Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: JAK SE VYHNOUT DEHYDRATACI?



Během horké letní sezóny, intenzivního cvičení nebo při střevních potíží ztrácí lidské tělo nejen vodu, ale také elektrolyty a minerály. Ty jsou ale pro fungování organismu nezbytné. Minerální prvky rozpuštěné v krvi a tkáních ve formě iontů - s kladným nebo záporným nábojem - vytvářejí vzájemně chemické vazby za vzniku solí. Soli jsou nepostradatelné pro udržování rovnováhy tekutin v buňkách, zajišťují přenosy nervových vzruchů, podílejí se na funkci svalů i na zpracování odpadních látek. Dva nejdůležitější (a notoricky známé) elektrolyty v lidském těle jsou sodík a draslík ve formě kationtů. Udržovat zdravou rovnováhu mezi draslíkem a sodíkem v těle je zásadní. Nadměrný příjem sodíku může vést k vysokému krevnímu tlaku, nedostatek draslíku přispívá k únavě a svalovým křečím. Další z nejpodstatnějších minerálů v těle je hořčík, který se také hojně vyplavuje potem, doplňovat by jej tedy měli hlavně sportovci, a to nejen v parných dnech.

Z aniontů je nejdůležitější chlorid. Je zároveň nejhojnějším aniontem, který hraje klíčovou roli v trávení, funkci nervů a svalů a udržování rovnováhy tekutin. Dále to jsou: hydrogenuhličitan (důležitý pro neutralizaci kyselin v těle a udržování vyvážené hladiny pH), fosfát (nezbytný pro zdraví kostí a zubů, funkci svalů a produkci energie) a sulfát (důležitý pro detoxikaci organismu a vstřebávání živin).

Základní funkce elektrolytů v lidském těle:

  • Udržování rovnováhy tekutin: Regulují množství vody v těle a pomáhají ji rozdělovat mezi buňky a krevní oběh (intra- a extracelulární tekutinu). Například uvnitř buňky je koncentrace draslíku až 40krát vyšší než mimo buňku, zatím co sodík je nejdůležitějším minerálem v extracelulárním prostoru.
  • Podpora svalové a nervové funkce: Elektrolyty jako je sodík a draslík jsou nezbytné pro přenos nervových impulzů a svalovou kontrakci.
  • Posilování kostí a zubů: Vápník a fosfor jsou hlavními minerály v kostech a zubech.
  • Podpora imunitního systému: Zinek a selen hrají důležitou roli v imunitní reakci.
  • Regulace krevního tlaku: Sodík a draslík pomáhají regulovat krevní tlak.
  • Podpora metabolismu: Mnoho minerálů, výrazným příkladem je hořčík, působí jako kofaktory enzymů nezbytných pro biochemické reakce v těle.

Příznaky nedostatku minerálů a elektrolytů se mohou lišit v závislosti na tom, které minerály a elektrolyty jsou ztraceny a v jakém množství. Mezi běžné příznaky patří: únava, ztráta energie, svalové křeče (nízké hladiny hořčíku a draslíku), závrať, nevolnost a zvracení nebo změny srdeční frekvence a krevního tlaku.

Kdy je vhodné doplňovat elektrolyty?

Každý den lidské tělo ztrácí z těla až přes 2 litry vody, a to pocením, močí nebo dýcháním. V horkých letních dnech a při aktivním pohybu tyto ztráty hrozí častěji, protože se naše tělo nadměrným pocením ochlazuje. Pokud venkovní teplota přesáhne 25° C, začneme se zkrátka potit vice. Pokud člověk neposkytne tělu správné množství tekutin, pak i ta nejmenší nerovnováha vody v lidském těle může vést k výskytu prvních příznaků dehydratace. Dehydratace je definována při ztrátě tělesné vody vyšší než běžné denní kolísání, nebo když deficit tělesné vody přesahuje 2 % tělesné hmotnosti.1

Pot je tekutina, jejíž hlavní složkou je voda. Dále obsahuje různé množství iontů (sodík, hořčík, draslík, chlór) a také zanedbatelné množství vápníku a stopových prvků. Složení potu je individuální. Platí ale pro všechny, že ztráta vody a minerálů by měla být zpět vyrovnána hypotonickými nápoji, které zajistí obnovu tekutin a elektrolytů, o které organismus přichází díky vylučování potu a intenzivním dýcháním.2

Výkonní sportovci nejsou ale jedinou skupinou, které hrozí dehydratace. Zkušení borci vědí, že nedostatek vody a elektrolytů, zejména draslíku, se u nich projevuje vyšší únavou a vyplavený hořčík podnítí svalové křeče. Jsou proto u sportovních aktivit vybaveni iontovými nápoji a doplňují jimi tekutiny, i když nepociťují žízeň. Ne každý se ale tímto pravidlem umí řídit, poučit by se měli zejména rekreační sportovci.

Kdy a komu dále hrozí dehydratace:

  • Při průjmech a zažívacích obtížích, horečnatých onemocněních
  • Při zvýšené konzumaci alkoholu
  • Při vyšších teplotách vzduchu
  • Seniorům

Pití alkoholu

Léto, to jsou dovolené all inclusive, hudební festivaly, setkání s přáteli... Často ve spojení s dobrým jídlem a přemírou alkoholu. Nadměrná konzumace alkoholu (ve spojení s vysokou teplotou vzduchu) může různými způsoby vyvolat dehydrataci. Alkohol snižuje tvorbu antidiuretického hormonu, který tělo využívá k absorbování vody. Tělo tak eliminuje více tekutiny než obvykle, a to díky zvýšenému močení. Při konzumaci nadměrného množství alkoholu může také dojít ke zvracení, které rovněž může způsobit dehydrataci ztrátou tekutin. Na „opičku" pak skvěle fungují právě iontové nápoje, šumivé tablety s obsahem minerálů a cukru nebo třeba minerálky. 

Senioři nepociťují žízeň, navíc často pitný režim záměrně ignorují

Dehydratace je poměrně běžným jevem u seniorů. Je to z toho důvodu, že po dosažení věku 60 let dochází v těle k některým změnám, kvůli kterým už není potřeba tolik vody. Například se snižuje celková hladina vody v tkáních. Taktéž ledviny ztrácejí schopnost zadržovat vodu. To se pojí také s potřebou pití tekutin, která je oslabena - jejich pocit žízně slábne, také vlivem zhoršené termoregulace necítí potřebu ochlazovat se nápoji. Biologický signál žízně, že organizmus má negativní vodní bilanci, se objevuje v okamžiku 1-2 % dehydratace. Tedy, když ztráty tekutin jsou na úrovni 1-2 % tělesné hmotnosti. U seniorů přichází tento signál ještě později. Vliv na hospodaření s vodou a ztrátu elektrolytů u seniorů mohou mít i některé léky, zejména diuretika. 

Senioři také často omezují pitný režim, aby nemuseli tak často chodit na toaletu, zejména, pokud mají potíže s pohybovým aparátem. Z tohoto zvyku se může vyvinout i velmi nebezpečný stav dehydratace. Ta jde ruku v ruce s dalšími problémy, jako je porucha rovnováhy vody a elektrolytů. Pomoci může dostatečný pitný režim a podání elektrolytů, které doplní ztracené složky. Jednoduchou kontrolou pro seniora, který necítí žízeň, je barva moči. Světlá svědčí o dostatečné hydrataci, tmavá poukazuje na riziko dehydratace.

Rehydratace, to je návrat vody, elektrolytů a energie

U akutních průjmů nebo u zvracení se osvědčil rehydratační roztok, který si každý může připravit i z domácích surovin, když třeba na cestách není v dohledu lékárna. Do 1 litru vody se rozpustí 1 lžička soli, doplní se šťávou z pomeranče a asi 8 lžičkami cukru. Sacharidy hrají rovněž důležitou roli v rehydrataci organismu. Pomáhají stimulovat vstřebávání tekutin, zvyšovat jejich zadržování, poskytují ztracenou energii a stimulují chuť. Nejlepšími sacharidy pro rehydrataci jsou jednoduché cukry s nízkým glykemickým indexem, jako je glukóza. Sacharidy jsou nezbytným zdrojem nejen pro svalovou práci, ale fungují také jako energetický zdroj pro správné fungování mozku. 

Během rehydratace je důležité dodávat organismu dostatek energie, aby mohl správně fungovat a zotavovat se? Sacharidy pomáhají doplňovat zásoby energie vyčerpané pocením, průjmem nebo zvracením. Pozor ale na sladké limonády - mohou vést k rychlému nárůstu a poklesu hladiny cukru v krvi, což může dehydrataci naopak zhoršit!

LITORSAL - Doplňuje tekutiny, minerály a elektrolyty, dodává energii!

Doplněk stravy LITORSAL šumivé tablety citron-máta pomáhá udržet rovnováhu elektrolytů a zajišťuje příjem glukózy, což hraje důležitou roli pro normální funkci srdce a mozku.

Dávkování: 1 tabletu 3x denně rozpusťte ve 200 ml vody. Vypijte okamžitě po rozpuštění.

Balení: 24 šumivých tablet

Obsah ve třech tabletách:

  • Vitamin C 180 mg (225% RHP)*
  • Draslík 300 mg (15% RHP)*
  • Sodík 792 mg  
  • Glukóza 1200 mg

*RHP - referenční hodnota příjmu pro průměrného dospělého

Více na: Litorsal | DR. THEISS (drtheiss.cz)

U „kocoviny" musíme doplnit nejen vodu, ale i potřebné vitamíny a minerály? Alkohol a jeho metabolity odstraňují z těla velké množství vitamínů, minerálů, což vede k takovým příznakům, jako je žízeň, pocit slabosti, rozrušení nebo nadměrné tělesné teplo. 

Šumivé tablety LITORSAL se hodí mít po ruce, když se večírek protáhne...

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Reference a literatura:
1. Kenefick, R. W. Drinking Strategies: Planned Drinking Versus Drinking to Thirst. Sports Medicine, 48(S1), 31-37 (2018). https://doi.org/10.1007/s40279-017-0844-6
2. Vilikus, Z. Výživa sportovců a sportovní výkon. Karolinum (2015).

MENOPAUZÁLNÍ KOMFORT NENÍ VÝSADOU VYVOLENÝCH

STOP KŘEČÍM

ZADRŽOVÁNÍ VODY V TĚLE A PŘIBÍRÁNÍ NA VÁZE

Zpět

PRAKTICI NA KONCI ŘÍJNA UZAVŘOU ORDINACE

Ordinací všeobecných praktických lékařů je u nás asi 5 000. Tisíce praktických lékařů pro dospělé, ale i pro děti a dorost, své ordinace 29. a 30. října zavřou. Protestují tak proti nové úhradové vyhlášce na rok 2025, která zvýhodňuje nemocniční péči před péčí primární. „Dle dat ÚZIS ČR zaniklo za posledních 5 let bez náhrady více než 400 ordinací praktiků. Za této kritické situace ministerstvo navrhuje pro segment praktických lékařů na rok 2025 výrazně nižší meziroční nárůst úhrad, než je průměrný růst výdajů na zdravotní péči, což současný stav primární péče určitě nezlepší, naopak to přispěje k její další destrukci,“ říká k důvodům protestů předseda Sdružení praktických lékařů, MUDr. Petr Šonka.

BOLEST ONLINE 20. 11. – 19. 12. 2024

Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

DOPORUČUJEME