Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: FYTOTERAPIE PRO ZDRAVÍ DÝCHACÍCH CEST



S příchodem podzimu se zvyšuje incidence respiračních onemocnění a lidé se preventivními kroky snaží posilovat obranyschopnost svého organismu. Mezi základní preventivní opatření patří pobyt na čerstvém vzduchu, otužování, vyvážená strava, eliminace rizikových kontaktů a dodržování pravidel 3R (ruce - rozestup - roušky), která nás naučila covidová pandemie (naštěstí na 3. preventivní pravidlo zatím plošně nedošlo).

Podzimní evergreeny v lékárnách

V lékárnách se zaměstnanci setkávají se zvýšenou poptávkou vitaminů a přípravků pro zlepšení obranyschopnosti organismu. K nejčastěji doporučovaným patří vitaminy C a D, z minerálních prvků selen a zinek, a také tradiční rostlinné extrakty, například přípravky s extraktem z echinacey (třapatka nachová), která je užívána k léčbě a k profylaxi virových a bakteriálních onemocnění, zejména právě respiračního traktu. 1

  • U severoamerických Indiánů je echinacea nejoblíbenější bylinou z čeledi kopretinovitých? Nazývali ji indiánským sluncem nebo slunečním kloboukem.

  • Echinacea je bohatá na biologicky aktivní látky, které fungují jako adaptogeny a antioxidanty?

Výběr symptomatické terapie v lékárně závisí na tom, jaké příznaky u pacienta převažují, ale samozřejmě také na typu pacienta, jeho věku a ostatních zdravotních potíží v anamnéze. Mimo symptomatickou léčbu lze často u respiračních onemocnění doporučit přípravky modulující imunitu. Proto současně s doporučením symptomatické léčby by mělo zaznít doporučení k podpoře imunity.2 Česká lékárnická komora (ČLnK), která postupně zpracovává doporučené postupy (DP), se věnuje samoléčbě symptomů nemocí z nachlazení ve svém DP Symptomatická léčba chřipky, nachlazení a Covid-19.2 I v tomto DP je místo pro bylinnou léčbu, která zahrnuje fytofarmaka s desinfekčním, expektoračním, potopudným a nespecifickým imunomodulačním účinkem. ČLnK pro nespecifické posílení imunity doporučuje kromě extraktu z rostlin rodu Echinacea také probiotika, dále omega-3 mastné kyseliny nebo beta-glukany. 2

Echinacea je užívána k léčbě a k profylaxi virových a bakteriálních onemocnění, zejména respiračního traktu.1,2 Extrakty z echinacey mají imunomodulační účinky na makrofágy a NK buňky, včetně snížení produkce zánětlivých cytokinů.4 Dle Evropské lékové agentury (EMA) je extrakt z nati třapatky nachové vhodný pro krátkodobou prevenci, popřípadě pro terapii běžného nachlazení. Užívání rostliny není vhodné pro děti do 12 let. 5 Studie, publikované zejména v posledních letech, ukazují i pozitivní efekt při prevenci a terapii onemocnění Covid-19.

Není echinacea jako echinacea

V lékárnách se produkty z echinacey najdou jako tekuté extrakty, sirupy, v čajových směsích nebo ve formě kapslí. Echinacea se používá buď samostatně nebo v kombinaci s dalšími bylinami a vitaminy, a to jak vnitřně, tak i k zevnímu užití ve formě mastí či krémů. Podle institutu IQVIA se do českých lékáren v celoročním průměru prodalo 270 tis balení produktů s obsahem ecchinacey. Segment ecchinacey v ATC - cold & flu & immunostimulants - představuje cca 30 % objemu.6

Standardizované extrakty a další vyráběné produkty pocházejí buď z čerstvé nebo sušené nadzemní části rostliny nebo z čerstvých či sušených kořenů. To může vést i k určité variabilitě ve složení přípravků způsobené mezidruhovými rozdíly, podmínkami pěstování i způsobem dalšího zpracování rostlin.7 EMA vydala k oběma extraktům monografie: jednu pro herbu (nať, nadzemní část)5 a druhou pro radix (kořen).8 Tyto monografie jsou v Evropě uznávány jako „zlaté standardy" ve fytoterapii echinaceou.

Významným závěrem je, že pouze přípravky z nadzemní části byliny byly uznány pro indikace s dobře prokázanou účinností (well-established use).

1. TERAPAUTICKÉ INDIKACE nať a nadzemní část rostliny:

  • Kategorie Indikace s dobře prokázanou účinností (well-established use)

Charakteristika:

- Rostlinný léčivý přípravek k prevenci a krátkodobé léčbě běžného nachlazení

  • Kategorie Tradiční použití (traditional use)

Charakteristika:

- Tradiční rostlinný léčivý přípravek pro ošetření drobných povrchových ran

- Produkt je tradiční bylinný léčivý přípravek pro použití ve specifikované indikaci výhradně na základě dlouhodobého používání

2. TERAPEUTICKÉ INDIKACE kořen:

  • Kategorie Indikace s dobře prokázanou účinností (well-established use) nebyly EMA uznány
  • Kategorie Tradiční použití (traditional use)

Charakteristika:

- Tradiční rostlinný léčivý přípravek pro zmírnění příznaků běžného nachlazení

- Tradiční rostlinný léčivý přípravek používaný pro úlevu od skvrn a pupínků v důsledku mírného akné

- Tradiční bylinný léčivý přípravek pro použití ve specifikovaných indikacích výhradně na základě dlouhodobého používání

DR.THEISS Echinacea kapky (50 ml) - k podpoře imunity a udržení zdraví horních cest dýchacích 

  • bylinné kapky obsahují šťávu z květů léčivé byliny třapatky nachové (Echinacea purpurea), která přispívá k normální funkci imunitního systému a udržení zdraví horních cest dýchacích

  • vhodné již při prvních příznacích nachlazení

  • německá kvalita DR.THEISS

  • přípravek obsahuje 22 % obj. alkoholu

Dávkování: Mladiství od 12 let a dospělí: 3-4krát denně 25 kapek nakapat do sklenice vody a pomalu vypít. Před polknutím ponechejte asi 10 sekund v ústech pro lepší vstřebávání. Nepřekračujte doporučené denní dávkování.

Přípravek užívejte nejdéle 1 týden. Není určeno dětem do 12 let.

Více na https://www.drtheiss.cz/eshop/drtheiss-echinacea-kapky-50-ml

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Literatura:
1. Vranová V. Možnosti prevence a terapie virových onemocnění respiračního traktu, Pediatr. praxi. 2022;23(5):331-335.
2. Kotolová H. Symptomatická léčba chřipky, nachlazení a Covid-19 - Doporučený postup, Česká lékárnická komora2021
3. Brendler T, Al-Harrasi A, Bauer R, et al. Botanical drugs and supplements affecting the immune response in the time of COVID-19: Implications for research and clinical practice. Phytother Res. 2021;35(6):3013-3031.
4. Sharma, M, Anderson SA, Schoop R, et al. Induction of multiple pro-inflammatory cytokines by respiratory viruses and reversal by standardized Echinacea, a potent antiviral herbal extract. Antiviral Research. 2009;83(2):165-170.
5. European Union herbal monograph on Echinacea purpurea (L.) Moench, herba recens. EMA/HMPC/48704/2014.
6. IQVIA 02/2023, Dataview
7. Spilková J. Echinacea sp. - obsahové látky a léčebné využití, Prakt. lékáren. 2006; 2(2) : 89-92.
8. European Union herbal monograph on Echinacea purpurea (L.) Moench, radix. EMA/HMPC/424583/2016.

SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: KŘEČE? POUZE HOŘČÍK NESTAČÍ!

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY