Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA IX.: FRM



V devátém pokračování exkurze po doplňkových, veřejností v současnosti ale často vyhledávaných léčebných přístupech a metodách, se autor, PharmDr. Tomáš Arndt, zaměří na tzv. komunikační molekuly, které využívá fyziologická regulační medicína (FRM).

Fyziologická regulační medicína (dále FRM) patří k méně známým alternativním směrům medicíny, ale má své příznivce. Pochází původem z Itálie (rozšířena je také ve Velké Británii). Některé zdroje uvádějí, že významným zastáncem myšlenky fyziologické regulační léčby je i laureát Nobelovy ceny profesor Montagnier.

Ostatně, občas se setkáváme v lékárnách s recepty na úhradu pacienta na léky s tajuplným názvem GUNA (rovněž italská firma). V případě FRM by se mělo jednat o inovativní přístup založený na obnově fyziologického stavu patologicky změněného organismu za pomoci týchž biologicky aktivních molekul, které jsou přítomny v lidském těle a jež kontrolují a řídí fyziologické funkce u zdravého jedince.

Komunikační molekuly

Tyto biologicky aktivní látky (známé v molekulární biologii), jsou také označovány jako regulační nebo komunikační molekuly. Patří k nim neuropeptidy (komunikační molekuly v nervovém systému), hormony (komunikační molekuly v endokrinním systému), cytokiny (komunikační molekuly v imunitním systému) a růstové faktory, molekuly s regulujícím a stimulujícím účinkem. Někdy jsou označovány jako tzv. "jako messenger molecules".

Mechanismus účinku nízkých dávek regulačních molekul podle FRM spočívá v senzitizaci nebo aktivaci některých buněčných nebo plazmatických receptorových jednotek. Ve FRM se tyto látky používají ve fyziologických koncentracích (tedy koncentracích, v jakých se nacházejí v našem těle). Jedná se o koncentrace ve velmi nízkých dávkách, pro které jsou použity speciální malé hmotnostní jednotky. Ty jsou označované buď jako pikogram na ml (pg/ml) nebo nanogram na ml (ng/ml).

Pro přesnější představu 1 pg je 10-12 gramu (neboli též 1 mg = 1 000 000 000 pg) a nanogram je 10-9 gramu (neboli též 1 mg = 1 000 000 ng).

Tyto dávky jsou anglicky označované jako physiological low doses a jejich příprava probíhá podle specifické technologie nazvané SKA (Sequential Kinetic Activation - sekvenční kinetická aktivace). Sekvenční kinetická aktivace má podle FRM zvyšovat účinnost nízkých dávek komunikačních molekul při léčbě různých onemocnění tak, že se projevuje stejná účinnost těchto látek jako v klasickém dávkovacím režimu, podávání však má mít minimální nebo žádné doprovodné nežádoucí účinky.

Ze zmíněných látek lze jako příklad trochu podrobněji uvést cytokiny. Jsou to regulační a informační molekuly vylučované somatickými (tělními) buňkami, tedy všemi buňkami lidského těla kromě pohlavních. Z molekulárního hlediska se jedná o polypeptidy, které mají významnou roli při udržení homeostázy organismu. Váží se na membránové receptory a spouštějí signalizační kaskádu, pomocí které ovlivňují metabolismus dané buňky. Cytokiny ve FRM hrají roli určité spojky mezi CNS a imunitním systémem. Cytokiny jsou důležitou součástí mozku, mohou měnit chování, paměť, stresové odpovědi a mají také význam při vzniku duševních poruch a poruch chování.

Zastánci FRM se pomocí přípravků snaží obnovit rovnováhu koncentrace komunikačních molekul, a tím nastolit přirozenou rovnováhu v dané oblasti.

U nás jsou nejznámější přípravky firmy GUNA, které mají název firmy v označení doplněný o specifické označení přípravku. Jsou vyráběny v kapkách a granulích (peletách). Dávkování určí lékař, který je předepsal. Při jejich užívání se nesmí zapomenout na to, že se má užívat 15 minut před nebo 15 minut po jídle. Biologicky aktivní látky (tyreotropní hormon, oxytocin, melatonin, neurotrofiny atd.) jsou v nich obsaženy v pikogramech nebo nanogramech. Přípravky dále obsahují k tomu látky v homeopatickém ředění X (je to tzv. decimální homeopatické ředění, jinak označované jako D). To mohou být minerální látky, vitamíny, homeopatické látky (například Bufo rana či Chromium sulfuricum, Lachesis Mutus), organické kyseliny a jejich deriváty (kyselina jablečná, pyruvát a oxalacetát), koenzymy (Q10, nikotinamidadenindinukleotid-NAD) a další látky.

Tyto přípravky jsou lékaři specializovanými na FRM předepisovány v mnoha indikacích. Jako příklady lze uvést: poruchy imunity (alergie, oslabení imunity), regulace funkcí všech systémů, harmonizace hormonální činnosti nebo psychiky, zánětlivá a bolestivá onemocnění nebo detoxikace vmezeřeného vaziva a lymfatické tkáně. Například nedostatečnou funkci kůry nadledvin lze podpořit podle FRM podáváním ACTH (adrenokortikotropního hormonu) nebo vysokou hladinu folikulostimulačního hormonu lze zpětnovazebně regulovat podáváním nízké dávky beta-estrogenu.

Principy FRM jsou poměrně složité, a navíc každý přípravek má jiné složení a charakteristiku a nevejdou se do jednoho článku, proto zájemce odkazuji na speciální literaturu věnovanou tomuto alternativnímu směru medicíny.

PharmDr. Tomáš Arndt

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA VI. (Homotoxikologie)

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA VII. (Naturopatie)

KOMPLEMENTÁRNÍ MEDICÍNA VIII. (Gemmoterapie)

Další díly najdete v záložce SERIÁLY na Magazínu 

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY