Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



MOVEMBER TRADIČNĚ VYZÝVÁ K PREVENCI



Svůj název hnutí Movember dostalo z kombinace slov moustache (knírek) a november (listopad). O pět let později pak vznikla nadace, která se snaží zvýšit povědomí o rakovině prostaty. Česká republika se do celosvětové kampaně, která si vzala za cíl je vzbudit zájem mužů o své zdraví a získat finanční prostředky k podpoře rozšiřování možností léčby rakoviny prostaty, zapojila v roce 2007.

Rakovinou prostaty, která je nejčastějším nádorem vyskytujícím se u mužů, onemocní ročně cca 7900 Čechů. Riziko rakoviny prostaty stoupá po 50. roce věku, zvyšuje jej také její výskyt v rodině, vysoký příjem živočišných tuků a červeného masa, obezita a kouření. Projevuje se krví v moči nebo ejakulátu, otoky dolních končetin, a zejména potížemi při močení. Může se jednat o obtíže při zahajování močení, slabý a přerušovaný proud, pocit nedokonalého vyprázdnění a časté nutkání na močení. Prostata se totiž nachází v malé pánvi hned pod močovým měchýřem a objímá močovou trubici. Má velikost vlašského ořechu, při problémech může být ale veliká i jako pomeranč. Na nutnost včasné prevence upozorňuje i spolek Loono, který tvoří tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kteří věří, že by se pacienti neměli pouze léčit, ale hlavně vést k prevenci. V minulosti stáli mladí lékaři z Loona za prevencí onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem) i reprodukčního (#doledobry) a duševního zdraví (#dobrenitro).

„Rakovina prostaty ale bývá dlouhou dobu bez příznaků. V momentě, kdy se již rozšíří, se projevuje stejně, jako když je prostata zvětšená nezhoubně. Proto je naprosto klíčová prevence. Muži by měli jednou za dva roky absolvovat preventivní prohlídku u praktického lékaře a po 50. roce věku také preventivní vyšetření u urologa," vysvětluje MUDr. Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono, která se prevenci onkologických onemocnění věnuje již desátým rokem.

Foto: Radek Vebr 

 

KREVNÍ TEST NAPOVÍ

Jak vyplývá z průzkumu agentury Ipsos pro společnosti SYNLAB, téměř tři čtvrtiny Čechů by pro prevenci rakoviny prostaty preferovaly vyšetření prostřednictvím testu krve.

Prevenci ve formě rektálního vyšetření (pohmatem prostaty) upřednostňuje pouze 5 % Čechů.

Ochota dotázaných podstoupit vyšetření pohmatem se ale výrazně zvýšila s rizikem přítomnosti karcinomu. Pokud by jim na základě krevního testu bylo zjištěno podezření na rakovinu, rektální vyšetření by jich za účelem potvrzení (či vyvrácení diagnózy) bylo ochotno absolvovat téměř 80 %.

Zjištění vyplývající z průzkumu Ipsos jsou pozitivní v kontextu screeningovému programu časného záchytu karcinomu prostaty. Ten podle informací ÚZIS plánuje spustit Ministerstvo zdravotnictví v lednu 2024.

O možnosti prevence rakoviny prostaty z krevního testu však většina mužů (61 %) neví, a prevenci tak často odkládají.

„Rektální vyšetření považuje mnoho mužů za nekomfortní a o možnosti prevence rakoviny prostaty testem krve většina z nich neví. Tyto dva faktory způsobují, že muži prevenci často odkládají, nebo zanedbávají. Zavedení plošného screeningu, a tedy i zvýšení informovanosti o testu PSA, který je jako základní prevence rakoviny prostaty naprosto dostačující, by tak mohlo výrazně ovlivnit zájem Čechů o prevenci rakoviny prostaty," říká RNDr. Libor Staněk, genetik z laboratoře SYNLAB. 

.............................

Prostatický specifický antigen (PSA) je enzym nezbytný ke zkapalnění spermatu po ejakulaci, čímž zajišťuje normální funkci spermií.

Za normálního stavu se většina PSA vylučuje do spermatu, pouze malá část se dostává do krve.

V případě porušení vnitřní architektury prostaty, například rakovinou, nezhoubným zvětšením nebo infekcí, se začne do krve dostávat větší část a způsobí tak zvýšení hladiny PSA.

.............................

Spuštění plošného screeningu rakoviny prostaty prostřednictvím testu PSA pro muže od 50 let se plánuje v České republice na leden 2024. V laboratořích SYNLAB, které v ČR poskytují komplexní služby v oblasti laboratorních vyšetření, již v této souvislosti provedli potřebná opatření a na zavedení novinky jsou plně připraveni.

„PSA je velmi přínosný, rutinní marker, který v našich laboratořích vyšetřujeme již řadu let. Ročně těchto testů provedeme desítky tisíc, většinu na základě indikace lékařem. Pro účely plošného screeningu jsme tak připraveni stát se spolehlivým partnerem pro lékaře i celá zdravotnická zařízení," říká Kateřina Bílly Danyšová, generální ředitelka společnosti synlab czech a synlab slovakia.  

Rektální či sonografické vyšetření prostaty je nutné absolvovat až v případě pozitivních výsledků PSA, a to pro potvrzení, či vyvrácení diagnózy. Tato navazující vyšetření by v případě podezření na rakovinu dle průzkumu Ipsos určitě podstoupilo 41 % mužů a 35 % je tomu nakloněno. Pouze 6 % mužů se vyjádřilo, že by na rektální vyšetření nešlo ani v případě podezření na rakovinu na základě krevního testu.

Vyšetření PSA je aktuálně možné podstoupit například u praktického lékaře, urologa, nebo jako samoplátce v odběrových pracovištích laboratoří SYNLAB, kterých je v ČR přes 80. K tomu, aby mohlo být případné onemocnění prostaty odhalené v rané fázi, je klíčové podstupovat test pravidelně a včas. Mužům nad 50 let je, vzhledem k vyššímu riziku onemocnění rakovinou prostaty, doporučeno absolvovat prevenci každý rok.

Termíny všech prohlídek pomáhá hlídat také například mobilní aplikace Preventivka od Loono. Ta mužům připomíná mimo jiné pravidelné samovyšetření varlat a znamének. Ke stažení je aplikace zcela zdarma, a to jak pro iOS, tak Android.

Zdroje:
Tisková zpráva spol. SYNLAB: Preventivně raději z krve. Vyšetření prostaty pohmatem jsou Češi ochotní podstoupit až při podezření na rakovinu.
Tisková zpráva Loono: Mužské zdraví pod drobnohledem. Listopad upozorňuje na prevenci rakoviny prostaty

RAKOVINA PROSTATY MŮŽE BÝT DLOUHO BEZPŘÍZNAKOVÁ

VČASNÝ ZÁCHYT ZVYŠUJE ŠANCE NA VYLÉČENÍ

CHLAPCI BY MĚLI MÍT PREVENTIVNÍ UROLOGICKÉ PROHLÍDKY

NA JAKÁ VYŠETŘENÍ MÁM NÁROK?

Zpět

ZAPOJTE SE DO PROJEKTU PODPORY DUŠEVNÍHO ZDRAVÍ LÉKÁRNÍKŮ

Hrozí lékárníkům syndrom vyhoření? Jak jste na tom s duševním zdravím? Ve spolupráci s ČLnK vznikl anonymní dotazník, který můžete vyplnit do 17. 5. 2024. Vaše účast je zásadní pro získání cenných informací. Každý respondent hraje nezastupitelnou roli při identifikaci faktorů, které mohou vést k syndromu vyhoření mezi farmaceuty.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY