Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: PATNÍ OSTRUHA



Ostruha patní kosti patří mezi relativně časté potíže zákazníků, s kterými se v lékárně setkáme. Jedná se o velice bolestivý výrůstek na spodní části patní kosti, někdy se může objevit i na zadní straně patní kosti u úponu Achillovy šlachy. Mezi nejčastější příčiny jejího vzniku patří přetížení vaziva a svalů nohy dlouhým stáním nebo nošením nevhodné obuvi. K rozvoji patní ostruhy přispívají také deformace plosky nohou (plochá noha), stavy po úrazech chodidla, paty či Achillovy šlachy, popř. i revmatická onemocnění.

Nejdříve se začne rozvíjet zánět a objevuje se otok, bolest a zčervenání. V důsledku zánětu dochází k ukládání drobných krystalků vápníku a vytváření kostního výrůstku. Bolest již vzniklé patní ostruhy se může objevit nejen při zatížení, ale i bez zatížení v klidu.

Bolest je možné zmírňovat lokálně promazáváním gelů s protizánětlivou složkou, při větší bolesti doplněné i o tablety proti bolesti. Bolavé místo je dobré chladit přikládáním studených obkladů. Lékaři velice často doporučují fyzioterapii, je možné aplikovat i rázové vlny. K zmírnění obtíží je vhodné používat boty s měkkou výstelkou, popř. gelové vložky či podpatěnky do bot. U přetížených šlach je možné použít též kinesiotejpy. Správné zatejpování zmírní napětí přetížených svalů a šlach a spolu s protahováním a masážemi chodidel může ulevit od velkých bolestí.

Jednou z možností léčby jsou i homeopatické přípravky

Základním lékem na patní ostruhu je Hekla lava.* Tento lék se vyrábí ze sopečného popela sopky Hekla na Islandu a v jeho popisu najdeme kostní výrůstky. Používá se v ředění 9C 2x denně 5 globulí po delší dobu. Léčba většinou trvá 2-3 měsíce.

Podle potíží můžeme přidat ještě další homeopatické léky:

Apis mellifica 15-30C - v případě růžového otoku kůže, s pálením, pícháním a svěděním, které se zlepšují po přiložení studeného obkladu.

Ruta graveolens 9C - výborný lék na přetížené šlachy a vazy, po poranění okostice a Achillovy šlachy. Bolesti se zhoršují v klidu a zlepšují při pohybu.

Oba léky se užívají 2x denně 5 globulí.

*Loni přišla na lékárenský trh ekonomická balení některých homeopatických přípravků - tzv. Homeopacky po 3 tubách jednosložkových přípravků (Arnica montana 9 CH a Ricinus communis 5 CH). Letos se portfolio Homeopacků rozšířilo o jednosložkový léčivý přípravek Hekla lava v ředění 9 CH, aby zásoba vystačila pacientům i na dlouhodobější užívání. 

Přeji Vám všem pevný a jistý krok bez bolesti a po celý rok.

PharmDr. Lenka Štýsová

Mohlo by Vás dále k problematice zajímat:

HOMEOPATIE ZA TÁROU: CHRAPOT

HOMEOPATIE ZA TÁROU: ACH TEN KRK

Zpět

PERTUSE (KONEČNĚ) NA ÚSTUPU

Do ISIN bylo v období od ledna do 7. července 2024 nahlášeno celkem 23 127 případů pertuse; poprvé byl v prvním červencovém týdnu zaznamenán výrazný pokles pod tisíc nových hlášených případů. Podobný příznivý vývoj se předpokládá i během prázdnin. Nejvíce případů onemocnění černým kašlem i nejvyšší nemocnost zůstává stále ve věkové skupině 15 až 19 let. U dětí do jednoho roku je od začátku roku hlášeno 344 případů, za poslední týden bylo evidováno dalších 12. Dospívající a dospělí jsou zdrojem infekce pro nejmenší děti, protože v proočkované populaci může mít onemocnění pertusí mírný průběh a často není rozpoznáno a správně diagnostikováno. Z celkového počtu případů hlášených v roce 2024 bylo podle údajů v ISIN 17 256 osob očkováno, 1 737 osob neočkováno a u 4 134 osob informace o očkování chybí. (SZÚ)

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah bude akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DERIVÁTY HHC MEZI NÁVYKOVÝMI LÁTKAMI

Ministerstvo zdravotnictví dostalo souhlas od Evropské komise pro zařazení psychoaktivních látek HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek. S předmětnými látkami mohou zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby, kterým Ministerstvo zdravotnictví vystavilo povolení k zacházení nebo mají zákonnou výjimku pro toto zacházení, a to pouze k omezeným výzkumným, vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelům. Výrobci, distributoři a prodejci musí zajistit, aby po nabytí účinnosti nevykonávali činnost s předmětnými látkami nebo výrobky, které by tyto látky obsahovaly. V opačném případě se vystavují riziku trestního stíhání. Látky jsou v současné chvíli zařazeny na seznamu návykových látek s časovým omezením do 1. ledna 2025. Jejich další případná reklasifikace závisí na výsledku hodnocení rizik podle nové právní úpravy, která se nyní nachází ve stadiu schvalování v Parlamentu ČR. (MZ ČR)

DOPORUČUJEME