívá se ředění 9C 2x denně nebo podle bolestí.

Zmírňuje svědění, které se po pošrábání stěhuje. Toto svědění může doprovázet různé indikace - ekzém, herpes. V této indikaci se používá vyšší ředění (15C) a dávkuje se podle rytmu potíží.

U opakujících se výskytů ječného zrna (hlavně na horním víčku) je možnost doplnit léčbu o tento lék.

Do popisu tohoto léku patří i řezná poranění na duši. Potlačené emoce, vztek, rozhořčení, pocit neoprávněné křivdy a ponížení, které se neprojevily navenek a zůstaly uzavřené v člověku. Dávkování je v tomto případě závislé na tom, jak dlouho je od příčiny. Pokud je ono potlačení emocí nedávno, je vhodné použít postupné ředění - 1. den 9C, 2. den 15C a 3. den 30C. A stačí, popř. 30C 1x týdně. V případě, že příčina je již hodně dávno, užívá se ředění 30C 1x denně a po zlepšení se interval postupně prodlužuje.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie