Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



POŠKOZENÍ JATER ODHALÍ VČASNÉ A CÍLENÉ VYŠETŘENÍ



Játra jsou pro náš organismus naprosto nezastupitelná. Dají se přirovnat k velmi složité chemické továrně, ve které probíhají stovky reakcí současně. Jsou centrem mnoha metabolických procesů a látkové výměny téměř všech živin potřebných pro naše tělo. Játra zajišťují detoxikaci organismu, usnadňují trávení a hrají klíčovou roli v metabolismu sacharidů, tuků i bílkovin. V neposlední řadě jsou důležitá i pro naši imunitu - vytvářejí totiž látky, které pomáhají imunitnímu systému bojovat s infekcemi.

O játrech je známo, že jsou jediným orgánem v lidském těle, který se umí regenerovat. To ale neznamená, že nemohou onemocnět. Poslední roky narůstá počet pacientů potýkajících se se zhoršením jaterních funkcí. Nejlepší způsob, jak předejít mnoha vážným onemocněním jater, je preventivní péče a včasná diagnostika. 

Mezi varovné signály onemocnění jater a žlučníku patří opakující se bolest pod pravým žebrem, nadýmání, častá zácpa, ztráta apetitu nebo nepřiměřené hubnutí. Mnozí pacienti si také stěžují na extrémně silnou únavu nebo nepříjemný zápach z úst. Problémy s játry se mohou projevovat i změnou barvy stolice či moči, zežloutnutím kůže nebo svěděním pokožky. Na pravidelné jaterní vyšetření posílají v rámci prevence někteří gynekologové i ženy, které užívají hormonální antikoncepci.

Poškození jater a míru onemocnění odhalí rychlé a jednoduché laboratorní vyšetření - komplexní krevní test hladiny jaterních enzymů a dalších látek, který podá základní informaci o stavu našich jater. 

Co umí odhalit jaterní vyšetření?

V rámci biochemického vyšetření se měří koncentrace čtyř enzymů, které jsou v různé míře z jater uvolňovány do krve - jedná se o enzymy AST, ALT, GMT ALP. Jejích koncentrace je udávána v jednotkách mikrokatal na litr [μkat/l].

Enzym AST (aspartátaminotransferáza) je kromě jater obsažen například i ve svalech, ledvinách, mozku či červených krvinkách.

Enzym ALT (alaninaminotransferáza) se vyskytuje zejména v játrech, kde se podílí na metabolismu bílkovin. Právě zvýšené hodnoty těchto dvou základních enzymů signalizují poškození jaterních buněk. Čím je jejich koncentrace vyšší, tím je poškození závažnější.

Zvýšené hodnoty enzymu GMT (gamaglutamyltransferáza) ukazují na možnost zhoršení odtoku žluči nebo poškození jater v důsledku akutních či chronických onemocnění. Zvýšený GMT v kombinaci s normálními hodnotami ostatních veličin může svědčit o nadměrné konzumaci alkoholu. GMT se v takovém případě většinou vrací do normálu po vysazení alkoholu.

Poruchu odtoku žluči signalizují zvýšené hodnoty enzymu ALP (alkalická fosfatáza) vyskytující se společně se zvýšenou hladinou GMT. Ale vzhledem k tomu, že se ALP vyskytuje i v jiných orgánech, samotné zvýšení jeho hladiny nebývá u poškození jater obvyklé. Zvýšená koncentrace ALP taktéž může naznačovat střevní onemocnění nebo onemocnění kostí.

Bilirubin je látka žluté barvy, která vzniká v těle po rozpadu červených krvinek. Jeho hladina se často měří jako doplněk k vyšetření jaterních enzymů. Zvýšená koncentrace bilirubinu v krvi nebo moči je dalším významným ukazatelem jaterních onemocnění nebo narušení odtoku žluči. Pokud porucha metabolismu způsobí, že se bilirubin začíná hromadit v tkáních, způsobí zabarvení kůže do žluta. Proto je měření hladiny bilirubinu nezbytné např. při podezření na žloutenku. 

......

Některá poškození jater mohou být relativně snadno léčitelná, jiná jsou závažnější. V obou případech je ale nejdůležitější, aby se na odchylky přišlo včas. Laboratoře EUC sdružují proto laboratorní vyšetření do preventivních balíčků, jejichž součástí jsou právě i jaterní testy.

Balíček laboratorních vyšetření "Fungují mi játra správně?" se snaží odhalit poškození jaterních buněk či zhoršený odtok žluči z jater v důsledku akutních a chronických onemocnění jater. Složení balíčku: ALT, AST, GGT, ALP, bilirubin, amyláza. Základní vyšetření je možné v případě pozitivity doplnit o další testy možného poškození viry hepatitidy A,B, C a E a protilátek proti cytomegaloviru a EB viru. 

......

Obecně je důležité, že hodnoty jaterních enzymů AST, ALT a GMT mají být vždy nižší, než je 1 μkat/l. Přesné hodnoty nejsou až tak podstatné a každá laboratoř je udává jinak, ale většinou se pohybují u dospělých v tomto rozmezí:

AST: 0,05-0,75 μkat/l

ALT: 0,1-0,78 μkat/l

GMT neboli GGT: 0,05-0,72 μkat/l

ALP: 0,05-2,2 μkat/l

Referenční hodnoty tzv. celkového bilirubinu: pod 17-20 μmol/l 

Zvýšené hodnoty a nemoci jater 

Zvýšené hodnoty jaterních enzymů často signalizuji poškození jaterní tkáně. Mezi nejvíce škodlivé toxické látky patří zejména vysoké dávky alkoholu, chemikálií nebo léků. Ale mohou to být například i různé rostlinné jedy, zejména houby. Existuje i celá řada nemocí, na které mohou nepříznivé jaterní testy ukazovat. Například steatóza neboli ztukovatění jater vzniká při poruše metabolismu zejména tuků a cukrů, častou příčinou je alkoholismus. Játra velmi často poškozuje i celá řada virů - důsledkem je pak hepatitida.

„Hepatitida je obecné označení pro zánětlivé onemocnění jater. Patří k nejrozšířenějším infekčním onemocněním v celosvětovém měřítku," vysvětluje MUDr. Petr Podroužek, CSc., odborný ředitel EUC Laboratoří.

V současnosti rozlišujeme pět typů virových hepatitid (A, B, C, D, E). V Česku je nejznámější hepatitida typu A, přezdívaná též jako nemoc špinavých rukou. Typ A je infekční a vniká do těla nejčastěji ústy. Nejvíce nemocných má ale na svědomí virová hepatitida typu C, která se přenáší krví.

„U lidí, kteří přišli do styku s nemocným virovou hepatitidou, je nutné s přihlédnutím k inkubační době ověřit, zda nedošlo k přenosu infekce a zabránit jejímu dalšímu šíření. Vyšetřují se samozřejmě i jaterní testy. Nerozpoznané a neléčené onemocnění může výrazně poškodit játra a u některých typů hepatitid vést k cirhóze, jaternímu selhání a dalším i život ohrožujícím komplikacím," upozorňuje MUDr. Podroužek.

Játra mohou poškozovat ale i jiné viry - nejčastěji cytomegalovirus a EB virus. U nemoci covid-19 dochází též ke zvýšení jaterních testů (zejména ukazatele ALT, AST, bilirubin), které může přetrvávat i v období zotavování po nemoci. 

Pokud pacientovi laboratorní vyšetření jater doporučí lékař, je hrazeno z prostředků veřejného zdravotního pojištění. Vyšetření bez doporučení lékaře pro pacienty samoplátce lze provést za přímou úhradu.

Více na www.euclaboratore.cz

Mgr. Eva Pánová, tisková mluvčí Skupiny EUC

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie