Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: STOP KŘEČÍM



Tak jste se konečně rozhodli, že s pěkným počasím, jaké nabízí pozdní jarní a letní sezóna, vytáhnete kolo a brusle a začnete pracovat na své kondici? Možná, že chcete shodit pár kil, snad jste vyšli vstříc radám svého lékaře, že sport a pohybová aktivita patří do balíčku prevence civilizačních chorob. A nejste v tom sami, kdo je ochoten dát svalům co proto! Sportu zdar a žádná křeč!

V těle máme několik typů svaloviny. Náš svalový systém obsahuje na 600 svalů kosterního typu, což je asi 40 % naší tělesné hmotnosti. Tyto svaly jsou zodpovědné za pohyb a můžeme je ovládat vůlí. Pak je tu hladké svalstvo, se kterým vůli nepohneme, a třetí typ je spojení hladkých a příčně pruhovaných svalů, který najdeme v srdci.

Kdybychom zorganizovali všechny naše svaly, aby společně pracovaly ve stejnou dobu a stejným směrem, mohli bychom bez problémů táhnout až 25 000 kg?

Pohyb, svalové kontrakce a křeče

Svaly jsou tkáně s elastickými vlastnostmi, schopné se po dodání vzrušivého podnětu stahovat a následně relaxovat. Přeměňují tak chemickou energii v pohybovou, čímž zajišťují pohyb jak uvnitř organismu, tak i celého těla. Základem hybné složky našeho pohybového systému jsou příčně pruhovaná svalová vlákna. Svaly můžeme ještě funkčně dělit na hlavní svaly (nejdůležitější svaly pro daný pohyb), pomocné svaly (spolupůsobící s hlavním svalem), fixační svaly (slouží k optimalizaci pohybu) a neutralizační svaly, které ruší nežádoucí směry pohybů hlavních a pomocných svalů. Je to dokonalá souhra jako v orchestru.

Svalový stah čili kontrakce je proces, při němž ve svalovině vzniká napětí a sval se svou činností zkracuje. Touto činností svalů, která sestává z častých dobrovolných kontrakcí a relaxací, je tělu umožněn pohyb. A celý proces probíhá ve třech krocích:

1. Signál (zvaný akční potenciál k pohybu) je poslán prostřednictvím motorických neuronů do svalových buněk, což vyvolává chemickou reakci;

2. Chemická zpráva vede k reorganizaci a zkracování svalových vláken - dochází ke kontrakci;

3. Nervový systém přestává posílat informace o pohybu. Vlákna ve svalech se začínají uvolňovat - probíhá relaxace.

Za normálních okolností je pohyb svalů ovládán, ale někdy mohou svaly reagovat samy o sobě, a to se projeví spasmem neboli křečí, což je nedobrovolné stažení svalů za přítomnosti krátkodobé, ale prudké bolesti. Náhlé a mimovolné stahy se objevují v různých svalech, některé partie těla jsou ale ke křečím náchylnější. Nejčastěji se křeče vyskytují v lýtkových svalech, na zadní části stehna, v prstech u nohou i na rukách. Tyto svaly jsou totiž často vystaveny největšímu stresu nebo námaze a následné únavě.

Proč ke křečím dochází?

Příčiny svalových křečí jsou různorodé a mohou být způsobeny mnoha faktory. Často vznikají bez zjevné nebo známé příčiny (idiopatické). Tento druh křečí postihuje i mladé lidi a sportovce, proto se jako příčina nabízí volba nesprávné tréninkové dávky či techniky, přetažení bez předchozího protažení a rozcvičky apod. Ale křeče mohou vznikat paradoxně i z nečinnosti nebo dlouhého setrvání těla v jedné poloze.

Mezi nejčastější spouštěče patří:

  • nadměrná fyzická námaha. Dlouhodobé zapojení svalů bez dostatečného odpočinku může vést k únavě a křečím.
  • dehydratace - nedostatek vody a elektrolytů v těle může vést k porušení rovnováhy minerálů a elektrolytů ve svalových buňkách, což může způsobit křeče. Správně hydratujte tělo: vypijte alespoň 1,5-2 litry vody denně.
  • nedostatek minerálů a vitaminů ve stravě - hlavně hořčík, draslík a vápník. Z vitaminů pak ty ze skupiny B a vitamin D. Konzumujte potraviny jako banány, ořechy, listovou zeleninu a mléčné výrobky. Draslík se například vyskytuje i v sušeném ovoci, avokádu, ale i v bramborách.
  • těhotenství- přírůstek na váze v těhotenství zvyšuje tlak, který působí na svaly v nohách. Křeče v nohách v těhotenství jsou poměrně běžné a většinou přirozeně ustoupí po porodu.
  • některé léky, například statiny, diuretika, raloxifen (selektivní modulátor estrogenových receptorů,) anifedipin (léčba anginy pectoris)...
  • onemocnění jater - játra fungují jako čistící orgán našeho těla, pokud nepracují správně, dochází k hromadění toxinů, což se může projevit jako časté křeče.
  • chronická onemocnění jako alkoholismus, hypotyreóza, diabetes, neurodegenerativní onemocnění, potíže skřečovými žilami mohou mít křeče jako vedlejší příznak.
  • nedostatek spánku a chronická únava mohou vést ke snížení svalového tonusu a zvýšení náchylnosti ke vzniku křečí.
  • emocionální stres může způsobit napětí ve svalových buňkách a vést ke vzniku křečí.

Léčba křečí závisí na tom, jaká je jejich příčina

Pokud jsou křeče symptomem určitého onemocnění, primárně se léčí daná nemoc. Následně by mělo dojít i k vymizení příznaků.

Na tzv. idiopatické křeče v nohách se jako pomoc volí nejčastěji léčba analgetiky, pokud bolest přetrvává, a preventivní suplementace výživovými doplňky s obsahem hořčíku a dalších mikronutrientů. Nedostatek hořčíku v těle postihuje mnoho lidí díky nevhodné stravě bohaté na vysoce zpracované potraviny a kvůli životnímu stylu, stresu, nemocem, lékům a intenzivní fyzické námaze.

Hořčík snižuje míru únavy a vyčerpání, přispívá k elektrolytické rovnováze, zajišťuje normální funkci nervového systému a ovlivňuje tak i psychiku člověka. Spolu s ostatními prvky navíc zajišťuje normální stav kostí a zubů. Hořčík se zásadním způsobem podílí na přeměně energie v těle, na metabolizmu cukrů, tuků i bílkovin. V buňce se účastní řízení dělení, regenerace i programového zániku buňky. Je součástí asi 320 enzymů, které by bez něj nefungovaly. Je nutný pro uvolňování energie z ATP, zvyšuje jeho tvorbu. Působí na receptory v nervových zakončeních a ovlivňuje vyplavování přenašeče nervových vzruchů - acetylcholinu a má také vliv na jeho účinek v nervových synapsích. Tím působí proti křečím a tzv. tetanii - zvýšené nervosvalové dráždivosti. Hořčík se z těla vylučuje močí a stolicí, ale také potem, například právě při zvýšené fyzické zátěži u sportujících jedinců. Když trpíte nedostatkem hořčíku, měli byste si uvědomit, že z potravy jsme ho schopni převzít maximálně 40 %. Proto je potřeba jej tělu dodat jinou formou.

Stejně jako hořčík, přispívá k normální funkci nervového systému i draslík, který má navíc velký vliv na normální fungování svalů. Draslík zabraňuje svalovým křečím, protože se účastní přenosu nervových impulzů v nervovém a svalovém systému. Zabezpečuje správný průběh reakcí s kontraktilitou svalů, je odpovědný za sílu a vytrvalost svalů, stejně jako za regenerací. Proto je důležité ho doplňovat jako hořčík a ideálně spolu v kombinaci, pokud chcete křečím předcházet. Dostatek draslíků také přispívá k udržení normálního krevního tlaku.

Také nedostatečné množství vitaminu B6 by mohlo mít vážné důsledky. Je zodpovědný za transformaci aminokyselin, tuků a uhlohydrátů. Podporuje ukládání energie a ovlivňuje krevní tlak, správnou funkci srdce a svalové křeče. Ve svalech působí na přeměnu glukózy na glykogen, stejně jako na proces rozkladu glykogenu. 

Vitamin B6 posiluje proces absorpce hořčíku? Má schopnost zlepšovat vstřebávání hořčíku v těle a dopravovat ho navíc do míst, kde ho organismus aktuálně potřebuje. Společně v synergii přispívají ke zvyšování energie a tlumí fyzické i psychické vyčerpání a stres. 

Vitamin D3 přispívá k udržení normálních svalových funkcí, udržení normálního stavu kostí a zubů a k normální funkci imunitního systému.

KDYŽ VÁS TRÁPÍ KŘEČE - MUSCOAKTIV STOP KŘEČÍM

MUSCOAKTIV STOP KŘEČÍM je doplněk stravy s vitamíny a minerály pro aktivní lidi. Dostupný je formě klasických tablet nebo šumivých tablet, které se dají rozpustit vodě. Řada potravinových doplňků MUSCOAKTIV STOP KŘEČÍM  je určená pro osoby, které se potýkají s křečemi. Speciální složení zajišťuje tím nejefektivnějším způsobem každodenní odolnost proti křečím.

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Z LÁSKY K POHYBU, S ÚCTOU K PŘÍRODĚ

ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE A PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE

JAK ULEVIT SUCHÝM OČÍM

Zpět

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

DOPORUČUJEME