Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: STOP PADÁNÍ VLASŮ PO PORODU



Lidský vlas se skládá až z 95 % z bílkovin (hlavní složkou je keratin), asi 30 % tvoří voda a zbytek lipidy. Méně než 1 % tvoří pigment melanin. V průměru má člověk na hlavě asi 100.000 vlasů. Záleží na věku, výživě, kterou dopřáváme celému organismu, ale velkou měrou také na genech. A s nimi související barvě, hustotě a síle kštice, kterou jsme zdědili po předcích. Ví se, že světlovlasí lidé mají vlasů více. Velkou roli hrají také hormony a naše psychická pohoda. Když je vše v normálu, rostou vlasy asi 1 cm za měsíc. Nejhustší porost najdeme na temeni hlavy (až 300 / cm2). Nejkrásnější vlasy máme do třicítky, také často v průběhu těhotenství a po 50. roce nám klesá kvalita i počet vlasových folikulů.

  • 20. až 30. rok života......až 600 vlasových folikulů / 1 cm2
  • Kolem 50. roku......pokles na cca 480 vlasových folikulů / 1 cm2
  • Jak klesá hladina melaninu, vlasy slábnou, řídnou a šedivějí

Růst vlasu probíhá ve třech fázích (Obr. 1):

Anagenní fáze je růstová fáze, během které je vlas spojený přímo s cibulkou. Díky přísunu živin přes dermální papilu a produkci nových buněk vlas nepřetržitě roste (právě o ten 1 cm za měsíc). Růstová fáze trvá dlouho, mezi 2 až 6 roky a ovlivňuje i konečnou délku našich vlasů. Anagenní fáze je geneticky podmíněna. Ve fázi růstu bývá až 85 % všech vlasů.

Katagenní fáze trvá asi 2 až 3 týdny a jde o přechodnou fázi, kdy buňky vlasové cibulky dospějí k apoptóze (řízené smrti). Vlas již neroste a neprodukuje pigment. Vlasové folikuly stoupají k povrchu kůže, kde v další fázi vypadnou.

Telogenní fáze je poslední fází vlasového cyklu. Během 3-4 měsíců postupně stávající vlasy spontánně vypadávají a jsou nahrazeny novými. V tomto stadiu se nachází přibližně 10-14 % všech vlasů. Po vypadnutí je vlas nahrazen novým a celý cyklus se opakuje.

NADMĚRNÉ VYPADÁVÁNÍ VLASŮ PO PORODU

Statistiky ukazují, že až polovina rodiček může po porodu pozorovat vypadávání vlasů. Tento jev je známý jako telogenní efluvium a obvykle začíná několik týdnů až měsíců po porodu. Charakterizuje ho ztenčování, lámání a postupné vypadávání vlasů způsobené vstupem nadměrného množství vlasů do telogenní fáze vlasového cyklu. Jedná se o poruchu regulačních mechanizmů aktivity vlasového folikulu se zkrácením telogenní fáze a následným vypadávání vlasů. Obvykle poporodní vypadávání vlasů není trvalé a vlasy začnou růst znovu, jakmile se hormonální rovnováha a další faktory normalizují. To může ale trvat i několik měsíců. Kromě porodu může za telogenním efluviem stát také stres, razantní diety či porucha funkce štítné žlázy.

Proč vlasy po porodu padají?

  • Hormonální změny: Během těhotenství dochází k nárůstu hladiny estrogenu, to může mít na vlasy pozitivní vliv. Estrogen může přispívat k udržení vlasu vrůstové (anagenní) fázi a bránit mu v přechodu do fáze telogenní. Vlasy mohou méně vypadávat a někdy i zesílit. Po porodu naopak hladina estrogenu prudce klesá, takže více vlasů vstupuje do fáze telogenního vypadávání.
  • Stres a únava: Porod a péče o novorozence jsou spojeny se stresem, únavou a vyčerpáním ženy. Citové rozlady - tzv. poporodní blues, objevující se krátce po porodu, jsou v zásadě normální a běžné až u 80 % žen.
  • Výživa: Během těhotenství se ženy většinou snaží o zdravou stravu, což může mít pozitivní vliv i na vlasy. Po porodu se více věnují dítěti a na sebe a svoji výživu již tolik času nemají. Často řeší i kila navíc. Období, kdy žena kojí, ale klade velké nároky na vyváženou a zdravou stravu. Protože je kojení energeticky velmi náročné, je potřeba dočasně zvýšit energetický příjem asi o pětinu až čtvrtinu (cca 500 kcal denně navíc).

Správná péče o své celkové zdraví a duševní pohodu a šetrná, přesto účinná péče o svůj zevnějšek, to jsou kroky, které mohou ženám po porodu v tomto období dopomoci k rychlejší regeneraci vlasů. Ať se jedná o vitaminy skup. B (například biotin), vitamin E a dále o komplexy minerálů a bylinných extraktů, které jsou důležité pro výživu a správné nastavení růstového cyklu vlasů. Vše s důrazem na dermatologickou kvalitu produktu.

PARUSAN - Komplexní účinek proti vypadávání vlasů


ZKRACUJE TELOGENNÍ FÁZI → MÉNĚ VYPADLÝCH VLASŮ

STIMULUJE ANAGENNÍ FÁZI → RŮST NOVÝCH VLASŮ

  • Šetrná péče pro ženy po porodu

  • Přírodní aktivní látky s klinicky prokázaným účinkem

  • Bez silikonů, sulfátů, parabenů a barviv

  • dermatologicky testováno

  • Německá kvalita od DR.THEISS

PÉČE VE DVOU KROCÍCH

Aktivní látky ve složení šamponu i tonika omezují vypadávání vlasů a výrazně napomáhají rychlejšímu růstu nových vlasů.

  • Speciálně sladěný komplex rostlinných extraktů: extrakt z klíčků hrachu setého (Obr. 2), chmele, měsíčku, heřmánku, bazalky, eleuterokoku a řebříčku
  • S obsahem látek pro výživu a lesk: L-Arginin, biotin a vitamin E
  • 1. krok: Šampon pro každodenní použití (200 ml = cca 25 umytí)
  • 2. krok: Energizer Tonikum pro každodenní bezoplachové použití (200 ml = 1-2 měsíční terapie)

První pozitivní výsledky se dostaví po několika týdnech pravidelného používání. Pro dosažení optimálních výsledků se doporučuje používat oba přípravky současně pravidelně po dobu alespoň 3 měsíců (= 2 balení šamponu). Klinické testy zaměřené na řešení vypadávání vlasů prokázaly, že po tříměsíční aplikaci se nacházelo významně více vlasů v aktivní růstové fázi. Výsledek, který se projeví pozitivně na hustotě vlasů. (Obr. 2)

Vánoce maminkám přejí

Z průzkumu společnosti IQVIA*, světového lídra s dlouholetou zkušeností v oblasti využití dat, technologií a analýz v oblasti zdravotní péče, vyplynulo, že roční obrat kategorie produktů proti vypadávání vlasů v lékárnách přesahuje 250 mil Kč a meziročně roste o více jak 5 %. Kategorie lékárenských přípravků proti padání vlasů má velký nárůst spotřeby zejména od října do prosince. V prosinci pak spotřeba kategorie roste o 45 %, resp.53 % oproti jiným měsícům (údaje za rok 2021, resp. 2022).

Padání vlasů u žen souvisí především s hormonálními výkyvy. Nejčastěji se tak děje v období těhotenství a po porodu, nebo také v období menopauzy. Pokud ženu vypadávání vlasů potká, je dobré se řídit heslem: „čím dříve, tím lépe" a začít s vyváženou a zdravou stravou a zařadit účinné prostředky pro zastavení padání vlasů a podporu růstu nových, jako je aplikace produktů z řady Parusan. Vánoční dárek v podobě kvalitního, klinicky testovaného produktu, je pro ženy, které se trápí vypadáváním vlasů, ideální volbou.

*IQVIA, Pharmatrend monthly, 11/2023

Více na https://www.drtheiss.cz/eshop/parusan

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: PODZIM JE VÝZVOU PRO IMUNITU

SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: FYTOTERAPIE PRO ZDRAVÍ DÝCHACÍCH CEST

SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: KŘEČE? POUZE HOŘČÍK NESTAČÍ!

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY