Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAKÉ SCHÜSSLEROVY MINERÁLNÍ SOLI DOPORUČIT U HYDROSADENITIDY A HERPANGÍNY?



MUDr. Eva Kettmannová

Minerální abeceda je název série článků o využití solí Dr. Schüsslera v klinické praxi. V každém článku uvádíme diagnózy, u kterých máme dobré výsledky v naší vlastní praxi. U některých běžných potíží se minerální soli osvědčily jako hlavní léčba, u komplikovaných, chronických nebo vleklých potíží je předepisujeme jako efektivní doplňkovou léčbu ke klasické léčbě.

Pro úplné začátečníky doporučuji přečíst si naše články o jednotlivých Schüsslerových solích, kterých je celkem 12. Najdete je v záložce SERIÁLY na Magazínu Healthcomm ZDE.

Hydrosadenitis suppurativa

Jedná se o chronické zánětlivé kožní onemocnění charakterizované opakujícími se abscesy, tvorbou cyst a následnými jizvami v oblasti s vyšším výskytem potních žláz (podpaží, hýždě a třísla).

Kauzální léčba není známá, symptomatická léčba spočívá v předpisu lokálních i perorálních ATB, u pokročilých stavů se nově doporučuje biologická léčba nebo chirurgický zákrok.

Schüsslerovy soli a homeopatické léky můžou vzhledem k úpornému charakteru potíží představovat netoxickou alternativu ATB léčby bez nežádoucích účinků na GIT.

Z homeopatických léků se osvědčily zejména: Bellis perennis, Belladonna, Hepar sulphur, Arnica montana, Silicea, Apis mellifica, Myristica sebifera.

Při výběru Schüsslerových solí můžeme doporučit tuto kombinaci, a to v případě, že nemáme možnost pacienta vyšetřit (v lékárně):

No. 9 Natrium phosphoricum D6 + No. 11 Silicea D12 + No. 12 Calcium sulfuricum D6

Další možnost je předpis podle lokálního nálezu viz tabulka: 

Dávkování minerálních solí: 6 tbl od každé vybrané soli nasypat do 1/2l vody a popíjet během dne. Uvedené minerální soli lze libovolně kombinovat. Když má pacient aktuálně zapáchající hnisavý výtok z podpažních potních žláz, můžete nasadit kombinaci na pokročilý zánět a další sůl: No. 4+No. 11 + No. 5.

Herpangína

Je časté, vysoce infekční, onemocnění způsobené viry Coxsackie A nebo B s výskytem zejména v letních měsících a postihuje starší děti a dospělé. Typicky probíhá s náhlým nástupem horečky a dalších nespecifických příznaků, jako nechutenství, malátnost a bolesti hlavy. Na krčních mandlích se objevují drobné vřídky s červeným lemem. Průběh je obvykle bez komplikací.

Ze Schüsslerových solí můžeme nasadit obecnou kombinaci na akutní virové onemocnění viz níže. Výhodou je, že tuto kombinaci můžeme nasadit i v prvotní fázi nemoci, kdy si pacient stěžuje na slabost, malátnost a stoupající teplotu. Samozřejmě v případě zhoršení stavu musí být vždy vyšetřen svým ošetřujícím lékařem. 

Dávkování minerálních solí: 6 tbl od každé vybrané soli nasypat do 2dcl vody a popíjet během dne. Se zlepšením stavu postupně vysadit.

Pro zájemce o léčebnou metodu minerálních solí dle Dr. Schüsslera bych ráda doporučila workshop Obličejová diagnostika pro lékárníky. Jedná se o praktickou a rychlou diagnostickou metodu na výběr vhodné minerální soli. Až 90 % lékárníků vyškolených v ČR v této metodě ji používá ve své každodenní praxi a pochvalují si, že se jim dostává pozitivní zpětná vazba od pacientů, kteří pak chodí „za svým lékárníkem".

Bližší info najdete zde www.vzdelavani-seminare.cz.

Název léčivého přípravku: Kalium sulfuricum/Natrium phosphoricum/Natrium sulfuricum DHU D6 tablety. Složení: 1 tableta obsahuje Kalium sulfuricum/Natrium phosphoricum/Natrium sulfuricum D6 250 mg, laktózu, pšeničný škrob, magnesium-stearát. Obvyklé dávkování: 3x 2 tablety. Perorální podání. Upozornění: Uchovávejte mimo dohled a dosah dětí. Homeopatický léčivý přípravek bez schválených léčebných indikací. Biochemické tablety podle Dr. Schüsslera No. 6/9/10. Nepoužívejte po uplynutí doby použitelnosti. Používejte podle rady odborníka na homeopatii. Pokud si nejste jistý(á), poraďte se se svým lékařem nebo lékárníkem. PokudVám lékař sdělil, že nesnášíte některé cukry, poraďte se se svým lékařem, než začnete tento léčivý přípravek užívat. Pšeničný škrob v tomto léku obsahuje lepek ve velmi malém množství (je považován za bezlepkový) a je velmi nepravděpodobné, že by způsobil problémy, pokud máte celiakii. Jedna tableta neobsahuje více než 0,95 μg lepku. Pokud máte alergii na pšenici (odlišnou od celiakie), neměl (a) byste tento lék užívat. Držitel rozhodnutí o registraci: Deutsche Homöopathie-Union DHU -Arzneimittel GmbH & Co. KG, Ottostraße 24, 76227 Karlsruhe, Německo. Výrobce: Schwabe Austria GmbH, Richard Strauss-Straße 13, 1230 Vídeň, Rakousko. Datum revize textu: 16. 7. 2021/25. 3. 2021/5. 10. 2021. Registrační číslo: 93/ 274/92-A/C/93/ 296/92-A/C/93/ 297/92-A/C. Výdej možný v lékárně. Není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.

MINERÁLNÍ SOLI U VYBRANÝCH GYNEKOLOGICKÝCH POTÍŽÍ

MINERÁLNÍ SOLI U DIABETICKÉ NEUROPATIE A NA DEMINERALIZACI ZUBŮ

MINERÁLNÍ SOLI U JATERNÍ CIRHÓZY A OVARIÁLNÍCH CYST

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME