Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SEZONNÍ TIPY DR. THEISSE: HYPERPIGMENTACE



Léto pomalu končí, ale slunce má stále sílu. Vracíme se z prosluněných dovolených bohatší o zážitky, fotografie a třeba i nová přátelství. Jaký suvenýr bychom si ale rozhodně přivést nechtěli? Jsou to pihy a jiné tzv. pigmentové skvrny, které se díky opalování na pláži nebo celodenní túře mohou nově objevit v obličeji či dekoltu.

Jak je to s pigmentovými skvrnami a co je způsobuje?

Specializované pigmentové buňky melanocyty produkují tmavý pigment melanin. Melanin nám určuje odstín naší kůže, zbarvení vlasů nebo oční duhovky. Jeho tvorbu stimuluje UV záření, horko, ale také zánětlivé či hormonální faktory. Melanocyty se nacházejí v bazální vrstvě pokožky a také ve vlasových folikulech. Jejich hlavní úkol je chránit naše tělo před škodlivým UV zářením. Když je kůže vystavena slunci, melanocyty začnou produkovat více melaninu, což způsobí, že naše kůže zhnědne a vytvoří tak přirozený ochranný štít. (obr.1) Melanocyty mají charakteristické výběžky, jejichž pomocí dopravují melanin do keratinocytů, nejhojněji zastoupených buněk v pokožce. Melanin absorbuje část UV záření, a tím chrání hlubší vrstvy kůže před poškozením. Je-li působení slunečních paprsků přiměřené, vzniká rovnoměrné opálení. Pokud ale vystavíme pokožku nadměrnému slunečnímu záření po delší časový úsek, a navíc není chráněna dostatečně vysokým SPF faktorem, pak dojde ke zvýšené produkci melaninu a výsledkem může být hyperpigmentace exponované oblasti těla.

1. Působením UV záření vzniká reaktivní kyslík. Když kůže přijde do styku s UV zářením, vytvoří se v ní reaktivní formy kyslíku, což jsou nestabilní molekuly, které mohou poškodit buňky.
2. Melanocyty produkují nadměrné množství melaninu. Melanocyty začnou v reakci na poškození způsobené UV zářením a reaktivními formami kyslíku produkovat více pigmentu. Melanin působí jako částečný sluneční filtr tím, že absorbuje část UV záření.
3Vzniká pigmentace kůže. Nadměrné množství melaninu způsobuje ztmavnutí kůže, což je proces, který běžně nazýváme opalováním.

Hyperpigmentace kůže se klinicky projevuje jako ohraničené nebo difuzní ztmavnutí kůže, které nejčastěji vzniká poruchou tvorby a distribuce melaninu. Častěji se hyperpigmentace objevují u lidí s tmavým fototypem v důsledku intenzivnější syntézy melaninu. Sklon k tvorbě pigmentových skvrn je dědičný, ale tzv. získané dispozice jsou dílem zejména zvýšeného vystavení kůže UV záření (pro vznik hyperpigmentací je nejnebezpečnější UVA záření). 

Mezi další rizikové faktory patří:

  • hormonální změny (např. Chloasma gravidarum změnou hladiny estrogenu u těhotných, dále menopauza)
  • zranění/zánět pokožky (melanocyty se shlukují v poškozené kůži, např. u akné nebo ekzému)
  • reakce na onemocnění (infekční, neurologické - encefalitida, onemocnění jater apod.)
  • nedostatečná výživa (např. nedostatek vit.C, vit.B12)
  • užívání některých léků (hormonální antikoncepce, chlorpromazin aj.)
  • používání nevhodné kosmetiky a parfémů
  • vyšší věk (stárnutím buněk a narušením jejich integrity; zmnožuje se tzv. pigment z opotřebování-lipofuscin)
  • nevodné oblečení, které způsobuje otlaky a odřeniny

Nejčastější typy hyperpigmentací

  • Pihy: geneticky podmíněné zmnožení melaninu v epidermis, častěji u světlejších fototypů. Pihy jsou shluky drobných skvrnek objevujících se převážně na nose a tvářích již v mladším věku. Pihy jsou citlivé na sluneční záření a v zimě obvykle jejich barva slábne.
  • Stařecké skvrny (Lentigo senilis): patří mezi nejviditelnější známky stárnutí spolu s tvorbou vrásek. Počet melanocytů klesá, ale zbývající melanocyty se zvětšují. V oblastech opakovaně vystavených slunečnímu záření se mohou objevit velké pigmentové skvrny, včetně stařeckých skvrn, jaterních skvrn nebo lentiga. Senilní lentigo je běžnou součástí fotostárnoucí kůže a nejčastěji se objevuje po 50. roce věku.
  • Získané hyperpigmentace: kromě nejčastější hyperpigmentace z expozice UV záření je to Chloasma (melasma) hormonale, Chloasma cosmeticum, Chloasma medicamentosum a specifické případy hyperpigmentací, kdy se tmavá ložiska tvoří například po poraněních kůže, po zánětlivých projevech typu akné, ale i po kosmetických zákrocích jako je chemický peeling či laserové ošetření.

Skvrna na tváři, stín na duši

Zatímco vrozené pihy mohou být „rošťácké" nebo „roztomilé", na získané pigmentové skvrny nikdo nepěje ódy, ani o nich neskládá básně. Naopak, trápí jako estetický problém zejména ženy po čtyřicítce. Kromě prevence v podobě ochrany pleti před UV zářením je zde snaha řešit tyto „vady na kráse" hned v počáteční fázi vhodnými dermokosmetickými přípravky, většinou na bázi alfa-hydroxykyseliny (AHA, nebo také tzv. ovocných kyselin), které vykazují exfoliačníi a depigmentační účinek. Mezi nejčastější zástupce AHA kyselin v boji proti hyperpigmentacím patří kys. citronová, kys. mléčná, kys. vinná a kys. glykolová. AHA kyseliny bojují proti pigmentovým skvrnám, zjemňují vrásky a projasňují pleť. Hodí se zejména pro zralou a suchou pleť, protože v ní dokáží lépe udržet vlhkost. Z beta-hydroxykyselin (AHB) je účinná kys. salicylová, která má kromě exfoliační funkce také antibakteriální a protizánětlivé účinky, čímž zmírňuje podráždění pleti. Ve vyšších koncentracích využívá AHA kyselin chemický peeling, který je finančně nákladnější metodou, která má dále řadu omezení, například načasování v době, kdy slunce není tak intenzivní a pokožka se lépe hojí (ideálně v podzimních a zimních měsících roku).

Redukce pigmentových skvrn ve dvou krocích

Redupetin je řada speciálních dermatologických produktů pro redukci hyperpigmentace: sluneční skvrny, stařecké skvrny, pozánětlivá pigmentace či hormonálně podmíněná pigmentace. Nabízí finančně dostupný režim domácí péče, a to kombinací ošetření intenzivním dermokrémem + běžnou udržovací péči denním krémem s SPF20. Péče kombinuje sílu AHA kyselin a přírodními rostlinnými extrakty a oleji.

1. krok: Cílená péče na noc

Redupetin dermatologický krém 20 ml

  • Viditelně zesvětluje postižená místa a předchází vzniku nových
  • Vyrovnává barevný tón pleti a zlepšuje její strukturu
  • Klinicky prokázaný účinek
  • Neobsahuje konzervační látky, parabeny, barviva, parafínové a silikonové oleje, PEG sloučeniny

Účinné látky:

AHA kyseliny: kys. citrónová a kys.mléčná

  • Depigmentační účinek
  • Šetrně odstraňují kožní buňky z povrchu pleti
  • Vyrovnávají nepravidelný tón pleti

Řeřicha setá (Lepidium sativum) - extrakt z klíčků

  • Reguluje nadměrnou tvorbu melaninu
  • Cíleně redukuje pigmentové skvrny bez zesvětlení okolní pokožky
  • V kombinaci s isoflavonem ze sóji působí protizánětlivě a chrání buňky před oxidačním poškozením

Kyselina salicylová

  • Regeneruje pleť a posiluje její odolnost
  • Má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti

2. krok: Denní péče pro ochranu pleti

Redupetin denní krém SPF20 50 ml

  • Extrakt z klíčků řeřichy působí proti nadměrné tvorbě melaninu
  • Olej z kamélie pomáhá sjednocovat vzhled pleti a intenzivně o ni pečuje. Hydratuje a vyživuje pokožku. Chrání pokožku před volnými radikály. Zvyšuje pružnost pleti
  • Ochranný faktor SPF 20 pro prevenci vzniku nových pigmentových skvrn

Článek je firemním sdělením společnosti DR. THEISS CZ s.r.o.

Více na https://www.drtheiss.cz/eshop/redupetin

JAK SE VYHNOUT DEHYDRATACI?

MENOPAUZÁLNÍ KOMFORT NENÍ VÝSADOU VYVOLENÝCH

STOP KŘEČÍM

Zpět

PHARMACY EVENT 10. 10. V PRAZE

Healthcomm Professional zve na prezenční kongres, který se uskuteční 10. října v pražském hotelu DUO. Potkejte se osobně s přednášejícími, kolegy i týmem organizátora na dopoledním nebo odpoledním odborném kongresu v hlavním městě. Dopolední a odpolední části akce jsou akreditovány samostatně: ČLnK ohodnotila Pharmacy event 7 body za dopolední blok a 4 body za odpolední blok. Absolvovat můžete také obě části programu. Těšit se můžete například na PharmDr. Josefa Suchopára (Když na lékové formě záleží), na RNDr. Pavla Suchánka (Možné přístupy k podpoře imunity) a další skvělé lektory. Přihlášení je na stránkách www.healthcomm.cz.

DNY OTEVŘENÝCH CENTER PRO MIGRENIKY

Dny otevřených center pro léčbu migrény se letos odehrají v dalších regionech. Již třetí ročník této úspěšné akce letos odstartoval v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, následovat budou centra v Uherskohradišťské nemocnici, nemocnici Havlíčkův Brod a plzeňské nemocnici Privamed. Zdarma budou probíhat individuální konzultace s odborníky, a to bez žádanky a bez předchozí rezervace přímo na místě. Nemocnice Havlíčkův Brod otevře své dveře migrenikům 10. října 2024 v 16.00. Aktuality lze sledovat na www.omigrene.cz

SVĚTOVÝ DEN ARTRITIDY, OSTEOPORÓZY, MYOZITIDY A PSORIÁZY

Na 12. říjen připadá Světový den artritidy. Během osvětových akcí mají pacienti i veřejnost možnost zdarma promluvit si o svých potížích s revmatology, osteology, dermatology nebo fyzioterapeuty aj. Mottem letošního ročníku je „Včasná péče - silnější obrana.“ Osvětový den startuje v pražské Spojce Karlín 6. října v 10 hodin. Jeho součástí bude i křest prvního komiksu pro teenagery s revmatem. Právě možnost osobních konzultací přilákala loni na obdobnou akci stovky pacientů. Odborníci na ní poskytli přibližně 120 konzultací. Organizátorem je pacientská organizace Revma Liga ČR.

ZPRÁVA O ČERNÉM KAŠLI

K poslednímu zářijovému dni bylo letos nahlášeno celkem 32 090 případů pertuse. Naštěstí počty nakažených klesají. Nejvíce případů bylo u nás mezi 14. a 18. týdnem roku, tedy v dubnu a v květnu 2024. V posledních 4 týdnech bylo evidováno průměrně 673 nových případů za týden. Nejvíce případů pertuse v roce 2024 zatím hlásí kraje: Moravskoslezský (3 766x), Středočeský (3 665x), Ústecký (3 353x) a hl. m. Praha (3 011x). Státní zdravotní ústav (SZÚ) připomíná, že po období pandemie COVIDu-19, kdy se vzhledem k opatřením snížil výskyt respiračních infekcí včetně pertuse, byl v ČR od září 2023 postupně registrován nárůst potvrzených onemocnění černého kašle ve všech věkových skupinách. Podle aktuálně dostupných dat a studií SZÚ předpokládá, že se budou vyskytovat epidemie černého kašle v intervalech 3 až 6 let.

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který odstartoval 11. září a potrvá do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres je spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete na webu Healthcomm.cz

DOPORUČUJEME