Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



JAK UDRŽET JÁTRA ZDRAVÁ?



V období, kdy se chladnější část roku přesouvá do jara, tj. od března do května, se to na webech, sociálních sítích a v článcích časopisů o zdravém životním stylu hemží příspěvky o potřebném detoxu lidského organismu a o jarní „očistě". Odborníci si nad podobnými pobídkami udržují nadhled s tím, že složitý lidský organismus má svoje vlastní detoxikační mechanismy a orgány, které detoxikaci zajišťují. V prvé řadě játra, která jsou klíčovým orgánem v látkové výměně organismu. Aby mohla játra plnit svoji komplexní funkci, musí být zdravá!

Játra - druhý největší orgán našeho těla a po mozku také druhý nejsložitější, mají unikátní schopnost regenerace. Své komplexní funkce se snaží plnit, i když jsou poškozena. Umí se plně zregenerovat, tj. nahradit chybějící nebo poškozené části nově vytvořenou tkání. Dokonce i po odstranění poloviny jaterní tkáně jsou schopna během několika měsíců znovu dorůst. Tato schopnost je však omezena jen do určitého stadia a zcela bez jater člověk žít nemůže. Pokud se o játra nestaráme, snadno onemocní. Zvyšování povědomí o onemocnění jater a o tom, jak o ně pečovat, je cílem Světového dne zdraví jater, který každoročně připadá na 19. dubna.    

Játra jsou jedním z nejvýkonnějších tělesných orgánů, plní stovky složitých funkcí. Vytvářejí a ukládají vitamíny a minerály, pomáhají v boji proti infekcím a nemocem, regulují hladinu cukru a cholesterolu v krvi, pomáhají produkovat hormony a uvolňovat žluč. Mají funkci krvetvornou i termoregulační. Játra dále zpracovávají a filtrují dodanou potravu, ale například i alkohol, léky nebo toxiny, které mohou pocházet nejen z potravy, ale také z kosmetiky, čisticích prostředků nebo škodlivin okolního prostředí

Poškození jater může mít vliv na normální fungování organismu a vést k vážným zdravotním problémům. Proto je důležité se o játra starat a čas od času je nechat zkontrolovat, aby byla zdravá a předešlo se případnému budoucímu vážnému onemocnění. Poškození jater totiž nemusí být zpočátku nijak patrné. Některé běžné příznaky, jako je ztráta chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, zežloutnutí kůže, únava nebo tlak v pravém podžebří, se mohou projevit později

NEJČASTEJŠÍ PŘÍČINY ONEMOCNĚNÍ JATER

V průzkumu agentury Ipsos o povědomí české populace o zdraví a nemoci jater1, který byl zrealizován  na reprezentativním vzorku české internetové populace v termínu od 28. ledna do 8. února 2022, souhlasí téměř dvě třetiny Čechů s tím, že o játra je třeba se starat. Respondenti znají i jejich významnou úlohu při detoxikaci těla. Ze zjištění průzkumu dále vyplynulo, že oproti roku 2021 Češi v letošním roce častěji podstupovali jaterní vyšetření, především krevní testy zjišťující onemocnění jater. Přesto v České republice podlehne jaterním nemocem každoročně přes 2000 lidí (celosvětově 2 miliony).

Onemocnění jater může být způsobeno infekcí, poškozením léky nebo toxickými látkami, poraněním, ale také genetickou zátěží, stresem nebo autoimunitními procesy. V evropských zemích se na jejich výskytu podílí především škodlivá konzumace alkoholu, virové hepatitidy a velmi často metabolický syndrom spojený s nadváhou a  obezitou, jejíž výskyt se od roku 1975 ztrojnásobil.

Právě metabolický syndrom úzce souvisí nejen s výskytem kardiovaskulárních onemocnění, hypertenze či inzulínové rezistence, ale také s onemocněním jater, donedávna souhrnně označovaným jako NAFLD - nealkoholové ztukovatění jater (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease). NAFLD je dnes velmi rozšířené onemocnění a postihuje dokonce každého čtvrtého člověka na světě. Zmíněné příčiny pak mohou vést k jaterní steatóze, hepatitidě, cirhóze nebo rozvoji karcinomu jater.

V současnosti označuje odborná veřejnost toto onemocnění jako MAFLD - tuková choroba jater spojená s metabolickou dysfunkcí (Metabolic Associated Fatty Liver Disease), a to právě s ohledem na nejnovější poznatky o souvislosti s metabolickým syndromem. 

JATERNÍ STEATÓZA A STEATOHEPATITIDA

Jedná se o běžné a často „tiché" onemocnění jater, které se nemusí nijak projevit. Hlavním znakem steatózy je hromadění tuku v játrech, které může později vést k zánětu (steatohepatitidě) a dalšímu poškození, jež vyústí v jaterní cirhózu. 

„Jaterní steatóza se vyskytuje i u lidí, kteří vůbec nepijí alkohol, zato mají nadměrný příjem kalorií, nevhodnou skladbu stravy a nedostatek fyzické aktivity. Výskyt jaterní steatózy úzce souvisí s výskytem obezity a posléze i diabetu 2. typu. Vyskytuje se u více než 80 % pacientů se závažnou obezitou a u 75 % pacientů s cukrovkou," říká MUDr. Marcela Szabó, předsedkyně Sdružení ambulantních diabetologů.

 

Hepatitida 

Hepatitida je zánět jater. Tento termín se často používá pro označení virového zánětu jater. Může být způsobena imunitními buňkami v těle, které napadají játra, infekcemi způsobenými viry (např. hepatitidou A, B, C, D a E), bakteriemi, poškozením jater alkoholem, houbami, jedy nebo také dědičnými poruchami.

Cirhóza 

Jedná se o nejzávažnější typ onemocnění jater, při kterém dochází k zjizvení jaterní tkáně. Cirhóza jater postihuje 10 až 20 % těžkých pijáků. Poškození jater v této fázi nelze zvrátit a vede k jejich selhání.

Karcinom jater

Stejně jako cirhóza je posledním stadiem onemocnění jater. V celosvětovém měřítku se jedná o pátý nejčastější typ nádoru. U nás je vzácnější a postihuje téměř výhradně pacienty s jaterní cirhózou.

Jak připomíná diabetoložka Marcela Szabó, dodržováním komplexních opatření (racionální redukční diabetické diety, pohybového režimu, abstinence alkoholu, pravidelné farmakoterapie) může pacient poruchu funkce jater zmírnit nebo její postup zpomalit, a tím významně zlepšit kompenzaci diabetu. Právě poruchy funkce jater jsou totiž častou kontraindikací řady antidiabetik.

Jak ukázal únorový průzkum1, zvyšuje se povědomí Čechů o příznacích onemocnění jater i rizikových faktorech vzniku NAFLD/MAFLD. Oproti minulému roku si ovšem respondenti pohoršili v oblasti stravování - méně lidí se snaží vyhýbat tučným jídlům a fastfoodům a dodržovat správnou životosprávu. 

JAK O JÁTRA PEČOVAT?

Základním předpokladem pro udržení jater v dobrém stavu je vyhnout se všem výše uvedeným příčinám, které jim škodí, v případě hepatitidy typu A a B je pak nejlepší prevencí očkování.

„Udržet játra v dobré kondici je i není složité. Nejúčinnější cestou je zdravá, vyvážená a pravidelná strava, vyhýbání se průmyslově zpracovaným potravinám a pravidelná fyzická aktivita, která pomáhá udržet tělesnou hmotnost pod kontrolou. V ideálním případě to znamená alespoň půl hodiny mírné nebo 20 minut intenzivní fyzické aktivity 3x týdně," doporučuje nutriční specialistka Eva Chocenská, lektorka kurzů klinické výživy a zdravého hubnutí STOB. 

 

„Mnoho jaterních problémů tak lze zlepšit, nebo dokonce zcela odstranit bez jakékoliv medikace," doplňuje farmakolog doc. MUDr. Jiří Slíva, Ph.D. a dodává: „Pokud je například příčinou onemocnění jater nadměrná konzumace alkoholu, mohou se játra již po několika týdnech abstinence zcela zregenerovat. Samozřejmě ale vždy záleží na stupni poškození jater." 

V případě NAFLD/MAFLD  velmi pomáhají režimová opatření, jako je zdravá výživa a pravidelná fyzická aktivita. 

PODPORA PŘIROZENÉ REGENERACE JATER 

Při jaterní dietě je důležité omezit příjem živočišných tuků a jednoduchých cukrů. Jako podpůrný prostředek při onemocnění jater lze užívat také esenciální fosfolipidy, což jsou látky přírodního původu, které urychlují regeneraci jater tak, že se zabudovávají do membrány jaterních buněk a přispívají tak k obnově jejich struktury a funkce. Fosfolipidy lze získat ze  zvláště libového masa, ze sóji nebo vajec. Farmakoterapii ke zlepšení jaterních funkcí a urychlení regenerace poškozených jaterních buněk zastupují volně dostupné léky obsahující esenciální fosfolipidy.

Zdroj: Tisková konference Sanofi Consumer Healthcare při příležitosti Světového dne zdraví, 20. 4. 2022

Reference:
1. https://www.ipsos.com/cs-cz/cesi-vi-ze-o-jatra-je-treba-pecovat-mezirocne-vsak-polevili-predevsim-ve-vhodnem-stravovani

Co doporučuje nutriční specialistka Eva Chocenská zařadit do jídelníčku? Mohou se játra "projíst", nejen „propít", do stavu nemoci? Podívejte se na rozhovor, který vznikl po tiskové konferenci. 

......

K problematice by Vás dále mohlo zajímat:

ČEŠI SI UVĚDOMUJÍ ZÁSADNÍ ÚLOHU JATER A JEJICH NUTNOU OCHRANU
POŠKOZENÍ JATER ODHALÍ VČASNÉ A CÍLENÉ VYŠETŘENÍ
ESENCIÁLNÍ FOSFOLIPIDY V LÉČBĚ PATOLOGIE JATER

Zpět

BRNĚNSKÝ PHARMACY EVENT

První dva fyzické kongresy pořádá Healthcomm Professional 10. dubna 2024 v brněnském hotelu OREA - VORO. Zaregistrujte se na dopolední nebo odpolední event, které jsou určené pro lékárníky, farmaceutické asistenty a další nelékařské zdravotnické profesionály. Dopolední event: 10. 4. 2024 od 8:45 do 13:30; Odpolední event: 10. 4. 2024 od 14:00 – do 19:30. Těšit se můžete na komentovanou VR prohlídku lidského žaludku s MUDr. Matejem Kuchárem, na praktickou přednášku „Fyzioterapie pro pracovníky v lékárně“, prof. RNDr. Jan Krejsek, CSc. pohovoří na téma „Astma u dospělého člověka“ a přínosné bude pro vás také sdělení MUDr. Pavla Smažíka o vlivu orálního zdraví na celkové zdraví organismu. Prvních 100 předregistrovaných získá při registraci v hotelu speciální taštičku s dárkem od Healthcommu. Pro registraci zdarma můžete použít kód od Magazínu a Educommu: EDU24. Více na https://www.healthcomm.cz

ATRAKTIVNÍ TÉMATA BŘEZNOVÉHO ON-LINE KONGRESU

Odstartovala první letošní akreditovaná akce pro lékárníky a farmaceutické asistenty - VIII. 3D 360° kongres Healthcomm Professional – Berlin, v jehož on-line prostředí můžete studovat přednášky od 13. března 2024 až do 14. dubna 2024. Registrace je dostupná prostřednictvím tlačítka "Přihlášení" na webu www.healthcomm.cz v sekci „ONLINE AKCE“. Máte možnost vybrat si mezi slovenskou nebo českou registrací. Kongres je spuštěný online na dobu 30 dní, a odborný obsah je akreditován u ČLnK, ČKFA, SKMTP a POUZP. Velkým lákadlem jsou atraktivní témata přednášek: Jarní detoxikace pomocí léčivých hub a rostlin, Imunologie člověka s důrazem na alergický zánět, Doplňky stravy pro kojící ženy, Regulace reklamy na léčivé přípravky či problematika funkční zácpy aj. Předešlého on-line kongresu se zúčastnilo přes 1500 účastníků. Využít můžete také kód MAG24 pro volný vstup. ČLnK ohodnotila celý odborný program celkem 13 body, vystudovat ale můžete i samostatné bloky za příslušný počet bodů do systému CV.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie