Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Když určitou problematiku umíme dobře uchopit, pokud považujeme stav či obsah za kompletní nebo výčet přístupů a řešení za komplexní, říkáme, že to známe od A do Z. Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z představí PharmDr. Tomáš Arndt.

„V těchto sloupcích bych se rád věnoval některým vitaminům, minerálům či léčivým rostlinám, které tak či onak mohou přispět posílení imunitního systému. Každou látku bych stručně charakterizoval a zmínil, v čem konkrétně může být prospěšná, " říká autor.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B ZDE

C a Č ZDE


DUBEN: D, E

Divizna velkokvětá
Divoký pomeranč
Dřišťál obecný
Ergokalciferol
Echinacea purpurea
Eleuterokok ostnitý


Divizna velkokvětá (Verbascum multiflorum) je výrazná, až dva metry vysoká rostlina, patřící do čeledi krtničkovitých - Scrophulariaceae. Je známá svým hroznem výrazných žlutých květů. Obsahuje řadu důležitých obsahových látek, ze kterých je možné zmínit polysacharidy (kyselina uronová, galaktóza a arabinóza), žluté barvivo krocetin, slizy, třísloviny flavonoidy (rutin), saponiny, iridoidy (aucubin, catalpol), karotenoidy, glykosidy lignanů. Všechny jsou obsaženy v květu rostliny.

Z nich některé přispívají k posílení imunitního systému. Jedná se zejména o karotenoidy a flavonoidy, které patří k antioxidantům. Tyto látky ochraňují náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí. Flavonoidy, navíc zesilují účinek vitaminu C. Obsažené saponiny mají antimikrobiální vlastnosti, posilují ochranu před plísněmi, bakteriemi a viry. Navíc zlepšují imunitní funkci stimulací produkce T-buněk.

I obsažené slizy jsou užitečné. Při kašli mírně dráždí dýchací cesty. To se využívá společně s účinkem saponinů a flavonoidů (reflektoricky zvyšují bronchiální sekreci). Používá se při suchých zánětech dýchacích cest spojených s dráždivým, neproduktivním kašlem. To má využití při kašli, černém kašli, zánětu průdušek, astmatické bronchitidě nebo chrapotu.

Divoký pomeranč (Pomerančovník hořký, Citrus aurantium). Pomerančovník hořký (Citrus aurantium,), také známý pod jménem bigaradie, divoký pomeranč nebo Bitter orange, je obdobou našeho známého pomeranče. Má bílé květy a oranžové plody. Jsou z něj využívány listy, výhonky, květy a slupky (oplodí) plodů. Z jeho listů, výhonků a slupek se destilují silice. Ty se pak používají při přípravě lihových tinktur. Hlavní obsažená látka je synefrin, ta ale neovlivňuje imunitu. Je svou chemickou strukturou blízká adrenalinu a efedrinu a působí centrálně.

Z dalších látek obsahuje zejména bioflavonoidy, hesperidin, naringenin, hořčiny, silici s obsahem limonenu, linalolu a geraniolu. Hesperidin, naringenin a flavonoidy působí jako antioxidanty, flavonoidy navíc posilují účinek vitaminu C. Důležité je působení obsaženého flavonoidu hesperidinu, které působí proti otoku a posiluje imunitu. Obsažené látky působí i protizánětlivě. Čaj z pomerančovníku divokého se v přírodní medicíně používá k detoxikaci a posílení celého organismu. 

Dřišťál obecný (Berberis vulgaris) patří do čeledi dřišťálovité (Berberidaceae). Důležitý je obsah alkaloidů, jako oxyacanthin nebo berberin. U berberinu někteří odborníci zmiňují, že působí proti řadě původců infekcí, jako jsou stafylokoky, streptokoky, původce průjmových onemocnění (např. salmonela, úplavice), infekcí močových cest (Escherichia coli) a na další mikroorganismy způsobující infekční onemocnění.

Z dalších látek obsahuje třísloviny, pryskyřice, silice, cukr, škrob, pentosu nebo flavonové sloučeniny. V plodech můžeme nalézt četné kyseliny (nejvíce kyselina jablečná, citronová a vinná) a významné množství vitaminu C a K. Vzhledem k obsahu alkaloidů, je třeba užívat obsažený berberin či dřišťál jako takový pouze v doplňcích stravy. Je ale třeba vyvarovat se právě v našich podmínkách rostoucího dřišťálu obecného (a samozřejmě i dalších rostlin tohoto druhu). 

Ergokalciferol a cholekalciferol (vitamin D2 a D3)

Vitamin D je látka, která je v současnosti velmi často zmiňována. Vitamin D je vlastně souhrnné označení pro steroidní hormonální prekurzory, známé pod názvem kalciferoly. Je důležité si uvědomit, že existuje ve dvou formách: jako ergokalciferol (D2) a cholekalciferol (D3). Vitamin D2 se vyskytuje zejména v rostlinách, kdežto vitamín D3 je v živočišných zdrojích. Vitamin D2 se v organismu mění na D3. Vegetariáni a vegani musí mít na mysli, že abychom dostali do těla dostatečné množství aktivního vitaminu D2, je ho potřeba mnohonásobně větší množství než živočišného vitamínu D3.

Obecně je vcelku známo, že vitamin D3 společně s parathyroidním hormonem (parathormonem) napomáhají regulovat hladiny vápníku a fosfátů v organismu. Pomáhá zlepšovat vstřebávání vápníku ze žaludečního traktu a je důležitý pro pevnost zubů a kostí.

Vitamin D je ovšem také důležitý pro funkci imunitního systému. V těle se naváže na specifický receptor. Tento receptor je přítomen ve všech buňkách imunitního systému, zejména v tzv. antigen prezentujících buňkách a T-lymfocytech. V případě přirozené (nespecifické) imunity vitamin D aktivuje změnu monocytů na makrofágy a blokuje uvolnění protizánětlivých cytokinů a chemokinů. V případě druhé, adaptované (nespecifické) imunity je vitamin D důležitým a hlavním aktivátorem tohoto druhu imunitní odpovědi. Pokud nemáme dostatek vitaminu D, nedojde k aktivaci T-lymfocytů. Ty jsou významné, protože plní důležité imunitní funkce-například likvidují nádorové buňky nebo buňky napadené viry. 

Echinacea purpurea (Třapatka nachová) je léčivá rostlina, která je oblíbená jednak při prevenci v období chřipkových epidemií, ale i jako doplněk léčby nachlazení a chřipek. Obsahuje celou řadu zajímavých přírodních látek, jako silice, ß-sitosterol, mastné kyseliny - palmitová a linolová, fenolické látky a polysacharidy. Důležitými látkami jsou echinakosidy, což jsou deriváty kyseliny kávové. Cukerná frakce obsahových látek této rostliny je používána jako imunostimulans. Odborníci zjistili, že lipofilní frakce (hlavně alkylamidy, dále polyacetyleny a éterické oleje) je účinnější, než část hydrofilní. Hlavní význam mají alkylamidy. Jejich přesný mechanismus účinku není znám. Někteří odborníci předpokládají, že jsou strukturálně podobné s endogenním ligandem kanabinoidních receptorů. Na ně se navážou, a to by mělo vysvětlit jejich imunostimulační účinek.

Echinacea se doporučuje užívat při prvních příznacích nachlazení a měla by se dále užívat sedm až deset dnů. K možným nežádoucím účinkům patří alergie na tuto rostlinu, gastrointestinální potíže, sucho v ústech, ústní vředy a nespavost.

K dalším zástupcům z rodu třapatek patří Echinacea angustifolia (třapatka úzkolistá) nebo Echinacea pallida (třapatka bledá). Echinacea se nesmí užívat při chorobách autoimunitního původu.

Eleuterokok ostnitý (Eleutherococcus senticosus) patří svými účinky do skupiny tzv. adaptogenů. Adaptogeny jsou skupina látek, které mají komplexní účinek, hlavně pomáhají obnovovat energii, povzbuzovat celkové zdraví, zlepšovat paměť či zlepšují přizpůsobení organismu stresu. Někdy se u něj můžeme setkat se zavádějícím označením sibiřský ženšen. Je to proto, že je svým účinkem blízkým ženšenu všehoj (Panax ginseng) a roste na Sibiři.

Mezi důležité obsažené přírodní látky patří tzv. eleuterosidy (velká skupina), dále deriváty kyseliny benzoové, polysacharidy, tokoferoly, sesamin nebo syringin. Tokoferoly (vitamin E) patří mezi antioxidační látky. Extrakt z kořenů této rostliny (mimo jiné) zvyšuje počet lymfocytů a fagocytární aktivitu. Rovněž inhibuje viry RNA-typu (humánní rhinovirus, respiratorní virus, influenza A virus). Na druhé straně není však účinný na DNA-viry, jako je adenovirus nebo herpes simplex typ-1. Obsažené látky sesamin a syringin (patří do skupiny lignanů) mají imunostimulační efekt. Eleuterokok jako adaptogen je vhodným tonizujícím prostředkem při dlouhodobých vlivech přepracovanosti, rekonvalescenci po nemocech a operacích a při pobytu v zdraví škodlivém prostředí.

Nesmí se užívat současně s digoxinem a sedativy (zejména barbituráty, které se ale v současnosti předepisují vzácně). Nesmí se užívat při tzv. spánkové apnoe, narkolepsii, vysokém krevním tlaku a dále v období těhotenství a kojení.

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová.

D - Drosera - Drosera rotundifolia

Lék Drosera se vyrábí z drobné rostliny Drosera rotundifolia - rosnatky okrouhlolisté. Je to masožravá rostlina. Chloupky na listech vylučují na polapený hmyz tekutinu, která obsahuje pepsin na lepší strávení. Po požití se objevuje podráždění sliznic a dýchací potíže. Na tyto potíže se v homeopatickém ředění používá nejčastěji.

Katarální podráždění sliznice s pocitem šimrání v hrtanu způsobuje kašlací reflex. Pocit šimrání jakoby pírkem je celkem typickým příznakem pro tento lék. Podráždění sliznice může přecházet až ve spastický kašel, kdy se objevuje sevření na prsou. Kašel se většinou zhoršuje v noci a v teple postele při zahřátí, při mluvení. Příznaky se zlepšují pohybem a tlakem dlaní na hrudník. Při záchvatu kašle se může objevit až cyanóza v obličeji. Lék se užívá podle rytmu záchvatů kašle.

D - Dulcamara - Drosera rotundifolia 

Dulcamara se vyrábí z rostliny Drosera rotundifolia - z lilku hořkosladkého. Tato rostlina roste ve vlhku na březích potoků. Obsahuje saponiny a glukoalkaloidy. Působí na sliznice, lymfatický systém i svaly a kůži.

Sliznice mohou produkovat žluto zelený sekret. Naprosto typickým znakem pro tento lék je zhoršení ve vlhku a chladu. Po prochladnutí, při dešti, v mlze...Mezi nejčastější potíže, na které se Dulcamara používá, patří ucpaný nos, pocit zahlenění a potřeba si neustále odkašlávat. Potíže se vždy objevují s příchodem deštivého a mlhavého počasí. S úspěchem jej lze podat i při bolesti svalů a šlach v chladném a vlhkém počasí nebo po promoknutí čí zpocení. Na kůži se může projevovat buď svědivá mokvající vyrážka či ekzém, kterému nesvědčí studená voda, nebo jako široké, měkké bradavice.

Pokud se respirační potíže objevují pravidelně v období podzim-zima, je možné lék užívat 2x týdně preventivně.

E - Echinacea 

I v homeopatické ředění využíváme lék Echinacea 5C k posílení celkové imunity. V nízkém ředění má imunostimulační a protizánětlivé účinky. Velice dobře doplňuje i klasickou léčbu vytrvalého hnisání. Doplňuje a podporuje lék Silicea.

E - Euphasia - Euphrasia officinalis

Tento lék se získává z rostliny Euphrasia officinalis - ze světlíku lékařského. Obsahuje silice, alkaloidy a steroly, které působí na oči. Způsobují především zánět a podráždění očí a nosu. Při podráždění očí dochází k silnému dráždivému slzení, které je spojeno se zarudnutí spojivek, a k otoku očních víček. Při zasažení nosu se objevuje hojný, ale nedráždivý vodnatý sekret. V homeopatickém ředění se nejčastěji používá při téměř jakémkoliv podráždění spojivek, u kterého dochází k dráždivému slzení. Většinou je doprovázeno pocitem písku v očích a pálením očí. Ke zlepšení dochází v klidu a temnu. Sluníčko, horko a vítr příznaky zhoršují. S úspěchem lze přidat k léčbě nejen alergií, které zasahují oči - pyly a sena, ale i při virózách, které mají přidané potíže s podrážděním očí.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie