Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE A PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE



Lidský organismus je v dospělosti přibližně z 55 až 60 % tvořen vodou, která se nachází uvnitř našich buněk a v mezibuněčných prostorech - v kompartmentech extra- a intrecelulárních. Až dvě třetiny tělesné vody tvoří intracelulární tekutina (ICT), která představuje asi 20 % naší celkové tělesné hmotnosti. Jak stárneme, podíl vody na naší hmotnosti se snižuje.

Hlavním kationtem extracelulární tekutiny (ECT), která zaujímá zbylou třetinu tělesných tekutin, je sodík Na+ (hlavním aniontem je pak Cl-). Extracelulární tekutinu můžeme ještě dělit na tkáňový mok, krevní plazmu a transcelulární tekutinu v tělních dutinách, například nitrooční nebo perikardiální tekutiny. 

Intracelulárním kationtem je draslík K+. Zjednodušeně lze říci, že sodík a draslík řídí „naše hospodaření" s vodou.

U novorozenců je poměr obrácený?

ICT tvoří jednu třetiny a ECT dvě třetiny celkové tělesné vody.

Zákony stálosti vnitřního prostředí

Úlohou tělních tekutin je udržovat stálost vnitřního prostředí, osmotického tlaku a pH. Plní transportní funkce, rozvádí živiny a odvádí z těla zplodiny. Mezi oběma kompartmenty voda neustále přestupuje tzv. osmózou. O obsahu vody v jednotlivých tělesných oddílech tedy rozhoduje obsah osmoticky aktivních částic (osmolarita). V našem těle je za fyziologických okolností udržována rovnováha mezi příjmem a výdejem vody.

Velkou roli hraje zmiňovaný sodný kationt (Na+), jehož koncentrace v ECT je 135-145 mmol/l a spolu s Clzodpovídá za 80 % osmolarity ECT. Retence Na+ způsobuje i retenci vody. Obsah Na+ (a obráceně i obsah K+) tedy rozhoduje o obsahu vody v ECT. Protože sodík přijímáme v potravě hlavně ve formě soli, patří omezení soli v potravě k primárnímu režimovému kroku pokud cítíme, že dochází k otokům nebo k zadržování vody v těle. Vysoký příjem soli zvyšuje pak také riziko hypertenze.

Lymfatický systém udržuje rovnováhu tekutin

Hodně se v souvislosti se zadržováním vody, přibíráním na váze, ale také s rozvojem řady onemocnění hovoří o lymfě (míze). Je to tekutina, která vzniká ve většině orgánů a je z nich odváděna lymfatickými cévami zpět do krve. Tvoří se z tkáňového moku, který vzniká z krve, obklopuje buňky a zabezpečuje jejich výživu. Většina tkáňového moku se vstřebává zpět do krve přímo ve tkáni, nevstřebaná část obsahující vodu, bílkoviny a některé další látky je pak základem lymfy. Při svém průtoku mízními uzlinami se lymfa filtruje a obohacuje o bílé krvinky (lymfocyty). Je-li lymfatický systém poškozen, nemůže tekutinu správně odvádět. Ta se pak hromadí v tkáních. Pokud se naruší funkce lymfatického systému, mohou se objevit potíže s otoky končetin, celulitida, přibírání na váze, chronická únava, ale také bolesti klubů nebo hlavy. Když je tok lymfy zpomalený, projeví se mj.  přibíráním na váze v důsledku zadržování tekutin v těle.

Vodní hormonální tobogán

Nadměrné zavodnění u žen můžeme pozorovat také v závislosti na menstruačním cyklu. Řada žen má v období před menstruací pocit nafouklého břicha nebo nateklých prstů. U některých žen se mohou cyklicky v premenstruální fázi objevit otoky dolních končetin, zejména v oblasti kotníků, nebo oteklá oční víčka.1 Zadržování vody v těle je běžné také v těhotenství nebo během klimakteria, kdy v těle dochází k hormonální nerovnováze. Co se menopauzy týče, téměř 90 % žen přibere na váze díky hormonálním změnám, konkrétně nízkým hladinám progesteronu. Velmi často se v souvislosti se zadržováním vody setkáváme právě u žen v menopauze i s nárůstem hmotnosti. Zatímco u většiny lidí představuje hmotnost ICT přibližně 3 kg, u lidí s nadváhou nebo obézních jedinců to může být až o 3 kg více!

Co pomáhá k udržování rovnováhy tekutin v těle?

  • Zdravá a vyvážená strava s omezeným příjmem soli;
  • snížený příjem cukru a alkoholu. Alkohol dehydratuje tělo, orgány se proto snaží zadržet co nejvíce vody;
  • konzumace potraviny bohatých na hořčík a draslík. Pomáhají vyrovnávat hladinu sodíku. Například banány, avokádo, rajčata, špenát apod.;
  • pohybová aktivita přiměřená fyzické kondici, ideální jsou krátké pravidelné procházky, nohy ve zdvižené poloze (svíčka, cviky u zdi aj.);
  • pravidelný přísun tekutin. Ačkoliv se to zdá paradoxní, nedostatečný příjem tekutin může vést k zadržování vody v těle. Tělo se snaží hospodařit s vodu úsporněji a namísto vylučování ji naopak zadržuje;
  • lymfatická masáž (drenáž) u zkušeného terapeuta, kartáčování „nasucho" směrem k srdci;
  • střídání teplé a studené sprchy rozpohybuje tok lymfy lymfatickým systémem;
  • bylinky k detoxikaci a odvodnění, k podpoře činnosti ledvin - např. kopřiva, černý bez, petržel, přeslička, brusinka, esenciální olej z hořkého pomerančovníku nebo listy rozmarýnu. K podpoře vylučování vody z organismu je možné vyzkoušet také speciální bylinné čaje a doplňky stravy s bylinnými extrakty a vhodně nakombinovanými minerály.

Souvislost mezi zadržováním vody a celulitidou existuje?

Když naše tělo ukládá příliš mnoho přijatého tuku, tukové buňky narostou do té míry, že začnou omezovat průtok krve a lymfy. To ovlivňuje odvádění toxinů i vody. Zadržování vody a degenerace kolagenových vláken (a vláken v epiteliální tkáni) způsobuje vznik tzv. pomerančové kůže.

Produkty Forfemina, obsahují extrakty z bylin a minerály, které pomáhají při odstraňování přebytečné vody z těla a přispívají ke kontrole tělesné hmotnosti.

Forfemina odvodnění s extraktem z kopřivy, brusinky, s jablečným octem a zinkem.

Tato kombinace přispívá k normální činnosti ledvin a vylučování vody z organismu. 

Doplněk stravy Forfemina Slim je navíc obohacen o extrakt z hořkého pomeranče, extrakt z černého pepře a o chrom.

Obsažené látky v doplňcích stravy Forfemina odvodnění a Forfemina Slim:

  • Extrakt z kopřivy - podporuje vylučování vody z organismu, přispívá k normální funkci močových cest, a tím přispívá k pročistění těla. Napomáhá udržet normální stav vlasů a nehtů, působí protizánětlivě a přispívá ke koncentraci a duševní rovnováze.
  • Zinek - napomáhá k udržení normálního stavu vlasů, pokožky a nehtů. Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, k normálnímu metabolismu makroživin a k normálnímu metabolismu mastných kyselin.

Forfemina Slim obsahuje dále:

  • Extrakt z hořkého pomeranče - podporuje metabolismus tuků a normální trávení, přispívá ke kontrole tělesné hmotnosti a vylučování vody zorganismu, přispívá k duševní pohodě, relaxaci a spánku.
  • Extrakt z černého pepře - podporuje trávení a napomáhá kontrolovat hmotnost.
  • Cholin - přispívá k normálnímu metabolismu tuků a k udržení normální činnosti jater.

Doporučená doba užívání doplňků stravy Forfemina pro dosažení optimálního efektu je 2-3 měsíce. 

Více na: https://www.drtheiss.cz/eshop/forfemina

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Reference:
1. https://farmaciepropraxi.cz/pdfs/lek/2006/03/04.pdf

JAK ULEVIT SUCHÝM OČÍM

PROFYLAXE RESPIRAČNÍCH ONEMOCNĚNÍ

PRVNÍ POMOC PŘI ZÁNĚTU ZEVNÍHO ZVUKOVODU

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie