Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAKÉ SCHÜSSLEROVY MINERÁLNÍ SOLI DOPORUČIT U DIABETICKÉ NEUROPATIE A NA DEMINERALIZACI ZUBŮ?



MUDr. Eva Kettmannová

Minerální abeceda je název série článků o využití solí Dr. Schüsslera v klinické praxi. V každém článku uvádíme diagnózy, u kterých máme dobré výsledky v naší vlastní praxi. U některých běžných potíží se minerální soli osvědčily jako hlavní léčba, u komplikovaných, chronických nebo vleklých potíží je předepisujeme jako efektivní doplňkovou léčbu ke klasické léčbě.

Pro úplné začátečníky doporučuji přečíst si naše články o jednotlivých Schüsslerových solích, kterých je celkem 12. Najdete je v záložce SERIÁLY na Magazínu Healthcomm ZDE.

Diabetická neuropatie

Jedná se o nejčastější komplikaci diabetu, příčinou je dlouhodobě zvýšená glykémie. Poškozena může být nejen motorická a senzitivní inervace, ale i vegetativní.  

Schüsslerovy soli (viz. tabulka níže) se u této diagnózy osvědčily jako komplementární léčba. Doporučujeme je užívat formou kúry na 4 týdny.

Dávkování: 6 tbl od každé soli nasypat do 1/2l vody a popíjet během dne nebo 3x2 tbl denně.

Demineralizace zubů

Vzniká vlivem vystavení kyselému prostředí, tento proces probíhá v menší či větší míře u každého jídla. Zároveň probíhá opačný proces - remineralizace. Minerály, které byly uvolněny ze zubního povrchu, jsou do něj opět ze slin navráceny. Pokud jsou oba procesy v rovnováze, jedná se o fyziologické děje.

Není-li tomu tak a převažuje-li demineralizace, dochází s postupem času k tvorbě zubního kazu. Nejdřív se projevuje pouze jako demineralizační léze. V této fázi může být ještě zpětně remineralizována díky vhodné zubní hygieně. Remineralizaci můžeme taky podpořit Schüsslerovými solemi s obsahem vápníku a fosforu, viz tabulka níže. V opačném případě může dojít ke zvětšování demineralizační léze a pokročí-li zubní kaz do dentinu, je již nutné ošetřit zubní kaz zubním lékařem.

Dávkování: Od každé soli 6 tbl do 2 dcl vody a popíjet během dne. Tyto dvě minerální soli doporučujeme podávat i preventivně formou kúry. Užívat 2 měsíce a kúru opakovat 2-3 x ročně.

......................................

Pro zájemce o léčebnou metodu pomocí minerálních solí dle Dr. Schüsslera bych ráda doporučila workshop Obličejová diagnostika pro lékárníky. Jedná se o praktickou a rychlou diagnostickou metodu na výběr vhodné minerální soli. Až 90 % lékárníků vyškolených v ČR v této metodě ji používá ve své každodenní praxi a pochvalují si, že se jim dostává pozitivní zpětná vazba od pacientů, kteří pak chodí „za svým lékárníkem".

Bližší info najdete zde www.vzdelavani-seminare.cz


MINERÁLNÍ SOLI U JATERNÍ CIRHÓZY A OVARIÁLNÍCH CYST?

MINERÁLNÍ SOLI U BASEDOWOVY NEMOCI A U BECHTĚREVOVY NEMOCI

MINERÁLNÍ SOLI U ARTRÓZY A ALOPECIE

Zpět

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie