Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



VÝSLEDKY TESTOVÁNÍ ZVLHČUJÍCÍCH OČNÍCH KAPEK



Při syndromu suchého oka dochází ke snížení produkce slz nebo k nesprávnému složení slzného filmu. Potíže provázející vysychání očí jsou v populaci stále častější, pravděpodobně největším viníkem je permanentní používání monitorů či displejů při práci a jejich sledování i v době volna. Proto patří syndrom suchého oka k nejčastějším potížím, se kterými se lidé obracejí na oční lékaře, nebo hledají pomoc a radu v lékárně.

V průběhu září mělo sedm našich čtenářů - zaměstnanců lékáren - možnost vyzkoušet na vlastní kůži (tentokrát spíš oči), zda se diskomfort v podobě únavy, řezání a pálení očí zlepšil po aplikování Očních kapek se zvlhčujícím účinkem VIZIK.

Kritéria hodnocení:

1/ Snadnost manipulace a aplikace (lahvička/kapátko)

2/ Pocit komfortu po aplikaci kapek do očí

3/ Pocit rozmazaného vidění po aplikaci

4/ Jak rychle nastalo zlepšení potíží?

Hodnocení na škále spokojenosti od 1 do 5, kde 5 je maximální spokojenost.

...................................................

Z. T. (lékárník, Ostrava)

1. Snadnost manipulace a aplikace (lahvička/kapátko) 5 - Velmi jednoduchá manipulace pootočením uzávěru a mírným tahem vzhůru. Jde to velmi lehce.

2. Pocit komfortu po aplikaci kapek do očí 5 - Po kápnutí kapky do oka, je potřeba si uvědomit, že obsahují kyselinu hyaluronovou, tím pádem je kapička hustší konzistence, ale neliší se od konkurenčních produktů, podobného složení. Výhoda kape rychleji než konkurence. Rychlá úleva suchého a podrážděného oka.

3. Pocit rozmazaného vidění po aplikaci 4 - Po kápnutí je na krátkou dobu rozmazané vidění. Vhodné je po kápnutí kapky do oka oko zavřít a chvilku nechat zavřené, dostaví se pocit úlevy a po opětovném otevření oka a promrkání, je vše v pořádku. Oko je hydratované a pocit je to příjemný.

4. Jak rychle nastalo zlepšení potíží? 5 - Po kápnutí kapky je zlepšení okamžité, jen je potřeba na chvilku oko zavřít, dojde k lepšímu přilnutí kapky.

Celkové hodnocení: Vizik kapky mě příjemně překvapily. Celkově jsem velmi spokojena. Příznivá cena a příjemný účinek. Děkuji za možnost tento produkt vyzkoušet.

I. P. (lékař, Františkovy Lázně)

1. Snadnost manipulace a aplikace (lahvička/kapátko) 5

2. Pocit komfortu po aplikaci kapek do očí 5

3. Pocit rozmazaného vidění po aplikaci 5

4. Jak rychle nastalo zlepšení potíží? 5

Celkové hodnocení: Oční kapky VIZIK zvlhčující dle mého soudu požadavky kladené na tento přípravek splňují. Poskytují patřičnou úlevu namáháním očí u monitoru PC, stejně jako při čtení či řízení automobilu. Dokáží eliminovat nežádoucí vlivy venkovního prostředí, jako je vítr, podzimní ochlazení apod. 

J. V. (lékárník, Týniště nad Orlicí)

1. Snadnost manipulace a aplikace (lahvička/kapátko) 5

2. Pocit komfortu po aplikaci kapek do očí 5

3. Pocit rozmazaného vidění po aplikaci 5

4. Jak rychle nastalo zlepšení potíží? 5

Celkové hodnocení: Kapky jsem testovala cca 3týdny. Nebylo potřeba kapat každý den, proto vidím velkou výhodu v době použitelnosti 12měsíců. Po snadné aplikaci došlo k rychlé úlevě, kterou jsem pociťovala po dlouhou dobu. Tento produkt budu ráda dále doporučovat i sama používat. 

H. D. (lékárnice, Velké Meziříčí)

1. Snadnost manipulace a aplikace (lahvička/kapátko) 3

2. Pocit komfortu po aplikaci kapek do očí 4

3. Pocit rozmazaného vidění po aplikaci 5 - nedochází k rozmazanému vidění

4. Jak rychle nastalo zlepšení potíží? 5

Celkové hodnocení: U zkoušených kapek, jako nositelka kontaktních čoček, oceňuji, že se dají aplikovat i na ně. Výhodou je i půlroční doba použitelnosti po otevření kapek. Jako obtížnější se mi jeví aplikace kapek, lahvička se deformuje a jde hůře zmáčknout. 

P. A. (zdravotník, Olomouc)

1. Snadnost manipulace a aplikace (lahvička/kapátko) 3

2. Pocit komfortu po aplikaci kapek do očí 4

3. Pocit rozmazaného vidění po aplikaci 5

4. Jak rychle nastalo zlepšení potíží? 5

Celkové hodnocení: Pracuji s počítačem a ráda odpočívám s pěknou knížkou. Často tak trpím na unavené oči. Kapky Vizik jsem vyzkoušela párkrát při pocitu pálení a řezání očí. Neměla jsem pocit rozmazaného vidění a ulevilo se mi prakticky hned po použití. Jediným úskalím bych jmenovala systém aplikace. Nedařilo se mi uvolňovat kapky tak, abych se jednoduše trefila do oka. Možná to chce s tímto druhem kapátka více zkušeností. 

Z. G. (lékárník, Ostrava)

1. Snadnost manipulace a aplikace (lahvička/kapátko) 3

2. Pocit komfortu po aplikaci kapek do očí 2

3. Pocit rozmazaného vidění po aplikaci 4

4. Jak rychle nastalo zlepšení potíží? 4

Celkové hodnocení: Jsem zvyklá na jiný druh aplikátoru, ale překvapivě mi změna tolik nevadila. Obecně nemám ráda aplikaci kapek do očí, těším se na vývoj účinného spreje. Velmi vítaná je u Viziku doba použití po otevření a poměr cena-účinnost. 

E. Š. (lékárník, Liberec)

1. Snadnost manipulace a aplikace (lahvička/kapátko) 5

2. Pocit komfortu po aplikaci kapek do očí 5

3. Pocit rozmazaného vidění po aplikaci 5

4. Jak rychle nastalo zlepšení potíží? 5

Celkové hodnocení: Aplikace kapek i jejich používání bylo zcela bez problémů. Neštípaly a přinášely slibovanou úlevu. 

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

BĚH PRO MIMINKA DO DLANĚ

První květnovou neděli je Světový den rodičů předčasně narozených dětí. 5. května 2024 se můžete aktivně přidat k charitativní akci Běh a procházka pro MIMINKA DO DLANĚ České republiky, kterou letos počtvrté pořádá nezisková organizace Nedoklubko. K účasti se může registrovat jednotlivec, rodina či kolektiv a zvolit si výši příspěvku a neonatologické oddělení, které si přeje podpořit. Pak už stačí se 5. května kdekoliv a kdykoliv vydat na libovolně dlouhou trasu a svou aktivitu zaznamenat ve výsledném formuláři. Všechny informace k registraci najdete na www.darujme.cz/beh.

KONČÍ HLAVNÍ HYGIENIČKA SVRČINOVÁ

Vláda odvolala 24. dubna na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hlavního hygienika převezme kompetence ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení na tuto funkci bude vypsáno v nejbližších dnech. Pavla Svrčinová uvedla, že se chce v dalším období věnovat především pedagogické činnosti na Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Ostravské univerzity.

NOVÝ ŘEDITEL SÚKL

MUDr. Tomáše Boráně jmenoval ministr zdravotnictví k 1. květnu 2024 novým ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Má mj. zajistit hladkou implementaci novely zákona o léčivech a zlepšení spolupráce se zástupci lékáren a dalšími aktéry lékového trhu. MUDr. Tomáš Boráň má zkušenosti z vědecké činnosti na Akademii věd ČR i akademické činnosti na 3. LF UK. Od roku 2009 je zaměstnán v SÚKL, naposledy na pozici ředitele sekce registrací léčiv. Od roku 2024 je také členem pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví pro posílení dostupnosti strategicky významných léčiv.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie