Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: PROFYLAXE RESPIRAČNÍCH ONEMOCNĚNÍ



Zimní měsíce jsou v naší zeměpisné šířce charakteristické sezónou nemocí z nachlazení a chřipky. Sezonní respirační onemocnění zahrnují pestrou paletu virových onemocnění s velmi podobnými příznaky, nejzávažnější je však chřipkový virus. Víme, že většina výskytů chřipky na severní polokouli vrcholí v lednu nebo v únoru, často má přesah až do prvních březnových týdnů. I když se vědecké názory na šíření chřipky v zimních měsících různí, faktem je, že virus je mnohem stabilnější a vydrží déle na studeném a suchém vzduchu. Během mrazivého počasí se virus chřipky šíří dále.1 Chřipku řadíme mezi tzv. akutní respirační onemocnění (ARI), která se projevují zánětem horních cest dýchacích: akutním zánětem nosohltanu, hrtanu a průdušnice.

..................

Podle Státního zdravotního ústavu dosáhla nemocnost (ARI) v ČR ve 3. kalendářním týdnu roku 2024 úrovně 1432 nemocných na 100 000 osob, což byl 10% vzestup oproti předešlému týdnu. A předpokládá se obvyklý sezonní nárůst. V ČR je vyhlašována chřipková epidemie po dosažení epidemického prahu, což je 1600-1800 případů na 100 000 obyvatel.

Zdroj: SZÚ

..................

 

Jak si udržet zdraví a být v kondici, když nás vítají mrazivá rána, deštivé a větrné dny a stále málo slunečního svitu? Jak se vyhnout nákaze od ostatních lidí?

Když si představíme náš imunitní systém, musí toho v takových dnech snášet mnoho a být stále v pozoru! Měli bychom mu tedy věnovat náležitou péči, aby byl schopen čelit sezónním infekcím. Negativně na obranyschopnost organismu působí nedostatek pohybu, málo pestrá a nekvalitní strava, stres a nedostatek spánku. Naopak dodržování správného životního stylu s pravidelnou venkovní pohybovou aktivitou, pestrá a vyvážená strava bohatá na zdroje potřebných vitaminů a minerálů našemu imunitnímu systému jen prospěje.

Mezi hlavní zásady prevence chřipky a chřipce podobných onemocnění patří:

  • Vyhýbat se kontaktu s nemocnými lidmi
  • V případě onemocnění chránit své blízké, nosit doma roušku
  • Řádně léčit symptomy, nasadit klidový režim
  • Zvlhčovat vzduch v místnostech
  • Nechodit na místa s velkou koncentrací lidí (nepůjčovat si věci, děti hračky apod.)
  • Mýt si pravidelně ruce
  • Při kašli a kýchání si kapesníkem vždy zakrývat nos a ústa
  • Nedotýkat se rukama obličeje a nemnout si oči, sníží se tím riziko přenosu viru prostřednictvím rukou z kontaminovaných předmětů
  • Zařídit dostatečné množství tekutin a racionální stravu
  • Zvýšit přísun vitaminů - zejména konzumací více ovoce a zeleniny

Přirozenými zdroji vitaminů jsou ovoce a zelenina, ale čerstvé je v zimních měsících nenajdeme, proto jsou dobrou volbou získávání těchto potřebných mikronutrientů doplňky stravy. Esenciální pro funkci imunitního systému a posílení obranyschopnosti jsou především vitaminy C a D, z minerálů si zaslouží pozornost zinek, selen nebo železo. Pro nespecifické posílení imunity lze použít také omega-3 mastné kyseliny, probiotika, beta-glukany, nebo extrakt z rostlin rodu Echinacea.2

Doporučený postup Symptomatická léčba chřipky, nachlazení a Covid-19 (ČLnK, 2021)2 uvádí v období výskytu respiračních onemocnění profylaktické užívání vitaminu C v nižších dávkách (100-200 mg/den) nebo terapeuticky v průběhu nemoci ve vyšších dávkách (až 1000 mg/den). Vyzdvihuje i úlohu vitaminu D, který se podílí na dozrávání a regulaci funkce monocytů a makrofágů a na regulaci zánětlivé odpovědi organismu na infekci.2,3 Dostatečná suplementace vitaminu D snižuje riziko respiračního infektu.2,3 To koresponduje právě s tvrzením výše, že v zimních měsících, kdy je nedostatek slunečního svitu, se nemoci typu chřipky objevují častěji.1

Významnou roli v imunitním systému hraje také zinek, ovlivňuje proliferaci, diferenciaci a maturaci leukocytů a lymfocytů, stimuluje tvorbu interferonu alfa a podílí se na modulaci zánětlivé odpovědi.2 Je prokázáno, že suplementace zinku zkracuje a ovlivňuje tíži symptomů u nachlazení. Adekvátní hladina Zn může také snížit riziko následné bakteriální infekce u akutních respiračních virových infekcí. 

NOVINKA Ascorvita Akut obsahuje ověřenou kombinaci vitaminu C, vitaminu D a zinku.

  • Komplexní složení pro podporu imunity*

  • Balení obsahuje 10 sáčků s práškem pro přípravu teplého nebo studeného nápoje

  • Připravená tekutá forma napomáhá rychlému vstřebávání a nástupu účinku

Jedna tableta obsahuje:

  • Vitamín C 1000 mg (1250 % RHP)
  • Vitamín D3 2000 IU (1000 % RHP)
  • Zinek 10 mg (100 % RHP)

Dávkování: 1 sáček denně rozpustit do skleničky vody.

*Vitamin C, vitamin D a zinek přispívají k normální funkci imunitního systému. Vitamin C přispívá k ochraně buněk proti oxidačnímu stresu, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální psychické činnosti, k normální činnosti nervové soustavy, k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci dásní. Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu, k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí a zubů, k udržení normální činnosti svalů a podílí se na procesu dělení buněk. Zinek přispívá k udržení normálního stavu pokožky, k ochraně buněk před oxidativním stresem, k udržení normálního stavu vlasů a nehtů.

Doplněk stravy. Se sladidly. Více informací na obalu.

Výrobek je k dispozici také jako Ascorvita Max ve formě tablet. Obsah vitaminu C, D a zinku je zde stejný.

Ascorvita Max - S pomocí vitaminu C, vitaminu D3 a zinku intenzivně podporuje normální fungování imunitního systému.

 Tableta Ascorvita Max se skládá ze dvou vrstev:

- první vrstva se vyznačuje rychlým uvolňováním vitaminu C 

- druhá vrstva se vyznačuje postupným uvolňováním vitaminu C

Více na: https://www.drtheiss.cz/eshop/ascorvita-max

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Literatura:
1. https://www.khsova.cz/obcanum/otazky-ari
2. Kotolová H. Symptomatická léčba chřipky, nachlazení a Covid-19 - Doporučený postup, Česká lékárnická komora 2021.
3. Martineau AR, Jolliffe DA, Greenberg L, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: individual participant data meta-analysis. Health Technol Assess. 2019;23(2):1-44.

PRVNÍ POMOC PŘI ZÁNĚTU ZEVNÍHO ZVUKOVODU

STOP PADÁNÍ VLASŮ PO PORODU

FYTOTERAPIE PRO ZDRAVÍ DÝCHACÍCH CEST

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY