Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



IMUNITA OD A DO Z



Látky, které nám pomohou k harmonizaci našeho imunitního systému, nám postupně od A do Z v letošním ročníku Magazínu HealthComm představuje PharmDr. Tomáš Arndt.

Připomeňme si měsíc po měsíci na Magazínu abecedu naší imunity...

A a B C a Č D a E F a G 

H a Ch I a J K a L M a N 


ŘÍJEN: O, P

Outkovka pestrá (Trametes versicolor)
Ostružiny
Ovocný ocet
Pyridoxin (vitamin B6)
Propolis
Pupalka dvouletá (Oenothera biennis)


Outkovka pestrá (Trametes versicolor) je houba z čeledi chorošovité (Polyporaceae). Nepatří sice u nás ke známým houbám, naproti tomu v čínské tradiční medicíně má své pevné místo. Podle ní doplňuje slezinu, odvádí vlhkost a transformuje hlen, odvádí patogeny (toxiny), vyživuje srdce a ducha Shen, doplňuje jin jater a ledvin a ochlazuje horko. Označení "Shen" znamená "ducha Shen", který má sídlo v srdci a ovlivňuje mysl, veškeré vědomí, duševní aktivity, dlouhodobou paměť, procesy myšlení a také spánek.

Pro posílení imunity je důležité, že obsahuje beta-glukany - polysacharidy, jejichž základní stavební jednotkou je glukóza. Pozitivně ovlivňují imunitní systém posílením fagocytózy a aktivity fagocytujících buněk. To znamená granulocytů, monocytů, makrofágů a dendritických buněk. To ale ještě není vše. Glukany mohou také zvyšovat počet buněk imunitního systému (imunocytů) tím, že stimulují vytváření prekurzorových buněk, z kterých pak vznikají imunocyty, nové buňky imunitního systému. Čím jich je více, tím lépe se může organismus bránit infekci.

Obsažené terpeny mají protizánětlivý účinek. Outkovka pestrá rovněž obsahuje další polysacharidy (heteroglykany), proteiny, steroly, polyfenolické látky a lipidy.

Ostružinu neboli plod ostružiníku křovitého (Rubus fruticosus), známe všichni. Ostružiník je keř rostoucí v našich lesích, na mýtinách a dalších místech. Dorůstá výšky až tří metrů a jeho květy jsou bílé až narůžovělé. Vlastní plody jsou složené z peckoviček. Jedí se čerstvé, ale dají se z nich připravit výborné sirupy, marmelády, šťávy, kompoty, ovocná vína nebo likéry. Kromě toho je můžeme uvařit a scedit a připravit z nich chutný a zdravý čaj.

Ostružiny obsahují celou řadu důležitých přírodních látek: organické kyseliny (jablečnou, vinnou a citronovou), sacharidy, kyselinu listovou (vitamín B9), sacharidy, pektin (vláknina), éterické oleje, draslík, hořčík, železo, vitamín C, bioflavonoidy nebo dokonce salicyláty.

Samotný vitamín C působí příznivě na imunitní systém, a navíc je, stejně jako přítomné bioflavonoidy, antioxidantem. Výhodou je, že vitamín C působí synergicky společně s bioflavonoidy. To znamená, že se zesiluje právě jejich antioxidační účinek. Obsažené salicyláty působí protizánětlivé a mají preventivní účinek proti srážlivosti krve (samozřejmě pozor si musí dát pacienti, kteří užívají léky proti srážlivosti krve). Kromě plodů se jako rostlinná droga používají tradičně listy ostružiníku. Můžeme je najít například jako součást čajových směsí proti průjmům (obsahují tanin a působí svíravě). V tradičním lidovém léčitelství se dále používaly při bolestech v krku, hemoroidech, zánětu močových cest a zánětech dásní.

Ovocné octy jsou součástí sortimentu většiny prodejen zdravé výživy. Mají jemnou a zajímavou chuť. To je způsobeno obsahem (kromě samotné kyseliny octové) minerálních látek a aromatem a zabarvením suroviny, ze které je mošt vyroben. Vznikají kvašením roztoků obsahujících cukr za vzniku alkoholu, který se za přístupu vzdušného kyslíku oxiduje dál na ocet. Z jednotlivých druhů je možné zmínit ocet vinný, jablečný, malinový, ocet z granátových jablek nebo exotický ocet umeboshi ze švestek. Nejznámější a nejoblíbenější je ocet jablečný.

Jablečný ocet se získává z rozdrcených zkvašených jablek. Pokud má být opravdu kvalitní, tak se během výroby nesíří. Tím zůstávají zachovány živé kultury typické pro tento produkt. Má žlutou až nahnědlou barvu. Důležitá obsahová látka je kyselina maleinová, které je prospěšná pro naše trávení. Dále obsahuje beta-karoten a menší množství vápníku, železa, hořčíku, sodíku, mědi, manganu a fosforu. Beta-karoten neboli provitamín A patří k antioxidantům, které chrání náš organismus před negativním vlivem škodlivých volných radikálů z okolního prostředí.

V tradičním léčitelství se používá pro posílení imunity, tzv. čištění krevního oběhu a snížení hladiny cholesterolu.

Pyridoxin patří do skupiny vitamínů B. Vyskytuje se ve formě hydrochloridu pyridoxinu. Hraje důležitou úlohu v aktivitách mnoha enzymů a má významnou roli při rozkladu a zužitkování bílkovin, cukrů a tuků z potravy, ale také při uvolnění zásob cukrů v játrech a svalech a jejich přeměnu na energii. Je také důležitý při tvorbě vitamínu B3 neboli niacinu. Má významnou úlohu při produkci červených krvinek a protilátek, je důležitý pro zdravou kůži a dobré trávení. Působí účinněji spolu s vitamíny B1, B2, B5, s vitamínem C a hořčíkem.

Velký význam má také pro normální funkci centrálního nervového systému a různých hormonů. Studie potvrzují také jeho důležitou roli při fungování imunitního systému. Pokud ho máme nedostatek, ovlivňuje to negativně buněčnou a humorální imunitu. Dochází ke změně zrání a diferenciace lymfocytů, snižuje se tvorba pomocných Th lymfocytů, dochází k zhoršené tvorbě protilátek a redukuje se opožděná kožní reaktivita.

Pyridoxin můžeme získat z řady zdrojů, mezi hlavní patří játra, kuřata, ryby, hrubá obilná mouka, pšeničné klíčky, vejce, banány a brambory. Při vyvážené stravě máme dostatek tohoto vitamínu, navíc ho v menším množství produkují střevní bakterie. Je velmi důležitý pro kojence (živené mateřským mlékem) a seniory. Podává se po konzultacích s lékařem po poruše střevní absorpce společně s dalšími vitamíny ze skupiny B.

Propolis je pryskyřičná látka příjemné aromatické vůně, která vzniká při stavební činnosti včely medonosné ve včelstvu. Včely tuto látku sbírají z různých stromů (pupenů a kůry) a rostlin a dále ji zpracovávají v úlu. Jeho barva není stejná, objevuje se v rozpětí od zelenožluté až k temně hnědé podle stáří a původu. Jakou má barvu, záleží také na obsahu stopových prvků. Obsahuje směs pryskyřičných látek, včelí vosk, balzámy, éterické oleje, flavonoidy, deriváty organických kyselin a vitamíny ze skupiny B.

Při lokální aplikaci má propolis bakteriostatické účinky například na Bacillus subtilis, salmonely, stafylokoky a jiné. Působí negativně na růst různých druhů hub a kvasinek.

Podporuje rovněž imunitu a obranyschopnost organismu, proto se užívá vnitřně v doplňcích stravy k ochraně organismu před infekčními chorobami, při zánětech dásní, onemocněních horních cest dýchacích, zánětech žaludeční i střevní sliznice a močových cest.

Někteří odborníci mu přisuzují antioxidační vlastnosti. Jako u všech včelích produktů, tak i na propolis mohou být citlivější alergičtí jedinci. 

Pupalka dvouletá (Oenothera biennis). Olej z pupalky je bohatý na nenasycené mastné kyseliny. Tyto látky se účastní celé řady klíčových procesů v těle. Přitom si je tělo není schopno vyrobit, a musejí být proto dodávány z vnějších zdrojů. Podle složení je rozdělujeme na dvě skupiny: omega-3 (kyselina alfa-linolenová, ALA) a omega-6 (kyselina gama-linolenová, GLA). Omega-3 mastné nenasycené kyseliny jsou důležitými mediátory zánětu a adaptivní imunitní odpovědi. Obecně nenasycené mastné kyseliny mají souvislost s imunitními a zánětlivými procesy. Fungují jako intracelulární mediátory. V této souvislosti mají omega-3 nenasycené mastné kyseliny spíše inhibiční, kdežto omega-6 mastné kyseliny inhibiční i stimulační efekt. Díky tomu odborníci uvažují o jejich pozitivní roli ve stravě při ovlivnění autoimunitních onemocnění.

Pupalkový olej se získává lisováním zralých semen pupalky dvouleté. Jeho užívání zlepšuje kvalitu vlasů a nehtů, pomáhá udržet mladistvý vzhled pokožky. Rovněž pomáhá odstraňovat premenstruační napětí a bolesti během menstruace. Podporuje metabolické funkce, normální činnost kardiovaskulárního systému (snižuje hladinu cholesterolu v krvi) a také podporuje, jak bylo zmíněno, přirozenou obranyschopnost - stimuluje imunitní systém.

PharmDr. Tomáš Arndt

ABECEDA HOMEOPATIE

Homeopatické léky jemně stimulují organismus tak, aby všechny systémy těla byly v rovnováze, aby se zmobilizovala vnitřní síla těla a celý náš imunitní systém. Tuto léčebnou metodu lze použít bez omezení věkem, u těhotných, kojících, dětí i starších osob. Průvodcem homeopatií od A do Z je PharmDr. Lenka Štýsová.

O - Opium

Tento homeopatický lék je vázán na předpis, ale je dobré o něm vědět. Opium se vyrábí z máku setého - Papaver somniferum. Zpracovává se latex, jehož chemické složení je velice pestré. Kromě mnoha běžných látek obsahuje také četné alkaloidy. Mezi nejznámější patří morfin, kodein, papaverin a narkotin. Působí hlavně na centrum bolesti, dechové centrum a spazmolyticky na hladké svalstvo. Účinek opia je závislý na dávce a citlivosti jednotlivých osob. Od sedativního účinku se snížením motoriky hladkého svalstva a střev po zvýšení mozkové činnosti s euforií a sluchovou přecitlivělostí, po které následuje celkové zpomalení a otupělost.

Mezi charakteristické pocity patří nepřítomnost bolesti, kdy si nemocný na nic nestěžuje, přecitlivělost na zvuky a je přítomna relativně velká žízeň. Všechny sekrece jsou zeslabeny, kromě mléka a potu. Příznaky se zhoršují teplem a zlepšují se na čerstvém vzduchu.

Nejčastěji se používá na pooperační potíže spojené s celkovou anestezií - ospalost a zpomalená střevní peristaltika, zácpu bez nutkání a nespavost způsobenou přecitlivělostí na zvuky.

P - Phosporus

Výchozí surovinou pro tento lék je bílý fosfor. Je to nejreaktivnější a nejjedovatější forma fosforu. I ve formě homeopatického léku je velice reaktivní. Při akutní otravě fosforem dochází k akutní gastroenteritidě s kardiomyopatií, steatózou jater a k selhání ledvin. Potíže jsou doprovázeny bolestí hlavy a závratěmi.

Jsou tři základní místa účinku fosforu: Krev a krvácení, parenchym jater, plic a ledvin, kde vyvolává překrvení, krvácení a tukové poškození a nervový systém. U nervového systému nejprve vyvolá excitaci, po které následuje útlum. Jako zápalka - prudce hoří a rychle zhasne.

Příznaky u Phosphoru se zhoršují fyzickou i duševní námahou, večer a chladem. Ke zlepšení dochází teplem a odpočinkem. Bolesti hlavy a žaludku se ale teplem zhoršují a chladem lepší. Potíže většinou doprovází hlad v noci a chuť na studené a slané.

Lék silně působí na krvácí. Lze jej použít u opakovaného a vydatného krvácení z nosu a dásní, z ran a vředů, které velmi krvácejí jako doplnění klasické léčby a jako prevence chirurgického krvácení. Používá se v ředění 9C 3x denně. V předoperační přípravě lze podávat 1x denně v ředění 15C.

U akutních pneumopatií doprovázených suchým a bolestivým kašlem lze podávat 2-3x denně 5 granulí k posílení plic. Kašel je doprovázen bolestí za hrudní kostí.

Fosfor jako takový je silný jed pro játra. V homeopatickém ředění jej lze výborně použít u jakéhokoliv poškození jaterního parenchymu. Ať už se jedná o virovou hepatitidu, hepatální kongesci alkoholiků, degeneraci či cirhózu s hypertrofií i atrofií. Používá se pro podporu regenerace jater ve vyšším ředění 15C 1x denně. Při zlepšení stavu 2-3x týdně.

P - Poumon histamine

Homeopatický lék Poumon histamine se připravuje z plic morčat utracených během anafylaktického šoku. Kromě histaminu obsahuje také mnohé alergické a zánětlivé mediátory, které působí u alergických reakcích.

Používá se hlavně u respiračních alergiích a alergické rinitidě. V akutním stavu se používá vyšší ředění 15C dle potřeby 3-6x denně 5 granulí. Lze použít i při dlouhodobé léčbě 1x denně, kdy se doplňuje o další symptomatické a terénní léky.

P - Pyrogenium

Pyrogenium je bioterapeutikum a připravuje se ze septického lyzátu svalové tkáně býka a vepře. obsahuje mnoho složek způsobujících zánět a hnisání.

V homeopatickém ředění se používá u všech akutních i chronických infekcí, které doprovází páchnoucí sekrety, zvýšená teplota.

Lze jej velice dobře použít u infikovaných ran se sklonem k hnisání, u abscesů a furunklů. Používá se většinou v ředění 9C 2x denně. U akutního hnisání se většinou kombinuje s lékem Hepar sulfur 15C.

U chronického hnisání typu sinusitid je možné kombinací s lékem Silicea 15C ovlivnit jeho průběh. Podává se ráno a Silicea večer po dobu několika týdnů.

PharmDr. Lenka Štýsová

Zpět

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie