Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: STOP KŘEČÍM



Tak jste se konečně rozhodli, že s pěkným počasím, jaké nabízí pozdní jarní a letní sezóna, vytáhnete kolo a brusle a začnete pracovat na své kondici? Možná, že chcete shodit pár kil, snad jste vyšli vstříc radám svého lékaře, že sport a pohybová aktivita patří do balíčku prevence civilizačních chorob. A nejste v tom sami, kdo je ochoten dát svalům co proto! Sportu zdar a žádná křeč!

V těle máme několik typů svaloviny. Náš svalový systém obsahuje na 600 svalů kosterního typu, což je asi 40 % naší tělesné hmotnosti. Tyto svaly jsou zodpovědné za pohyb a můžeme je ovládat vůlí. Pak je tu hladké svalstvo, se kterým vůli nepohneme, a třetí typ je spojení hladkých a příčně pruhovaných svalů, který najdeme v srdci.

Kdybychom zorganizovali všechny naše svaly, aby společně pracovaly ve stejnou dobu a stejným směrem, mohli bychom bez problémů táhnout až 25 000 kg?

Pohyb, svalové kontrakce a křeče

Svaly jsou tkáně s elastickými vlastnostmi, schopné se po dodání vzrušivého podnětu stahovat a následně relaxovat. Přeměňují tak chemickou energii v pohybovou, čímž zajišťují pohyb jak uvnitř organismu, tak i celého těla. Základem hybné složky našeho pohybového systému jsou příčně pruhovaná svalová vlákna. Svaly můžeme ještě funkčně dělit na hlavní svaly (nejdůležitější svaly pro daný pohyb), pomocné svaly (spolupůsobící s hlavním svalem), fixační svaly (slouží k optimalizaci pohybu) a neutralizační svaly, které ruší nežádoucí směry pohybů hlavních a pomocných svalů. Je to dokonalá souhra jako v orchestru.

Svalový stah čili kontrakce je proces, při němž ve svalovině vzniká napětí a sval se svou činností zkracuje. Touto činností svalů, která sestává z častých dobrovolných kontrakcí a relaxací, je tělu umožněn pohyb. A celý proces probíhá ve třech krocích:

1. Signál (zvaný akční potenciál k pohybu) je poslán prostřednictvím motorických neuronů do svalových buněk, což vyvolává chemickou reakci;

2. Chemická zpráva vede k reorganizaci a zkracování svalových vláken - dochází ke kontrakci;

3. Nervový systém přestává posílat informace o pohybu. Vlákna ve svalech se začínají uvolňovat - probíhá relaxace.

Za normálních okolností je pohyb svalů ovládán, ale někdy mohou svaly reagovat samy o sobě, a to se projeví spasmem neboli křečí, což je nedobrovolné stažení svalů za přítomnosti krátkodobé, ale prudké bolesti. Náhlé a mimovolné stahy se objevují v různých svalech, některé partie těla jsou ale ke křečím náchylnější. Nejčastěji se křeče vyskytují v lýtkových svalech, na zadní části stehna, v prstech u nohou i na rukách. Tyto svaly jsou totiž často vystaveny největšímu stresu nebo námaze a následné únavě.

Proč ke křečím dochází?

Příčiny svalových křečí jsou různorodé a mohou být způsobeny mnoha faktory. Často vznikají bez zjevné nebo známé příčiny (idiopatické). Tento druh křečí postihuje i mladé lidi a sportovce, proto se jako příčina nabízí volba nesprávné tréninkové dávky či techniky, přetažení bez předchozího protažení a rozcvičky apod. Ale křeče mohou vznikat paradoxně i z nečinnosti nebo dlouhého setrvání těla v jedné poloze.

Mezi nejčastější spouštěče patří:

  • nadměrná fyzická námaha. Dlouhodobé zapojení svalů bez dostatečného odpočinku může vést k únavě a křečím.
  • dehydratace - nedostatek vody a elektrolytů v těle může vést k porušení rovnováhy minerálů a elektrolytů ve svalových buňkách, což může způsobit křeče. Správně hydratujte tělo: vypijte alespoň 1,5-2 litry vody denně.
  • nedostatek minerálů a vitaminů ve stravě - hlavně hořčík, draslík a vápník. Z vitaminů pak ty ze skupiny B a vitamin D. Konzumujte potraviny jako banány, ořechy, listovou zeleninu a mléčné výrobky. Draslík se například vyskytuje i v sušeném ovoci, avokádu, ale i v bramborách.
  • těhotenství- přírůstek na váze v těhotenství zvyšuje tlak, který působí na svaly v nohách. Křeče v nohách v těhotenství jsou poměrně běžné a většinou přirozeně ustoupí po porodu.
  • některé léky, například statiny, diuretika, raloxifen (selektivní modulátor estrogenových receptorů,) anifedipin (léčba anginy pectoris)...
  • onemocnění jater - játra fungují jako čistící orgán našeho těla, pokud nepracují správně, dochází k hromadění toxinů, což se může projevit jako časté křeče.
  • chronická onemocnění jako alkoholismus, hypotyreóza, diabetes, neurodegenerativní onemocnění, potíže skřečovými žilami mohou mít křeče jako vedlejší příznak.
  • nedostatek spánku a chronická únava mohou vést ke snížení svalového tonusu a zvýšení náchylnosti ke vzniku křečí.
  • emocionální stres může způsobit napětí ve svalových buňkách a vést ke vzniku křečí.

Léčba křečí závisí na tom, jaká je jejich příčina

Pokud jsou křeče symptomem určitého onemocnění, primárně se léčí daná nemoc. Následně by mělo dojít i k vymizení příznaků.

Na tzv. idiopatické křeče v nohách se jako pomoc volí nejčastěji léčba analgetiky, pokud bolest přetrvává, a preventivní suplementace výživovými doplňky s obsahem hořčíku a dalších mikronutrientů. Nedostatek hořčíku v těle postihuje mnoho lidí díky nevhodné stravě bohaté na vysoce zpracované potraviny a kvůli životnímu stylu, stresu, nemocem, lékům a intenzivní fyzické námaze.

Hořčík snižuje míru únavy a vyčerpání, přispívá k elektrolytické rovnováze, zajišťuje normální funkci nervového systému a ovlivňuje tak i psychiku člověka. Spolu s ostatními prvky navíc zajišťuje normální stav kostí a zubů. Hořčík se zásadním způsobem podílí na přeměně energie v těle, na metabolizmu cukrů, tuků i bílkovin. V buňce se účastní řízení dělení, regenerace i programového zániku buňky. Je součástí asi 320 enzymů, které by bez něj nefungovaly. Je nutný pro uvolňování energie z ATP, zvyšuje jeho tvorbu. Působí na receptory v nervových zakončeních a ovlivňuje vyplavování přenašeče nervových vzruchů - acetylcholinu a má také vliv na jeho účinek v nervových synapsích. Tím působí proti křečím a tzv. tetanii - zvýšené nervosvalové dráždivosti. Hořčík se z těla vylučuje močí a stolicí, ale také potem, například právě při zvýšené fyzické zátěži u sportujících jedinců. Když trpíte nedostatkem hořčíku, měli byste si uvědomit, že z potravy jsme ho schopni převzít maximálně 40 %. Proto je potřeba jej tělu dodat jinou formou.

Stejně jako hořčík, přispívá k normální funkci nervového systému i draslík, který má navíc velký vliv na normální fungování svalů. Draslík zabraňuje svalovým křečím, protože se účastní přenosu nervových impulzů v nervovém a svalovém systému. Zabezpečuje správný průběh reakcí s kontraktilitou svalů, je odpovědný za sílu a vytrvalost svalů, stejně jako za regenerací. Proto je důležité ho doplňovat jako hořčík a ideálně spolu v kombinaci, pokud chcete křečím předcházet. Dostatek draslíků také přispívá k udržení normálního krevního tlaku.

Také nedostatečné množství vitaminu B6 by mohlo mít vážné důsledky. Je zodpovědný za transformaci aminokyselin, tuků a uhlohydrátů. Podporuje ukládání energie a ovlivňuje krevní tlak, správnou funkci srdce a svalové křeče. Ve svalech působí na přeměnu glukózy na glykogen, stejně jako na proces rozkladu glykogenu. 

Vitamin B6 posiluje proces absorpce hořčíku? Má schopnost zlepšovat vstřebávání hořčíku v těle a dopravovat ho navíc do míst, kde ho organismus aktuálně potřebuje. Společně v synergii přispívají ke zvyšování energie a tlumí fyzické i psychické vyčerpání a stres. 

Vitamin D3 přispívá k udržení normálních svalových funkcí, udržení normálního stavu kostí a zubů a k normální funkci imunitního systému.

KDYŽ VÁS TRÁPÍ KŘEČE - MUSCOAKTIV STOP KŘEČÍM

MUSCOAKTIV STOP KŘEČÍM je doplněk stravy s vitamíny a minerály pro aktivní lidi. Dostupný je formě klasických tablet nebo šumivých tablet, které se dají rozpustit vodě. Řada potravinových doplňků MUSCOAKTIV STOP KŘEČÍM  je určená pro osoby, které se potýkají s křečemi. Speciální složení zajišťuje tím nejefektivnějším způsobem každodenní odolnost proti křečím.

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Z LÁSKY K POHYBU, S ÚCTOU K PŘÍRODĚ

ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE A PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE

JAK ULEVIT SUCHÝM OČÍM

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME