Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SCHŰSSLEROVY SOLI V LÉČBĚ NACHLAZENÍ



PharmDr. Jana Strieglerová

Změna počasí a ochlazení sebou přináší zvýšený počet pacientů s příznaky nachlazení. Mezi nejčastější symptomy, se kterými do lékárny přichází, patří rýma, kašel, zvýšená teplota, bolest uší a pocit únavy.

První příznaky nachlazení bývají často podceňovány a při nerespektování přirozených potřeb organismu a nenasazení včasné a efektivní léčby, pak může dojít k celkovému zhoršení stavu a rozvoji nemoci. 

Podpůrná opatření při nachlazení:

- Klid v domácím prostředí a eliminace pracovního nasazení a stresu

- Spánek - stará lidová moudrost praví, že spánek je nejlepší lékař

- Napaření nohou v teplé vodě - často se tak zabrání silnějším projevům nemoci

- Hygiena sliznice nosu - proplach nosní konvičkou roztokem slané vody

- Vitamin C - nejlépe v přírodní formě (šťáva a sušené plody z rakytníku a aronie)

- Bylinné čaje s obsahem šípku, lípy, slézu, mateřídoušky

- Odlehčená strava s omezením mléčných výrobků, cukru a bílé mouky (silný hovězí vývar, zeleninové polévky)

Každá buňka organismu obsahuje minerální látky a potřebuje je pro svou funkci. Množství minerálů se v různých tkáních liší. Při nedostatku některé z minerálních látek nebo funkční blokádě jejího vstřebávání a využívání ze stravy pak dochází ke vzniku fyzických příznaků nebo nemoci.

Schűsslerovy soli, tzv.tkáňové soli, jsou minerální látky, které mají velmi dobrou biologickou dostupnost do cílových tkání. Podporují funkci iontových pump na membráně buňky a přispívají tak ke vzniku minerální rovnováhy v buňce a mezibuněčných prostorech. Podporují také vstřebávání minerálních látek obsažených ve stravě.

Doplněním konkrétní minerální látky pak dochází k harmonizaci funkce buňky a nastartování léčebného procesu v organismu.

Sůl č. 3 Ferrum phosphoricum D12 podáváme na počátku všech infekcí. Má protizánětlivé účinky a podporuje obranyschopnost organismu. Je vhodná i při zvýšené teplotě, suchém kašli a bolestech ucha (v kombinaci se solí č. 4 Kalium chloratum D6). Tato sůl se doporučuje užívat ihned od prvních příznaků, a to v intenzivním dávkování 2 tablety po 5-10 min. Po zlepšení celkového stavu, snížení teploty nebo celkové úlevě pokračujeme v dávkování této soli 3x denně 2 tablety po celou dobu léčby nachlazení a pak ještě několik dnů ve fázi rekonvalescence. Ferrum phosphoricum D12 se může kombinovat s dalšími, níže uvedenými, solemi podle vzhledu sekretu.

Sůl č. 4 Kalium chloratum D6 podporuje léčbu zánětu na sliznicích, který se projevuje tvorbou sekretů (např. rýma nebo vlhký kašel). Na jazyku může být bílý povlak, který je vhodné opatrně seškrabávat.

Sůl č. 6 Kalium sulfuricum D6 je vhodná u akutních i chronických hnisavých katarů sliznic (dlouhodobá rýma a vlhký kašel, sinusitida). Na sliznicích se tvoří zelenožlutý hlen.

Sůl č. 8 Natrium chloratum D6 se podává při vodnaté sekreci z nosu nebo naopak při pocitu suché nosní sliznice.

Sůl č. 12 Calcium sulphuricum D6 má silné protizánětlivé účinky a je vhodná při hnisavých procesech na sliznicích, které mohou mít už i chronický charakter (hnisavá rýma, chronická sinusitida, chronická bronchitida). Sliznice produkují žlutý sekret.


Schűsslerovy soli se mohou užívat jednotlivě nebo v kombinaci, v závislosti na průběhu nemoci a rozvoji příznaků.

Dávkování: 3x denně 2 tablety od každé vybrané soli. Tablety se nechávají rozpustit v dutině ústní nebo ve vodě. Další možností je rozpouštění tablet v horké vodě, tzv. horký nápoj, který se pak pozvolně popíjí, a to nejlépe hned od prvních příznaků nemoci. Účinek je rychlejší a efektivnější. Jako jednu dávku do této horké varianty podáváme 5 tablet od každé vybrané soli.


Léčba akutní rýmy a sinusitidy se může efektivně podpořit použitím nosního spreje Euphorbium-compositum Heel.

Schűsslerovy soli se mohou velmi vhodně doplňovat s další léčbou, např. fytoterapií nebo homeopatií. Pokud například přetrvává vlhký kašel, je vhodné přidat tymiánový nebo břečťanový sirup. Z homeopatie můžeme podávat při vlhkém kašli 2x denně Antimonium tartaricum 15 CH. Na celkovou podporu organismu a imunitního systému to může být např. echinacea nebo lichořeřišnice.

Literatura:
1. Heepen, H., G.: Schüssler - Salze. München: GU, 2009. 
2. Heepen, H., G.: Die sanften drei der Naturheilkunde. München: GU, 2015.

 

 


Euphorbium compositum Heel nosní sprej, roztok

Složení: 100 g roztoku obsahuje: Euphorbium D6 1,0 g, Pulsatilla pratensis D3 10,0 g, Luffa operculata D3 10,0 g, Calcii sulfidum D8 1,0 g. Indikace: Homeopatický léčivý přípravek užívaný tradičně v homeopatii k léčbě rýmy infekčního nebo alergického původu (např. senná rýma) a k léčbě akutní či chronické sinusitidy. Dávkování: Dospělí (děti starší 12 let): Běžné dávkování: 3-5x denně 1-2 vstřiky do každého nosního otvoru. Akutní nebo počáteční dávkování: První den: Každou ½ až 1 hodinu 1-2 vstřiky do každého nosního otvoru. Nejvýše však 8x denně. Další den běžné dávkování. Děti 2-5 let: Běžné dávkování: 3-4x denně 1 vstřik do každého nosního otvoru. Akutní nebo počáteční dávkování: První den: Každou ½ až 1 hodinu 1 vstřik do každého nosního otvoru. Nejvýše však 5x denně. Další den běžné dávkování. Děti 6-11 let: Běžné dávkování: 3-5x denně 1 vstřik do každého nosního otvoru. Akutní nebo počáteční dávkování: První den: Každou ½ až 1 hodinu 1 vstřik do každého nosního otvoru. Nejvýše však 8x denně. Další den běžné dávkování. Způsob podání: Z ochranného krytu uvolněte umělohmotný fixační kroužek. Sundejte oranžový ochranný kryt. Stisknutím pumpičky aplikujte nosní sprej do každého nosního otvoru. Po použití opět nasaďte ochranný kryt na pumpičku. Kontraindikace: Přecitlivělost na léčivou látku(y) nebo na kteroukoli pomocnou látku. Zvláštní upozornění: Ve velmi vzácných případech u predisponovaných astmatických pacientů bronchospasmus. Obsahuje benzalkonium-chlorid, který může u citlivých jedinců způsobit podráždění sliznice. Dlouhodobé používání může způsobit edém nosní sliznice. Interakce: Nejsou známy. Nebyly provedeny žádné studie interakcí. Těhotenství a kojení: Nejsou k dispozici žádné klinické údaje vztahující se k těhotenství nebo kojení. Těhotné a kojící ženy by se o užívání přípravku měly poradit s lékařem. Uchovávání: Žádné zvláštní podmínky. Balení: 20ml. Držitel rozhodnutí o registraci: Biologische Heilmittel Heel GmbH, Dr.-Reckeweg Straße 2-4,76532 Baden-Baden, Německo. Registrační číslo: 93/391/93-C. Datum poslední revize textu: 20.8.2018. Výdej léčivého přípravku možný bez lékařského předpisu. Není hrazen z prostředků veřejného zdravotního pojištění.


Inzerce


Podobná problematika:

Schűsslerovy soli pro sportovce ZDE

Schűsslerovy soli při detoxu ZDE

Schűsslerovy soli v péči o pokožku a vlasy ZDE


Zpět

ČERNÝ KAŠEL AKTUÁLNĚ

Do ISIN bylo v období od 1. 1. 2024 do 24. 3. 2024 nahlášeno celkem 4253 případů pertuse. Nejvíce případů podle zprávy SZÚ hlásí kraje: Jihočeský (780x) a Středočeský (634x), následuje Vysočina (512x) a hl. m. Praha (458x), nejméně případů hlásí Olomoucký (80x) a Karlovarský (30x) kraj. Z celkového počtu letošních případů je 73 % očkovaných. Očkování u dětí je v ČR hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. V rámci přeočkování v dospělosti přispívají na očkování zdravotní pojišťovny. Nejvíce ohroženou skupinou jsou děti do jednoho roku. Ministerstvo zdravotnictví doporučuje přeočkování u dospělých osob pohybujících se kolem dětí a těhotným ženám. Dále je očkování doporučeno také osobám se sníženou imunitou, chronickým onemocněním a zdravotníkům. Dle doporučení České vakcinologické společnosti ČLS JEP je možno, po dobu omezené dostupnosti vakcín Adacel a Boostrix, využít pro očkování proti černému kašli u dospělých i vakcínu Adacel Polio.

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie