Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



HOMEOPATIE ZA TÁROU: KVALITNÍ VÝZKUMY A SPOLUPRÁCE VĚDECKÝCH TÝMŮ Z CELÉHO SVĚTA



Výzkumem v oblasti homeopatie se zabývají týmy ve vědeckých institucích a na univerzitách po celém světě. Homeopatický výzkumný institut Homeopathy Research Institute (HRI) vznikl na konci 90. let minulého století za účelem šíření povědomí o vysoce kvalitních výzkumech z oblasti homeopatie. Londýnská instituce má zajišťovat spolupráci a sdílení vědeckých poznatků mezi jednotlivými vědeckými týmy z celého světa týkajících se účinnost homeopatických léčivých přípravků. A každé dva roky se koná Konference HRI s cílem poskytnout vědcům z celého světa příležitost prezentovat své výsledky.

Jedním ze zakladatelů je i současný výkonný ředitel HRI, dr. Alexander Tournier, který mj. pracoval 10 let v Cancer Research UK jako výzkumník pracující na problémech na rozhraní mezi biologií, fyzikou a matematikou. Homeopatie ho začala zajímat v okamžiku, kdy s ní sám měl osobní zkušenost a zjistil, že je funkční. V tu chvíli pochopil, že je potřeba homeopatii podpořit a zaměřit se na výzkum v oblasti této léčebné metody. V roce 2021 pokračoval ve svém základním výzkumu v Institutu pro výzkum komplementárních léků (IKIM), který je součástí Bernské univerzity. Tato švýcarská instituce integruje konvenční a komplementární medicínu do výzkumu, výuky a následně i do péče o pacienty. Již přes 20 let se Dr. Tournier věnuje na mezinárodní úrovni výzkumu a předávání exaktních informací mezi vědeckými týmy. Výsledkem je velké množství kvalitních studií o přínosu homeopatie v léčbě.

„Často se potkáváme s názorem, že homeopatie je jen placebo, a že žádný účinek nad placebo efektem neexistuje. Tak to ale není. My vědci se snažíme kvalitními výzkumy informovat pacienty i zdravotnické odborníky o tom, že jsme dospěli díky našim výzkumům k výsledkům, které potvrzují, že nejde jen o placebo. Chceme, aby zdravotničtí pracovníci i pacienti věděli, že homeopatii mohou používat, a zároveň jim poskytnout argumenty pro případné odpůrce," vysvětluje Tournier.

V oblasti homeopatie existuje velké množství kvalitních klinických studií, které dodávají hmatatelné důkazy a prokazují účinnost homeopatických léčivých přípravků. Zkoumání probíhá v reálném životě pacientů, a kromě účinnosti klinické studie potvrzují i další fakta: homeopatické léky jsou pro pacienty bezpečné a dobře je snáší. V rámci základního výzkumu je v laboratořích zkoumán mechanismus účinku homeopatických léčivých přípravků.

„V laboratořích v Bernu studujeme procesy dynamizace a snažíme se chápat fyzikálně-chemické vlastnosti homeopatických roztoků. Zabýváme se také biologickým účinkem jednotlivých homeopatických ředění," přibližuje Tournier. 

.....................

Celkově bylo klinických studií a prací ze základního výzkumu zveřejněno kolem 7 000, dohledatelné jsou mimo jiné i na vědeckém serveru https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/.

Informace o výzkumu v oblasti homeopatie je možné prostudovat také na stránkách HRI: https://www.hri-research.org/.

Za zmínku stojí například observační klinická případová studie, zveřejněná v létě 2023, která informuje o zkušenostech homeopatů s léčbou širokého spektra pacientů s COVID-19 z různých zemí světa. I když rozdíly mezi jednotlivými zeměmi v předepsaných homeopatických lécích byly významné, většina lékařů ve studii hlásila zlepšení symptomů pacientů krátce po zahájení homeopatické léčby.1

Pro zájemce o studie je na stránkách Homeopatické lékařské asociace (HLA) sekce s názvem KLINICKÉ STUDIE.2

.....................

V Evropě se homeopatickým výzkumem zabývají vědci ve Francii, Velké Británii, Švýcarsku (zmíněný Bernský institut), Německu (Berlín), Rakousku (Vídeň) a Itálii (Bologna). HRI má propojené vědecké postupy a výsledky také s vědci v USA a pozadu nezůstává ani Střední a Jižní Amerika, kde vědecké týmy pracují na výzkumu homeopatie v Mexiku, Brazílii a Chile.

„Významným partnerem v oblasti výzkumu v homeopatii je i Indie, kde je tato metoda velmi populární také mezi pacienty. Jsou zde zajímavé výzkumné programy a s kolegy z Indie velmi úzce spolupracujeme," uzavírá dr. Tournier.

Zdroj: Tisková zpráva Homeopathy Research Institute: kvalitní výzkumy a spolupráce vědeckých týmů z celého světa


 

Reference:
1. Alexander Tournier, Yvonne Fok, Robbert van Haselen a Aaron To. Homeopatická léčba pacientů s COVID-19: Zjištění Mezinárodního registru klinických případů Clificol. Zprávy o integrativní medicíně 2023 2:1, 87-96.
2. https://hla-homeopatie.cz/cs/26-klinicke-studie

Evropský výbor pro homeopatii (ECH) v minulém roce (2023) podpořil vznik nové pracovní skupiny pro agrohomeopatii?

Ta oficiálně zahájila svou práci v listopadu 2023 a přijala institucionální partnerství brazilské asociace homeopatie v zemědělství a životním prostředí ABHAMA. V posledních desetiletích údaje z výzkumu a zprávy o rozšíření homeopatie v zemědělství z různých zemí po celém světě otevřely potenciál využití této metody k ošetření rostlin a plodin. Homeopatie tak může přispět k rozvoji systémů produkce zdravých potravin.

 

HOMEOPATICKOU LÉČBU VOLÍ ČÍM DÁL VÍC PACIENTŮ

HOMEOPATIE ZA TÁROU: PATNÍ OSTRUHA

HOMEOPATIE ZA TÁROU: CHRAPOT

HOMEOPATIE ZA TÁROU: STRES

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY