Cookie Consent by Free Privacy Policy website

Online informace pro lékárny



NEPODCEŇUJTE OMIKRON



Vlna varianty omikron žene denní přírůstky nakažených do rekordních výšin. Přestože se jeví jako méně nebezpečná než varianta delta, lékaři upozorňují, že není vhodné ji brát na lehkou váhu. Zejména pak v případě rizikových skupin pacientů - starších lidí nebo pacientů s chronickými chorobami, jako jsou cukrovka, chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) nebo vysoký krevní tlak. Hrozící nebezpečí si tito pacienti mnohdy nepřipouštějí, a po pozitivním testu dokonce váhají, zda zavolat svému praktickému lékaři. Ten přitom může při včasné diagnóze doporučit antivirotika, a zabránit tak těžkému průběhu nemoci.

„Přestože ve většině případů covidu-19 způsobeného variantou omikron postačí domácí léčba obvyklými léky, je vhodné, aby lidé znali své rizikové faktory. Mezi ně patří především věk nad 65 let, obezita, cukrovka, vysoký tlak, chronické plicní onemocnění, závažné onemocnění srdce, jater či ledvin nebo závažná porucha obranyschopnosti, užívání léků, které snižují imunitu, a probíhající onkologická léčba. Pokud totiž nakažený splňuje jedno z kritérií a zároveň se potýká s příznaky covidu, měl by okamžitě kontaktovat svého ošetřujícího lékaře a probrat s ním možnosti léčby, aby nedošlo ke zhoršení stavu," apeluje prim. MUDr. Pavel Dlouhý, předseda Společnosti infekčního lékařství ČLS JEP. 

Lékaři na riziko rozvoje covidu do vážného stavu pro určité skupiny obyvatel upozorňují dlouhodobě, stále se však objevují pacienti, kteří se radami neřídí.

„Antivirotika, která na omikron zabírají, je pacientům nutné nasadit dříve, než se nemoc zhorší. Proto jakmile náš pacient o nákaze ví, měl by nás kontaktovat a domluvit se, jak postupovat. Zrovna nedávno se mi pacient ozval až po třech dnech, kdy mu nebylo dobře, přestože je mu přes osmdesát a má chronické onemocnění srdce," popisuje MUDr. Ludmila Bezdíčková, praktická lékařka a členka výboru Společnosti všeobecného lékařství. Tento příběh podle ní naštěstí dopadl dobře. Pacientovi předepsala molnupiravir a za týden už byl bez příznaků.

Ostatně léčbu antivirotiky si nasazují i samotní praktici, které kosí vlna omikronu stejně jako jejich pacienty.

„Od chvíle, kdy mi vyšel pozitivní test PCR na covid a nástupily příznaky onemocnění, jsem si molnupiravir vyzkoušel sám na sobě. Po třetí dávce léku mi zmizela rýma a uvolnily se ucpané dutiny. Po celou dobu nakažení jsem prožil jen jeden špatný den se zvýšenou teplotou a ucpaným nosem - nicméně problémy s horními cestami dýchacími zmizely po nasazení léku prakticky okamžitě," říká MUDr. Milan Kudyn, dětský lékař, který ordinuje ve Vršovicích. 

Do Česka dosud doputovalo na 20 000 balení molnupiraviru, které by měly vystačit do konce února. 

U předchozí varianty covidu, delty, trpělo chronickou chorobou, jako je například diabetes, vysoký krevní tlak nebo chronické plicní onemocnění, 95 % těch, kteří zemřeli nebo se ocitli ve vážném stavu v nemocnicích.

„Omikron je zrádnější v tom, že nedělá rozdíl mezi rizikovými a nerizikovými, zasahuje obě skupiny. Stejně tak snadno nakazí očkované i neočkované. V současné době u nás naštěstí počítáme pacienty s omikronem ve vážném stavu v jednotkách. To přičítám zejména relativně nižší nebezpečnosti této varianty, ale také vyšší proočkovanosti a dostupné léčbě antivirotiky," říká doc. MUDr. Tomáš Vymazal, Ph.D., přednosta Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol. I za současné omikronové vlny se podle lékařů také může hodit návod, jak postupovat.

„V dokumentu Rady pacientům: Domácí léčba COVID-19 se pacienti dozvědí vše potřebné - jak si vybavit lékárničku, jak dávkovat léky, jak sledovat svůj zdravotní stav, kdy se vypravit pro antivirotika a kdy je nutná hospitalizace," dodává primář Dlouhý

......

Jaké potíže bývají důvodem přijetí do nemocnice:

  • dušnost (pocit nedostatku vzduchu, zadýchávání při řeči, namáhavé či zrychlené dýchání)
  • zchvácenost
  • dehydratace a neschopnost příjmu tekutin
  • porucha vědomí
  • horečka nad 38,3 °C nereagující dostatečně na léky snižující teplotu
  • máte-li pulzní oxymetr, pak hodnota a SpO2 nižší než 93 % (v klidu) Pokud opakovaně a v klidu naměříte hodnoty 90 % a méně, bez prodlení volejte ZS (tel.155), kterou informujte o naměřené hodnotě!! A to i v případě, že se cítíte relativně dobře!
  • počet dechů nad 25/min (u dětí do 2 měsíců >60/min, 2-11 měsíců >50/min, 1-5 let >40/min)
  • počet pulzů nad 125/min

U některých pacientů s mírnými potížemi může dojít zhruba po týdnu k významnému zhoršení stavu a potřebě nemocniční léčby.

Rady pacientům: Domácí léčba COVID-19

......

Jak uvedla pro server lidovky.cz viroložka RNDr. Ruth Tachezy, ukazuje nedávno zveřejněná japonská studie, že množství viru varianty omikron v organismu je nejvyšší tři až šest dnů po nástupu symptomů. A ani poté nemá každý vyhráno. „Výzkum dokonce ukazuje, že sedmý až devátý den od prvních příznaků může mít člověk v těle ještě docela vysokou virovou nálož," doplnila Tachezy s tím, že by pro ukončení karantény doporučovala negativní PCR test. 

Postcovidů bude (dofejme) ubývat

Své zkušenosti s variantou omikron mají i pneumologové, kteří u předchozích mutací covidu-19 pracovali hojně i s pacienty s postcovidovými potížemi. Lidé, kteří nemocí covid-19 onemocněli, ale nebyli hospitalizováni, by měli k plicnímu lékaři zajít, pokud se po 2-3 měsících od infekce stále potýkají s respiračními obtížemi. Hospitalizované by měl pneumolog vidět 6-12 týdnů od stanovení diagnózy. Pacient, jehož po prodělání covidu-19 trápí déletrvající teploty, bolest na hrudi nebo dokonce vykašlávání krve, by měl odbornou pomoc vyhledat okamžitě a nečekat, až potíže samy odezní

„S postcovidovým syndromem k nám přicházejí pacienti přibližně tři měsíce po prodělání nemoci covid-19. Nyní tedy ještě stále léčíme ty, kteří prodělali variantu delta. První pacienty po omikronu očekáváme na přelomu března a dubna," říká doc. MUDr. Milan Sova, Ph.D., přednosta Kliniky nemocí plicních a TBC FN Brno.

„Většina příznaků covidu za několik dní až týdnů odezní. U přibližně 15 % pacientů se staršími variantami ale problémy přetrvávají a je nutné je léčit. Stále k nám přichází velké množství lidí s rozsáhlými změnami na plicích," vysvětluje pneumolog MUDr. Samuel Genzor, Ph.D., z FN Olomouc a dodává: „S covidem je například spojován častější výskyt plicní embolie. Pacienta, kterého bolí na hrudi a je dušný, by proto měl vždy vyšetřit lékař." 

Léčba postcovidového syndromu se u varianty omikron nejspíš lišit nebude. Vzhledem k lehčímu průběhu covidu-19 ale lékaři očekávají, že pouze menší část z desítek tisíc nakažených bude vyžadovat odborné vyšetření a léčbu.

„Zatím je těžké odhadnout, jak velká část těch, kteří prodělali omikron, bude mít potíže. Lze ale předpokládat, že většina pacientů s potížemi má postcovidový syndrom ‚typu B' podle návrhu klasifikace České pneumologické a ftizeologické společnosti. Tedy že tito lidé mají po prodělání covidu potíže, ale nelze je změřit nebo zobrazit. Symptomy v těchto případech obvykle po dvanácti a více týdnech odezní samy nebo jim k tomu dopomůže rehabilitace plic," říká MUDr. Genzor.

Zdroj: MaVePR

Zpět

PREVENCE KARDIO-VASKULÁRNÍCH CHOROB ONLINE

Od 29. května do 27. června 2024 můžete vystudovat odborný program kongresu KARDIO 2024, osvojit si aktuální poznatky z problematiky kardiovaskulárního zdraví, obohatit vaše poradenské programy v lékárně, seznámit se s novinkami lékárenského trhu nebo posílat své dotazy na přednášející tak, abyste měli takové informace, které pro vás budou využitelné v praxi. Na akreditovanou akci pro zaměstnance lékáren, kterou pořádá Healthcomm Professional, se můžete registrovat již nyní na www.healthcomm.cz/online-akce

STAN PROTI MELANOMU

Přijďte si zdarma a bez objednání vyšetřit pigmentová znaménka. Akce pro širokou veřejnost zaměřená na prevenci rakoviny kůže proběhne letos již po osmnácté. Generálním partnerem je lékárenská síť Dr. Max. V mobilních stanech vybavených nejmodernějšími dermatoskopy bude pro zájemce k dispozici nejen samotná diagnostika pigmentových znamének, ale také odborné poradenství ohledně vhodné ochrany před slunečním zářením. V loňském ročníku akce bylo vyšetřeno celkem 3 655 osob a odhaleno bylo 103 zhoubných nádorů. Stany se v dubnu 2024 otevřou vždy od 10 do 18 hodin: 22.–23. 4. Praha, Václavské náměstí; 29. 4. Brno, náměstí Svobody; 30. 4. Ostrava, Shopping Park Avion. Více na stan.denmelanomu.cz

LEGIONELÓZA NA VZESTUPU

Letos onemocnělo Legionelózou už 104 osob, meziročně nejvíc za posledních deset let. Odborníci ze SZÚ odhadují, že na vině může být častější snaha lidí ušetřit za ohřev vody. Bakterie Legionelly se množí velmi rychle při teplotách mezi 25 a 45 °C. Studenou vodu je proto potřeba držet pod 20 °C a teplou nad 50 - 60 °C s možností ji ještě přihřát, aby bakterie zahynuly. Bakterie Legionelly se šíří ve vodovodním potrubí, ale také klimatizací, aerosolem z domácích zvlhčovačů a fontán. Onemocnění obvykle začíná horečka, třesavka, bolení hlavy a svalová bolest. Následuje suchý neproduktivní kašel a bolesti na prsou a dochází k rychlému vývoji těžké formy pneumonie. K redukci bakterie ve vodě lze dojít pravidelnou spotřebou, termickou úpravou (teplota vody optimálně nad 55°C na všech místech systému) či chemickou dezinfekcí. Základem je ale pravidelná kontrola a údržba vodovodního systému.

SVĚTOVÝ DEN ZDRAVÍ 7. 4.

7. 4. 1950 vznikla Světová zdravotnická organizace – WHO (World Health Organization). Tento den je připomínkou, že bychom si měli neustále budovat a zlepšovat svou kvalitu života. Zároveň ukazuje, že se WHO neustále snaží o vymýcení různých nemocí, o snižování nemocnosti a úmrtí po celém světě. Činnost této organizace je zaměřena především na prevenci. 7. dubna se tedy zkuste zamyslet, kdy jste byli naposledy na preventivních prohlídkách a naplánujte si je! Ministr Zdraví, ideová a expertní interdisciplinární platforma spojující profesionály z různých oblastí, zjistila, že 14 % Čechů nepodstoupilo za posledních 10 let žádnou preventivní návštěvu u lékaře.

DOPORUČUJEME


JAKÉ TÉMA BY VÁS ZAUJALO V ČLÁNKU ČI PŘEDNÁŠCE?

verbální komunikace
neverbální komunikace
empatie