Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



SLZY NEJSOU JEN K PLÁČI



Slzy jsou projevem emocí, svůj hlavní význam ale mají pro udržení zdravého oka a bezchybného zraku. Tvoří se v slzných žlázkách a primárně vyplavují z oka nečistoty, pyl nebo chemické látky z okolního prostředí. Velmi důležitou rolí slz je také ochrana rohovky a spojivky před vysycháním a před mikroby. Slzný film se skládá ze tří vrstev: mucinové, vodné a tukové, přičemž každá má jinou šířku, specifické složení i funkci. Stabilní a rovnoměrný slzný film se udržuje mrkáním, které není ovlivňováno vůlí, ale akutní potřebou. Jeho frekvence závisí na typu činnosti, kterou provádíme. Věděli jste, že průměrně člověk za den mrkne asi 14 000krát? A že při sledování televize nebo u práce na počítači mrkáme podstatně méně?

Slzný film rovněž vyživuje a okysličuje rohovku a chrání povrch oka před infekcí tím, že obsahuje antibakteriální látky, které zajišťují sterilitu očního povrchu. Kromě toho slzný film vyplňuje nerovnosti rohovkového epitelu, čímž udržuje hladký a pravidelný optický povrch pro vznik ostrého obrazu. 

Všechny 3 vrstvy slzného filmu jsou vzájemně propojeny:

Hlenová vrstva vzniká produkcí mucinu v pohárkových buňkách epitelu spojivky a dotýká se rohovky. Díky svým hydrofilním vlastnostem umožňuje přilnutí slz na rohovku. Její hlavní funkcí je lubrikace při mrkání a pohybech očí.

Vodní vrstva je produktem slzné žlázy a přídatných žláz a je zodpovědná za vyrovnávání nerovností rohovky, vytvoření hladkého povrchu a odplavování nečistot z povrchu oka. Hlavním úkolem je zvlhčení a výživa rohovky. Obsahuje minerály, elektrolyty a proteiny, rohovce dodává kyslík.

Tuková vrstva - vrchní lipidová vrstva zpomaluje vypařování vodné vrstvy a zabraňuje znečištění slzného filmu. Je bohatá na estery, steroly (cholesterol) a mastné kyseliny.

Pokud dojde k poruše některé ze součásti slzného filmu, nebo je narušena rovnováha mezi tvorbou slz v slzné žláze a jejich odtokem, mezi může se objevit některý ze symptomů syndromu suchého oka. 

Civilizační onemocnění

Při syndromu suchého oka dochází ke snížení produkce slz nebo k nesprávnému složení slzného filmu. Syndrom suchého oka můžeme dnes zařadit mezi civilizační nemoci, protože je značně ovlivněn životním prostředím i naším způsobem života. Patří proto k nejčastějším potížím, se kterými se lidé obracejí na oční lékaře, nebo hledají pomoc a radu v lékárně. Diskomfort v podobě únavy, řezání a pálení očí může mít celou řadu příčin. Pokud je na vině častý pobyt v znečištěném, zakouřeném nebo klimatizovaném prostředí, permanentní používání monitorů při práci nebo soustavné sledování televize, lze režimovými opatřeními, zahrnujícími eliminaci iritačních spouštěčů, potížím ulevit. Vhodné je změnit jídelníček, zaměřit se na dostatek kvalitních tuků a nenasycených mastných kyselin (mořské ryby), vitaminy a stopové prvky (zelenina a ovoce). Je třeba mít ale na paměti, že dlouhodobá nestabilita slzného filmu, kvantitativní i kvalitativní, může vést k poškození oka a také, že příčin může být více, například nošení kontaktních čoček, vysychání sliznic v důsledku hormonálních změn v menopauze nebo v procesu stárnutí organismu, stres, autoimunitní onemocnění nebo užívání některých léků, například antikoncepce aj. Při diagnostice je tedy zapotřebí podrobné anamnézy.

V prevenci i léčbě se již od prvotních příznaků (pocity svědění a vysychání očí) osvědčily tzv. umělé slzy (lubrikancia), které oči hydratují a regenerují. Cílem je vytvořit stabilní a rovnoměrný slzný film na povrchu oka.

Požadavky na optimální umělé slzy:

  • Účinně stabilizují slzný film
  • Neovlivňují negativně zrakovou ostrost
  • Působí na povrchu oka dlouhodobě
  • Komfortní aplikace slzy do oka
  • Neobsahují konzervační látky
  • Udrží sterilitu oftalmologického roztoku dlouhodobě po otevření lahvičky

Oční kapky se zvlhčujícím účinkem VIZIK, 10ml

Hyaluronát sodný váže na sebe vodu, čímž dokáže efektivně doplnit slzný film na povrchu oka.

Karbomer vytváří na povrchu oka ochranný, transparentní a viskoelastický štít, tím obnovuje a stabilizuje slzný film.

 

Vhodné i pro nositele kontaktních čoček

Po otevření lze používat až 12 měsíců

 

Zdravotnický prostředek

 

Vizik Oční kapky Zvlhčující vytvářejí sterilní, viskoelastický dlouho ulpívající a čirý ochranný film na rohovce. To zajišťuje především hyaluronát sodný, sodná sůl kyseliny hyaluronové, který díky své specifické fyzikální vlastnosti vytváří rovnoměrný, stabilní a velmi dlouho na rohovce ulpívající ochranný film, aniž by došlo ke zhoršení vidění. Oční kapky obsahují karbomer, který podporuje tvorbu kluzkého a ochranného filmu na rohovce a spojivce. Ve spojení s kyselinou hyaluronovou vzniká ideální nahrazení chybějící slzné tekutiny. Oční kapky chrání a zvlhčují povrch oka a činí ho kluzkým. Oční kapky Vizik Zvlhčující neobsahují konzervační látky, jsou mimořádně dobře snášeny i při dlouhodobém používání a jsou vhodné i pro nositele kontaktních čoček. Kontaktní čočky nemusí být při aplikaci vyjmuty. Spotřebujte do 12 měsíců po otevření. 

Oční kapky s ošetřujícím a zklidňujícím účinkem VIZIK, 10ml

Dexpanthenol ošetřuje oko a váže na sebe vodu, čímž napomáhá výraznému zvlhčení povrchu oka.

Karbomer vytváří na povrchu oka ochranný, transparentní a viskoelastický štít, tím obnovuje a stabilizuje slzný film.

 

Vhodné i pro nositele kontaktních čoček

Po otevření lze používat až 12 měsíců

 

Zdravotnický prostředek

 

Oční kapky Vizik Zklidňující podráždění vytvářejí sterilní, viskoelastický a čirý ochranný film na rohovce. To zajišťuje především provitamín B5 (dexpanthenol), který díky své vysoké kapacitě vázat vodu je schopen oko zvlhčovat a navíc ošetřovat. Obsažený kabomer podporuje tyto zvlhčující vlastnosti dexpanthenolu. Vytváří kluzký a ochranný film na rohovce a spojivce, a tím kompenzuje chybějící slznou tekutinu. Kapky chrání a zvlhčují povrch oka a činí ho kluzkým. Oční kapky Vizik Zklidňující podráždění neobsahují konzervační látky, jsou mimořádně dobře snášeny i při dlouhodobém používání a jsou vhodné i pro nositele kontaktních čoček. Kontaktní čočky nemusí být při aplikaci očních kapek vyjmuty. Spotřebujte do 12 měsíců po otevření. 

Vizik Oční kapky Zvlhčující a Vizik Oční kapky Zklidňující podráždění působí na dlouhodobé zmírnění při obtížích vznikajících v souvislosti s:

  • mechanickým namáháním, např. při nošení tvrdých nebo měkkých kontaktních čoček nebo při diagnostických zákrocích na oku,
  • stresujícími vlivy okolního prostředí, např. klimatizace, vítr, chlad, sucho nebo znečištění ovzduší, například cigaretovým kouřem
  • namáháním očí, např. při práci u počítačových obrazovek, u mikroskopů a rovněž při dlouhých cestách autem.

Více na Vizik | DR. THEISS (drtheiss.cz)


ZAPOJTE SE V SRPNU DO TESTOVACÍ RUBRIKY NA VLASTNÍ KŮŽI!

Zapojte se v srpnu do naší testovací rubriky a získejte možnost vyzkoušet Oční kapky Vizik pro úlevu Vašim očím. Prvním předpokladem je správná odpověď na níže položenou otázku. Své odpovědi můžete zasílat na magazin@hcom.cz do konce srpna 2022. Sedm statečných pak bude v průběhu září testovat přípravky, které chrání a zvlhčují oční povrch a působí na dlouhodobé zmírnění při obtížích syndromu suchého oka. V říjnu si pak ostatní čtenáři v rubrice Sedm statečných přečtou jejich hodnocení.

 

Soutěžní otázka: Po otevření lze Vizik Oční kapky Zvlhčující a Vizik Oční kapky Zklidňující podráždění používat:

a) 3 měsíce

b) 12 měsíců

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren (celkem můžete získat 13 bodů do systému CV), kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

ANDROPAUZA
MODRÉ SVĚTLO A STÁRNUTÍ KŮŽE
CHRONICKÉ ZÁNĚTY