Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



V AKTUÁLNÍ VLNĚ COVIDU POMOHOU NOVÉ VAKCÍNY I ANTIVIROTIKA



Přestože počty nakažených nemocí Covid-19 s podzimem opět rostou (21. 9. bylo laboratorně potvrzeno 3.058 případů, graf 1), podle praktických lékařů není třeba panikařit. Se zkušenostmi z minulých let, dostupným očkováním a léčbou podle nich bude podzimní vlna zvládnutelná mnohem lépe než dříve. Praktici od léta očkují druhou posilovací dávkou, kterou prozatím doporučují jen rizikovým pacientům s oslabenou imunitou Do ordinací praktických lékařů navíc dorazila modifikovaná verze vakcíny proti Covidu-19 - adaptovaná vakcína Comirnaty Original/Omicron BA.4-5, která lépe chrání i proti variantě omikron. Tato adaptovaná vakcína bude k dispozici jak u praktiků v ordinacích, tak i na očkovacích místech. Registrace bude probíhat přes Centrální rezervační systém.

„Je pravděpodobné, že virová zátěž bude s přicházejícím podzimem narůstat a s ní i počty nakažených covidem-19. Věříme ale, že díky kombinaci promořenosti a relativní proočkovanosti české společnosti nás letos nečeká tak náročný podzim jako loni. Všichni jsme o něco zkušenější, jak lékaři, tak pacienti - proto jsem mírný optimista," říká doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., praktický lékař a vědecký sekretář Společnosti všeobecného lékařství (SVL) ČLS JEP. 

Výrazně se docent Seifert neobává ani silnější epidemie chřipky: „Myslím, že protiepidemická opatření v nás zanechala stopu, což by mohlo pomoci také proti případnému šíření chřipky. To ovšem neznamená, že bychom neměli být ostražití." 

S příchodem varianty omikron podle něj výrazně klesly počty vážných případů, které u svých pacientů zaznamenal - v létě to byly maximálně jednotky lidí.

„Kromě zjevného poklesu nebezpečnosti viru a vlivu očkování úbytek vážných případů přičítám možnosti podávat rizikovým pacientům antivirotika. Díky tomu věřím, že případnou podzimní vlnu bychom měli zvládnout lépe než v minulých letech," říká doc. Seifert.

Lékaři mohou antivirotikum Paxlovid (PF-07321332 a ritonavir ve dvou různých tabletách) nebo již dříve dostupný Molnupiravir předepisovat pacientům, kteří mají vysoké riziko vážného průběhu nemoci po nákaze koronavirem, například seniorům nebo chronicky nemocným.

............

Antivirotikum Paxlovid snižuje schopnost SARS-CoV-2 množit se v těle. 
Účinná látka PF-07321332 blokuje aktivitu enzymu, který virus potřebuje k množení. 
Paxlovid také obsahuje nízkou dávku léku ritonavir, který zpomaluje rozklad PF-07321332 a umožňuje mu zůstat déle v těle na hladinách, které ovlivňují množení viru. 

............

Modifikovaná vakcína je k dispozici

Praktici podávají od konce léta zájemcům z řad rizikových pacientů čtvrtou dávku očkování proti covidu-19, zájem je spíše mírný. „Většinou jde o pacienty v pokročilém věku, kteří trpí dalšími chronickými chorobami a jejich imunita je celkově nižší než u běžné populace. Jinak stále přicházejí pacienti s žádostmi o druhou posilovací dávku očkování. Teď na podzim očekávám, že jich bude přibývat," říká doc. Seifert.

Praktičtí lékaři už mají navíc k dispozici „novou" verzi vakcíny Pfizer, která lépe chrání před vysoce infekční variantou omikron a může být použita k druhé posilující dávce. Vakcínu Comirnaty Original/Omicron BA.4-5 lze podat pouze jako posilující dávku osobám starším 12 let s odstupem nejméně 3 měsíců od poslední podané dávky. V rámci rychlejšího zpřístupnění byla vakcína rozdělena přímo do očkovacích míst po celé ČR. Pro základní očkovací schéma je tak i nadále využívána vakcína s původním složením. První dvě dávky lze podat na očkovacích místech bez registrace nebo ve standardním režimu po provedení registrace na crs.uzis.cz.

Přes relativně nižší zdravotní riziko, které aktuální mutace koronaviru představuje, praktici připomínají, že i nadále platí protiepidemická opatření.

„V případě pozitivního testu tedy pacient stále absolvuje 7denní izolaci a jeho nejbližší kontakty karanténu, na což by měli pacienti pamatovat. Pokud nebudeme zodpovědní, epidemie může opět nabrat na síle," říká doc. Seifert a připomíná, že rady ohledně domácí léčby a postupu pro rizikové případy pacienti najdou na stránkách Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP: Rady pacientům: Domácí léčba COVID-1

Zdroj: Online tisková konference SVL ČLS JEP: Přípravy na COVID-19 v ordinacích praktiků - vakcinace a léčba, 21. 9. 2022

K tématu na Magazínu:

LÉTO S COVIDEM (červenec 2022)

DVOUBAREVNÁ NADĚJE PRO LÉČBU COVID-19 (únor 2022)

NEPODCEŇUJTE OMIKRON (únor 2022)

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie