Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: MENOPAUZÁLNÍ KOMFORT NENÍ VÝSADOU VYVOLENÝCH



Menopauzu hned nemusíme (a také z pohledu aktivity a vizáže dnešních padesátnic ji ani nechceme) považovat striktně za důkaz stárnutí ženy. Spíš se hodí definice, že jde o období přechodu z reproduktivní do nereproduktivní fáze jejího života. Dělí se na premenopauzu, perimenopauzu a postmenopauzu s konečně trvalým vyhasnutím reprodukční schopnosti. S nástupem menopauzy vaječníky postupně snižují produkci ženských pohlavních hormonů. To vede k hormonálním výkyvům a nižší frekvenci ovulací. Po poslední ovulaci nastává menopauza, menstruace ustává a žádná vajíčka již nemohou dozrávat. 

Na nízké hladině hormonů

V ženském těle se několikrát za život významně mění hladina hormonů. Kolem 40. roku věku začíná funkce vaječníků klesat a produkují méně ženských pohlavních hormonů, progesteronu i estrogenů. Tři hlavní druhy estrogenů jsou estradiol, estriol a estron. Díky nízkým hladinám progesteronu většina menopauzálních žen přibírá na váze. S menopauzou se mění i produkce hormonů v mozku. Jak vaječníky produkují během klimakteria čím dál méně estrogenu, mozek vylučuje větší množství hormonů ze skupiny gonadotropinů. Škála menopauzálních potíží je široká, a to jak v symptomech, tak v jejich intenzitě, trvání i následcích. Příznaky klimakterického syndromu, v němž dominují potíže vazomotorického, somatického a psychického rázu, se vyskytují až u 75 - 85 % žen. Většinou ustupují do 5 let, ale u některých žen mohou přetrvávat až do stáří.

Objevit se mohou typické klimakterické obtíže: návaly, noční pocení, nespavost, bušení srdce a poruchy nálady, podrážděnost, nebo zhoršená schopnost soustředění. Na sliznici a kůži je vidět ztráta elasticity. Vaječníky přestávají s koncem plodného období produkovat i androgeny, což snižuje životní energii a libido. Jedná se tedy v komplexu o potíže z nedostatku hormonů. A ano, lze tedy připustit, že se po menopauze zrychluje biologické stárnutí. Jde ale o proces značně individuální. I když jsme za viníka označili hormony, hormonální léčba (HRT) není vždy univerzálním řešením. K rozhodnutí o zahájení hormonální terapie je třeba odborného posouzení gynekologa. Fytoestrogeny se mohou využívat jako alternativa při léčbě klimakterického syndromu u žen, které nemohou nebo nechtějí HRT užívat.

Hledat řešení již od začátku příchodu prvních symptomů

Potíže klimakterického syndromu obecně neohrožují bezprostředně život ženy, ale zhoršují kvalitu jejího života a signalizují možné riziko vážnějších poruch v pozdějším věku. Proto je nelze přehlížet!

Osteoporóza - S poklesem hladiny hormonů ubývá kostní hmota, což zvyšuje riziko zlomenin. Tomuto křehnutí kostí lze do jisté míry předcházet cíleným cvičením, stravou bohatou na vápník a v případě potřeby i užíváním doplňků stravy s obsahem vápníku, vitaminu D a hořčíku. Hořčík je důležitý pro správné vstřebávání vápníku a kostní metabolismus, aktivuje osteoblasty, zvyšuje hustotu kostního minerálu, aktivuje vitamin D a ovlivňuje schopnost svalů se stahovat. Vitamín D podporuje vstřebávání vápníku ve střevech, což umožňuje následně fyziologickou mineralizaci kostí. Také fytoestrogeny mají potenciálně osteoprotektivní účinek.

Kardiovaskulární onemocněn - U žen v klimakteriu jsou patrné i sklony k nadváze, zadržování vody v těle, vysokému krevnímu tlaku a vyšší hladině cholesterolu. V souvislosti s tím stoupá i riziko onemocnění srdce a cév. Držet si váhu pod kontrolou, zdravě se stravovat a hýbat, dobře se vyspat a nabrat energii - to jsou preventivní kroky, které ale riziko prokazatelně sníží. 

Forfemina ženám rozumí

Osvědčená řada doplňků stravy Forfemina a Forfemina slim přináší novinku: Forfemina Menopauzální komfort, která cílí na potřeby žen v období menopauzy efektivním systémem dvou tablet (na den a na noc) s výtažky z bylin, s vitamíny a minerály.

Forfemina menopauzální komfort 2x 28 kapslí 
Doplněk stravy vhodný pro ženy v období menopauzy

  • efektivní systém dvou tablet inspirovaný potřebami žen v období menopauzy
  • tableta na den přispívá ke snížení úzkostných pocitů, obtížného soustředění, výkyvů, nálad a návalů horka
  • tableta na noc napomáhá ke snadnějšímu usínání, klidnému spánku a snížení nočního pocení
  • s obsahem sóji, jetelu, chmelu, hořčíku, vápníku, kyseliny listové a vitaminu B6 a D
  • Není vhodný pro osoby s alergií nebo intolerancí sóji

Více na: Forfemina | DR. THEISS (drtheiss.cz)

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Reference:
https://www.nzip.cz/
https://www.gynmedico.cz/
http://www.meno-andro.cz/cz/

STOP KŘEČÍM

ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE A PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE

JAK ULEVIT SUCHÝM OČÍM

Zpět

PRAKTICI NA KONCI ŘÍJNA UZAVŘOU ORDINACE

Ordinací všeobecných praktických lékařů je u nás asi 5 000. Tisíce praktických lékařů pro dospělé, ale i pro děti a dorost, své ordinace 29. a 30. října zavřou. Protestují tak proti nové úhradové vyhlášce na rok 2025, která zvýhodňuje nemocniční péči před péčí primární. „Dle dat ÚZIS ČR zaniklo za posledních 5 let bez náhrady více než 400 ordinací praktiků. Za této kritické situace ministerstvo navrhuje pro segment praktických lékařů na rok 2025 výrazně nižší meziroční nárůst úhrad, než je průměrný růst výdajů na zdravotní péči, což současný stav primární péče určitě nezlepší, naopak to přispěje k její další destrukci,“ říká k důvodům protestů předseda Sdružení praktických lékařů, MUDr. Petr Šonka.

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

DOPORUČUJEME