Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ALERGII LZE ZMÍRNIT I POMOCÍ HOMEOPATIE



Neformální setkání s novináři pořádala poslední únorový den Homeopatická lékařská asociace (HLA). A protože HLA má i svoji farmaceutickou sekci, sešly se v pražském Café LOUVRE se zástupci médií zabývajících se zdravím lékárnice Mgr. Jana Pilecká a farmaceutická asistentka Monika Mikešková z lékárny Bellis v Mníšku pod Brdy. Mluvily o tématech, která jsou v současných týdnech velmi ožehavá - o alergiích, jarní únavě a detoxikaci organismu

JARNÍ ALERGIE

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému, kdy organismus přehnaně reaguje na látky, se kterými se běžně setkává ve svém prostředí (prach, pyl, některé potraviny). Spektrum projevů alergických reakcí je přitom velmi široké - od banální rýmy až po anafylaktický šok. Alergie je bouřlivá lokální nebo systémová reakce na alergeny.

Mezi lokální symptomy alergií patří: 

  • zduření nosní sliznice (alergická rýma)
  • zarudnutí, svědění, otoky očí (alergický zánět spojivek)
  • zúžení průdušnice, průdušek, dušnost a dechová nedostatečnost
  • pocit otoku až bolesti v uších, zhoršení sluchu vlivem neprůchodné Eustachovy trubice
  • ekzém, vyrážka (kopřivka) a další kožní reakce

Důležitou roli hraje i dědičnost. U dítěte, jehož jeden rodič trpí alergií, je riziko vzniku alergického onemocnění 30 až 50 %. Jsou-li alergiky oba rodiče, riziko vzroste na 60 - 70 %. Nárůst alergií přitom může být způsoben také nedostatečným vystavením se infekčním činitelům, symbiotickým mikroorganismům (probiotikům) a parazitům v raném dětství.

„Velmi důležité je věnovat pozornost alergiím během těhotenství. Preventivně je vhodné v těhotenství zvýšit příjem zinku, selenu a antioxidantů v potravě a vyvarovat se kouření. Astma, alergii i ekzémy může u dětí spustit právě i kouření během těhotenství," vysvětluje Mgr. Jana Pilecká.

Příčiny alergií:

  • rostoucí znečištění prostředí a potravin
  • expozice toxinům v prostředí
  • vliv pesticidů na astma

 

Nastavení režimových opatření

Bez pevně nastavených pravidel se při alergii neobejdeme. Aby se zlepšila kvalita života pacienta trpícího alergií, je vhodné dodržovat v době výskytu alergenu i režimová opatření. 

„U pacienta, který trpí alergií na břízu, je potřeba při příchodu z venkovního prostředí zbavit tělo alergenu. Udělat výplach očí, a to ideálně sterilním očním výplachem (např. výplach ze světlíku lékařského, který mohou i kojenci), potom udělat oplach obličeje a následně výplach nosu - vhodné jsou na to isotonické mořské vody (ideální je vybrat si vodu s obsahem manganu - má protizánětlivý účinek a uklidňuje sliznice). Pokud je pacient alergický na roztoče, je vhodné mít v domácnosti čističku vzduchu. Dále je důležité sundat oblečení a vyprat ho. Je také důležité větrat mimo den - později večer a v noci anebo ráno, než se rozední. Výskyt pylových zrn je totiž nižší," vysvětluje Monika Mikešková (na snímku vlevo) a dodává: „Vhodné je na výplach nosní sliznice používat nosní konvičku, která nahradí isotonické spreje a je vhodná nejen při infekcích, ale i při alergiích."      

 

Homeopatie při léčbě alergických potíží

Ať už při akutních potížích, jako je senná rýma, slzení a pálení v očích, kýchání, zhoršení dýchání, ale i u kontaktních kožních projevů či u potravinových alergií, je vhodné použít homeopatické léčivé přípravky. Preventivně je vhodné homeopatii nasadit ideálně 2 měsíce před očekávanou pylovou náloží. Alergická reakce bude díky prevenci mírnější a akutní stav bude lépe zvládnutelný. U všech typů alergií je přitom velmi důležité eliminovat kontakt s alergenem, ať se jedná o pylovou alergii, zvířecí srst, roztoče v prachovém peří v dekách. Vhodné je sledovat období květu „našeho alergenu", na který reagujeme, pomocí pylového kalendáře, který

aktualizovaný najdeme na stránkách www.pyly.cz a www.pylovasluzba.cz.

Homeopatii je samozřejmě možné bez obav kombinovat i s klasickou terapií pomocí antihistaminik, nemá totiž žádné známé nežádoucí účinky. Mohou ji tudíž bez problémů užívat jak těhotné a kojící ženy, tak i malé děti.

  • Poumon histamine 15 C: základní lék alergické reakce. Hlavně alergie postihující dýchací trakt. Preventivně nasadit 2 měsíce před sezónou 1-2x denně 5 granulí. Při akutní alergické reakci dávkovat 5granulí 4-5x denně. Vhodné nasadit u alergií postihující dýchací cesty.
  • Pollens 15 C: doplňující lék u alergie na jarní pyly stromů a květů. Ideálně nasadit cca 1-2 měsíce před začátkem pylové sezóny 1x týdně 5 granulí. Při začátku projevů 1-2x denně 5 granulí + Poumon histamine jako základní lék alergie.
  • Pollens de graminées 15 C: doplňující lék u alergií na trávy a jehličnany. Preventivně 1-2 měsíce před začátkem pylové sezóny nasadit 1x týdně 5 granulí. Při nástupu potíží 1-2x denně 5 granulí + Poumon histamine jako základní lék alergie.
  • Blatta orientalis 9-15 C: u alergií na roztoče a plísně, astma se zhoršenou expektorací - vykašláváním. Nasadit preventivně 1x denně v období, kdy je výskyt plísní vyšší od podzimu do jara. Při akutní reakci 2-3x denně 5 granulí.

Homeopatické léky na otok a akutní kopřivku:

  • Apis mellifica 15 C: otok, kopřivka, bledě růžový otok zlepšený studeným obkladem. Základní lék po píchnutí včelou či jiným bodavým hmyzem s charakteristickým otokem.
  • Urtica urens 5 C: kopřivka s pocitem silného pálení a štípání zhoršená vodou. Zlepšená chladem.
  • Rhus toxicodendron 15 C: kopřivka se svěděním, mohou být přítomny drobné vezikuly. Tento stav se lepší horkou vodou či horkým obkladem.
  • Euphrasia officinalis 9 C: dráždivé slzení očí, zánět spojivek a podráždění víček s otokem. Doprovázený nedráždivým výtokem z nosu.
  • Allium cepa 9 C: čirý vodnatý výtok z nosu který je dráždivý a odírá nosní dírky od neustálého otírání, rýma teče jak vodovodní kohoutek. Doprovází jej nedráždivé slzení očí.
  • Cuprum metallicum 9 C: Dýchací potíže a astma s křečemi v oblasti průdušek, který se zlepšuje napitím studené vody.

U alergií pomůže detoxikace jater a střev

Gemmoterapeutika jsou speciální produkty bylinné léčby. Gemmoterapie využívá přípravky na bázi semen, pupenů a mladých výhonků rostlin. Na čištění jater je vhodné gemmoterapeutikum z jalovce, ostropestřce a právenky latnaté.

  • Ostropestřec: podporuje správnou funkci jater a detoxikuje je.
  • Právenka latnatá: Má silné protizánětlivé účinky, působí proti senné rýmě a virové náloži. Posiluje odolnost organismu. Je silně hepatoprotektivní.
  • Gemmoterapeutikum z černého rybízu: použití univerzální u všech typů alergických reakcí, díky tonizaci funkce nadledvinek. U bodnutí hmyzem 3 kapky každých 20 minut, lze potřít i místo vpichu. Působí při chronické i akutní kopřivce 1kapka na 1 kg tělesné váhy rozdělit do 2-3 denních dávek, působí pozitivně na sennou rýmu.
  • Kalina: působí drenážně na plíce. Zlepšuje astmatické dýchání, používá se u chronických alergií a ekzémů jako podpůrná terapie.

Čínská medicína

  • Cordyceps a Reishi: medicinální houby pro výživu čchi ledvin a pro správnou funkci plic se kterou jsou ledviny propojeny. Stav ledvin má důležitý vliv u senné rýmy a zadržování hlenu v organismu. Správná funkce plic zase zamezuje vstupu patogenů do organismu. Obě tyto houby jsou vhodné užívat před nástupem alergické sezóny alespoň 3 měsíce vždy 2x denně 1cps po dobu 5 dní poté 2 dny pauza a opět 5 dní.
  • Nefritový závoj: čínská bylinná směs na snížení překrvení nosní sliznice, kýchání, slzení očí, ucpaný nos, vodnatá rýma, bolesti dutin.

Důležité je podporovat slezinu. Jíst pravidelně, bez polotovarů, konzervantů, stabilizátorů. Slezina miluje teplé snídaně či polévky.

Zdroj: Setkání s novináři Homeopatické lékařské asociace „Alergie a jarní únava" (28. 2. 2023)

Mohlo by vás dále zajímat:

JARNÍ EVERGREENY Z LÉKÁREN
JAK NA DETOX A PREVENCI JARNÍ ÚNAVY
www.hla-homeopatie.cz
www.studiumhomeopatie.cz

 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie