Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



ZAPOMENUTÉ LÉKOVÉ FORMY III.



PharmDr. Tomáš Arndt

Ve třetím článku z mini série připomínající dávné nebo zaniklé lékové formy se podíváme na předchůdce pilulek, ale i na formy určené k topické aplikaci.

Tabulae 

Tabulae, tabulky byly další specifickou lékovou formou z období 17. a 18. století. Vídeňské dispensatorium (1729) uvádí dva druhy. V rakouském provinciálním lékopisu (1774) už byly uvedeny jen Tabulae de althaea (proskurník lékařský, Althea officinalis). Byly uvedeny ještě v prvním vydání rakouského lékopisu (1812).

V lékárnách se tyto tabulky připravovaly smícháním jemně práškovaného proskurníkového kořene s cukrem a tragantovým slizem. Vznikla pasta, která se rozestřela do tenké vrstvy. Ta se usušila a rozřezala na čtverečky.

Tabulky byly společně s již zmíněnými morsulkami a také s trociškami (Trochisci) předchůdkyně pilulek. Společnou surovinou byl tragantový sliz, který se v obou lékových formách používal jako pojidlo. Měly ovšem rozdílný tvar. 

Emplastra 

Emplastra (z řeckého slova emplastrum, náplast) byly velmi oblíbenou lékovou formou, která přetrvala až do druhé poloviny 20. století v našich lékárnách. Navzdory názvu nešlo o náplasti v tom slova smyslu, jak je známe dnes. Jednalo se o lékové formy určené k zevní aplikaci.

Důležité u nich bylo, že měkly kontaktem s lidským tělem a při mírném zahřívání tály. Byly také nazývány starším českým názvem přílepy, protože se daly hníst a přilepit na kůži (také se označovaly nám dnes známým slovem flastry). Při kontaktu s lidským tělem měkly, přilepily se na pokožku a působily dlouhou dobu. V lékárně se obvykle uchovávaly ve tvaru válečků (magdaleones; z hebrejského migdal, tedy cylindrická věž). Před expedicí se nahřály a natřely na podložku, jež měla tvar a velikost odpovídající místu aplikace. Jejich složení bylo velmi pestré: obsahovaly olovnaté soli mastných kyselin, tuky, vosk, pryskyřice nebo terpentýn. Právě podle těchto obsažených látek se dělily na náplasti olovnaté, olovnato-pryskyřičné a pryskyřičné.

K olovnatým náplastem patřil Emplastrum Plumbi simplex (náplast jednoduchá olovnatá) složená ze slunečnicového oleje, vepřového sádla a kysličníku olovnatého. Tato náplast se používala při přípravě oficinálních náplastí jako Emplastrum aedhesivum, Emplastrum Hydrargyri (rtuťová náplast), Emplastrum Plumbi compositum (olovnatá složená) a Emplastrum saponatum (mýdlová).

Náplasti olovnato-pryskyřičné byly směsi olovnatých náplasti s pryskyřičnými látkami. Například Emplastrum aedhesivum (lepivá náplast).

Náplasti pryskyřičné byly směsi pryskyřic a klejopryskyřic s tuky nebo voskem. Patřila tam Emplastrum Cantharidinum (ze španělských mušek), Emplastrum Cantharidum perpetuum (pryšcová, obsahovala prášek z pryšce, Euphorbium) nebo Emplastrum Meliloti (komonicová, komonice lékařská, Melilotus officinalis). Tyto náplasti již nebyly součástmi posledního, osmého vydání rakouského lékopisu (1906).

Náplasti natřené na látku (plátno nebo hedvábí) se nazývaly Emplastra extensa.

Emplastra se připravovaly různým způsobem. Mohlo jít o vaření (Emplastrum Plumbi simplex), roztavení (Emplastrum adhaesivum) a hnětení. Poslední způsob se v dobové terminologii nazývalo malaxování (z latinského slova malaxo - tedy hnětu).

Léčivé látky se přimíchávaly k náplasti podle její tvrdosti: buď k rozehřáté nebo studené náplasti. Náplasťová hmota se nesměla přehřát, proto se tavila na vodní lázni. Výjimkou byly jen látky těžce tající jako Resina Dammar (pryskyřice z damaroně východní, Dammara orientalis) nebo Resina Colophonium (pryskyřice terpentýnová, terpentýn též postaru kalafuna). Ty se tavily na přímým zahříváním, ale na mírném ohni. Pokud náplasti obsahovaly více složek o různém bodě tkání, pak se nejprve roztavily látky těžce tavitelné, ke kterém se přidaly látky lehce tavitelné. Vzniklá masa (hmota), která obsahovala rychle tuhnoucí látky (například vosky) nebo prášky se míchala až do ztuhnutí. Práškovité látky musely být jemně práškované a pečlivě vysušené.

Látky prchavé povahy - kafr, silice, peruánský balzám a další, se přidávaly k již vychladlé hmotě.

Extrakty a soli se musely rozředit několika kapkami vody.

Rostlinné drogy, kantaridy (španělské mušky) a mýdla se přidávaly k roztavené a opět polovychladlé hmotě jako jemné či polojemné prášky.

Z původních 60 druhů náplastí ve vídeňském dispensatoriu (1729) jich bylo do provinciálního lékopisu (1774) převzato 21 (k nim byly přidány čtyři nové). V posledním vydání tohoto lékopisu jich bylo již jen 20. Seznam náplastí v sazbách z roku 1796 odpovídá poslednímu vydání provinciálního lékopisu. Pražská sazba z roku 1819, která by měla obsahovat léčiva podle provinciálního lékopisu, uvádí jen šest druhů náplastí. V posledním vydání rakouského lékopisu (1906, 8. vydání) bylo uvedeno 16 druhů náplastí. Ještě poslední, čtvrtý československý lékopis (1987) se zmiňuje o Emplastrum plumbi simplex. 

Obrázky jsou z Lékárnické učebnice z roku 1938, kterou autor vyhledal pro článek online v Národní knihovně.

Přečtěte si také:

ZAPOMENUTÉ LÉKOVÉ FORMY I.
ZAPOMENUTÉ LÉKOVÉ FORMY II.
EPONYMA A VŽITÉ NÁZVY V LÉKÁRNĚ VI.

Zpět

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie