Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z v letošním ročníku Magazínu HealthComm představuje PharmDr. Tomáš Arndt.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B ZDE

C a Č ZDE

D a E ZDE

F a G ZDE

H a Ch ZDE

I a J ZDE


SRPEN: K, L

Klanopraška čínská (Schizandra chinensis)
Kašička mateří
Kiwi
Leuzea (Parcha saflorová)
Lapacho (Tabebuia serratifolia)
Liči (Litchi chinensis, extrakt)


Klanopraška čínská (Schizandra sinensis), jak už název napovídá, patří mezi rostliny používané v tradiční čínské medicíně. Dále budu používat název Schizandra, pod kterým je u nás nejznámější. Patří do čeledi Schisandraceae. Jedná se o opadavou liánu, která roste v listnatých lesích, kde šplhá až do korun stromů. Využívané jsou její plody. Mají červenou, až tmavě červenou barvu. Jsou poněkud deformovaného tvaru a obal je zvrásněný. Uvnitř plodů jsou jedna až dvě semena. Mají žlutohnědou až tmavě hnědou barvu. Jejich zápach je specifický, ale slabý. Chuť je typická - kořeněná a hořko-kyselá. Pokud bychom je ochutnali, působily by v našich ústech svíravě a pálily by.

Dužina plodů schizandry obsahuje celou řadu důležitých přírodních látek. Mezi ně patří organické kyseliny (vinná, jablečná, citronová), peptidy, sacharidy, vitamin C, silice, schizandrin, pryskyřici a minerální látky.

Schizandra je řazena (stejně jako například ženšen nebo echinacea) do skupiny adaptogenů. Jsou to rostliny (někdy houby), které posilují odolnost organismu proti různým nepříznivým vlivům z okolního prostředí (například různé epidemie) a činí ho připraveným proti zvýšeným nárokům, jak psychickým (stres) nebo fyzickým (těžká práce, sport). Pomáhají obnovit duševní i fyzické zdraví, proto jsou vhodně například pro pacienty v rekonvalescenci. S tím souvisí i posílení funkce imunitního systému. Ještě je možné zmínit, že semena této rostliny mají povzbuzující účinky na centrální nervový systém, stimulují cévní systém a dýchání, zlepšují trávení a zvyšují krevní tlak. Pacienti s vysokým krevním tlakem a epilepsií by měli být při užívání přípravků se schizandrou opatrní.

Kašička mateří. V řadě doplňků stravy se můžeme setkat s názvem včelí kašička (cizím názvem jako gelée royal). Počítá se mezi včelí produkty jako například propolis nebo med. Mateří kašička, jak vlastně napovídá název, je potrava pro včelí královnu. Pro ni ji vytvářejí ve své hltanové žláze včelí dělnice.

Obsahuje celou řadu důležitých vitamínů: riboflavin (B2), kyselinu panthotenovou (B5), pyridoxin (B6), vitamin E, biotin (H) nebo kyselinu listovou (B9). Z dalších obsažených látek obsahuje fosfolipidy, cholin, acetylcholin, adenosin, volné aminokyseliny a další.

Mateří kašičce je přisuzován posilující efekt na imunitní systém, játra, srdce, centrální nervový systém nebo krvetvorbu. Je řazena mezi tonika, obecně posilující látky. Přispívá také ke zlepšení paměti, spánku a vůbec celkově pozitivně působí na psychiku. Je také doporučována pro prevenci vzniku aterosklerózy nebo jako doplněk u léčby onemocnění horních cest dýchacích. Její užívání je rovněž vhodné při léčení ekzémů, lupénky (v kombinaci s propolisem) a akné u dospívajících. Jako zajímavost lze také zmínit, že v přírodní léčitelství je doporučována jako afrodiziakum. Je nutno vzít do úvahy, že se jedná o včelí produkt, takže lidé s alergií na tyto přípravky by ji neměli v žádném případě užívat. 

Kiwi je plod popínavé dřeviny rostoucí na Novém Zélandu. Její jméno je aktinidie lahodná, latinsky Actinidia deliciosa. Původně pochází ale z Číny. Plod má velikost slepičího vejci, slupka je hnědá a chlupatá, dužina obvykle zelená. Ovšem kiwi (též kivi) je název pro ptáky z řádu nelétavých běžců s typicky dlouhým, štíhlým zobákem, kteří jsou symbolem Nového Zélandu.

Kiwi je zejména bohaté na vitamín C. Jeho jeden gram obsahuje jeden miligram tohoto vitamínu. Vitamín C je také významný antioxidant, který pomáhá ochraňovat náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

Významný je rovněž obsah hořčíku a draslíku. Hořčík společně s vitaminem C přispívá k podpoře látkové výměny, zpevnění cév a žil, posílení imunitního systému. Draslík spolu se sodíkem zajišťuje v našem organismu správné hospodaření s vodou, vedení nervových vzruchů, kontrakci svalů a udržování správného srdečního rytmu. Draslík je nezbytný pro vytváření zásob cukrů a jejich přeměnu na energii.

Z dalších přírodních látek je možné zmínit vitamin E, vitamin B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), B3( niacin), kyselinu listovou (vitamín B9), vitamin A, železo nebo měď.

Leuzea (Parcha saflorová) neboli parcha saflorová (latinsky Leuzea carthamoides) je též známá jako maralí kořen. Ten dostala podle jelena maralu, který tuto bylinu s oblibou vyhrabává ze země. Pochází z jižní Sibiře. Také ona, stejně jako ženšen nebo schizandra, patří mezi tzv. adaptogeny, Jako rostlinná droga se používají právě zmíněné kořeny, z kterých se připravuje lihový extrakt.

Z přírodních obsažených látek je možné uvést ekdysteroidy, vápník, fosfor, draslík, polypodine, flavonoidy, tzv. polyacetyleny, deriváty thiofenu, silice, třísloviny, pryskyřice, kumariny a další látky. Ekdysteroidy jsou přírodní formou sterolů, které nemají nežádoucí účinky mužských steroidních hormonů nebo syntetických anabolik (nejdůležitější je z nich ekdysteron).

Leuzea posiluje imunitu, zvyšuje bdělost, podporuje syntézu glykogenu v játrech a srdečním svalu. Má také hepatoprotektivní a kardioprotektivní účinky. Rovněž podporuje trávení a zlepšuje nechutenství. V lidovém sibiřském léčitelství je leuzea používána jako afrodiziakum

Lapacho (Tabebuia serratifolia) je bylinný čaj ze zpracované kůry stejnojmenného stromu (latinsky Tabebuia serratifolia), který se může dožít až 700 let. Tento strom můžeme najít v mnoha státech Jižní Ameriky. Kůra je typicky červeně zbarvená a pochází ze dvou odrůd (Lapacho Colorado a Lapacho Morado). Pro další využití se zpracuje a rozdrtí a v této formě slouží k přípravě nálevu.

Tato kůra obsahuje řadu přírodních látek - vitamín B1 (thiamin), vitamin C (kyselinu askorbovou) nebo vitamin A (axeroftol) lapachol, lapachon a jejich deriváty, dále přírodní "antibiotikum" xylodion, saponiny, flavonoidy, quercetin (též psán jako kvercetin), přírodní antimykotika, minerální látky a stopové prvky.

Nejvýznamnější z přírodních látek je lapachol, který působí podle zjištění vědců proti virům oparu Herpes simplex, některým virům chřipky, ba dokonce podle některých také dětské obrny. Rovněž působí preventivně proti vzniku žaludečních vředů. Tato látka v malé koncentraci přispívá k aktivaci buněk imunitního systému, lymfocytů a granulocytů. Důležité je ovšem vědět, že už ve vyšších koncentracích takto nepůsobí. Ve vysokých dávkách snižuje srážlivost krve, ale také způsobuje nevolnost a zvracení. Z toho vyplývá, že lapacho nesmějí užívat pacienti s poruchou srážlivosti krve.

Další důležitou skupinou látek jsou saponiny. Tyto látky z lapacha ochraňují organismus před plísněmi, houbami a kvasinkami. Odborníci to vysvětlují tak, že saponiny v těle vytvářejí jakési mikroklima, které je pro tyto cizorodé mikroorganismy nepříznivé a ničí je. Proti kvasinkám a bakteriím působí také další obsažená látka xylodion.

Další skupina látek, flavonoidy, je řazena mezi antioxidanty. Kvercetin zamezuje uvolňování histaminu, a tím vzniku alergických reakcí, jako je rýma, slzení očí nebo vyrážka. Neutralizuje v těle volné radikály, které mohou přispět ke vzniku zákalu nebo degeneraci sítnice. V laboratorních pokusech působil kvercetin i protizánětlivě.

Kontraindikací lapacha (tj. kdy se nesmí užívat) jsou vysoké teploty až horečky, kdy je zakázáno používat zejména vysoké dávky lapacha. Rovněž by ho neměly užívat děti do 15 let věku, kojící a těhotné ženy. V případě nízkého tlaku, srdeční nedostatečnosti a průjmových onemocnění je třeba se před užíváním lapacha nejprve pordit s ošetřujícím  

Liči (Litchi chinensis, extrakt)  -  Liči (latinsky Litchi sinensis, někdy překládáno jako třešňovice čínská) je oblíbená v tradiční čínské medicíně. My se s ní můžeme nejvíce setkat v ovocných džusech. Není to přímo rostlina, ale jehličnatý keř, či dokonce strom. Jeho povrch je ochlupený. Je oblíben pro své plody, které mají květinovou vůni (čerstvě natrhané) a voňavou, sladkou chuť. Jí se bílá dužina, která se skrývá pod růžovo černou hrubou kůrou, kterou je nutné odstranit.

Liči obsahuje celou řadu zajímavých přírodních látek. Na prvním místě je možné zmínit tzv. polyfenoly. Je to souhrnné označení pro skupinu velmi různorodých látek. Patří mezi antioxidanty. V liči z nich můžeme najít například antokyany. Jsou to pigmentové molekuly, které dodávají ovoci jeho typické zbarvení. V rostlinách se vyskytují ve formě glykosidů, jejich aglykonová (necukerná) část se označuje jako antokyanidin. V Japonsku byl právě  z těchto polyfenolů připraven extrakt označený jako Oligonol. Tento extrakt obsahuje polyfenoly s vysokou biologickou dostupností (velmi dobře se distribuují v tělních tekutinách), které by mohly pomoc při poruchách periferního prokrvení jako vazodilatans (látky rozšiřující cévy). To by se mohlo uplatnit například při léčbě nedostatečného prokrvení končetin (pocit studených rukou nebo nohou) nebo při cévních poruchách u diabetiků.

Na závěr je možné zmínit, že i kiwi obsahuje poměrně velké množství vitamínu C. Průměrně se ve 100 gramech ovoce vyskytuje 72 mg tohoto vitamínu.

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová.

K - Kalium bichromicum

Kalium bichromicum je vyráběno z chemické sloučeniny, dvojchromanu draselného. Je to červenooranžová krystalická látka, která velice často způsobuje nejen kontaktní alergie, ale je celkové toxická. Nejvýrazněji se intoxikace projevuje na sliznicích dýchacího a respiračního systému.

Kožní léze se vyskytují na místech kontaktu s chemickou sloučeninou: dlaně, bříška prstů, hřbety rukou. Alergický ekzém je velmi svědivý. V akutní fázi se projevuje mokváním a v chronické fázi je ekzém suchý a popraskaný.

Typickým příznakem pro Kalium bichromicum je zánět s tvorbou hojného a hustého žlutozeleného sekretu. Sekret snadno ulpívá svou lepkavostí na postižené sliznici. Často se v něm najdou i proužky krve. Léze na sliznici připomínají práci děrovačky. Léze je hluboká, její okraj je pravidelný a ostře ohraničený, na spodině ulpívá typický sekret.

Všechny příznaky (kromě svědění kůže, kde je to obráceně) zhoršuje chlad a čerstvý vzduch. Stačí i chlad při svlékání. Teplo příznaky naopak zmírňuje a usnadňuje odchod sekretu.

Mezi typické indikace v rámci zažívacího systému tohoto léku patří afty v ústech i žaludeční vřed. Léze jsou charakteristické svým vzhledem - mají ostré okraje a na spodině léze lepkavý sekret. U postižení dýchacího systému tento lék využijeme u rinitid a sinusitid s typickým sekretem - hustý, žlutozelený, snadno ulpívá na sliznici, jde těžko vysmrkat, často se v sekretu objevují i tenké nitky krve. Typický hlen je i při produktivním kašli, kdy může mít až podobu zelených zapáchajících kuliček. Kašel se zhoršuje večer při převlékání.

Nejčastěji se používá ředění 9C - podle vzhledu sekretu. 

K - Kalium muriaticum

Základem pro výrobu tohoto léku je bílý krystalický prášek - chlorid draselný. Stejně, jako i jiné draselné soli, sliznice při podráždění produkují hustý sekret, který je ale na rozdíl od léku Kalium bichromicum bělavý.

Mezi charakteristické znaky tohoto léku patří i praskání v uších. To se často objevuje u smrkání u rýmy, či při zánětu středního ucha spojeného se zánětem Eustachovy trubice. Sliznice je potažena bělavým či šedavým povlakem. Sekret je viskózní a bělavý.

Příznaky se zlepšují suchým teplem a suchými teplými obklady. K zhoršení dochází studeným vzduchem a vlhkem.

Použití tohoto léku se ve většině vztahuje na hustý, viskózní, bělavý sekret - ať už se jedná o rýmu doprovázenou praskáním v uších, bělavé afty s hustými slinami, či zvracení hustého bělavého slizovitého hlenu, kdy je jazyk potažen bílošedým povlakem.

Pokud potřebujeme sliznici od hlenu vyčistit, použijeme ředění 5C, popř. 9C, které podporují tvorbu hlenu. Vyšší ředění 15C sekreci naopak zastavuje. Toho se využívá např. u tubárního kataru - zánět Eustachovy trubice.

L - Ledum palustre

Rojovník bahenní (Ledum palustre) je keř rostoucí ve vlhkých oblastech Evropy, Asie i Ameriky. V matečné tinktuře se vyskytují silice s protizánětlivým účinkem, flavonoidy a triterpeny. Silně působí na kapiláry, klouby a kůži. Působení na kapiláry se projevuje fialovými ekchymózami v místech, kde je tenčí kůže - prsty na nohou, oblast kolem oka. Typická je tvorba tmavých podlitin v místech, která vznikla po bodné ráně a ta nekrvácela ven, nebo jen velice málo - trn, hřebík.

Zhoršení nastává většinou teplem, pohybem a v noci. Ke zlepšení dochází chladem - ledovými obklady - a odpočinkem.

Tento lék nemá široké použití, ale je v něm naprosto nezastupitelný. Spolu s lékem Arnica se používám u periorbitálního hematomu způsobeného tupým předmětem - monoklu. Užívá se 4 - 5x denně 5 granulí.

U bodných ran, kdy došlo skoro k okamžitému uzavření rány - hluboký trn, stoupnutí na hřebík, nejlépe rezavý,.....užívá se zpočátku 5x denně, později se zlepšením se dávkování snižuje. Pokud by se přidaly septické projevy, je vhodné přidat lék Pyrogenium 9C

Mezi bodné rány patří i bodnutí hmyzem. Při otoku postiženého místa lze kombinovat s lékem Apis mellifica. Již léta mám vyzkoušené, že lék Ledum palustre lze u citlivějších osob na komáry použít nejen po bodnutí komáry, ale i jako repelent před cestou do přírody. Během delší procházky je vhodné zopakovat.

Působení na klouby lze využít i u dnavého záchvatu, kdy při akutních bolestech klouby otečou světlým otokem s pocitem horka v daném místě a ulevuje jim ledový obklad.

L - Lycopodium

Lycopium clavatum - plavuň vidlačka. Pro výrobu mtečné tinktury se používají výtrusy, které jsou bohaté na tuky - triglyceridy nasycených, ale z velké části nenasycených kyselin - a minerály (vápník, hořčík, křemík, železo, mangan,..). účinek je velice široký a nejvíc zahrnuje trávicí trakt, ledviny, kůži. Ovlivňuje i metabolismus kyseliny močové a cholesterolu

Pro Lycopodium je typické zhoršení potíží mezi 16. a 20. hodinou. Ke zlepšení většinou dochází na čerstvém vzduchu a teplým jídlem a nápoji.

Mezi nejčastější trávicí potíže patří rychlé nasycení po pár soustech, plynatost hlavně v dolní části břicha, která nutí k rozepnutí knoflíku u kalhot po jídle, pálení žáhy, bolest v oblasti jater, velká únava po jídle spojená se zarudnutím obličeje, migrény pod pravým okem spojené s jídlem (při vynechání nebo opoždění pravidelného jídla), záchvatovité zvracení (často po sladkém) či zácpa s nafouknutím spodní části břicha.

Se zažíváním souvisí i metabolické poruchy kyseliny močové a cholesterolu, žlučníkové i ledvinové kameny.

Na kůži se projevuje nejčastěji kopřivka, ekzém, či jiné erupce, které svědí a při poškrábání snadno krvácí. Svědění se zlepšuje chladem

Většinou se podává dle potíží 3 - 4x denně v ředění 9C.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie