Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SLAVNÉ ČESKÉ LÉKY

SLAVNÉ ČESKÉ LÉKY I: ANGINOL – PRVNÍ ČESKÉ ANTIBIOTIKUM

Málokdo ví, že v českých zemích existovalo již na přelomu 19. a 20. století antibiotikum. Dávno před Flemingovým objevem penicilinu.

SLAVNÉ ČESKÉ LÉKY II.: DARMOL, ČOKOLÁDOVÉ PROJÍMADLO

Darmol byl lék se zajímavým vývojem. Vznikl ještě v době před 1. sv. válkou. Tehdy obsahoval jako účinnou látku fenolftalein.

SLAVNÉ ČESKÉ LÉKY III.: KATHESIN, DERIVÁT CHOLINU S VŠESTRANNÝM ÚČINKEM

Lék Kathesin patřil v meziválečném období k předním exportním lékům chrástecké firmy Ing. Robert Heisler.

SLAVNÉ ČESKÉ LÉKY IV.: DORMIRAL, ČESKÉ HYPNOTIKUM S FENOBARBITALEM

Dormiral byl předepisován jako hypnotikum. Měl dlouhodobý efekt a ospalost přetrvávala i po probuzení.

SLAVNÉ ČESKÉ LÉKY V.: ACYLPYRIN A JEHO HISTORIE

Dnes již zapomenutou kapitolou je například použití Acylpyrinu jako substance pro inhalaci nebo vypláchnutí nosohltanu.

SLAVNÉ ČESKÉ LÉKY VI.: AVIRIL OD FIRMY SCHNӦBLING

Až do přelomu tisíciletí se ještě vyráběly Aviril H mast a čípky proti hemeroidům. Dlouhodobě se také vyráběl kosmetický přípravek Aviril Baby...

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME