Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SRDEČNÍ ČERVI



V posledních letech na Slovensku výrazně stoupl počet psů nakažených tzv. srdeční dirofilariózou - nemocí, kterou způsobuje červ - vlasovec psí - usídlený v plicích nebo v srdci. Ukazuje to studie, která už 15 let mapuje výskyt tohoto nebezpečného parazita u slovenských psů. V roce 2021 už to bylo téměř 5 % testovaných zvířat, což specialisté na parazitární nemoci již považují za vážné zdravotní riziko.

„Dosud jsme se s tímto parazitárním onemocněním setkávali v rámci Evropy spíše v jižních státech. Červ, přesněji hlístice, který ho má na svědomí, nese název Dirofilaria immitis a může dorůstat až délky 30 cm," vysvětluje MVDr. Martina Miterpáková, DrSc., z Parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Košicích, jedna z autorek studie.1

 .......................................

Dirofilariózy patří k tzv. nově hrozícím infekcím („emerging infectious diseases").

Jde o infekční onemocnění, jejichž šíření je pozorováno celosvětově a je spojeno s cestováním lidí, přemisťováním zvířat a s globálními klimatickými změnami.

.......................................

 

Hostitelské druhy zahrnují psy a řadu jiných druhů, například kočku, lišku, vlka nebo medvěda. Nicméně, u těchto zvířat většinou nedojde k rozmnožení parazita a ten zahyne ve stádiu dospělce. Pes je tedy ideálním hostitelem a dirofilariózu obvykle vnímáme jako onemocnění psů, které se stalo běžnou součástí veterinárních diferenciálních diagnóz. Nakažení psi mohou působit unaveně a apaticky, zhorší se jim dýchání a po fyzické námaze se u nich vyskytuje chronický kašel (někdy s krví).

Zákeřného parazita přenášejí komáři a důsledky neléčeného onemocnění bývají fatální: „Pokud z larev, které přenesl na psa komár, dospěje větší množství červů a přesunou se do srdce, brání jejich přítomnost pohybu srdeční chlopně," vysvětluje MVDr. Miterpáková.

Zákeřnost onemocnění spočívá v tom, že rozvoj infekce zabere řadu měsíců. Larvy, jež do krve psů přenese komár, se totiž musejí vyvinout v dospělce. Nemoc se tak u psa může projevit i za více jak půl roku.

Vývojový cyklus Dirofilaria immitis:

Larva migruje přes ústní ústrojí komára do těla psa. Místo po kousnutí asi týden po infekci pelichá. V podkoží se vyvíjí 4. larvální stádium a vede k dalšímu pelichání (asi 2 měsíce po infekci). Během 3. až 4. měsíce po infekci mladí dospělci migrují do cílového orgánu psa (plicní tepny, pravého srdce, duté žíly). Někteří dospělci mohou také migrovat do břicha, CNS, očí, průdušek a dalších orgánů.

Prevence a léčba

Léčba dirofilariózy je komplikovaná a zdlouhavá. Parazit, kterého usmrtí předepsané léky, totiž může způsobit ucpání cévy, tzv. embolii. Kromě léčivých přípravků, které zničí samotného červa, tak majitelé musí svým psům podávat i přípravky na potlačení zánětu a také antibiotika. Léčba trvá i několik měsíců, kdy je třeba zajistit, aby byl pes v klidovém režimu.

Nemoci se přitom dá účinně předcházet, a to preventivními léky, které dokážou larvy v krvi zvířete zahubit ještě dříve, než dospějí. Při cestách do endemických oblastí s výskytem Dirofilaria immitis je prioritou také používání repelentních přípravků, které odpuzují potenciálně nakaženého komára.

Podle odborníků lze v budoucích letech očekávat, že se infekce rozšíří i do Česka, například kvůli cestování psů, které si s sebou jejich majitelé berou na dovolenou.

„Pokud majitel se svým psem navštívil oblast se zvýšeným výskytem těchto parazitů a preventivně psa nijak neošetřil, je vhodné přibližně za 6-10 měsíců navštívit veterináře a požádat ho o krevní test, který odhalí, zda byl pes infikován," radí parazitolog prof. MVDr. David Modrý, Ph.D.

Na Slovensku podle studie hrozí zvýšené riziko nákazy především v oblastech Podunajské, Záhorské a Východoslovenské nížiny, které již parazitologové považují za tzv. endemické, tedy s trvale vysokým výskytem onemocnění.

„Nemyslím si, že by se do Česka v budoucnu nemoc dostala prostřednictvím infikovaných komárů, kteří přeletí hranice. Mnohem pravděpodobnější je, že se tu objeví pes, kterého si někdo dovezl z útulku ze zahraničí, nebo pes, který vycestoval se svým majitelem a parazita si pak přivezl domů. Červi, kteří se u nich postupně vyvinou, v jejich těle produkují nové larvy, které kolují v krvi infikovaného psa. Takové zvíře je zdrojem infekce pro místní komáry - nakazí jich stovky. Jejich prostřednictvím se pak larvy přenesou na další psy v nejbližším okolí," myslí si prof. Modrý.

Rizika pro člověka

Srdeční červ se může usídlit i v těle člověka, podle lékařů jsou však takové případy zoonózy velmi výjimečné. Místo po bodnutí komárem bývá bolestivé, teplé a oteklé. Kožní noduly (ohraničené okrouhlé útvary, hrbolky) se mohou objevit až za 12 měsíců po bodnutí a začátku infekce. K dalším příznakům u člověka patří horečka a otok mízních uzlin.

Častěji lidi napadá rodový příbuzný Dirofilaria repens, který je ve střední Evropě obecně rozšířenější. Je to menší červ, který se usídluje v podkoží v oblasti hlavy, krku a příležitostně proniká do očí - může se vyskytovat přímo ve spojivkovém vaku či pod víčky. Stejně jako u srdečního červa se však lidé nemohou nakazit přímým kontaktem s nemocným psem. Přenašečem larev Dirofilaria repens je vždy pouze komár. V letech 2010-2020 bylo popsáno celkem 6 případů dirofilariózy u lidí v ČR, z toho 4 osoby se prokazatelně nakazily v oblasti jižní Moravy.

Odborníci proto vyzývají majitele psů, aby je během cest a pobytu v oblastech, kde je riziko tohoto onemocnění, preventivně chránili přípravky proti vnitřním parazitům. Předejdou tak u svých mazlíčků vážným zdravotním komplikacím.

.......................................


Téma rozebírá prof. Modrý také v podcastu Dogtoři, jenž se věnuje veterinární problematice.

.......................................


Zdroj: Tisková zpráva: Psí parazit se může šířit ze Slovenska do Čech, MaVe PR

Literatura:

1. MITERPÁKOVÁ, M., VALENTOVÁ, D. Dirofilaria immitis a Dirofilaria repens v teritoriálním boji. Veterinářství. Praha: Profipress. 2023. 73(3): 128-132. ISSN 0506-8231.

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY