Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ČEŠI SI UVĚDOMUJÍ ZÁSADNÍ ÚLOHU JATER A JEJICH NUTNOU OCHRANU



Průzkum o povědomí české populace o zdraví a nemoci jater byl realizován výzkumnou agenturou Ipsos na reprezentativním vzorku internetové populace České republiky v termínu od 28. ledna do 8. února 2022. Respondenti byli starší 18 let a byli segmentováni dle pohlaví, věku, vzdělání, regionu a velikosti místa bydliště. Celkem se průzkumu zúčastnilo 1010 respondentů pomocí Ipsos online panelu Populace.cz. Mezi společnosti, které využívají panel Populace.cz ke zjištění názorů svých zákazníků, patří společnosti z různých oborů, například výrobci potravin, léků, ale i státní instituce aj.

Podle zjištění z dotazníků souhlasí téměř dvě třetiny Čechů s tím, že o játra je třeba se starat a znají i jejich významnou úlohu při detoxikaci těla. Jak o játra pečovat respondenti vědí, některé zlozvyky ale opouštějí jen velmi neochotně, například v oblasti stravování. Méně lidí v letošním průzkumu uvedlo, že se snaží vyhýbat tučným jídlům a fast-foodovým restauracím.

Že je o játra třeba pečovat, si uvědomuje 63 % dotázaných a že jsou zdrojem vitality pro celé tělo, uvedlo 39 %. V letošním roce jsou si lidé více jistí v tom, jaké jsou příznaky onemocnění jater. Nejvíce lidí považuje za projevy jaterního onemocnění únavu, slabost a bolesti v břiše. Oproti roku 2021 Češi v letošním roce častěji podstupovali jaterní vyšetření, především krevní testy zjišťující onemocnění jater. 

NEJEN ALKOHOL JE PRO JÁTRA RIZIKOVÝ

Nealkoholové postižení jater (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD) při steatóze považované za jaterní manifestaci metabolického syndromu je v současnosti celosvětově nejčastějším jaterním onemocněním. NAFLD je spjato s diabetes mellitus 2. typu, obezitou i genetickými faktory. NAFLD zůstává pro Čechy spíše neznámým termínem. Téměř třetina populace o tomto termínu již slyšela, ale jeho přesný význam zná jen 12 % lidí. Oproti minulému roku ovšem narostl počet lidí, kteří si jsou vědomi rizika vzniku jaterní cirhózy spojeného s NAFLD.  Češi mají také lepší představu o tom, jakých věkových skupin se nealkoholová tuková choroba jater může týkat. Starší lidé si častěji oproti mladším generacím nejsou jistí, které skupiny jsou pro toto onemocnění rizikové.

Češi si také častěji uvědomují rizikové faktory vzniku nealkoholové tukové choroby jater. Více než polovina lidí jako spouštěč uvedla tučné jídlo, mezi dalšími často vybíranými faktory byly alkohol, stres a sladká jídla. 

Zdroj: Ipsos

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie