Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z v  Magazínu HealthComm představuje (přesně rok) PharmDr. Tomáš Arndt.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B C a Č D a E F a G H a Ch I a J ,

K a L M a N O a PR a S, Š a T, U a V


ÚNOR:

Withania somnifera (vitánie spavá)
Wasabi
Xylitol
Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.)
Yacon (Smallanthus sonchifolius)
Yucca (Yucca shidigera)


Withania somnifera, označovaná též jako indický ženšen, vitánie či ašvagandha je léčivá rostlina pocházející z Indie, ale také z Afriky či oblasti Středomoří. Název ženšen není správný, nejedná se léčivou rostliny z rodu ženšen (Ginseng).

Obsahuje především alkaloidy (dusíkaté látky se silným účinkem na organismus), steroidní laktony (withanolidy), fytosteroly, flavonoidy, saponiny, oligosacharidy, aminokyseliny (glutamová, asparagová, glycin) a taniny. Obsažené alkaloidy mají výrazné spasmolytické účinky: látka uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva účinky na hladké svalstvo. Dále působí protistresově a upravuje krevní tlak. Withanolidy mají adaptogenní účinky, posilují organismus na zvýšené fyzické a psychické nároky. Daly by se přiřadit do skupiny imunomodulancií, podle okolností zesilují nebo naopak tlumí imunitní systém. Má užití při rekonvalescencích po těžkých nemocech, při fyzickém a duševním vyčerpání a nespavosti. Používá se ve směsích pro své adaptogenní účinky, zvyšující nespecifickou odolnost vůči negativním vnitřním i vnějším vlivům účinky.

Alkaloid somniferin má sedativní účinky, proto se rostlina používá jako sedativum. Také zlepšuje paměť. Rovněž se užívá při infekčních onemocněních pro svůj protizánětlivý, antivirový a baktericidní účinek. 

Wasabi je koření získané z oddenku rostliny eutermy japonské (Eutrema japonica). V češtině také známé jako „japonský křen". Používá se jako přísada v japonské kuchyni - zejména do typických pokrmů, jako je suši, sašimi a nudle. Při styku se vzduchem ztrácí nastrouhaný oddenek na síle, proto by se měl zpracovávat vždy čerstvý. Poživatelné jsou i listy wasabi, které mají podobnou chuť jako oddenek.

Wasabi má také příznivé účinky na lidské zdraví. V Japonsku se wasabi už po staletí využívá jako přírodní antibiotikum, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Řada výzkumů navíc zjistila, že obsažené látky posilují imunitní systém a působí jako silné antioxidanty. Wasabi obsahuje velké množství vlákniny, vitaminu C, draslíku, vápníku a hořčíku. Jeho unikátní ostrá chuť (která připomíná pálivou hořčici a dráždí dutinu nosní) je způsobena množstvím izothiokyanátů (zejména allylisothiokyanátu); ty vznikají z obsaženého sinigrinu (stejně jako u křenu, který se snadněji pěstuje) při narušení buněčné struktury pletiv klíčových orgánů rostliny). 

Xylitol patří mezi cukrové alkoholy. Bývá též nazýván dřevný nebo březový cukr (jeho název pochází z řeckého slova xylo). V přírodě ho můžeme najít v malinách, švestkách, jahodách, ale i ovsu a dalších přírodních zdrojích. Je stejně sladký jako jiný cukr sacharóza, ale má oproti němu jen dvě třetiny kalorií. Je vhodný i pro diabetiky (jeho metabolická přeměna nevyžaduje inzulín). Uvádí se, že má velmi nízký glykemický index. Protože neškodí zubům. je součástí mnoha bonbónů a žvýkaček. U žvýkaček, kde působí nejvýrazněji, je výhodou, že pomáhá vytvářet chladivý pocit na jazyku.

Xylitol nachází využití v zubních pastách, kde hraje roli v prevenci zubního kazu. Tento účinek je založen na jeho průniku do bakteriální buňky, což má za následek její degeneraci a zánik. Toto může být ještě posíleno přítomností fluoru. Bakterie v ústech nedokážou xylitol metabolizovat, takže nedochází ke vzniku kyseliny způsobující vznik zubního kazu. Navíc se xylitol uplatňuje i snížením tvorby zubního plaku. Důležité je, že i když má sladkou chuť, na rozdíl od klasických sladkostí nevytváří živnou půdu pro vznik plísní. Tím je xylitol vhodné sladidlo pro nemocné trpící opakovanými kandidózami.

Tím, že nepodporuje rozmnožování plísní, naopak podporuje růst zdravé střevní mikroflóry, což naopak pozitivně působí na imunitní systém. Jen pozor, ve větším množství má projímavý účinek a není vhodný pro zvířata, může u nich způsobovat hypoglykémii. 

Yzop lékařský (Hyssopus officinalis L.) je rostlina z čeledi hluchavkovitých. Léčivou drogou je kvetoucí olistěná nať. Obsahuje 0,3 až 1 % silice, ve které hlavními složkami jsou pinen, pinokamfon, isopinokamfon, limonen a sabinen, dále je přítomen flavonový glykosid hesperidin, asi 8 % tříslovin, hořčiny, marubiin, organické kyseliny (např. kyselina rozmarýnová), minerály a trochu pryskyřice. Podává se nejčastěji ve formě nálevu nebo odvaru, připravuje se i yzopový sirup nebo víno. V přírodním léčitelství se používá proti pocení, k podpoře trávení, povzbuzení chutě k jídlu, proti katarům horních cest dýchacích kašli nebo astmatickým obtížím. Například u zánětu průdušek (zahlenění, kašel, bronchiální zánět, astma apod.), kde působí dezinfekčně až antibioticky a podobně působí i na močové ústrojí.

Yzop se dá použít také zevně: jako dezinfekční prostředek do koupelí nebo i jako kloktadlo při zánětu hrtanu a mandlí. Používal se ke zmírnění plicních potíží a k povzbuzení chuti k jídlu. Yzopem smíchaným s jablečníkem se také často léčil kašel a nachlazení.

Yzop se suší nebo zmrazuje. V kuchyni se přidává do masitých pokrmů, paštik, nádivek, ke grilovaným masům, ke skopovému a k rybám. Je oblíbený v bylinných likérech. Yzop se nesmí užívat v těhotenství. 

Jakon, či yacon, taraca, jicama (Smallanthus sonchifolius) je léčivá rostlina pocházející původně z dalekých oblastí jižní Ameriky. Má chlupatou lodyhu, která je často nafialovělé barvy. Z rostliny se, podobně jako u našich brambor, sklízejí podzemní hlízy. Připomínají svým tvarem hlízy šlechtěných topinambur. Dužina je křehká, chroupavá a šťavnatá, nasládlé chuti, bílé, krémové, někdy až nafialovělé barvy. Yacon je oblíben pro své chuťové vlastnosti, šťavnatost, křehkost a pro obsah velkého množství minerálních látek. Hlízy jakonu mají nízkou nutriční hodnotu, obsahují inulin a lehce stravitelné látky. se kořenové hlízy jakonu dají použít v prevenci proti diabetu, obezitě a také k léčení těchto stavů.

Z dalších látek hlíza obsahuje cukry, bílkoviny, fosfor, vápník, železo, vitamin C, beta karoten a některé vitamíny ze skupiny B (riboflavin a niacin). Díky obsahu vitamínu C přispívá k posílení imunitního systému. 

Yucca (někdy psáno juka) není jediná rostlina, je to celý rod (celkem je známo kolem 40 druhů) jednoděložných rostlin z čeledi chřestovitých. Pochází z pouštních oblastí Kalifornie a Mexika (roste například v pouštích Sonora nebo Mojave). Základními obsaženými látkami jsou saponiny. Ještě obsahuje enzymy, chlorofyl, antioxidanty, polyfenoly (například známý resveratrol), stilbeny (tzv. yuccaolů) a další látky. Saponiny v yucce se dělí na dva druhy a cholesterolu se týkají ty stearové. Tyto saponiny pomáhají při snižování vysoké hladiny cholesterolu.

Nejdůležitější obsažené přírodní látky jsou ovšem steroidní saponiny. Působí jako takzvané tenzidy (dříve nazývané saponáty). Stejně jako tyto látky pomáhají při čištění špinavého nádobí od mastnoty, tak přírodní saponiny v yucce pomáhají při odstraňování "nečistot" zejména, řečeno obrazně, ze „stěn" našeho organismu. Tou "stěnou" jsou míněny vnitřní stěny močovodů (ledvinové kameny), žlučových cest (žlučovodů) nebo stěn cév (ateromy, shluky tuků). Saponiny jsou rovněž považovány za přírodní antioxidant (stejně jako obsažený resveratrol) a také zvyšují obranyschopnost našeho organismu vůči cizorodým organismům. Pomáhají zmírňovat rozvoj infekcí způsobených kvasinkami, viry nebo plísněmi. 

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová

OPARY NA RTU

Dlouho jsem přemýšlela nad písmeny (téměř) z konce abecedy, abych mohla připomenout homeopatické látky, které by patřily do této skupiny. Od písmen W, X a Y ale volně prodejná homeopatika nejsou. Využila jsem proto příležitosti, abych poukázala na aktuální zdravotní problém, se kterým se v době vydání sloupku potkávám.

V lékárně se totiž nyní velice často setkáváme s opary. Jedná se o virovou infekci, jejímž původcem je herpetický virus. Je schován v nás i našem okolí a čeká na jakékoliv oslabení organismu. Přechozené nachlazení, nedostatek spánku, pobyt v prostředí, kde je mnoho nemocných, stres,.... To vše může oslabit imunitu a výsledkem mohou být různě velká místa drobných puchýřků kolem rtu, popř. i nosu. Puchýřky se mohou rozšiřovat i do větších útvarů. Před objevením se výsevu většinou místo svědí a lehce v něm mravenčí. Kromě protivirových mastiček, vitamínů skup. B a zinku můžeme použít s velkým úspěchem i homeopatika.

Vždy ale záleží na fázi oparu a jeho vzhledu

V počáteční fázi, kdy se teprve objevilo mravenčení, lze léčbu úspěšně započít lékem Oscillococcinum. Je to úžasný protivirový lék, který nejlépe funguje v počáteční fázi virového onemocnění. Užívá se 3x denně celá tuba alespoň dva dny. Pokud zasáhneme včas, můžeme rozvoj oparu zastavit.

S nastupujícím pálením a bodáním přidáme lék Apis mellifica 15C. Místo je většinou již i trochu oteklé. Podle aktuálnosti stavu užíváme několikrát denně.

Podle vzhledu puchýřků můžeme použít několik léků. Nejčastěji se jedná o malé puchýřky, které jsou vyplněné čirou, popřípadě lehce nažloutlou tekutinou. V tomto případě použijeme lék Rhus toxicodendron 9C. Puchýřky jsou na červeném podkladu, který pálí a svědí. Je přítomna i chuť se podrbat, ale svědění se po škrábání nelepší. Svědění se může zlepšovat pohybem.

Mezereum 9C je lékem v případě, že puchýřky jsou naplněné hustou tekutinou. Svědění se horší teplem, přikrytím peřinou. Příznaky se zlepšují studenou vodou.

Někdy se puchýřky slévají do velkých puchýřů. Svědění i pálení se zlepšuje chladem, ale zhoršuje vodou. V tomto případě je dobré sáhnout po léku Cantharis 9C. Tyto léky se užívají podle akutnosti stavu 3x až 5x denně 5 granulí.

Při velkém pálení je možno použít i lék Arsenicum album 9C. Pálení se v tomto případě zlepšuje teplem.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie