Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: KŘEČE? POUZE HOŘČÍK NESTAČÍ!



Každý to zná - při sportu nebo jiné fyzické aktivitě, může dojít ke křečím, které jsou velmi nepříjemné a mohou zásadně ovlivnit výkon. Nedostatek hořčíku bývá poměrně častá příčina svalových křečí, například dolních končetin. Nedostatek hořčíku lze zjistit z laboratorního vyšetření krve, ale obvykle stačí klientovi s potížemi v podobě křečí, aby se obrátil na lékárníka s požadavkem: „nasadit si nějaký hořčík".

Příčin, které křeče způsobí, může být ale více:

  • Dostatečná hydratace: Nedostatek tekutin může způsobit nerovnováhu elektrolytů v těle a zvýšit riziko křečí. Pijte dostatek vody před, během a po sportovní aktivitě.
  • Správná výživa: Zajistěte si dostatek minerálů, zejména hořčíku, draslíku a vápníku. Tyto minerály jsou důležité pro správnou funkci svalů. Konzumujte potraviny jako banány, ořechy, listovou zeleninu a mléčné výrobky.
  • Rozcvička a protažení: Před sportovní aktivitou proveďte důkladnou rozcvičku, která zahrnuje dynamické cviky a protažení svalů. To pomůže zvýšit průtok krve do svalů a snížit riziko křečí.
  • Přetížení: Příliš intenzivní nebo příliš dlouhá sportovní aktivita může vést k přetížení svalů a zvýšit riziko křečí. Dodržujte postupné zvyšování zátěže.
  • Správná technika: Správná technika pohybu během sportovní aktivity může minimalizovat o náhlých zatížení a křečí.

Jaké prvky jsou důležité v boji proti křečím?

  • Ano, na prvním místě je skutečně hořčík, a to pro snížení únavy!

Hořčík snižuje míru únavy a vyčerpání, přispívá k elektrolytické rovnováze, zajišťuje normální funkci nervového systému, a ovlivňuje tak psychiku člověka. Spolu s ostatními prvky navíc zajišťuje normální stav kostí a zubů. Hořčík se zásadním způsobem podílí na přeměně energie v těle, na metabolizmu cukrů, tuků i bílkovin. V buňce se účastní řízení dělení, regenerace i programového zániku buňky. Je součástí asi 320 enzymů, které by bez něj nefungovaly. Je nutný pro uvolňování energie z ATP, zvyšuje jeho tvorbu. Působí na receptory v nervových zakončeních a ovlivňuje vyplavování přenašeče nervových vzruchů - acetylcholinu a jeho účinek v nervových synapsích. Tím působí proti křečím a tzv. tetanii - zvýšené nervosvalové dráždivosti. Hořčík se z těla vylučuje močí a stolicí, ale také potem, například právě při zvýšené fyzické zátěži u sportujících jedinců.

  • Draslík pro správnou funkci svalů!

Stejně jako hořčík přispívá k normální funkci nervového systému i draslík, který má navíc velký vliv na normální fungování svalů. Proto je důležité ho doplňovat stejně jako hořčík a ideálně v kombinaci, pokud chcete předcházet křečím. Dostatek draslíků také přispívá k udržení normálního krevního tlaku.

Jak vybrat vhodný doplněk stravy?

Pro to, abychom efektivně předcházeli křečím, je nutné doplnit nejen hořčík, ale i draslík a další mikronutrienty. Proto ne všechny přípravky, které lze zakoupit na pultech lékáren, drogerií či supermarketů, jsou ideálním řešením zmíněných potíží.

Optimální kombinací pro pomoc při křečích je KOMBINACE HOŘČÍKU S DRASLÍKEM, případně ještě doplněna o další látky jako jsou vitamin B6 a vitamin E. Nespokojte se s „běžným hořčíkem", ale dejte přednost kombinaci hořčík + draslík v přípravku Muscoaktiv.

Právě tuto optimální kombinaci proti křečím nabízí doplněk stravy MUSCOAKTIV STOP KŘEČÍM od společnosti Dr. Theiss.

MUSCOAKTIV STOP KŘEČÍM je doplněk stravy s vitamíny a minerály pro aktivní lidi. Dostupný je formě klasických tablet, ve formě šumivých tablet nebo ve formě sáčků rozpustných ve vodě.

Pro bližší informace kontaktujte obchodní zástupce společnosti Dr. Theiss nebo napište na info@drtheiss.cz. Muscoaktiv Stop Křečím je dostupný u všech distributorů.  

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Zpět

PERTUSE (KONEČNĚ) NA ÚSTUPU

Do ISIN bylo v období od ledna do 7. července 2024 nahlášeno celkem 23 127 případů pertuse; poprvé byl v prvním červencovém týdnu zaznamenán výrazný pokles pod tisíc nových hlášených případů. Podobný příznivý vývoj se předpokládá i během prázdnin. Nejvíce případů onemocnění černým kašlem i nejvyšší nemocnost zůstává stále ve věkové skupině 15 až 19 let. U dětí do jednoho roku je od začátku roku hlášeno 344 případů, za poslední týden bylo evidováno dalších 12. Dospívající a dospělí jsou zdrojem infekce pro nejmenší děti, protože v proočkované populaci může mít onemocnění pertusí mírný průběh a často není rozpoznáno a správně diagnostikováno. Z celkového počtu případů hlášených v roce 2024 bylo podle údajů v ISIN 17 256 osob očkováno, 1 737 osob neočkováno a u 4 134 osob informace o očkování chybí. (SZÚ)

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah bude akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DERIVÁTY HHC MEZI NÁVYKOVÝMI LÁTKAMI

Ministerstvo zdravotnictví dostalo souhlas od Evropské komise pro zařazení psychoaktivních látek HHCP, HHCH, HHCB, HHC-C8, THCH, THCB a THC-C8 a esterů z nich odvozených na seznam návykových látek. S předmětnými látkami mohou zacházet pouze právnické osoby či podnikající fyzické osoby, kterým Ministerstvo zdravotnictví vystavilo povolení k zacházení nebo mají zákonnou výjimku pro toto zacházení, a to pouze k omezeným výzkumným, vědeckým a velmi omezeným terapeutickým účelům. Výrobci, distributoři a prodejci musí zajistit, aby po nabytí účinnosti nevykonávali činnost s předmětnými látkami nebo výrobky, které by tyto látky obsahovaly. V opačném případě se vystavují riziku trestního stíhání. Látky jsou v současné chvíli zařazeny na seznamu návykových látek s časovým omezením do 1. ledna 2025. Jejich další případná reklasifikace závisí na výsledku hodnocení rizik podle nové právní úpravy, která se nyní nachází ve stadiu schvalování v Parlamentu ČR. (MZ ČR)

DOPORUČUJEME