Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



TROPICKÉ NEMOCI JSOU NÁM BLÍŽ



I Evropa se stává rizikovou

Komáří bodnutí jsme zažili všichni opakovaně a myslíme si, že o nic nejde. Ale opak je pravdou. Původně tropické nemoci se kvůli oteplování rychle dostávají z jihu na sever, do Evropy, a tedy i k nám.

Odborník na cestovní a tropickou medicínu a děkan LF Ostravské univerzity - doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhD., MBA, FRCPS, upozorňuje: „Nejčastější do naší země importovanou exotickou nákazou je horečka dengue. Přenáší ji infikované samičky komára (Aedes aegypti a Aedes albopictus). Projeví se vysokou horečkou, výraznou bolestí kloubů a svalů, a také vyrážkou. A k tomu se ještě objeví neobvyklé vyčerpání a nechutenství."

Kde se s nimi můžeme setkat?

Podle údajů zveřejněných Evropským centrem pro prevenci a kontrolu nemoci (ECDC) je už komár domestikovaný v Itálii, ve Slovinsku a Chorvatsku, v Řecku, ve Francii a ve Španělsku. To jsou všechno destinace, kde většina z nás plánuje letní dovolenou. Ale pozor, výskyt by zaznamenám i ve Švýcarsku, Německu, Rakousku i u nás v České republice.

Očkování proti horečce dengue

Očkování je od loňska dostupné i u nás; jde o živou vakcínu, která se podává ve dvou dávkách v rozmezí tří měsíců, a tak je nutné myslet na ně včas.

Další nebezpeční komáři

U nás se už téměř běžně vyskytuje komár rodu Culex. Ten může přenášet západonilskou horečku, která je zejména pro starší osoby životu nebezpečná. 

„Na našem území, konkrétně na Moravě, jsme už zaznamenali i úmrtí. Virus může způsobit i meningitidu, encefalitidu nebo mimo jiné poškození jater," říká doc. Maďar.

 

Zejména ve středomořských oblastech, které turisté rádi navštěvují, se může vyskytnout horečka papatači, způsobená virem Phlebovirus. Příznaky jsou podobné - bolest svalů, kloubů, únava a výjimečně i zánět mozkových blan, zejména u dětí. 

Prevence je možná, a je poměrně jednoduchá

Nezapomeňte si přibalit do kufru kvalitní repelenty s účinnou ověřenou látkou, jako je DEET, ale v ne příliš silné koncentraci kvůli vlivu na kůži. Místa, na která je třeba nejvíc pamatovat, jsou oblast kolem kotníků a zadní strana paží. Repelenty do pokojové zásuvky, které si obvykle vozíme, mají malou účinnost - vliv klimatizace, průvanu v pokoji apod.

 

Základní pravidla při cestování

Infekční nemoci jako spalničky, zarděnky, plané neštovice nebo černý kašel jsou infekční dřív, než se objeví první příznaky. Uzavřený prostor v letadle a v podstatě i v jiných dopravních prostředcích a k tomu blízký kontakt se spolucestujícími může být zdrojem nákazy.

...................

Doc. Maďar rozhodně nedoporučuje cesty s dětmi do šesti měsíců věku, děti do dvou let by neměly cestovat do exotických oblastí.

Jejich imunita ještě není vyzrálá a nedoporučují se jim ani potřebná očkování.

Delší cesty by měly uvážit i těhotné.

...................

Opatrnost ve stravování je na místě i v luxusních hotelových komplexech. I když všechno, kam dohlédneme, vypadá bez poskvrnky, nevíme, jak pečlivě si kdo myje ruce a kde se nakupují potraviny. Doc. Maďar varuje i před tepelně neupravenými, jako je syrová zelenina, majonéza, zmrzlina, nakonec i vajíčka mohou být problém. Ani led do nápojů není bez rizika, vodu si kupujme v uzavřeném balení a raději sycenou.

Prevence na míru

Cestovatelé s některými nemocemi a všichni, kteří směřují mimo vyspělé země, by měli být hodně opatrní. Vzhledem k odlišným zdravotním rizikům v různých zemích je vhodné poradit se s lékařem o vhodné prevenci doslova „na míru". Všechno podstatné o očkování i prevenci se dozvíte především u odborníků v centrech cestovní medicíny.

Mgr. Jana Ulíková

POZOR NA INVAZIVNÍ DRUHY KOMÁRŮ

SRDEČNÍ ČERVI

NOVÁ GENERACE ANTIVIROTIK PROTI KLÍŠŤOVÉ ENCEFALITIDĚ

Zpět

KONGRES U VIKINGŮ

Healthcomm Professional zve lékárníky a farmaceutické asistenty na další, v pořadí již devátý on-line 3D 360° kongres, který proběhne od 11. září do 10. října 2024. V prostředí norského hlavního města nabídne akreditovaná akce nejen zajímavé informace o historii a současnosti farmacie království ze severní Evropy, ale samozřejmě také kvalitní odborný program. On-line kongres bude spuštěný na dobu 30 dní a odborný obsah je akreditován u ČLnK (až 14 bodů), ČKFA, SKMTP a POUZP. Registrovat se můžete již nyní na webu Healthcomm.cz

DIGITALIZACE ZDRAVOTNICTVÍ

Novela zákona, která vstoupí v platnost od 1. ledna 2026, reaguje na technický a technologický rozvoj a zavádí potřebné funkcionality pro realizaci centrálních projektů elektronizace zdravotnictví. Mezi hlavní novinky patří například rozšíření kmenového registru pacientů o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel a držení zbraní, a také elektronická objednání na vyšetření, elektronická zdravotní dokumentace, portál pacienta, kde bude každý pacient o sobě mít všechny zdravotní informace na jednom místě. Již od 1. ledna 2025 na SÚKL přejde kompetence vést evidenci limitů započitatelných doplatků ze zdravotních pojišťoven na SÚKL. Pojištěnec po vyčerpání limitu nebude v lékárně platit částku do výše započitatelného doplatku, tyto částky obdrží lékárna od zdravotní pojišťovny v rámci vyúčtování. V aplikaci eRecept pojištěnec uvidí, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik zbývá do dosažení limitu. (MZCR)

DOPORUČUJEME