Astronomické jaro se letos ujme vlády 20. března, přesně po 4. hodině ranní. My ale jeho sílu cítíme již s prvním březnovým listem kalendáře. Také příroda nečeká na den jarní rovnodennosti, ale probouzí se po zimě, jak jí to jen počasí a sluneční osvit dovolí.
V Tradiční čínské medicíně je jaru přiřazen prvek dřeva - míza se vrací do kmenů a větví, raší pupeny a tráva se zelená. Stejně to má člověk, kterému se vrací energie. Zjara je zapotřebí povzbudit játra a žlučník, protože játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin. Jsou-li játra oslabená, může se dostavit pocit nedostatku energie, který označujeme jako „jarní únavu". A žlučník je párovým orgánem jater.
Je tedy na místě rozpohybovat své tělo, dopřát mu lehkou stravu, popřípadě se nastartovat jarním detoxem. Játrům a žlučníku nesvědčí tučná strava, těžká a smažená jídla a ani fast foody jim neuděláme radost. Na jaře bychom měli omezit počet masových porcí a více do jídelníčku zařadit „mladé a zelené potraviny" podle zásady: „Jíme to, co nyní roste." Výhonky, klíčky, bylinky...
Nutričně hodnotné potraviny
V dnešní době, kdy se čím dál více lidí snaží dodržovat zdravý životní styl, se termín „superpotraviny" stal synonymem pro vysoce nutričně hodnotné potraviny, které mohou svým konzumentům poskytnout kýžené zdravotní benefity. Koncept superpotravin se stal v oblasti výživy a zdravého životního stylu velmi populárním. Takové potraviny obsahují vitaminy, minerály a antioxidanty, a mohou tak pomoci tělu v udržení energie, kondice a přispívat k prevenci celé řady onemocnění.
„Zařazením superpotravin do stravy můžeme významně přispět k naší vitalitě, ale vždy je důležitý celkový kontext našeho životního stylu. Nesmíme tedy zapomínat na pestré a vyvážené stravování a pravidelný pohyb," říká Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny (ČASP).
Superpotraviny jsou přírodní zdroje cenných látek, které v dnešní stravě většině z nás chybí. Pravidelnou konzumací pomáháte organismu předcházet řadě civilizačních chorob a předčasnému stárnutí, podporujete regeneraci, detoxikaci a nastavování celkové rovnováhy.
Jaké superpotraviny nám zjara podpoří zdraví těla i mysli?
Superpotraviny je možné užívat také v podobě doplňků stravy. Často si můžete zvolit podobu prášku nebo kapslí. Zatímco prášek můžete schovat například do jogurtu nebo do smoothie, v některých případech je intenzita chuti nebo vůně příliš silná a může vás rušit - v takovém případě je mnohdy jednodušší užívání v kapslích. O přesném složení a dávkování se dočtete vždy u konkrétního produktu.
Zdroj: Tisková zpráva ČASP: „Superpotraviny - tajná zbraň pro naše zdraví", Double-U PR, s. r. o
ČEŠI SI UVĚDOMUJÍ ZÁSADNÍ ÚLOHU JATER A JEJICH NUTNOU OCHRANU
Na 140 000 dětí a mladistvých se v ČR potýká s úzkostnými poruchami. Zásadní je včasná pomoc, ale specialistů na duševní zdraví je nedostatek. Národní ústav duševního zdraví (NUDZ) proto zahajuje pro rodiče kurz Bez obav – jak vyzrát nad strachy dětí. Zájemci o kurz se mohou do 6. prosince hlásit na webu https://dzda.cz/rodice. Kurz probíhá zdarma ve 14 městech ČR. Z vyplněných přihlášek odborníci z NUDZ vyberou ty, pro něž je kurz vhodný a nabídnou jim termín účasti. Kurz tvoří 5 setkání v malých skupinkách po maximálně 10 rodičích. Setkání probíhají jednou týdně a trvají asi 2 hodiny.
Zveme vás na poslední letošní odbornou akci z dílny Healthcomm Professional, a to 30ti denní tematický online kongres: Bolest lidského těla v souvislostech. Akce je určena pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály z Česka i ze Slovenska. Zazní například přednášky prof. RNDr. Jana Krejska, CSc. - Bolest: komunikační uzel sdílený imunitou, zánětem a nervovou soustavou, dále PharmDr. MVDr. Vilmy Vranové, Ph.D. - Management léčby bolesti nebo sdělení Mgr. Ondřeje Šimandla na téma periferní neuropatie a neuropatické bolesti. Program a přihlášení na www.healthcomm.cz. Start je 20. 11. 2024. ČLnK akci ohodnotila 11 body.