Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA II.



V nové sérii článků se PharmDr. Tomáš Arndt věnuje více či méně známým směrům alternativní medicíny, které v současné době zažívají jakousi renesanci, neboť se stávají mezi uživateli poměrně populární. I když mají své zatvrzelé odpůrce na jedné straně a nadšené příznivce na straně druhé, má každý tábor své argumenty. Proto autor v každém článku uvádí základní fakta bez hodnocení samotného přístupu či metody. Úsudek pak nechává na „laskavé čtenářce či laskavém čtenáři", jak sám říká.

Druhý díl o komplementární medicíně přináší informace o dvou metodách: terapii pomocí Bachových květových esencích a aromaterapii.

BACHOVY KVĚTOVÉ ESENCE

Bachovy květové esence mají jistou souvislost s homeopatií, také proto, že hrála roli v profesním životě zakladatele této metody, anglického lékaře dr. Edwarda Bacha (1880-1936). Ten byl původním povoláním bakteriolog a patolog, promoval před první světovou válkou. Klasická medicína ho zklamala, a tak začal hledat alternativní cesty. Začal se zabývat nejprve homeopatií. U té sice nezůstal, ale odnesl si z ní myšlenku o tom, že by bylo možné homeopatické přesvědčení o jedinečnosti pacienta použít jako východisko pro svoji metodu.

Základ této metody tvořilo přesvědčení, že by se, řekněme nemocnému (či zájemci, nedá se zde mluvit o nemocném v pravém slova smyslu) podal přípravek čistě na základě jeho duševního stavu, jistého emocionálního typu vybrané osoby. Tato teorie vychází vlastně z toho, že ovlivněním duševního stavu dojde i ke zlepšení vlastní nemoci ve fyzickém těle. Edward Bach věřil, že fyzické onemocnění je výsledkem emocionální nerovnováhy.

Edward Bach velmi spoléhal na své intuitivní schopnosti. Byl přesvědčen, že pokud drží ruku nad určitou květinou, může ovlivnit jeho duševní stav, například odstranit strach a úzkost. Zvažoval různé rostliny a nakonec vybral 38 divoce rostoucích rostlin (ale také stromů, jako například borovice, vrba či dub), z jejichž květů izoloval výtažky a ty použil pro výrobu vlastních přípravků. Ke konci svého života se stále více přikláněl k mystické podstatě této metody a tvrdil, že rostliny mají schopnost zvyšovat naše vibrace, a tak přitáhnout duševní sílu, jež očišťuje a uzdravuje tělo a mysl.

I když je v současnosti málo lékařů či terapeutů, kteří by výhradně používali Bachovy květové esence, jsou velmi používány jako jedna z možností komplementární medicíny. Tyto esence mají pomáhat zvládnout záporné emoce, harmonizovat mysl a všeobecně přispět k harmonii v organismu. Zjednodušeně řečeno, působí na naše negativní emoce a pomáhají je tlumit a zmírňovat. Jak rychle by měly podle své podstaty začít působit, je individuální. Někdy se má dostavit účinek velmi rychle, někdy později, podle zkušeností nejpozději do tří až šesti týdnů. Děti (a také zvířata) mají reagovat rychleji. Někdo dokonce může vnímat zlepšení už po první lahvičce esence. Celkově se doporučují užívat tři až šest měsíců.

Esence se připravují tak, že se do čisté lahvičky nakapou dvě kapky od každé zvolené esence. Výjimkou je tzv. Krizová esence (v originále Rescue Remedy), kam se dávají kapky čtyři. Následně se lahvička doleje vodou a protřepe. Může se tzv. zakonzervovat několika kapkami alkoholu. V některých pramenech je uváděn i jiný postup (nakapání přímo na jazyk či do skleničky s nápojem apod.). Samotné esence je možné skladovat při pokojové teplotě (obsahují alkohol). Výjimkou jsou produkty pro děti (uvádí se do jednoho roku věku) a zvířata, ty alkohol neobsahují, proto by měly být skladovány v lednici. Mohou existovat nejen ve formě kapek, ale také pastilek nebo ve spreji k rozprášení do vzduchu. 

Zmiňoval jsem, že jich existuje 38. Není to tak úplně pravda, speciální výjimku představuje 39. Esence - Krizová (Rescue Remedy), o které jsem již mluvil. Skládá se z pěti květových esencí. U této esence bych se ještě trochu zastavil. Doktor Bach věřil, že existuje pět druhů strachu: "panický strach, strach ze známé příčiny, strach naopak z neznámé příčiny, strach, že mysl přestane ovládat tělo a strach z dalších lidí". Proto vytvořil Krizovou esenci, jako určitou "první pomoc" pro všechny "případy paniky, smutku, šoku, panického strachu, náhlé špatné zprávy a nehod". Znovu bych zopakoval, že Bachovy květové esence nejsou určeny přímo pro fyzické potíže.

Vlastních 38 těchto esencí jejich autor rozdělil do sedmi skupin (v závorce uvedu po dvou příkladech):

  • strach (osika obecná, kaštan setý)
  • nejistota (svatojánský chléb, hořec žlutý)
  • nedostatek zájmu o současnost (zimolez, hřebíčkovec)
  • smutek a zoufalství (borovice, vrba)
  • přemrštěná péče o blaho druhých (čekanka obecná, hořčice
  • osamělost (violka bahenní, vřes)
  • přecitlivělost (řepík lékařský, zeměžluč)

Na závěr bych pro jistotu připomněl, že používání Bachových květových esencí v žádném případě nenahrazuje lékařskou péči.

AROMATERAPIE

Aromaterapie je dalším z druhů komplementární medicíny. Využívá silice (těkavé látky) z léčivých rostlin k pozitivnímu působení na psychické, ale i fyzické zdraví. Vlastní název "aromaterapie" je složen ze dvou slov: „aroma" - vůně a „terapie" - léčba, tedy přesně znamená léčbu pomocí vůní. Jako základ se v ní používají rostlinné oleje (slunečnicový, olivový, sezamový, mandlový nebo jiné), do kterých se přidají esenciální oleje (též označovány jako olejové esence). Velmi často se esenciální oleje používají při masážích. Pacientovi pomáhá nejen olej pronikající pokožkou, ale také jeho inhalace. Ovšem je možné použít do koupele nebo je prostě inhalovat při použití aromalampy v místnosti. Oleje se míchají těsně před masáží. Zde někteří aromaterapeuti používají principy tradiční čínské medicíny: účinek je buď stimulující (jang), nebo uklidňující (jin).

U esenciálních olejů je třeba připomenout, že se nejedná o klasické rostlinné oleje (jako je slunečnicový, pupalkový, třezalkový apod.), ale o tzv. silice, silně koncentrované látky, které působí příznivě na naše zdraví ve více ohledech. Jedná se o hořlavé a těkavé, ve vodě nerozpustné olejovité látky (nebo směsi látek). V rostlinách se vyskytují v siličných kanálcích, které se vyskytují v různých částech rostlin. Dokonce v jedné rostlině mají silice z různých částí odlišné složení. V rámci aromaterapie se zdůrazňuje jejich působení na naši psychiku, náladu a emoce. V rámci farmacie se berou do úvahy jejich vlastnosti jako fytoterapeutik: antivirové, antimikrobiální, antiseptické, fungicidní nebo repelentní. Všechny tyto oleje lze použít, jak bylo zmíněno, i do osvěžující koupele.

Jsou doporučovány jako doplněk při léčbě některých nemocí. Například při laryngitidě je možné si vybrat eukalyptový olej nebo mandarinku či levanduli. Zajímavé také je, že v aktuálním případě jarní únavy aromaterapie doporučuje esenciální oleje citronu, limetky, pomeranče či mandarinky. Je možné použít také asi nejznámější esenciální olej - eukalyptus. Všechny zmíněné oleje lze použít i do osvěžující koupele, navíc tam lze dát i kardamon, který má těžší aroma, ale dodává energii.  

Nyní bych rád zmínil nejznámější esenciální oleje:

Eukalyptový olej neboli olej z blahovičníku kulatoplodého (Eukalyptus globulus) patří mezi nejznámější esenciální oleje (vyskytuje se vedle levandulového oleje i v lékopisu). V aromaterapii se používá pro svůj antiseptický, analgetický, protizánětlivý a stimulační účinek. Dá se použít při onemocnění horních cest dýchacích, protože rozšiřuje cévy a při bronchitidě (nebo obecně kašli) zlepšuje dýchání. Také zklidňuje sliznici v této oblasti. Dále je doporučován při revmatismu, křečích nebo bolestech svalů. V přírodě je možné ho mít u sebe pro případ bodnutí hmyzem. 

............

Velmi zajímavý je esenciální olej z tymiánu. Tymián obecný, latinsky Thymus vulgaris (ne zcela správně mateřídouška) je léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Vnitřně se používá zejména při onemocnění horních cest dýchacích, jako suchý kašel nebo zánět průdušek. Působí jako antiseptikum trávicího ústrojí a pomáhá i při nadýmání. Je to právě díky obsahu silic jako thymol či karvakrol.

............

Důležité je připomenout mátu peprnou (Menthae piperitae). Patří do čeledi hluchavkovitých. Nejznámější silice v ní obsažená je přirozeně mentol, ale dále obsahuje také karvakrol nebo thymol. Inhalace máty usnadňuje odchod hlenů a tím i průchodnost dýchacích cest. Vůně máty také pomáhá proti bolesti hlavy a žaludeční nevolnosti. Aromaterapie používá mátu také k uvolnění ztuhlých svalů a regeneraci po větší námaze.

............

Další populárním zdrojem esenciálních olejů je levandule lékařská (Lavandula officinalis). Patří také do čeledi hluchavkovitých. Můžeme z ní získat řadu různých silic. Z nich můžeme zmínit cineol, limonen nebo kafr. Květ levandule (Flos lavandulae) se používá vnitřně ke zklidnění nebo nespavosti jako sedativum. Obsažené silice hlavně pomáhají v období nervového vypětí, vyčerpání, při nadměrném stresu a sklonech k depresím. Mají uklidňující účinky a pomáhá i proti nespavosti a bolestem hlavy způsobených stresem a dlouhodobou nervozitou.

............

Dobromysl obecná (Origanum vulgare) patří rovněž do čeledi hluchavkovitých. Mezi obsaženými silicemi můžeme najít karvakrol, thymol nebo myrcen. Její nať (Origani herba) se používá vnitřně ve formě nálevu při onemocnění horních cest dýchacích (katary, kašel), zažívacích problémech (nechutenství, nadýmání) nebo také při snížené činnosti žlučníku. Obsažené silice se silnými antiseptickými, antimykotickými a antivirotickými účinky působí při infekcích dýchacích cest, ledvin a močového měchýře. 

............

Olej z citronely (Cymbopogon nardus, též citronová tráva nebo voňatka citronová) je používán v aromaterapii pro své antiseptické, antirevmatické a repelentní vlastnosti. Toto působení je využíváno u pacientů se svalovými bolestmi, kašlem, infekčními nemocemi nebo také jako odpuzovač obtížného hmyzu. V kosmetice se dá využít toho, že stahuje póry a tonizuje pleť. Může se použít také v přírodních deodorantech, neboť neutralizuje pachy. Esenciální olej se získává parní destilací listů této tropické trávy, která je domovem na Srí Lance, Jávě, Nové Guinei a Guyaně. Má výrazně citronovou vůni a chuť. Je to z důvodu obsahu silic (citral, nerol, limonen, linalool a geraniol), které jsou obsaženy v exkrečních buňkách rostliny. Citronová tráva pomáhá účinně odpuzovat hmyz, proto bývá také součástí různých vonných tyčinek a repelentů. Velmi osvěžující je i koupel z této rostliny, kdy těsně před koupelí stačí natrhat čerstvé listy a vhodit je do vany.

U citronely je třeba mít na mysli, že neředěný esenciální olej z ní může dráždit pokožku. Proto je ho nutné otestovat na malém kousku kůže!

............

Bergamotový olej pochází z malého stálezeleného stromu (latinsky Citrus bergamia). Další latinský název je Citrus limon, protože plodem je je aromatické ovoce velikosti pomeranče, barvou podobné citronu. Nejvíce se pěstuje v jižní Itálii, pak jižní Francii a na Pobřeží slonoviny. Působí antisepticky a spasmolyticky (mírní křeče), ale pozitivně působí při napětí nebo stresu nebo psychické únavě. V aromaterapii je doporučován při při akné, abscesech, ekzémech, vředech a při výskytu lupů. V kombinaci s esenciálním olejem z citronely má své místo v aromaterapii onemocnění horních cest dýchacích, jako je bronchitida, angina nebo bolesti v krku. Dá se také kombinovat společně s esenciálními oleji z myrty a citronely jako prostředek pro vyčištění místností plných kouře. V kombinaci s eukalyptem navíc přispívá k lepšímu dýchání. Dále se uvádí, že je možné ho použít jako doplněk celkové léčby při horečce, špatném trávení nebo při hojení jizev nebo oparů.

Je třeba ovšem upozornit, že tento zelenavě zbarvený esenciální olej může vyvolat fotosenzitivitu. Jako zajímavost lze zmínit, že listy bergamotu jsou používány k výrobě oblíbeného čaje značky Earl Grey.

............

Růžový olej patří mezi méně známé, ale velmi kvalitní kosmetické oleje. Je to nejen kosmetická, ale také i farmaceutická surovina. Jde vlastně o přírodní biologický extrakt (výtažek) vyrobený z korunních plátků dvou druhů růžíː růže damašské (Rosa damascena), pěstované hlavně v Bulharsku (a před válkou také v Sýrii, jak už napovídá název), a růže stolisté (Rosa centifolia), jejímž hlavním producentem je Francie. Olej lze použít i na ošetření pokožky po opalování. V aromaterapii se uvádí, že jeho aplikace do koupele celkově harmonizuje, uvolňuje, upokojuje a povzbuzuje psychiku. 

Na závěr je třeba upozornit, že aromaterapie by měla být před tím vyzkoušena, je určité procento nežádoucích alergických reakcí!

PharmDr. Tomáš Arndt

Autor se postupně v seriálu blíže podívá na další metody a přístupy, které jsou nyní opět mezi pacienty v módě, jako například fytoterapie, clusterová medicína či antroposofická medicína. Vysvětlí pojmy a nastíní hlavní principy těchto metod. 

 

Četli jste i předešlé díly?

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA I.

Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie