Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



RAKOVINA PROSTATY MŮŽE BÝT DLOUHO BEZPŘÍZNAKOVÁ



Při jakýchkoli problémech s močením by měl zbystřit každý muž po čtyřicítce. Nemusí, ale může jít o první příznak rakoviny prostaty. O důležitosti prevence a novinkách v léčbě pokročilé rakoviny prostaty budou urologové mluvit již posedmé na odborné konferenci Komplexní novinky v uroonkologii (KNOU), která startuje 13. května v Praze.

„Čím dříve rakovinu prostaty u pacienta odhalíme, tím větší naději na úplné uzdravení má. V časné fázi onemocnění lze nádor odstranit chirurgicky nebo radioterapií, někdy v kombinaci s hormonální léčbou. Bohužel pro ty, kteří přijdou v pokročilé fázi nemoci, je fatální konec nevyhnutelný. Přitom bychom mohli časným záchytem rozvoji nemoci zabránit," vysvětluje MUDr. Jana Katolická, Ph.D., primářka Onkologicko-chirurgického oddělení Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně.

Jako pokročilé stadium rakoviny prostaty odborníci označují stav, kdy se u pacienta vyskytnou metastázy a časem tato fáze nemoci přestane reagovat na hormonální terapii.

Takzvaný metastatický kastračně rezistentní karcinom prostaty se týká 20 % pacientů, u nichž rakovinu odhalíme. Tyto nádory nejčastěji, až v 75 % případů, metastazují do kostí. Pacienty, kteří dlouhodobě přehlíží problémy s močením, tak k lékaři často přivedou až silné bolesti pohybového aparátu," upozorňuje doc. MUDr. Renata Soumarová, Ph.D., MBA, přednostka Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a 3. LF UK. V takových případech umí lékaři díky moderním lékům pacientům prodloužit život při zachování jeho dobré kvality.

„Ještě nedávno jsme pro těžké případy neměli mnoho možností efektivní terapie. Ale s příchodem nových léků dokážeme i těmto pacientům zajistit až několikaleté přežití bez nepříjemných nežádoucích účinků, které jsou spojené například s chemoterapií. Navíc jsou tyto léky ve formě tablet, takže je pacienti mohou užívat pohodlně doma," vysvětluje doc. Soumarová. 

PRIMÁRNÍ JE VČASNÝ ZÁCHYT

I když lékaři nové možnosti léčby pokročilých nádorů vítají, zůstává jejich hlavním zájmem časný záchyt nemoci. Čeští muži však preventivní prohlídky často zanedbávají. Přestože mají problémy s močením, typicky například obtížné nebo časté močení, slabý přerušovaný proud nebo úniky, k lékaři nejdou. V lednu letošního roku proběhly v bez mála 40 urologických ambulancí po celém Česku Dny otevřených urologických ambulancí zaměřené na vyšetření prostaty. Urologové při této preventivní akci odhalili nádory prostaty, ale i varlat nebo ledvin. Lékaři pojali podezření na rakovinu prostaty u desítek pacientů, které pak pozvali na další vyšetření. Lékaři pacientům provedli takzvaný PSA test, který mapuje hladinu prostatického specifického antigenu, a vyšetřili konečník. Výsledky krve vyhodnotili a případně pacienta objednali na biopsii nebo magnetickou rezonanci.

„Na preventivní prohlídku k nám během Dnů otevřených ambulancí přišlo 46 lidí. Velký zájem mě velmi překvapil, protože lidé stále odkládají preventivní prohlídky kvůli obavě z nemoci covid-19. Odhalili jsme jeden nádor varlete a nádor močového měchýře. Několik mužů mělo krev v moči a u sedmi jsme zaznamenali zvýšené hodnoty PSA, které budeme v následujících týdnech prošetřovat," sdělil po ukončení lednové akce MUDr. Jan Pulcer, MBA, primář urologického oddělení SZZ Krnov. 

Pro řadu mužů je rakovina prostaty zvláště citlivé téma, a proto se mnohdy bojí na vyšetření vyrazit. Odkládání umocnila pandemie koronaviru, jež pacienty odradila od návštěv zdravotnických zařízení. Lékaři v této souvislosti evidují nárůst počtu pacientů, kteří do ordinací přicházejí již v pokročilém stadiu nemoci. Tuto trend na svých pracovištích potvrzuje jak doc. Soumarová, tak prim. Katolická. „Zrádné je u rakoviny prostaty také to, že v počáteční fázi nemoci se příznaky nemusí objevit vůbec. Je proto důležité, aby muži na preventivní prohlídky k urologovi chodili, i když potíže nemají. Pravidelné kontroly by měli pánové, kteří nemají tento typ rakoviny v rodině, zahájit po dosažení padesáti let věku. V případě rodinné anamnézy je to vhodné už po čtyřicítce," doporučuje prim. Katolická a dodává: „Vyšetření se muži nemusí bát, je krátké a nebolestivé. Zahrnuje odběr krve ke stanovení hladiny tzv. prostatického specifického antigenu (PSA) a vyšetření konečníku."

TICHÝ ZABIJÁK

Přibližně 70 % bezpříznakových karcinomů rakoviny prostaty roste pomalu, ale když už se ohlásí obtížemi, může být na kompletní odstranění pozdě. Česká urologická společnost ČLS JEP loni spustila pilotní projekt časné detekce karcinomu prostaty. V rámci něj se snaží co nejlépe zachytit ty, jichž by se nádor mohl týkat a vážně je ohrozit.

Rakovina prostaty je u mužů v Česku nejčastějším solidním zhoubným nádorovým onemocněním. Podle urologů nyní žije v tuzemsku přibližně 60 000 mužů, kteří se s nádorem v nějaké fázi léčí nebo léčili. Přibližně 1 500 pacientů ročně nemoci podlehne. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je Česko šesté, co se počtu nemocných týče. Ve světě je na třináctém místě. 

Mezi příznaky, které by měly muže vést k okamžité návštěvě urologa, patří:

  • obtíže s močením,
  • krev vmoči,
  • bolestivá ejakulace i potíže s erekcí.

Pokud se u muže rakovina prostaty potvrdí v časném stadiu, mohou urologové nádor roboticky nebo laparoskopicky operovat. Se záchytem pacientů právě v počáteční fázi může pomoci zavedení plošného screeningu, o který odborníci nyní usilují. V zemích, kde jej zavedli, se úmrtnost na rakovinu prostaty snížila až o 20 %.

„Čísla nemocných jsou v Česku dlouhodobě vysoká. Prevence karcinomu prostaty přesto stále není součástí žádných preventivních prohlídek a programů. Na akcích, jako jsou Dny otevřených ambulancí, ale vidíme, jak velký má prevence smysl. Screening již běží například ve Švédsku nebo Německu a čísla ukazují, že se vyplatí. Naopak musím připomenout situaci v USA, kde plošný screening zrušili a úmrtnost na rakovinu prostaty významně vzrostla," vysvětluje potřebu screeningu prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, předseda České urologické společnosti (ČUS) ČLS JEP.

 

Zdroje: MaVePR, Tisková zpráva ČUS ČLS JEP: Urologové při preventivní akci odhalili nádory prostaty, varlat i ledvin 

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie