Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VČASNÝ ZÁCHYT ZVYŠUJE ŠANCE NA VYLÉČENÍ



Pět nádorů prostaty v nemocnici v Kladně a dalších sedm v ambulancích ve Zlíně a Vsetíně odhalili urologové při letošní preventivní akci, kdy lidem otevřeli dveře svých ordinací. Celkem se do akce zapojilo 37 urologických ambulancí a další případy tak lékaři zachytili po celém Česku. Celkem urologové vyšetřili stovky mužů v rizikovém věku a kromě rakoviny prostaty našli u příchozích také případy rakoviny varlat, močového měchýře nebo ledvin. Akce podle lékařů vzbudila nebývalý zájem veřejnosti o vyšetření, mnohé ambulance objednávaly pacienty na týdny dopředu.

„Zájem o Dny otevřených urologických ambulancí zdaleka překonal naše očekávání, některé ordinace braly objednané pacienty ještě v dubnu. Počty zachycených případů rakoviny ale znovu potvrzují, jak důležité je neustále veřejnost upozorňovat na potřebu prevence. Včasný záchyt rakoviny zlepšuje možnosti léčby a snižuje riziko nepříjemných a život ohrožujících následků," říká prof. MUDr. Roman Zachoval, Ph.D., MBA, předseda České urologické společnosti (ČUS) ČLS JEP. 

Lékaři pacientům při prohlídce udělali takzvaný PSA test, který se provádí z krve a mapuje hladinu prostatického specifického antigenu, a vyšetřili prostatu běžně prováděným vyšetřením per rectum, tedy konečníkem. Výsledky krve vyhodnotili a v případě potřeby následně pacienty odeslali na další vyšetření, ať už magnetickou rezonanci, nebo biopsii nálezu. Kromě podezření na rakovinu prostaty odhalili urologové u pacientů nádory varlete, ledvin a močového měchýře.

„Celkem jsme vyšetřili 43 pacientů a zachytili pět případů karcinomu prostaty. Tak vysoký výskyt přičítám obecně malé osvětě o rizicích mezi muži. Nepomáhá ani to, že v Kladně jsou pouze dvě urologické ambulance. Letos se naštěstí podařilo informaci o preventivní akci rozšířit mezi velké množství lidí a potvrdilo se to, co jsme očekávali, tedy že zachytíme řadu nových případů," říká MUDr. Lukáš Fišer z urologické ambulance v nemocnici v Kladně. Pacienti, u kterých vyšetření odhalilo nádor, následně putují na magnetickou rezonanci a podle jejího výsledku lékaři určují další postup. Pokud se podaří nádor zachytit v časném stadiu, zpravidla jej operativně odstraňují. Pokud už je tumor v pozdějším stadiu, vyžaduje většinou léčbu na onkologickém oddělení.

Vysoký počet případů zachytil také MUDr. Slavomír Klátil, který pacientům otevřel své dvě ambulance ve Zlíně a Vsetíně: „V rámci akce jsme vyšetřili desítky pacientů, zájem byl opravdu obrovský. V první den akce nám zvonily telefony prakticky nepřetržitě, řešili jsme desítky telefonátů za hodinu s žádostí o objednání. Dosud se nám podařilo zachytit sedm karcinomů prostaty, dva karcinomy močového měchýře a u jednoho pacienta i nádor varlete. Bohužel u mužů často bojujeme s nějakým pocitem studu, pokud se bavíme o vyšetření prostaty. Tato akce dobře posloužila jako impuls, aby ho překonali a objednali se na preventivní prohlídku." MUDr. Klátil připomíná, že prevence by se měla týkat každého muže po padesátce. V případě, že někdo z příbuzných už si diagnózu vyslechl, by muži k urologovi měli zamířit dříve.  

............

Prostata je přídatná pohlavní žláza muže uložená v malé pánvi. V činnosti žlázu udržuje testosteron. Úkolem prostaty je produkce prostatického sekretu a mechanická ochrana spojení vývodných pohlavních cest s močovou trubicí. Prostatický sekret tvoří až 30 % objemu ejakulátu a kromě jiných látek obsahuje i prostatický specifický antigen (PSA). Fyziologicky působí zkapalnění koagulovaného semene, čímž umožňuje pohyblivost spermií. Stanovení hladin PSA se užívá k diagnostice karcinomu prostaty. Hladina PSA v krvi může být zvýšená u mužů s karcinomem prostaty, ale také s nezhoubným zvětšením prostaty nebo s infekcí. Podezření na nádor je nutné potvrdit biopsii prostaty, další vyšetření jako CT, magnetická rezonance a scintigrafické vyšetření kostí slouží k zjištění rozsahu již prokázané rakoviny prostaty.

............

Rakovinu prostaty lékaři každoročně odhalí přibližně u 8 000 mužů. Přibližně v 80 % je karcinom prostaty zachycen v počátečním stádiu, tedy pacient nemá žádné příznaky nebo se jedná o příznaky spojené s nezhoubným onemocněním prostaty, známém jako benigní hyperplazie prostaty. Mluvíme o častém močení v noci, přerušovaném nebo urgentním močení, nemožnosti se vymočit nebo naopak o úniku moči.

20 % případů lékaři objeví až v pokročilých stadiích. Krev v moči nebo ve spermatu, bolestivá ejakulace či potíže s erekcí jsou závažné příznaky, které by měly vést neprodleně k návštěvě praktického lékaře nebo přímo urologa. Ostatní příznaky mohou být již známkou velmi pokročilého nebo metastatického nádoru, patří mezi ně trvalá bolest v bocích nebo zádech (bolesti kostí), hubnutí, bledost, celková slabost a výrazné otoky dolních končetin.

Se záchytem pacientů právě v počáteční fázi může pomoci zavedení plošného screeningu, o který odborníci nyní usilují. V zemích, kde jej zavedli, se úmrtnost na rakovinu prostaty snížila až o 20 %.

Čísla nemocných jsou v Česku dlouhodobě vysoká, přitom prevence karcinomu prostaty stále není součástí žádných preventivních prohlídek a programů. Na akcích, jako jsou Dny otevřených ambulancí, ale vidíme, jak velký má prevence smysl," uzavírá prof. Zachoval.

Více informací na www.cus.cz a na www.muziprotirakovine.cz.

Zdroj: MaVePR

K tématu jsme psali:

RAKOVINA PROSTATY MŮŽE BÝT DLOUHO BEZPŘÍZNAKOVÁ

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie