Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: TĚHOTENSTVÍ – 1. TRIMESTR



Těhotenství je pro ženu jedno z velice citlivých období, během kterého dochází v jejím těle k velkému množství změn. Homeopatická léčba je zvláště v tomto čase jedna z nejvhodnějších variant pro svou bezpečnost a šetrnost k vývoji nového života. Nemá vedlejší účinky běžných léčiv a je možné ji s alopatickou léčbou kombinovat.

Existuje jeden lék, který provází ženu celým těhotenstvím. Od počátku těhotenství až po porod a šestinedělí. Tímto lékem je Arnica montana, neboli prha chlumní. V této bylině najdeme široké spektrum účinných látek, které ovlivňují celé tělo. Flavonoidy působí na cévy kardiotonicky, vazodilatačně a hypotonicky, fenoly mají antibiotický a fungicidní účinek, laktony protizánětlivý, karotenoidy působí proti neuralgiím. Podporuje hojení tkání a svalů po jakémkoliv traumatu či zákroku. Zabraňuje vzniku hematomů a pokud již vzniknou, zrychluje jejich vstřebání. Ovlivňuje prekapilární řečiště a postupné vrůstání nových cév, čímž podporuje placentu v jejím vzniku i během celého těhotenství.

Indikací léku je jakékoliv krvácení - od epistaxe, krvácejících hemoroidů, ale i u špinění během těhotenství. Hypotonický účinek Arniky lze využít i u vysokého tlaku během těhotenství. Lze ji použít také u žen, které někdy potratily v počátku těhotenství. Podporuje zahnízdění oplozeného vajíčka. V tomto případě se bere preventivně v ředění 15C 1x denně od počátku celý první trimestr.

Arnica montana je možné kombinovat s lékem Luteinum 5C. Luteinum je vlastně homeopaticky naředění progesteron. U žen s rizikovou anamnézou a špiněním lze preventivně podávat celý 1. trimestr, popřípadě i s přesahem do dalšího trimestru.

Velice často se u nastávajících maminek objevují strachy z neznámého, obavy o nenarozeného potomka, které mohou ženu až paralyzovat: v tomto případě je vhodné začít užívat lék Gelsemium sempervirens ve vyšším ředění 15C, popř. 30C. Umí zklidnit obavy a strachy a žena může normálně fungovat.

Velice častým příznakem těhotenství je nauzea a zvracení. Mezi nejčastěji indikované léky patří Sepia officinalis a Pulsatila. Sepia officinalis 9C - je lékem první volby u nevolnosti, objevuje se chuť na kyselé, velká přecitlivělost na pachy, tíha v pánvi. Většinou ji dělá dobře sezení se skříženýma nohama. K zhoršení dochází dlouhým stáním, ale také útěchou. 

Pulsatilla 15C - pro Pulsatillu jsou charakteristické proměnlivé pocity - teď nevolnost, teď průjem, teď zvracení, .....na rozdíl od ženy, která potřebuje lék Sepia, této ženě dělá útěcha dobře, zlepšuje se chlácholení, potřebuje uklidňovat. Často se objevuje hořká pachuť v ústech, zimomřivost a mramorová kůže. Je jí hůře v teplých zadýchaných prostorech a pohyb na čerstvém vzduchu jí dělá dobře.

Doplňujícím lékem u zvracení a průjmu je China 9C - má dobrý vliv na metabolismus vody a minerálů a u větších ztrát tekutin je její účinek nenahraditelný, podporuje rehydrataci organismu.

Již v prvním trimestru se často u žen objevuje anémie s bledostí, únavou a často i bolestmi hlavy. Vhodným lékem, nejlépe pro všechny těhotné, je Ferrum phosphoricum 9C. Podporuje krvetvorbu, má vliv na bledost, dušnost a zmírňuje únavu z nedostatku železa. U anémie se podává 3x denně 5 granulí.

Z potravin je vhodné zařadit do jídelníčku červenou řepu a přidat vitamín C, nejlépe z přirozených zdrojů.

PharmDr. Lenka Štýsová

Mohlo by vás dále zajímat:

JAK NA DETOX A PREVENCI JARNÍ ÚNAVY

ALERGII LZE ZMÍRNIT I POMOCÍ HOMEOPATIE

HOMEOPATIE ZA TÁROU: ACH TEN KRK

HOMEOPATIE ZA TÁROU: PATNÍ OSTRUHA

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie