Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JARNÍ EVERGREENY Z LÉKÁREN



S jarem přichází do lékáren stále více klientů pro radu a pomoc s alergickými projevy, ale časté jsou také dotazy ohledně detoxikace organismu. Detox se stal v posledních letech fenoménem, lidé proto přicházejí pro bylinky, vitaminy a doplňky stravy, které by jejich tělo v jarní „očistě" podpořily.

JARNÍ ÚNAVA

Když se zjara příroda probouzí, má to na všechny živé organismy zásadní vliv. Říká jim, aby nastartovali svoje „projevy života": dýchání, růst, rozmnožování, příjem potravy a vylučování odpadních látek. Je to tak prosté! A opakuje se to rok co rok, jak jsou sladěny naše biorytmy se čtveřicí ročních období. Signálem, že zima byla dlouhá a potřebujeme opět nabít energií, radostí a vitalitou, je „jarní" únava. Připomíná, že tělo potřebuje vyčistit, osvěžit a přijmout nové látky pro pokračování životního cyklu. V přírodě je vše na jarní restart připraveno: vzduch voní, slunce svítí, stromy se zelenají. A co my?

Lidské tělo je dokonalý „stroj" - detoxikuje se nepřetržitě 24 hodin denně díky játrům, ledvinám, trávicímu nebo lymfatickému systému. 

Kdyby byla příroda panenská, stravovali bychom se střídmě, ale pestře a pravidelně, detoxikační orgány by pomoc ani nepotřebovaly. My však čelíme mnohem většímu množství toxinů, než si mohli naši předci představit. A k tomu všudypřítomný stres! Nedostatek času pro správnou stravu řešíme konzumací polotovarů a jinak předpřipravených „instantních" potravin. Při jarní únavě pomůže v první řadě odlehčit jídelníček. Odborníci nemají námitky ani proti krátkodobým formám půstu. Opomíjet by se neměl ani dostatečný příjem tekutin a také zařazení vlákniny a probiotických potravin do jídelníčku.

„Trávicí systém má nezastupitelnou roli ve vylučování odpadních látek z organismu, což se děje prostřednictvím peristaltických pohybů střev. Právě ty podporuje nerozpustná vláknina, která na sebe při průchodu trávicí trubicí váže vedlejší produkty metabolismu a další nežádoucí látky z potravy. Díky tomu se často přirovnává ke "kartáči", který čistí střeva. Často se využívá při problémech se zácpou. Rozpustná vláknina zase zpomaluje průchod tráveniny střevem, a tím přispívá k důkladnějšímu pohlcení nežádoucích látek," uvádí PharmDr. Ivana Lánová, odborná konzultantka BENU Lékáren.

Vláknina také slouží jako potrava pro střevní mikrobiom, který se podílí na vytváření bariéry omezující vstup cizorodých látek do krevního řečiště. Vysoký obsah vlákniny se nachází v luštěninách, celozrnných obilovinách (ovesné vločky, quinoa), batátech, bramborách, ovoci a zelenině. Probiotika lze nalézt ve fermentovaných potravinách, jako je kvašená zelenina, kefír, tempeh, miso nebo kombucha. 

Pohyb a spánek

Díky práci často nerespektujeme naše přirozené denní biorytmy a chodíme pozdě spát, není výjimkou, když s mobilem nebo tabletem v ruce. Snažit se chodit spát v ustáleném čase, dopřát si tmu a ticho - to je další krok pro odbourání jarní únavy, potíží s trávením, bolestmi hlavy, ale také psychickými problémy.

Nedílnou součástí detoxikačního snažení je pravidelný pohyb. Procházky přírodou či venkovní sportovní aktivita zvýší průtok krve do našich orgánů včetně jater která zvýší svoji detoxikační aktivitu. A dobrému spánku pohybová aktivita jen prospěje!

Že detox, zejména formou půstu nebo razantní redukce potravy, není pro každého, připomíná Mgr. Jana Pilecká z lékárny v Mníšku pod Brdy, kde vede i homeopatickou poradnu: „Pokud se pacient přišel do lékárny poradit ohledně detoxu, krátkým rozhovorem s ním zjistíme, zda je pro něj vhodný. Půst bych rozhodně nedoporučila těm, které trápí studené ruce a nohy. Tělo musí být i na detox připravené, proto nejprve doporučím zahřátí organismu pohybem, pitím teplé vody zrána či zařazením polévek nebo zeleniny na páře do jídelníčku."

Mezi další orgány, které se podílí na detoxikaci, patří i respirační systém, lymfatický systém nebo kůže, kterým pobyt na čerstvém vzduchu, pohybová aktivita i zahřátí organismu rovněž prospěje.

„Důležitost lymfatického systému spočívá v transportu živin a obranných mechanismech organismu. Lymfatický systém tvoří lymfatické cévy a uzliny a slouží k odvádění lymfy z tkání do krve. Prostřednictvím lymfy jsou odstraňovány mj. bílkoviny, tuky, mrtvé buňky a bakterie," vysvětluje Ivana Lánová s tím, že při detoxikaci je důležité zvýšit příjem tekutin, nejlépe neperlivé vody. Od věci nemusí být ani bylinné čaje, které podporují proces detoxikace a lymfatický systém. Často obsahují ostropestřec, kopřivu, pampelišku, mátu, šalvěj, lopuch nebo rozmarýn.

Pomoc z lékárny

Příznivé účinky k detoxikaci se připisují zejména takovým vitaminům, látkám a bylinkám, které obsahují antioxidanty. Bohatým zdrojem antioxidantů jsou vitamin C, vitamin E, betakaroten a selen nebo chlorofyl.

„Tyto látky lze nalézt například v rakytníku, zeleném ječmenu, chlorelle, nebo spirulině. Mezi účinné byliny na podporu jater řadíme ostropestřec mariánský, a to díky látce silymarin, která pozitivně působí proti různým toxinům, zabraňuje jejich vniknutí do jaterní buňky. Ostropestřci se také přisuzuje pozitivní vliv na podporu přirozené regenerace jater," uzavírá Ivana Lánová.

PYLOVÉ ALERGIE

V březnu a dubnu se v ovzduší objevují jako první pyly lísky, vrby jívy, tisu nebo břízy. Při domácím „jarním" úklidu zase alergiky ohrožují prach a roztoči. I v případě alergických projevů, jako je kýchání, vodnatá rýma a svědění či pálení očí a sliznic, se podle Mgr Pilecké vyplatí doporučit klientovi v první řadě úpravu režimu a napomoci správnému fungování jater, dýchacího ústrojí a dalších detoxikačních orgánů v těle vhodnou odlehčenou stravou, bylinkami nebo homeopatií.

„Pro očistu nosu, jako nejvíce exponované části těla při alergických projevech, doporučuji výplach izotonickým roztokem pomocí konvičky. Proplach „smyje" alergeny a zklidní podráždění a otok," říká lékárnice. Doporučuje také sprchu celého těla, například po návratu z procházky jarní přírodou. Ke klasické léčbě antihistaminiky často klientům své lékárny doporučuje i homeopatika nebo produkty gemmoterapie. Dopustit nedá zejména na černý rybíz nebo kopřivu. 

Monika Mikešková a Jana Pilecká z lékárny Bellis v Mníšku pod Brdy představily poslední únorový den novinářům komplexní přístup k pacientům v případě alergií a jarní očisty organismu. Tak, jak se ho snaží praktikovat ve své lékárně a homeopatické poradně. Setkání s novináři organizovala Homeopatická lékařská asociace

Homeopatické léčivé přípravky mohou být užívány jako hlavní léčebná metoda nebo jako metoda doplňková při léčbě konvenčními léky. Jak připomíná Mgr. Pilecká, u homeopatických léků se neočekávají žádné známé nežádoucí účinky. Stejně tak nemívají kontraindikace nebo interakce s jinými léky či přípravky. Díky tomu je mohou bez omezení užívat všechny věkové skupiny, a to i děti, těhotné nebo kojící ženy, či senioři, kteří často užívají více přípravků najednou a nemusí se bát jejich interakce s homeopatiky.

Chramst

Zdroje: Setkání s novináři Homeopatické lékařské asociace „Alergie a jarní únava" a tisková zpráva oddělení komunikace BENU lékáren „JARNÍ OČISTA ORGANISMU: ČÍM PODPOŘIT PŘIROZENOU DETOXIKACI TĚLA?"

Zájemci o homeopatii si mohou přečíst podrobnější články, vycházející ze setkání s lékárnicemi z lékárny Bellis, které se věnují konkrétní homeopatické léčbě:

JAK NA DETOX A PREVENCI JARNÍ ÚNAVY

ALERGII LZE ZMÍRNIT I POMOCÍ HOMEOPATIE

www.studiumhomeopatie.cz

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie