Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: TĚHOTENSTVÍ – 1. TRIMESTR



Těhotenství je pro ženu jedno z velice citlivých období, během kterého dochází v jejím těle k velkému množství změn. Homeopatická léčba je zvláště v tomto čase jedna z nejvhodnějších variant pro svou bezpečnost a šetrnost k vývoji nového života. Nemá vedlejší účinky běžných léčiv a je možné ji s alopatickou léčbou kombinovat.

Existuje jeden lék, který provází ženu celým těhotenstvím. Od počátku těhotenství až po porod a šestinedělí. Tímto lékem je Arnica montana, neboli prha chlumní. V této bylině najdeme široké spektrum účinných látek, které ovlivňují celé tělo. Flavonoidy působí na cévy kardiotonicky, vazodilatačně a hypotonicky, fenoly mají antibiotický a fungicidní účinek, laktony protizánětlivý, karotenoidy působí proti neuralgiím. Podporuje hojení tkání a svalů po jakémkoliv traumatu či zákroku. Zabraňuje vzniku hematomů a pokud již vzniknou, zrychluje jejich vstřebání. Ovlivňuje prekapilární řečiště a postupné vrůstání nových cév, čímž podporuje placentu v jejím vzniku i během celého těhotenství.

Indikací léku je jakékoliv krvácení - od epistaxe, krvácejících hemoroidů, ale i u špinění během těhotenství. Hypotonický účinek Arniky lze využít i u vysokého tlaku během těhotenství. Lze ji použít také u žen, které někdy potratily v počátku těhotenství. Podporuje zahnízdění oplozeného vajíčka. V tomto případě se bere preventivně v ředění 15C 1x denně od počátku celý první trimestr.

Arnica montana je možné kombinovat s lékem Luteinum 5C. Luteinum je vlastně homeopaticky naředění progesteron. U žen s rizikovou anamnézou a špiněním lze preventivně podávat celý 1. trimestr, popřípadě i s přesahem do dalšího trimestru.

Velice často se u nastávajících maminek objevují strachy z neznámého, obavy o nenarozeného potomka, které mohou ženu až paralyzovat: v tomto případě je vhodné začít užívat lék Gelsemium sempervirens ve vyšším ředění 15C, popř. 30C. Umí zklidnit obavy a strachy a žena může normálně fungovat.

Velice častým příznakem těhotenství je nauzea a zvracení. Mezi nejčastěji indikované léky patří Sepia officinalis a Pulsatila. Sepia officinalis 9C - je lékem první volby u nevolnosti, objevuje se chuť na kyselé, velká přecitlivělost na pachy, tíha v pánvi. Většinou ji dělá dobře sezení se skříženýma nohama. K zhoršení dochází dlouhým stáním, ale také útěchou. 

Pulsatilla 15C - pro Pulsatillu jsou charakteristické proměnlivé pocity - teď nevolnost, teď průjem, teď zvracení, .....na rozdíl od ženy, která potřebuje lék Sepia, této ženě dělá útěcha dobře, zlepšuje se chlácholení, potřebuje uklidňovat. Často se objevuje hořká pachuť v ústech, zimomřivost a mramorová kůže. Je jí hůře v teplých zadýchaných prostorech a pohyb na čerstvém vzduchu jí dělá dobře.

Doplňujícím lékem u zvracení a průjmu je China 9C - má dobrý vliv na metabolismus vody a minerálů a u větších ztrát tekutin je její účinek nenahraditelný, podporuje rehydrataci organismu.

Již v prvním trimestru se často u žen objevuje anémie s bledostí, únavou a často i bolestmi hlavy. Vhodným lékem, nejlépe pro všechny těhotné, je Ferrum phosphoricum 9C. Podporuje krvetvorbu, má vliv na bledost, dušnost a zmírňuje únavu z nedostatku železa. U anémie se podává 3x denně 5 granulí.

Z potravin je vhodné zařadit do jídelníčku červenou řepu a přidat vitamín C, nejlépe z přirozených zdrojů.

PharmDr. Lenka Štýsová

Mohlo by vás dále zajímat:

JAK NA DETOX A PREVENCI JARNÍ ÚNAVY

ALERGII LZE ZMÍRNIT I POMOCÍ HOMEOPATIE

HOMEOPATIE ZA TÁROU: ACH TEN KRK

HOMEOPATIE ZA TÁROU: PATNÍ OSTRUHA

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie