Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAKÉ SCHÜSSLEROVY MINERÁLNÍ SOLI DOPORUČIT U VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU A VITILIGA?



MUDr. Eva Kettmannová

Minerální abeceda je název série článků o využití solí Dr. Schüsslera v klinické praxi. V každém článku uvádíme diagnózy, u kterých máme dobré výsledky v naší vlastní praxi. U některých běžných potíží se minerální soli osvědčily jako hlavní léčba, u komplikovaných, chronických nebo vleklých potíží je předepisujeme jako efektivní doplňkovou léčbu ke klasické léčbě. Pro úplné začátečníky doporučuji přečíst si naše články o jednotlivých Schüsslerových solích, je jich celkem 12.

Články najdete v záložce SERIÁLY na Magazínu

MINERÁLNÍ SOLI - ZÁKLAD ZDRAVÉHO ŽIVOTA
Autoři: MUDr. Eva Kettmannová, PharmDr. Jana Strieglerová ve spolupráci se společností Schwabe Czech s.r.o. (ročník 2020)
Počet dílů: 11
ZDE

FUNKCE A ÚČINKY JEDNOTLIVÝCH MINERÁLNÍCH SOLÍ V ORGANISMU
Autoři: MUDr. Eva Kettmannová, PharmDr. Jana Strieglerová ve spolupráci se společností Schwabe Czech s.r.o. (ročník 2021)
Počet dílů: 11
ZDE

 

Vysoký krevní tlak

Níže uvedenou léčbu lze nasadit již preventivně u pacientů s rodinnou zátěží arteriální hypertenze a ICHS. Tuto skutečnost považuji za bezkonkurenční výhodu Schüsslerových solí - jde o skutečnou prevenci bez vedlejších účinků. Zároveň je potřebná edukace ohledně režimových opatření, která by mohla pomoci zredukovat stresovou zátěž, a v obdobích zvýšeného stresu užívat adaptogeny, jako například rozchodnici (Vitango) a minerální sůl No. 7 Magnesium phosphoricum D6.

U hypertoniků s nasazenou antihypertenzní léčbou také doporučuji vyzkoušet efekt No. 7 Magnesium phosphoricum D6, k tomu volím obvykle další 3 - 4 soli (viz tab.). Každý předpis je na 2 měsíce, pak následuje týdenní pauza. Následně pokračuji s další kombinací. Léčba je dlouhodobá.

Dále Schüsslerovy soli doplňuji směsí Bachových květových esencí na emoční stav (jednotlivé esence volím vždy na míru). 

Vitiligo

Je autoimunitní onemocnění kůže, při kterém dochází k úbytku melanocytů. Toto onemocnění je v současnosti terapeuticky těžce ovlivnitelné. Jelikož často postihuje mladé lidi, právě u této věkové skupiny mohou projevy nemoci ve formě viditelných bílých skvrn na kůži vést k sociální izolaci a depresivním poruchám. Minerální soli Dr. Schüsslera lze s velmi dobrým efektem doporučit právě na uvedené psychické potíže. Co se týče samotného onemocnění, nově se jeví, že slibné výsledky jsou v kombinaci minerálních solí (viz tab.) a vysokých dávek vitamínu D (pouze pod laboratorním dohledem kvůli možnému předávkování).

Dávkování: 3x 2tbl denně. Užívat 2 měsíce, následuje pauza na 2 týdny a pak lze kúru znovu nasadit.

Dále německý kolega Günther H. Heepen, odborník na Schüsslerovy soli, doporučuje lokálně potírat krémy ze Schüsslerových solí: Krém Nr. 1 Calcium fluoratum + krém Nr. 4 Kalium chloratum + krém Nr. 6 Kalium sulfuricum. Před použitím zamíchat a potírat v tenké vrstvě 3x denně.

Pro zájemce o léčebnou metodu Dr. Schüsslera bych ráda doporučila přehlednou příručku právě od Günthera H. Heepena: Schüsslerovy minerální soli, vyd. Fontána, 2022. Najdete v ní doporučení solí u běžných potíží, stejně jako základy Antlitzdiagnostiky (Obličejové diagnostiky).

Antlitzdiagnostika je praktická a rychlá diagnostická metoda na výběr vhodné minerální soli, osvojit si je můžete na workshopu pro zdravotníky pod vedením autorky článku. Bližší info na www.vzdelavani-seminare.cz

Název léčivého přípravku: Kalium sulfuricum/Natrium phosphoricum/Natrium sulfuricum DHU D6 tablety. Složení: 1 tableta obsahuje Kalium sulfuricum/Natrium phosphoricum/Natrium sulfuricum D6 250 mg, laktózu, pšeničný škrob, magnesium-stearát. Obvyklé dávkování: 3x 2 tablety. Perorální podání. Upozornění: Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Biochemické tablety podle Dr. Schüsslera No. 6/9/10. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. PokudVám lékař sdělil, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento léčivý přípravek užívat. Pšeničný škrob v tomto léku obsahuje lepek ve velmi malém množství (je považován za bezlepkový) a je velmi nepravděpodobné, že by způsobil problémy, pokud máte celiakii. Jedna tableta neobsahuje více než 0,95 μg lepku. Pokud máte alergii na pšenici (odlišnou od celiakie), neměl (a) byste tento lék užívat. Držitel rozhodnutí o registraci: Deutsche Homöopathie-Union DHU -Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo. Výrobce: Schwabe Austria GmbH, Richard Strauss-Straße 13, 1230 Vídeň, Rakousko. Datum revize textu: 16. 7. 2021/25. 3. 2021/5. 10. 2021. Registrační číslo: 93/ 274/92-A/C/93/ 296/92-A/C/93/ 297/92-A/C. Výdej možný v lékárně. Není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

SCHÜSSLEROVY MINERÁLNÍ SOLI U ULCERÓZNÍ KOLITIDY A ULCUS CRURIS

MINERÁLNÍ SOLI U NEURALGIE TRIGEMINU, TIKŮ A TENISOVÉHO LOKTE

SCHŰSSLEROVY SOLI PŘI SINUSITIDĚ A SEBOROICKÉ DERMATITIDĚ

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY