Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JARO: DEJTE JÁTRŮM ZELENOU!



Astronomické jaro se letos ujme vlády 20. března, přesně po 4. hodině ranní. My ale jeho sílu cítíme již s prvním březnovým listem kalendáře. Také příroda nečeká na den jarní rovnodennosti, ale probouzí se po zimě, jak jí to jen počasí a sluneční osvit dovolí.

V Tradiční čínské medicíně je jaru přiřazen prvek dřeva - míza se vrací do kmenů a větví, raší pupeny a tráva se zelená. Stejně to má člověk, kterému se vrací energie. Zjara je zapotřebí povzbudit játra a žlučník, protože játra řídí v těle proudění čchi a tělesných tekutin. Jsou-li játra oslabená, může se dostavit pocit nedostatku energie, který označujeme jako „jarní únavu". A žlučník je párovým orgánem jater.

Je tedy na místě rozpohybovat své tělo, dopřát mu lehkou stravu, popřípadě se nastartovat jarním detoxem. Játrům a žlučníku nesvědčí tučná strava, těžká a smažená jídla a ani fast foody jim neuděláme radost. Na jaře bychom měli omezit počet masových porcí a více do jídelníčku zařadit „mladé a zelené potraviny" podle zásady: „Jíme to, co nyní roste." Výhonky, klíčky, bylinky...

Nutričně hodnotné potraviny

V dnešní době, kdy se čím dál více lidí snaží dodržovat zdravý životní styl, se termín „superpotraviny" stal synonymem pro vysoce nutričně hodnotné potraviny, které mohou svým konzumentům poskytnout kýžené zdravotní benefity. Koncept superpotravin se stal v oblasti výživy a zdravého životního stylu velmi populárním. Takové potraviny obsahují vitaminy, minerály a antioxidanty, a mohou tak pomoci tělu v udržení energie, kondice a přispívat k prevenci celé řady onemocnění.

„Zařazením superpotravin do stravy můžeme významně přispět k naší vitalitě, ale vždy je důležitý celkový kontext našeho životního stylu. Nesmíme tedy zapomínat na pestré a vyvážené stravování a pravidelný pohyb," říká Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny (ČASP). 

Superpotraviny jsou přírodní zdroje cenných látek, které v dnešní stravě většině z nás chybí. Pravidelnou konzumací pomáháte organismu předcházet řadě civilizačních chorob a předčasnému stárnutí, podporujete regeneraci, detoxikaci a nastavování celkové rovnováhy.

Jaké superpotraviny nám zjara podpoří zdraví těla i mysli?

  • Chlorella je sladkovodní řasa, která je ceněna pro svou schopnost detoxikace těla. Obsahuje vysoké množství chlorofylu, jenž pomáhá odstraňovat toxiny z krevního oběhu a podporuje zdraví jater. Chlorella je také bohatým zdrojem vitaminů, minerálů a antioxidantů, které podporují imunitní systém a bojují proti volným radikálům.
  • Mladý ječmen je další superpotravinou, jež se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů, minerálů, enzymů a živých chlorofylů. Mladá forma ječmene je známá pro své alkalizující vlastnosti, díky kterým pomáhá udržovat zdravou rovnováhu pH v těle. Mladý ječmen také podporuje trávení, posiluje imunitní systém a pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi.
  • Spirulina je opět řasa, tentokrát modrozelená, a také další superpotravina, která je ceněna pro vysoký obsah kvalitních rostlinných proteinů. Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, jež jsou nezbytné pro lidské zdraví. Spirulina je také bohatá na vitaminy skupiny B, železo a další důležité minerály. Díky svému složení je ideální pro sportovce, vegetariány a vegany, kteří hledají zdroj kvalitního rostlinného proteinu.

Superpotraviny je možné užívat také v podobě doplňků stravy. Často si můžete zvolit podobu prášku nebo kapslí. Zatímco prášek můžete schovat například do jogurtu nebo do smoothie, v některých případech je intenzita chuti nebo vůně příliš silná a může vás rušit - v takovém případě je mnohdy jednodušší užívání v kapslích. O přesném složení a dávkování se dočtete vždy u konkrétního produktu.

Zdroj: Tisková zpráva ČASP: „Superpotraviny - tajná zbraň pro naše zdraví", Double-U PR, s. r. o

ČEŠI SI UVĚDOMUJÍ ZÁSADNÍ ÚLOHU JATER A JEJICH NUTNOU OCHRANU

JAK NA DETOX A PREVENCI JARNÍ ÚNAVY

POŠKOZENÍ JATER ODHALÍ VČASNÉ A CÍLENÉ VYŠETŘENÍ

Zpět

DOBRÉ VÝSLEDKY PROJEKTU PACIENTSKÉ SPOKOJENOSTI V ČR

Ministr zdravotnictví představil 12. června výsledky mezinárodního projektu Patient Reported Indicator Surveys (PaRIS). Projekt mapuje zkušenosti a spokojenost chronicky nemocných pacientů s primární zdravotní péčí v 19 státech OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Česká republika v něm dosáhla nadprůměrných výsledků. Do šetření se zapojilo 4 136 českých pacientů ze 110 ordinací praktických lékařů. Mezi pacienty ve věku 45 let a více má 85,2 % alespoň jedno a 53,3% dvě a více chronických onemocnění. Až 96 % chronicky nemocných pacientů hodnotilo kvalitu péče v Česku jako dobrou. Češi uvádějí nadprůměrnou spokojenost s kvalitou péče, duševním zdravím i dlouhodobým vztahem se svými lékaři. Celkem 72 % českých pacientů uvedlo, že své fyzické zdraví hodnotí jako dobré či velmi dobré. Tento výsledek je mírně nad průměrem všech 19 zapojených zemí, který činí 70 %. Dále pak 87 % českých respondentů označilo své duševní zdraví za dobré. Průměr mezi zeměmi OECD činil 83 %, což řadí ČR mezi země s nejvyšší mírou spokojenosti v této oblasti. Více než čtyři z pěti osob (87 %) se třemi nebo více chronickými onemocněními v ČR uvádějí, že jejich léky byly v posledních 12 měsících zkontrolovány zdravotnickým pracovníkem, což je o 12 procentních bodů více, než činí průměr OECD. Český zdravotní systém vykazuje nadstandardní výsledky i v oblasti koordinace péče, ve schopnosti lékařů sladit péči o pacienta napříč různými službami.

DOPORUČUJEME