Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: PRVNÍ POMOC PŘI ZÁNĚTU ZEVNÍHO ZVUKOVODU



Zevní ucho se skládá z boltce (auricula), zevního zvukovodu (meatus acusticus externus) a bubínku (membrana tympani). Úlohou ušního boltce je nasměrovat zvuk do zevního zvukovodu. Zevní zvukovod je v nejužším místě 6 až 7 mm široká dutina mezi povrchem ušního boltce a ušním bubínkem. Štěrbina vnitřního zvukovodu má nepravidelný průřez se zakřivením zhruba ve tvaru písmene S proto, aby mohla vést zvuk k membráně bubínku, ale anatomicky ochránila sluchový aparát před povětrnostními vlivy či cizím tělesem. Délka vnějšího zvukovodu je asi 3,5 cm. Kvůli prolnutému tvaru není při pohledu do ucha bubínek vidět, ani následné komponenty tzv. středního ucha.

Zevní zvukovod má také samočistící funkci, a to díky pohybu povrchových vrstev epitelu. Ušní maz produkovaný mazovými a ceruminózními žlázkami chrání sluchový aparát a odvádí z něj případné nečistoty, pokud není jeho samočistící funkce narušena, především nesprávným čištěním ucha. Metody, které lidé vykonávají pro ušní hygienu, mají ale často opačný efekt - vedou k větší produkci mazu a ucpání zvukovodu. Postižený pak vnímá pocit „zalehlého ucha", tlaku či bolesti a může se rozvinout zánět. Také nedostatečná tvorba mazu činí obtíže v podobě svědění nebo vyšší náchylnosti k poranění a rozvoji případné infekce zvukovodu.1 Ušní maz tvoří na kůži zvukovodu kyselý film s baktericidním účinkem, je tedy důležitou bariérou proti vstupu infekce.2 Pro zachování fyziologické samočistící funkce zevního zvukovodu by se ušní tyčinky (vatové štětičky) měly zavést pouze do vstupu zvukovodu a krouživým pohybem jemně ušní maz odstranit. Výborným pomocníkem jsou také ušní kapky či spreje k prevenci a ochraně vnějšího zvukovodu.

UŠNÍ ZÁNĚTY

Velmi bolestivé jsou záněty uší tzv. otitidy, které představují nemalou část spektra pacientů praktických lékařů, pediatrů, ale i ambulantních ORL specialistů. Dle lokalizace se rozlišuje externí otitida (závět zevního zvukovodu až k bubínku) a otitis media - záněty v oblasti středního ucha. Mají podobné příznaky a často i současný výskyt (jeden přechází v druhý). Zánět středního ucha ale obvykle probíhá současně s rýmou a zánětem hltanu. Předchází mu často zánět horních dýchacích cest a primární infekce bývá virová. Pacienti popisují tlak v uchu a zhoršení sluchu. O jaký typ otitidy se jedná, diagnostikuje lékař vyšetřením pomocí otoskopu a sběrem podrobné anamnézy.

Zánět zevního zvukovodu

Příčina zánětu zevního zvukovodu může být neinfekční i infekční. Mezi patogenní původce infekce patří viry, bakterie i plísně. Zánětlivá reakce ale může být spuštěna i ulpěním vody či šamponu ve zvukovodu po koupání, nečistotami, prachem nebo již výše zmíněným ucpáním zvukovodu ušním mazem (mazovou zátkou). Podle rozsahu postižení zánět dále dělíme na lokalizovaný nebo difúzní (postihuje celý zvukovod a může přesáhnout až na povrch bubínku) a podle četnosti na akutní nebo chronický. Mezi faktory, které usnadňují rozvoj zánětu řadíme:

  • Místní faktory: zúžení zvukovodu, porušení celistvosti kůže, zvýšení pH, cizí těleso, nesprávné čištění uší
  • Zevní prostředí - vyšší teplota, vlhkost, znečištění (prach/voda)
  • Vnitřní prostředí - alergie, diabetes, imunodeficitní stavy
  • I když je zánět zevního zvukovodu častější u dětí, postihuje všechny věkové skupiny

Příznaky:

  • Výrazná bolestivost
  • Zarudnutí
  • Svědění
  • Pocit tlaku a zalehlého ucha
  • Otok
  • Hnisavý sekret

V prevenci se vyplatí správné techniky čištění, jako je důkladné vysušení po koupání (růžkem ručníku či čisté látky), opatrné používání ušních tyčinek, koupací čepice při plavání a eliminace uvedených faktorů rozvíjející zánět. Pokud je bolest v uchu silná, je nutné vyhledat lékaře.

V léčbě ušní kapky, léky proti bolesti a horečce, studený obklad. Při přetrvávající bolesti návštěva lékaře - vyšetření, odborné vyčištění a odstranění mazu, léky dle původce (protizánětlivé kapky, ATB, antimykotika). 

ŘADA DOLORGIT - První pomoc při zánětu vnějšího zvukovodu

Ušní kapky a sprej k fyzikální léčbě (fyzickému ošetření) a zmírnění obtíží vnějšího zvukovodu - např. při akutním zánětu vnějšího zvukovodu.


Zdravotnické prostředky. Seznamte se pečlivě s návodem k použití.

  • První pomoc při zánětu zvukovodu
  • Zmírňuje bolest, otok, zarudnutí a svědění
  • Německá kvalita od DR.THEISS

Složení: Glycerin 99,5 %, panthenol, cetylpyridinumchlorid, voda.

Více na https://www.drtheiss.cz/eshop/dolorgit

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Reference:
1. MEJZLÍK, Jan a Karel POKORNÝ, CHROBOK, Viktor, ed. Zevní zvukovod. Havlíčkův Brod: Tobiáš, 2007. Medicína hlavy a krku. ISBN 978-80-7311-092-5.
2. JUROVČÍK, Michal. Zánětlivá onemocnění ucha. Prakt. lékáren. 2016; 12(3): 98-101.


SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: STOP PADÁNÍ VLASŮ PO PORODU

SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: PODZIM JE VÝZVOU PRO IMUNITU

SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: FYTOTERAPIE PRO ZDRAVÍ DÝCHACÍCH CEST

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY