Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: JAK ULEVIT SUCHÝM OČÍM



Jak to v našem těle bývá, každý orgán má své bezpečnostní jištění proti poškození. Své o tom ví i tak citlivý orgán, jakým je lidské oko. Zvenčí je chráněno víčky, která se reflexně zavírají, čímž znemožňují průnik cizího tělesa, a eliminují tak případné poškození zrakového smyslu. Horní i dolní víčko jsou dva kožní záhyby spojené s okem tak, aby díky své pohyblivosti chránily oko také před ostrým světlem. Mrkáním víček dochází dále k roztírání slzné tekutiny rovnoměrně po očním povrchu.

Slzy jsou zkrátka pro naše oči nezbytné! Spolu s víčky a řasami oko chrání také před jeho „vysycháním". Rolí slzného filmu je několik: zvlhčovat, vyplavovat nečistoty, alergeny a bakterie a dodávat oku živiny. Řada lidí má dnes potíže spojené s tvorbou, udržením a kvalitou slzného filmu svého oka. Tzv. syndrom suchého oka je stav, kdy se na jeho povrchu netvoří dostatečný nebo kvalitní slzný film, který má za úkol právě zvlhčovat, čistit a chránit oko, a v důsledku zlepšovat celkové vidění. Pokud je slzný film oka poškozen, například pobytem v suchém, znečištěném nebo zakouřeném prostředí, dlouhou prací na počítači nebo sledováním mobilního telefon, projeví se to symptomy jako je pálení, řezání a zarudnutí očí. Více ohroženi jsou lidé nosící kontaktní čočky. U nich je riziko vzniku syndromu suchého oka až dvanáctkrát vyšší. Nestabilita složení a množství slzného filmu může být nejen nepříjemným pocitem, ale může také vést až k nevratnému poškození zraku.

..........................

Syndrom suchého oka je onemocnění, jehož příčinou je buď porucha normální tvorby a toku slzného filmu, anebo jeho abnormální složení. Tyto kvantitativní a kvalitativní změny vedou k patologickým změnám na povrchu oka. Substituce slz je prvním krokem v léčbě suchého oka.1

..........................

 

Ať už je příčina jakákoli, je třeba udržet povrch oka vlhký a jeho slzný film mít v optimálním složení.

Jedna vrstva nestačí

Slzný film oka se skládá z vodné (střední), slizniční (vnitřní) a lipidové (vnější) složky. Zdraví slzného filmu závisí na synergické interakci slzných žláz, očních víček a povrchu oka, které dohromady tvoří (jak jsme si řekli v úvodu) slznou funkční jednotku. Dysfunkce kterékoliv složky v slzné funkční jednotce může vést k pocitu suchých očí. Pocit suchých očí je multifaktoriální zdravotní problém očního povrchu daný ztrátou homeostázy slzného filmu. Etiologickou roli zde obvykle sehrává nestabilita slzného filmu, jeho hyperosmolarita, zánět či poškození očního povrchu a neurosenzorické abnormality. 

Civilizační problém

V běžné populaci jde dle epidemiologických studií prováděných po celém světě o velmi častý problém s prevalencí v rozmezí od 5 do 50 %. Rizikové faktory zahrnují: vyšší věk, ženské pohlaví, hormonální změny (primárně v důsledku snížení androgenů), systémová onemocnění (např. diabetes mellitus, Parkinsonova choroba aj.), používání kontaktních čoček, užívání systémově působících léčiv (antihistaminika, anticholinergika, estrogeny, isotretinoin, selektivní antagonisté serotoninových receptorů, amiodaron, kyselina nikotinová aj.), používání očních přípravků s obsahem konzervačních látek, nutriční deficit (např. nedostatek vitaminu A), chirurgický zákrok (zejména refrakční chirurgie rohovky) nebo pobyt v prostředí s nízkou vlhkostí. Jasným rizikovým faktorem je používání klimatizace a již zmíněný trend celodenní práce u monitorů (v angličtině označováno jako office eye syndrome), což ze syndromu suchého oka činí „civilizační" problém.

Pomoc suchým očím

Člověk trpící syndromem suchého oka by měl dodržovat režimová opatření, do kterých spadá v první řadě eliminace vlivů, které potíže spouští nebo zhoršují: vyhnout se zakouřeným, prašným a klimatizovaným prostorám a dávat si pravidelné přestávky při práci na PC. Neuškodí zkusit se třeba na chvíli zahledět do zeleně okolní přírody. Když fouká, nosit brýle, dbát na pitný režim, zvolit si hypoalergenní kosmetiku a servírovat si pestrou stravu s dostatkem vitaminů a minerálů. 

K léčbě příznaků syndromu suchého oka se používají tzv. „umělé slzy" sloužící jako náhrada přirozených slz. Lékárenský trh nabízí pestrou škálu očních kapek a gelů této kategorie. Výběr by měl být vždy „ušitý na míru" pacientovi - jeho věku, celkovému zdravotnímu stavu a převládajícím symptomům, které vedou k subjektivním pocitům diskomfortu.

Jaké jsou požadavky na umělé slzy?

  • Účinně stabilizují slzný film
  • Působí na povrchu oka dlouhodobě
  • Neobsahují konzervační látky
  • Neovlivňují negativně zrakovou ostrost
  • Mají pro klienta komfortní aplikaci
  • Udrží dlouhodobě sterilitu po otevření a nehrozí kontaminace obsahu

PRODUKTY ŘADY VIZIK = ÚLEVA PRO VAŠE OČI

Benefitem očních kapek řady Vizik je absence konzervačních látek. Lze je proto použít například. u osob, které nosí kontaktní čočky. Mikrobiální čistota je zajištěna specifickým dávkovačem MPF - možnost užívání až 12 měsíců po otevření (ověřeno FDA).

KOMFORT PRO PACIENTA:

  • Lahvička umožňující opakované použití kapek bez konzervačních látek
  • Komfortní aplikace slzy do oka díky měkké lahvičce
  • Nehrozí kontaminace očních kapek
  • Po otevření je zaručena sterilita roztoku až do data expirace

Produktová řada pokrývá potřebu nemocných s projevy suchého oka s přihlédnutím k aktuálně dominující symptomatice. 

Vizik oční kapky zvlhčující 10ml, Vizik oční kapky zklidňující podráždění 10ml a Vizik oční kapky alergie 10 ml jsou zdravotnické prostředky. Seznamte se pečlivě s informacemi v návodech k použití.

Podívejte se na mechanismus systému pro mikrobiologickou integritu a komfortní aplikaci očních kapek Vizik:  

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Reference:
1. Palos M. Syndrom suchého oka, Med. praxi 2011; 8(6): 276-279

PROFYLAXE RESPIRAČNÍCH ONEMOCNĚNÍ

PRVNÍ POMOC PŘI ZÁNĚTU ZEVNÍHO ZVUKOVODU

STOP PADÁNÍ VLASŮ PO PORODU

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie