Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA VIII.



V osmém pokračování exkurze po doplňkových, veřejností v současnosti ale často vyhledávaných formách léčebných přístupů a metod, se autor, PharmDr. Tomáš Arndt, zaměří na Gemmoterapii.

Název metody vychází z latinského výrazu pro pupen - "gemmon", protože právě ty (také někdy mladé výhonky či kořeny) používá jako léčivé prostředky. Tato metoda vychází z přesvědčení, že obsahují tzv. "informační energii", která může pomoci léčit. Podle autora teorie právě pupeny obsahují "veškerou sílu rostliny", protože jsou ve fázi intenzivního množení buněk a obsahují více nukleových kyselin (genetické informace) než ostatní tkáně, obsahují minerální látky, stopové prvky, vitamíny a různé růstové faktory, jako jsou hormony (auxiny, giberelin) a enzymy, a také koncentrovanou minerální mízu, kterou strom nebo rostlina vytváří na jaře. Proto jsou skutečným koncentrátem informací, obsahujících léčebný potenciál celé rostliny (nebo stromu). 

Naředěné matečné tinktury

Uvedené embryonální tkáně rostlin se zpracovávají macerací ve směsi vody, alkoholu a rostlinného glycerinu (glycerolu). Získává se z nich tzv. "glycerinový macerát". Pro míchání a ředění se užívají homeopatické postupy i označení. Nicméně, nejedná se o homeopatika. Gemmoterapeutikum je obvykle ředěno jen jednou, tedy z hlediska homeopatie jsou to naředěné matečné tinktury (TM, tinctura materia). Toto ředění D1 (1:10) podle gemmoterapeutů v sobě spojuje alopatické ("klasické") působení obsažených látek (tak, jak je zná farmakognosie) s informačním působením dynamizace (metoda používaná při výrobě homeopatik). Použitá voda hraje podle této metody roli jak při extrakci účinných látek, tak při "energetickém přenosu" z původního pupenu.

Gemmoterapeutika mají posilovat obranyschopnost organismu, zlepšit funkci centrální nervové soustavy, stimulovat vylučovací orgány a vůbec působit očistným (depurativním, též detoxikačním podle přírodní medicíny) způsobem.

Například macerát z lípy stříbrné (Tilia tomentosa) by tak měl mít jak sedativní účinky květů, tak depurativní (ve smyslu celostní medicíny) a diuretické účinky dřeva. Podobně i pupen hlohu (Crataegus oxyacantha nebo Crataegus monogyna) má mít léčivé vlastnosti plodů (působení na srdeční sval) i květů (srdeční rytmus). 

.........................................................................................

Pro zajímavost můžeme zmínit jaké mají mít některé přípravky vyrobené z pupen určitých rostlin nebo stromů podle tvrzení gemmoterapeutů:

Olše (rod Alnus) je používána pro terapii zánětlivých procesy. Je doporučována zejména tam, kde je vysoká sedimentace a večerní subfebrilní čili mírně zvýšené teploty. Dalšími oblastmi, kde se dá použít, jsou záněty kostí, osteoporóza nebo při revmatismu

Bříza (rod Betula) má mít tzv. drenážní (očišťující, detoxikační) prostředek. Specificky má pozitivně ovlivňovat jaterní činnost a renální insuficienci s výskytem bílkoviny v moči.

Habr (rod Carpinus) má působit v oblasti nosohltanové dutiny a průdušnice, kde má zlepšit hojení poraněných a zanícených sliznic. Rovněž má stimulovat činnost jater a tlumit zvýšenou krvácivost vyvolanou nedostatkem krevních destiček.

Kaštan pravý (Castanea sativa) je zajímavý tím, že má důsledně odstraňovat autointoxikaci organismu a také zlepšit žilní cirkulaci. Rovněž má zregenerovat lymfatický systém a srážet lymfatické otoky.

Černý rybíz (Ribes nigrum) má postavení v gemmoterapii jako antialergikum. Má stimulovat činnost nadledvinek a snížit hypertrofii prostaty. Pokud se použije dohromady s maliníkem, má regulovat hormonální činnost vaječníků a dělohy. Gemmoterapeuté ho doporučují při sterilitě, na vaječníkové cysty a klimakterické potíže. Ve směsi s kalinou a rozmarýnem ho doporučují na alergie všeho druhu. Pokud je smíchán s borovicí a vinnou révou, má pomoci při zánětech kloubů, křečových žilách nebo angíny.

Růže šípková (Rosa canina) má mít použití při recidivujících záněty v době růstu dětí a mladistvých. Pokud je smíchána s jedlí a břízou, tak je doporučována při angíně, bronchitidě a k regeneraci slinivku břišní. Rovněž, jako rod Bříza, má detoxikovat organismus.

Dávkování těchto přípravků se pohybuje od pěti do patnácti kapek denně.

.........................................................................................

Nejvíce se tato metoda rozvíjí ve Francii, ale můžeme se s ní setkat i u nás. V České republice zavedl gemmoterapii bylinkář Rudolf Franěc a z jeho pracovních výsledků začali vycházet bylinkáři Janča a Zentrich. V roce 1998 začala vyrábět gemmoterapeutika Mgr. Jarmila Podhorná.

Je důležité říct že tato metoda není uznávaná klasickou medicínou a čelí kritice ze strany odborné lékařské veřejnosti.

Na závěr je zajímavé zmínit, že sice tato metoda vznikla ve 20. století, ale Mathioli ve svém proslulém herbáři doporučuje používat mazání z topolových pupenů. Také v ruském lidovém léčitelství se používaly pupeny z břízy k léčbě revmatismu nebo ledvinových chorob.

PharmDr. Tomáš Arndt

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA I. (Homeopatika)

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA II. (Bachovky)

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA III. (Tkáňové soli)

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA IV. (Clusterová medicína)

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA V. (Antroposofická medicína)

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA VI. (Homotoxikologie)

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA VII. (Naturopatie)

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY